ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: "Χαμήλωσε" (σχήμα) για να... ψηλώσει

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM) EUROKINISSI

Ο “καυτός” Καλάθης, το χαμηλό σχήμα που έφερε τα πάντα... ανάποδα και τα σουτ που – πάλι – μπήκαν. Το Sport24.gr αναλύει τη νίκη της Εθνικής Ανδρών επί της Γεωργίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Η νίκη-θρίλερ επί της Γεωργίας χάρη στο buzzer-beater λέι-απ του Κώστα Παπανικολάου πανηγυρίστηκε δεόντως από όλους. Το μέγεθος της επιτυχίας θα γίνει κατανοητό μάλλον όταν ο κόσμος διαπιστώσει ποιες παραδοσιακές δυνάμεις θα μείνουν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία.

Η Εθνική Ανδρών πήγε στην Γεωργία χωρίς τους δύο κατά τεκμήριο ποιοτικότερους ψηλούς της (Μπουρούσης, Πρίντεζης) για να αντιμετωπίσει μία ομάδα που η δύναμή της βρίσκεται στην frontline λόγω της παρουσίας των Σενγκέλια, Σερμαντίνι και Μπιτάτζε. Οι δυσκολίες ήταν μεγαλύτερες από ότι δείχνει το μπασκετικό μέγεθος της ομάδας του Ηλία Ζούρου, η οποία έβαλε δύσκολα στην Ελλάδα. Μία Ελλάδα που στο τέλος κατάφερε να πάρει μία νίκη παίζοντας ένα διαφορετικό μπάσκετ από αυτό που έχει συνηθίσει ο κόσμος να βλέπει από αυτή, στηριζόμενη και στις προσωπικότητές της.

Ο ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟΣ ΚΑΛΑΘΗΣ, Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Ξεκινώντας από τα βασικά και τα... προφανή: Αυτή η νίκη σίγουρα δεν θα ερχόταν χωρίς την απίστευτη εμφάνιση του Νικ Καλάθη . Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού ήταν βγαλμένος από όνειρο, τιμωρώντας την επιλογή της Γεωργίας να τον αντιμετωπίσει με “under” (πίσω από το σκριν δηλαδή), έχοντας 31 πόντους με 7/11 τρίποντα . Η αλήθεια είναι βέβαια ότι – χωρίς υπερβολή – όλη η Ευρώπη παίζει με αυτό τον τρόπο τον Καλάθη για να τον περιορίσει. Το θέμα είναι όμως ότι αυτή τη φορά τα σουτ μπήκαν, δείγμα και της αυτοπεποίθησης του γκαρντ του Παναθηναϊκού, γεγονός που ακολούθως άνοιξε περισσότερο της επιλογές του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ένα βήμα πίσω από τον Νικ Καλάθη βρέθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο γκαρντ της Φενέρμπαχτσε είναι πλέον και επίσημα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητές της Εθνικής Ανδρών. Από τα δικά του... κέφια εξαρτώνται πολλά και κόντρα στην Γεωργία ήταν εξαιρετικός, αγγίζοντας το triple-double (14 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ). Η ικανότητα του Σλούκα να σουτάρει μετά από ντρίμπλα έβγαλε ξανά από την δύσκολη θέση την Ελλάδα, όπως και η σπάνια αίσθηση της πάσας που έχει.

Στο πλευρό των δύο γκαρντ της Εθνικής υπήρξε μία τετράδα παικτών, όλοι φόργουορντ, που έκανε... όλα τα υπόλοιπα: Ο Κώστας Παπανικολάου έβαλε μεγάλα σουτ (ξέχωρα από το νικητήριο) που έδωσαν ανάσες. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έβγαλε μεγάλες άμυνες ψηλά και περιόρισε τον Σενγκέλια, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι είναι ο απόλυτος Energy Guy της ομάδας . Ο Ιωάννης Παπαπέτρου πάλεψε με θηρία στο χαμηλό σχήμα της Εθνικής και τιμώρησε τα μις-ματς. Και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έβαλε 5 σημαντικούς πόντους και – κυρίως – επιβεβαίωσε ένα μεγάλο του όπλο που πολλοί υποτιμούν: Την ικανότητά του στην πάσα έπειτα από το λεγόμενο Short Roll που συνηθίζει να κάνει έπειτα από ένα σκριν που έχει δώσει. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έδωσε 2 μεγάλες ασίστ στην 4η περίοδο, οι οποίες μεταφράστηκαν σε ένα τρίποντο του Καλάθη και ένα κάρφωμα του Αντετοκούνμπο. Το τελευταίο γεγονός πέρασε στα... ψιλά, θεωρήθηκε λεπτομέρεια, αλλά δεν θα έπρεπε, ειδικά σε έναν αγώνα που κρίθηκε στις... λεπτομέρειες.

ΤΟ SMALL BALL ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΤ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΛΥΣΕΙΣ

Έχοντας μόνο έναν “καθαρό” σέντερ στην 12αδα (Παπαγιάννης) ήταν δεδομένο ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα δοκίμαζε μη συμβατικά σχήματα. Κόντρα στην ψηλή ομάδα της Γεωργίας ωστόσο αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν το καλύτερο που του συνέβη, αφού ήταν αυτά τα μη συμβατικά σχήματα που έκαναν την διαφορά.

Εθνική Ανδρών: "Χαμήλωσε" (σχήμα) για να... ψηλώσει

Το small ball της Εθνικής γύρισε το παιχνίδι μέσα από την άμυνα. Για να ολοκληρωθεί όμως αυτή η ανατροπή χρειάστηκε να μπουν τα περιφερειακά σουτ στην άλλη πλευρά του παρκέ, εκεί που για δεύτερο σερί αγώνα ( μετά την Σερβία ) η Ελλάδα έδειξε συνέπεια. Η στατιστική έγραψε 14/28 τρίποντα (50%), με το ποσοστό να παραμένει καλό ακόμα και αν αφαιρεθούν τα 7/11 τρίποντα του Καλάθη, με όλους τους υπόλοιπους να έχουν 7/17 (42%). Με τους Γεωργιανούς να είναι υποχρεωμένοι να ανεβάσουν την άμυνά τους επειδή η Εθνική βρέθηκε σε καλή μέρα – κάτι δύσκολο όταν στο παρκέ υπήρχε ένας εκ των Σερμαντίνι, Μπιτάτζε που είναι βαριά κορμιά – οι Καλάθης και Σλούκας είχαν περισσότερους χώρους να κινηθούν, μοιράζοντας παρέα 15 ασίστ (7 και 8 αντίστοιχα).

ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

Κακά τα ψέματα: Η Ελλάδα δεν κέρδισε κάποιο μεγαθήριο. Αυτή η νίκη δεν σημαίνει ότι η Εθνική Ανδρών θα πάει στην Κίνα για να... ανέβει στο βάθρο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν γίνεται να μην υπάρξει ξεχωριστή αναφορά για το επίτευγμά της, όπως και στο γεγονός ότι έμοιαζε με ΟΜΑΔΑ εντός και εκτός παρκέ .

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM) EUROKINISSI

Μέχρι τότε όμως υπάρχει χρόνος. Το μόνο που πρέπει να κάνουν όλοι οι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα της Εθνικής Ανδρών σε αυτά τα “παράθυρα” αλλά και το προπονητικό επιτελείο είναι να χαρούν το επίτευγμά τους. Το κέρδισαν αυτό το δικαίωμα και με το παραπάνω με την πορεία τους. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ