ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Γυναικών: Γνωστές μεταξύ αγνώστων

Εθνική Γυναικών: Γνωστές μεταξύ αγνώστων

Η Εθνική Γυναικών καλείται να κάνει την τρίτη της υπέρβαση στο EuroBasket Women απέναντι στην Τουρκία (22/6, 16:00) και το Sport24.gr παρουσιάζει τα δώδεκα κορίτσια που έχουν κάνει άπαντες να παραμιλούν.

Η νίκη επί της Σερβίας στην πρεμιέρα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το ορεκτικό για την Εθνική Γυναικών στο EuroBasket Women της Τσεχίας. Τα κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά, έδειξαν απέναντι στη Γαλλία πως είναι "εδώ", έτοιμες για την υπέρβαση, κάτι που επιβεβαιώθηκε μία μέρα αργότερα, με τη μεγάλη νίκη απέναντι στη Ρωσία . Με την αναμέτρηση κόντρα στην Τουρκία να είναι προ των πυλών (22/6, 16:00), το Sport24.gr παρουσιάζει τις δώδεκα κοπέλες που είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία, εφόσον πάρουν το εισιτήριο για τους "4" της διοργάνωσης.

Άννα Νίκη Σταμολάμπρου: Η 22χρονη πλεϊμέικερ φόρεσε την τελευταία τετραετία τη φανέλα του Robert Morris, συνεχίζοντας την ελληνική παράδοση του κολεγίου. Πριν από εκείνη άλλωστε, είχαν προηγηθεί η Άννα Καβάσιλα και η Άρτεμη Σπανού, με τη δεύτερη να πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Πριν από το NCAA υπήρχε βέβαια υπήρξε ο ΠΑΟΚ, με τον οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό. Αν όλα κυλήσουν ομαλά (και παραμείνει υγιής), θα είναι η βασική πλεϊμέικερ της Εθνικής Γυναικών για την επόμενη δεκαετία -τουλάχιστον.

Εβίνα Σταμάτη: Η παίκτρια του Ολυμπιακού στάθηκε άτυχη αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια του EuroBasket Women, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ενισχύσει την προσπάθεια της "γαλανόλευκης" απέναντι σε Γαλλία και Ρωσία. Πρόκειται για σημαντική απουσία, κυρίως σε ό,τι αφορά στο περιφερειακό σουτ, αφού αυτό είναι το κύριο αγωνιστικό χαρακτηριστικό και "ατού" της.

Λολίτα Λύμουρα: Από τις πλέον έμπειρες παίκτριες, αποτέλεσε βασική μονάδα της "γαλανόλευκης" τα προηγούμενα χρόνια, πλέον όμως βρίσκεται σε δευτερεύοντα ρόλο στο ροτέισον. Η 32χρονη πλεϊμέικερ έχει ζήσει μεγάλες στιγμές τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο, ούσα από τις παίκτριες που έχουν το "know how" από αναμετρήσεις ανάλογης σημασίας με αυτήν κόντρα στην Τουρκία.

Εθνική Γυναικών: Γνωστές μεταξύ αγνώστων

Άννα Σπυριδοπούλου: Η ύψους 1μ84 φόργουορντ αποτέλεσε τον "άσο στο μανίκι" του Κώστα Κεραμιδά στο παιχνίδι με τη Ρωσία. Αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλο αγώνα στη διοργάνωση (13'07''), έχοντας 2/3 τρίποντα. Καλάθια που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το +17 (38-55) έξι περίπου λεπτά πριν από το φινάλε.

Εβίνα Μάλτση: Η πιο έμπειρη παίκτρια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, τόσο ηλικιακά (39) όσο και σε επίπεδο παραστάσεων. Έχει αγωνιστεί άλλωστε για λίγο στο WNBA, ενώ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στο εξωτερικό. Πρόκειται για την MVP του EuroBasket Women του 2009, όπως επίσης για την παίκτρια που συγκρίνεται διαρκώς με τον Βασίλη Σπανούλη. Όχι τόσο για τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά (είναι καλύτερη σουτέρ, δεν διεισδύει τόσο), όσο για το work ethic και το πάθος της για το άθλημα, που την έχουν φτάσει στο σημείο να δίνει μερικές από τις μεγαλύτερες παραστάσεις της καριέρας της, λίγο πριν μπει στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της!

Αγγελική Νικολοπούλου: Λόγω της απουσίας της Όλγας Χατζηνικολάου επωμίστηκε τον ρόλο της βασικής πλεϊμέικερ. Δίχως πρόβλημα! Τα καταφέρνει εξαιρετικά μέχρι στιγμής, κάνοντας μεγάλες εμφανίσεις. Όχι τόσο λόγω αριθμών, όσο χάρη στην ηρεμία που δίνει στο παιχνίδι της Εθνικής Γυναικών και το γεγονός πως κοιτάζει πρώτα (και κυρίως) τη δημιουργία, κι εν συνεχεία το κομμάτι της εκτέλεσης.

Κατερίνα Σωτηρίου: Μία από τις... ξενιτεμένες της παρέας, η οποία όμως επαναπατρίστηκε φέτος το καλοκαίρι για χάρη του Ολυμπιακού. Το βασικό "τεσσάρι" της ομάδας του Κώστα Κεραμιδά, είναι μία παίκτρια που προσφέρει σημαντικά στις δύο πλευρές του παρκέ, χάρη στο σουτ και τη συνέπεια που δείχνει στην άμυνα. Γι αυτό άλλωστε οι "ερυθρόλευκες" τής ζήτησαν να επιστρέψει εντός των συνόρων, με σκοπό να αποτελέσει λύση πρώτης γραμμής για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αφροδίτη Κοσμά: Από τις "παλιές καραβάνες" της "γαλανόλευκης", έρχεται κυρίως από τον πάγκο για να δώσει λύσεις στο "4". Τα δύο στοιχεία που τη διακρίνουν είναι το περιφερειακό σουτ και η ικανότητα στο ριμπάουντ, με αυτά άλλωστε κατάφερε να επιβιώσει στον ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 Γυναικών τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με τον Ολυμπιακό.

Άρτεμη Σπανού: Η νεαρή σέντερ της Εθνικής Γυναικών είναι βασική και αναντικατάστατη στο "5", έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την καλή τεχνική κατάρτιση και τη μαχητικότητα. Δεν... καταλαβαίνει τίποτα άλλωστε, όπως εξήγησε on camera στον Βαγγέλη Ιωάννου . Όπως και να το κάνουμε, είναι σημείο αναφοράς για το παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έχοντας κερδίσει με την παρουσία της πρωταγωνιστικό ρόλο, παρότι είναι μόλις 24 ετών. Με 11.3 πόντους και 55.6% στα δίποντα δείχνει τι μπορεί να κάνει.

Στέλλα Καλτσίδου: Το alter ego της Εβίνας Μάλτση στη "γαλανόλευκη". Πολύπειρη και με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως απέδειξε απέναντι στη Ρωσία, όπου πέτυχε δύο πολύ μεγάλα καλάθια στο τελευταίο δίλεπτο. Δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και να ηγηθεί, όποτε κριθεί απαραίτητο. Κι όλα αυτά από μία αθλήτρια που έχει ταλαιπωρηθεί όσο λίγες από τραυματισμούς στην καριέρα της, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις δύο ρήξεις πρόσθιου χιαστού που υπέστη (μία σε κάθε γόνατο) μέσα σε ένα χρόνο, ενόσω αγωνιζόταν ακόμη στη Γαλλία (το 2012 και το 2013).

Ελεάννα Χριστινάκη: Η 21χρονη γκαρντ/φόργουορντ είναι ένα από τα μελλοντικά "όπλα" της Εθνικής Γυναικών, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα. Μιλάμε για μία παίκτρια που έκανε θραύση στο κολεγιακό πρωτάθλημα, όπου είχε 17.6 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο, με τη φανέλα του Florida πριν πάρει τη μεταγραφή στο Maryland. Απέναντι στη Γαλλία πήρε μεγάλο χρόνο συμμετοχής (23'49''), δικαιώνοντας τον Κώστα Κεραμιδά, αφού είχε 10 πόντους, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος.

Μαριέλλα Φασούλα: Η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα παίζει στην ίδια θέση με την "αράχνη", αλλά έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγάλο και βαρύ κορμί στο "5", είναι εξαιρετική στην άμυνα κοντά στο καλάθι κυρίως χάρη στην ικανότητα που έχει να εκμεταλλεύεται το σώμα της. Προς το παρόν έχει μικρό χρόνο συμμετοχής, αλλά όποτε βρίσκεται στο παρκέ προσφέρει σημαντικά, στο πίσω μέρος του παρκέ κατά κύριο λόγο.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ