ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: Τα "συν" και "πλην" των εν Ελλάδι φιλικών

Εθνική Ανδρών: Τα "συν" και "πλην" των εν Ελλάδι φιλικών
Eurokinissi EUROKINISSI

Το Sport24.gr κάνει την αποτίμηση των πέντε φιλικών αγώνων που έδωσε η Εθνική Ανδρών σε Ηράκλειο και Αθήνα. Τα υπέρ και τα κατά.

Καμία ήττα σε φιλικό παιχνίδι και σε κανένα επίπεδο δεν έφερε την καταστροφή. Όπως είχε πει κάποτε και ο Ρικ Πιτίνο, οι ήττες είναι σαν το λίπασμα, κάνουν καλό. Πολύ περισσότερο δε σε παιχνίδια προετοιμασίας σαν αυτό που έχασε χθες η Εθνική κόντρα στην Σερβία, έπειτα από πέντε εύκολες νίκες στα τουρνουά του Ηρακλείου και Ακρόπολις.

Η Ελλάδα θα αναχωρήσει την Τετάρτη (21/8) για την Κίνα, έχοντας δώσει πέντε επίσημα φιλικά εν Ελλάδι, με Ουγγαρία , Ιράν , Ιταλία , Τουρκία και Σερβία . Ο απολογισμός της (με τον βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει από παιχνίδι σε παιχνίδι) ήταν σε γενικές γραμμές θετικός. Όχι βέβαια και τέλειος. Το Sport24.gr έκανε την πρώτη αποτίμηση της εικόνας που έδειξε η εθνική ομάδα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου .

ΣΥΝ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Δεν αποτελεί κάποιο μεγάλο μυστικό. Η συγκεκριμένη εθνική ομάδα είναι -ίσως για πρώτη φορά από την εποχή του Νίκου Γκάλη- δομημένη πάνω στο παιχνίδι ενός παίκτη: του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εθνική προσπαθεί να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο σε κάθε ευκαιρία, ακόμα κι αν δεν έχει προϋπόθεση αιφνιδιασμού. Το παιχνίδι στο transition είναι λοιπόν φυσιολογικά ένα από τα δυνατά στοιχεία της Εθνικής, ειδικά όταν ο "Greek Freak" παίζει στο "5", κάτι που είδαμε συχνά και θα δούμε φυσιολογικά ακόμα περισσότερο στα επίσημα παιχνίδια.

Συνολικά στα πέντε φιλικά η Ελλάδα τελείωσε 35 από τις 43 φάσεις που έβγαλε στο ανοιχτό γήπεδο, με τους αριθμούς της να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί στις εύκολες νίκες επί της Ιταλίας και της Τουρκίας, στους οποίους είχε 21/25! Αυτό δεν συνέβη βέβαια στο δυσκολότερο τεστ, με την Σερβία, η οποία δεν επέστρεψε στην Εθνική να τρέξει, περιορίζοντας την σε τρεις αιφνιδιασμούς όλους κι όλους σε 45 αγωνιστικά λεπτά.

Εθνική Ανδρών: Τα "συν" και "πλην" των εν Ελλάδι φιλικών
Eurokinissi EUROKINISSI

ΠΛΗΝ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΛΩΝ ΓΚΑΡΝΤ

Αυτό το γνωρίζαμε πολύ πριν αρχίσει καν η προετοιμασία. Η συγκεκριμένη έχει πληθώρα καλών φόργουορντ, παικτών που μπορούν να παίξουν στις θέσεις "3" και "4". Διαθέτει δύο σέντερ σαν τον Μπουρούση και τον Παπαγιάννη, έχοντας παράλληλα την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσει στο "5" και τους Αντετοκούνμπο, Μήτογλου. Στην περιφέρεια όμως τα κουκιά είναι μετρημένα. Πίσω από τον Καλάθη και τον Σλούκα δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, ούτε κλασικοί σουτέρ.

Οι τραυματισμοί, δε, του Σλούκα και του Αθηναίου μεγέθυναν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Ο σμολ φόργουορντ Θανάσης Αντετοκούνμπο βαφτίστηκε σούτινγκ γκαρντ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου κατεβαίνει στο "'2" στα ψηλά σχήματα που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Σκουρτόπουλος και μέχρι στιγμής το πρόβλημα καλύπτεται. Δεν θα βάζει όμως κάθε μέρα ο Θανάσης πέντε τρίποντα, ούτε η Εθνική 13.

ΣΥΝ: ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Η Εθνική δεν έχει πολλούς "καθαρούς" σέντερ (δύο είναι όλοι κι όλοι), ούτε "καθαρούς" σούτινγκ γκαρντ. Έχει όμως πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις και αυτό κάνει ευκολότερο το έργο του Σκουρτόπουλου, ο οποίος πειραματίστηκε πολύ σε αυτά τα πρώτα φιλικά παιχνίδια, με διάφορα σχήματα, συμβατικά και μη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα παιχνίδια με την Ιταλία και την Τουρκία χρησιμοποίησε συνολικά 31 διαφορετικές πεντάδες , με μόνο μία εξ αυτών να βρίσκεται στο γήπεδο μαζί σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία.

Η ευελιξία της Εθνικής να αλλάζει σχήματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τις αντίπαλες ομάδες, ειδικά από τη στιγμή που είναι και αποτελεσματική στο low post (με πολλούς παίκτες μάλιστα να μπορούν να σκοράρουν από εκεί) και πολύ καλή στο transition, τόσο σε επίθεση, όσο και σε άμυνα. Όταν επιστρέψει ο Σλούκας, δε, θα δώσει την ευκαιρία στον Σκουρτόπουλο να τον ρίξει στο παρκέ μαζί με τον Καλάθη, επιτρέποντας και την χρήση περισσότερων κοντών σχημάτων.

ΠΛΗΝ: ΤΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Με τα μεγάλα κορμιά και τα ψηλά σχήματα που χρησιμοποιεί η Εθνική, αυτό θα ήταν μάλλον το τελευταίο πρόβλημα που θα περίμενε κανείς να έχει. Κι όμως, στους δύο από τους τρεις αγώνες του Ακρόπολις η Ελλάδα έχασε τις μάχες των ριμπάουντ από τους αντιπάλους της. Κόντρα στην Ιταλία μάζεψε συνολικά 43 και οι "ατζούρι" 48, ενώ με τους Σέρβους η διαφορά ήταν μεγάλη: 29 η Ελλάδα και 46 η Σερβία.

Οι Σέρβοι μάζεψαν 12 επιθετικά ριμπάουντ και οι Ιταλοί 21, αριθμοί που αν μη τι άλλο είναι ανησυχητικοί. Ακόμα και στο ματς με την Τουρκία, στο οποίο η Ελλάδα κυριάρχησε στα ριμπάουντ (41-29), ο απολογισμός των δύο ομάδων στα επιθετικά ήταν ίδιος (8-8). Λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ μάζεψε επίσης η Εθνική και στους αγώνες με το Ιράν (6-9) και την Ουγγαρία (9-11). Εν κατακλείδι, στα πέντε φιλικά ο απολογισμός της Ελλάδας στα επιθετικά ριμπάουντ σε σύγκριση με τις αντιπάλους της ήταν 37-61.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΣΥΝ: Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΣΙΣΤ / ΛΑΘΩΝ

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλούς δημιουργούς στο ρόστερ. Επί της ουσίας όλο το επιθετικό παιχνίδι της βασίζεται στις δημιουργίες του Καλάθη και του Σλούκα, καθώς και στην ικανότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Γιάννη Μπουρούση να παίζουν ρόλο πλέι μέικερ στο σετ παιχνίδι, ο πρώτος κατά κύριο λόγο με drive and kick πάσες και ο δεύτερος από το low post. Παρ' όλα αυτά, στα πέντε φιλικά μοίρασε 113 ασίστ και έκανε 62 λάθη, είχε δηλαδή μία αξιοπρεπέστατη αναλογία: 1,8.

Υπάρχει βέβαια και ένα "αλλά". Στο ΟΑΚΑ, όπου ήταν και τα πιο δύσκολα παιχνίδια, η αναλογία των ασίστ/λαθών ήταν 1,5. Ενώ η Εθνική κράτησε πολύ ψηλά τον αριθμό των τελικών πασών (20,7 μ.ό. είναι εξαιρετικό νούμερο), είχε και 14 λάθη ανά αγώνα. Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό, καθώς η Ιταλία, η Σερβία και η Τουρκία δεν είναι Ιράν, ούτε Ουγγαρία. Συμπερασματικά, πάντως, ο απολογισμός ήταν θετικός.

ΠΛΗΝ: ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ

Με εξαίρεση το πρώτο φιλικό με την Ουγγαρία, στο οποίο η Ελλάδα είχε 22/29 βολές (75,9%), σε όλα τα υπόλοιπα ο απολογισμός ήταν κακός από την "γραμμή της φιλανθρωπίας". Στα παιχνίδια με Ιράν, Ιταλία, Τουρκία και Σερβία η Εθνική σούταρε συνολικά 88 βολές και ευστόχησε στις 55, είχε δηλαδή ποσοστό ευστοχίας 62,5%. Και το "πρόβλημα" είναι ότι τις περισσότερες βολές τις κερδίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος είχε 60% στο τουρνουά Ακρόπολις.

Αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο σε ένα φιλικό παιχνίδι, εντούτοις στα σοβαρά παιχνίδια -και κυρίως όταν φτάσει η ώρα των νοκ άουτ αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας- οι λεπτομέρειες θα είναι αυτές που θα κάνουν την διαφορά κόντρα στις καλές ομάδες. Και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πετάει στα σκουπίδια εύκολους πόντους, ειδικά από τη στιγμή που κερδίζει εύκολα φάουλ (ελέω Γιάννη) και σε όλα τα φιλικά παιχνίδια εκτέλεσε περισσότερες βολές από τους αντιπάλους της.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ