ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ανδρών: Οι 30 που έστειλαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική Ανδρών προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και το Sport24.gr παρουσιάζει έναν προς έναν τους 30 παίκτες οι οποίοι φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο στα προκριματικά και βοήθησαν στην επίτευξη του στόχου.

Το βράδυ της Κυριακής (24/2) έπεσε στο Μπάμπεργκ η αυλαία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Εθνική Ελλάδας, με το αντιπροσωπευτικό σύνολο να έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την πρόκρισή του στην τελική φάση. Το Sport24.gr παρουσιάζει εκείνους οι οποίοι συμμετείχαν στα "παράθυρα" και βοήθησαν την "επίσημη αγαπημένη" να δώσει το "παρών" σε μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση.

Ήταν ένα μακρύ ταξίδι για την Εθνική Ανδρών του Θανάση Σκουρτόπουλου. Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια το Νοέμβριο του 2017 υπήρχε αβεβαιότητα. Και οι αιτίες ήταν ξεκάθαρες. Τα "παράθυρα" δημιουργούσαν... φόβο. Οι κορυφαίοι παίκτες των εθνικών ομάδων παίζουν στην EuroLeague και το ΝΒΑ. Αυτό σήμαινε ότι δεδομένα θα απουσίαζαν όπως και συνέβη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους, ενώ κάποιοι άλλοι έφεραν την καταστροφή. Τελικά, η γαλανόλευκη ήταν απόλυτα σοβαρή και δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν για να αμφισβητήσει την αξία της. Από εκείνο το βράδυ στο Λέστερ που χρειάστηκε η παράταση και το τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου για τη νίκη με 95-92, μέχρι και το Μπάμπεργκ μεσολάβησαν 15 μήνες.

Η Εθνική νίκησε εντός κι εκτός έδρας τη Μεγάλη Βρετανία, την Εσθονία και το Ισραήλ στην πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με τον θρίαμβο επί της Σερβίας στα "Δύο Αοράκια", αλλά και το "διπλό" μέσα στην Τιφλίδα που "σφράγισε" την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, με την Ελλάδα να γίνεται η πρώτη που πήρε το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Πλέον απέμενε η κατάκτηση της πρώτης θέσης. Κι αυτή ήρθε χθες (23/2) με τον αγώνα στην έδρα της Γερμανίας και τη νίκη 69-63.

Το Sport24.gr παρουσιάζει έναν προς έναν τους 30 παίκτες οι οποίοι βοήθησαν να πάρει η Εθνική την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, ενώ κάνει και μία εκτίμηση για την πιθανότητα της παρουσίας του καθενός από αυτούς στην τελική δωδεκάδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

(15,1 πόντοι, 59% δίποντα, 26,1% τρίποντα, 73,8% βολές, 7,1 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, 2,5 λάθη, 1,5 κλεψίματα, 0,8 κοψίματα σε 8 αγώνες)

Το παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους. Έκανε το ταξίδι Κίνα-Ελλάδα να μοιάζει με το Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή σε 8 από τους 12 αγώνες κρίνεται πολύ σημαντική και ηγήθηκε της προσπάθειας για πρόκριση. Ήταν εκεί σε όλες τις περιπτώσεις που τον χρειάστηκε η "επίσημη αγαπημένη" και έδειχνε την αγάπη του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Είναι απλά ο αρχηγός της Εθνικής.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Από τη στιγμή που θα είναι υγιής, θα βρίσκεται σίγουρα στην τελική δωδεκάδα, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να ποντάρει πολλά σε αυτόν για τη γραμμή των ψηλών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

(8,8 πόντοι, 59/2% δίποντα, 36% τρίποντα, 77,8% βολές, 3,5 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1,8 λάθη, 1,2 κλεψίματα, 0,8 κοψίματα, σε 12 αγώνες)

Ο μοναδικός ο οποίος έπαιξε και στους 12 αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Νοέμβριο του 2017, μετά από 9 χρονιά επέστρεψε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και η θέλησή του ήταν τεράστια, όπως άλλωστε και η προσφορά του. Είχε αφήσει πίσω του οριστικά τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν και ήταν εκεί να βοηθήσει τη "γαλανόλευκη".

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανταμείψει τους παίκτες που... έβαλαν πλάτη στα προκριματικά. Η Εθνική είναι πλήρης στη θέση των φόργουορντ. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα είναι ο Βασιλόπουλος στη δωδεκάδα, αλλά θα έχει την ευκαιρία του στην προεπιλογή.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

(19 πόντοι, 63,2% δίποντα, 52,6% τρίποντα, 100% βολές, 3,7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2,7 λάθη, 1 κλέψιμο σε 3 αγώνες)

Μόνο σε τρεις αγώνες της προκριματικής φάσης έπαιξε ο Νικ Καλάθης με τη συμβολή του σε αυτές τις αναμετρήσεις να είναι πάντως πολύ σημαντική. Η εμφάνισή του στη νίκη επί της Γεωργίας εκτός έδρας που χάρισε την πρόκριση και μαθηματικά στην Εθνική ήταν εκπληκτική, με 31 πόντους και 7/11 τρίποντα.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Ο Νικ Καλάθης θα είναι σίγουρα ένας από τους γκαρντ της γαλανόλευκης που θα βρίσκονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, καθώς εφόσον είναι υγιής δεδομένα θα συμμετέχει στην τελική φάση της διοργάνωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

(15 πόντοι, 58,3% δίποντα, 50% βολές, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 λάθος σε 1 αγώνα)

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έπαιξε σ' έναν και μοναδικό αγώνα της προκριματικής φάσης. Στην αναμέτρηση με τη Σερβία στο Ηράκλειο, ο Πρίντεζης έπαιξε για 30 λεπτά και βοήθησε σημαντικά στην επίτευξη της νίκης σκοράροντας 15 πόντους.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του έμπειρου φόργουορντ στην τελική δωδεκάδα, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς μπασκετμπολίστες στη χώρα μας.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

(11,5 πόντοι, 55,6% δίποντα, 50% τρίποντα, 50% βολές, 4,5 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ, 0,5 λάθη, 0,5 κλεψίματα σε 2 αγώνες)

Ήταν εκείνος ο οποίος με το καλάθι του στην εκπνοή του εκτός έδρας αγώνα με τη Γεωργία χάρισε στην Εθνική τη νίκη και μαζί με την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενίσχυσε τη γαλανόλευκη όταν χρειάστηκε, δηλαδή στο κρίσιμο "παράθυρο" και στους αγώνες με τη Σερβία στην Κρήτη, αλλά και στην Τιφλίδα.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Αποτελεί έναν από τους βασικούς "πυλώνες" της Εθνικής Ανδρών τα τελευταία χρόνια και η παρουσία του στην Κίνα θεωρείται δεδομένη.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

(12,5 πόντοι, 33,3% δίποντα, 57,1% τρίποντα, 100% βολές, 6,5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1,5 λάθη, 1,5 κλεψίματα σε 2 αγώνες)

Έπαιξε μόλις σ' ένα "παράθυρο", αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου όπου η Ελλάδα αντιμετώπισε τη Σερβία και τη Γεωργία και "τσέκαρε" το εισιτήριό της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά το γεγονός ότι ήταν απροπόνητος πριν από αυτά τα παιχνίδια, η προσφορά του ήταν πολύτιμη.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Μαζί με τον Νικ Καλάθη θα είναι το βασικό δίδυμο στην περιφέρεια και οι άνθρωποι οι οποίοι θα κληθούν να οργανώσουν το παιχνίδι της Εθνικής, αλλά και να συνεργαστούν αρμονικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΚΑΣ

(2,3 πόντοι, 22,2% δίποντα, 22,2% τρίποντα, 87,5% βολές, 0,6 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1,4 λάθη, 0,7 κλεψίματα σε 10 αγώνες)

Ο πόιντ γκαρντ του Προμηθέα Πάτρας ήταν εκεί για την εθνική ομάδα και ήταν ο δεύτερος σε συμμετοχές πίσω από τον Βασιλόπουλο, καθώς έπαιξε στους 10 από τους 12 συνολικά αγώνες της "επίσημης αγαπημένης". Η απόδοσή του δεν κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η παρουσία του κρίνεται σημαντική.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Οι επιλογές στις θέσεις των περιφερειακών δεν είναι πολλές, καθώς τα... κουκιά είναι μετρημένα. Ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία να βρεθεί στην τελική δωδεκάδα, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Ωστόσο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συμμετέχει στην προεπιλογή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

(8,4 πόντοι, 44% δίποντα, 45,7% τρίποντα, 87% βολές, 1,6 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ, 2,2 λάθη, 0,8 κλεψίματα σε 9 αγώνες)

Άλλος ένας πιστός "εργάτης" της Εθνικής, καθώς έπαιξε σε εννιά αγώνες. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος υπέγραψε με τρίποντο λίγο πριν την εκπνοή, τη μεγάλη νίκη της πρεμιέρας επί της Μεγάλης Βρετανίας στο Λέστερ. Αυτή που έδιωξε το άγχος από την ομάδα και στη συνέχεια ήρθαν οι διαδοχικές κι εύκολες νίκες.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Το όνομά του θα βρίσκεται ανάμεσα σ' εκείνα της προεπιλογής. Είναι ένας παίκτης με "όπλο" το περιφερειακό σουτ κι αυτό το έχει ανάγκη η Εθνική, αλλά δύσκολα θα βρει θέση στην τελική δωδεκάδα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

(7,8 πόντοι, 60,5% δίποντα, 60% τρίποντα, 83,3% βολές, 2,6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 0,6 λάθη, 1,9 κλεψίματα, 0,6 κοψίματα σε 9 αγώνες)

Ένας ακόμα αθλητής που στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είδε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Στα 35 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική και είδε τους κόπους μίας ολόκληρης καριέρας να δικαιώνονται. Έπαιξε στους 9 από τους 12 αγώνες.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν ο Βαγγέλης Μαργαρίτης βρίσκεται στην τελική δωδεκάδα. Στην προεπιλογή θα πρέπει πάντως να θεωρείται πιθανή η παρουσία του, καθώς ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα καλέσει όλους τους παίκτες οι οποίοι είχαν μεγάλη προσφορά στα προκριματικά.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ

(9,6 πόντοι, 50% δίποντα, 43,3% τρίποντα, 88,2% βολές, 2 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ, 1,9 λάθη, 1 κλεψίματα σε 9 αγώνες)

Στα 25 του χρόνια βλέπει την καριέρα του να έχει συνεχώς ανοδική πορεία. Ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της πρόκρισης της Εθνικής στην πορεία προς τα τελικά της Κίνας. Έπαιξε σε 9 παιχνίδια και η παρουσία του ήταν καταλυτική. Αναμφίβολα μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών της πρόκρισης.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Η λειψανδρία στη γραμμή των γκαρντ είναι δεδομένη. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει τόσο επιθετικά όσο κι αμυντικά. Έχει θέσει με την παρουσία του ισχυρή υποψηφιότητα για να βρίσκεται στην τελική δωδεκάδα.

ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

(6,1 πόντοι, 62,5% δίποντα, 58,8% τρίποντα, 60% βολές, 2,0 ριμπάουντ, 0,3 λάθη, 0,6 κλεψίματα, 0,3 κοψίματα σε 7 αγώνες)

Στην πρώτη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν πολύ σημαντικός. Η εξαιρετική του παρουσία με την Εθνική τον βοήθησε και στην προσωπική του καριέρα, καθώς οι σπουδαίες εμφανίσεις του με τη "γαλανόλευκη" έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους για τη μεταγραφή του από το Ρέθυμνο στην ΑΕΚ.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Ο λιγοστός χρόνος συμμετοχής που παίρνει στην Ένωση από τον Λούκα Μπάνκι δεν τον βοηθάει, καθώς έμεινε κι εκτός Εθνικής στα τελευταία "παράθυρα". Δίνει λύσεις με το σταθερό τρίποντο που διαθέτει, αλλά δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να είναι στη δωδεκάδα, ενώ δύσκολα θα κληθεί και στην προεπιλογή.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ

(8 πόντοι, 56,5% δίποντα, 30,8% τρίποντα, 72% βολές, 3,1 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 2,1 λάθη, 1,1 σε 7 αγώνες)

Ο γκαρντ του Άρη ήταν ένας από τους κερδισμένους της προκριματικής φάσης. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ήταν πολύ σημαντική η παρουσία του, καθώς πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις στους περισσότερους από τους επτά αγώνες που έπαιξε. Πήρε αρκετό χρόνο και στη θέση "2" που έδειξε να του ταιριάζει.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Στο πρώτο προσκλητήριο (της προεπιλογής) αναμένεται να είναι μέσα και να λάβει μέρος στην προετοιμασία. Οι λύσεις στην περιφέρεια δεν είναι πολλές, αλλά θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη η παρουσία του στην τελική δωδεκάδα, καθώς άλλοι παίκτες έχουν προβάδισμα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

(6,9 πόντοι, 68% δίποντα, 66,7 % βολές, 4 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ, 1,1 λάθη, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο σε 7 αγώνες)

Ο έμπειρος σέντερ ήταν κι αυτός ένας από τους παίκτες οι οποίοι επέστρεψαν μετά από χρόνια στην Εθνική Ανδρών για να τη βοηθήσουν στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η προηγούμενη παρουσία του στη γαλανόλευκη ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία όταν είχε βρεθεί στους δώδεκα εκλεκτούς του Ηλία Ζούρου.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Τα... κουκιά είναι μετρημένα και στους σέντερ που είναι διαθέσιμοι για την εθνική ομάδα. Παρ' όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί όχι στην τελική δωδεκάδα, αλλά στην προεπιλογή του Θανάση Σκουρτόπουλου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

(8,8 πόντοι, 77,8% δίποντα, 50% τρίποντα, 53,8% βολές, 1,8 ριμπάουντ, 0,2 λάθη, 0,4 κλεψίματα, 1,8 κοψίματα σε 5 αγώνες)

Ο 26χρονος φόργουορντ έπαιξε σε τρία παιχνίδια της πρώτης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σε άλλα δύο της δεύτερης φάσης, προσφέροντας πολύτιμες βοήθειες. Στο πρώτο "παράθυρο" ο Παναθηναϊκός του είχε δώσει άδεια για να παίξει κόντρα στο Ισραήλ, ενώ πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με αντίπαλο την Εσθονία.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΓΕΩΡΓΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FIBA.COM) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Η ενέργεια που δίνει και οι λύσεις στην άμυνα, αλλά και με το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, τον κάνουν φαβορί για μία θέση στην τελική δωδεκάδα. Εφόσον είναι υγιής θα βρίσκεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στα παρκέ της Κίνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ

(4,2 πόντοι, 53,8% δίποντα, 33,3% τρίποντα, 50% βολές, 1,4 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ, 1 λάθος, 0,4 κλεψίματα σε 5 αγώνες)

Ο γκαρντ του Προμηθέα Πάτρας ήταν μεταξύ των διεθνών που κλήθηκαν και στο τελευταίο "παράθυρο", αλλά μία ίωση δεν του επέτρεψε να παίξει στα παιχνίδια με τη Γεωργία στο Ηράκλειο και με τη Γερμανία στο Μπάμπεργκ. Σε 5 παιχνίδια με την Εθνική κατόρθωσε να προσφέρει σημαντικές λύσεις στην περιφέρεια.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος εκτιμά την προσφορά του αλλά και την παρουσία του στους αγώνες της Εθνικής. Άλλωστε ο Κατσίβελης έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γαλανόλευκη, καθώς ήταν μέλος και των "μικρών" Εθνικών. Ρεαλιστικές πιθανότητες να είναι στην Κίνα δεν υπάρχουν, αλλά λογικά θα βρίσκεται στην προεπιλογή.

ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ

(8,0 πόντοι, 58,3% δίποντα, 60% τρίποντα, 33,3% βολές, 4 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ, 0,6 λάθη, 1,0 κλέψιμο σε 5 αγώνες)

Όπως και ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό Θανάσης Αντετοκούνμπο έπαιξε σε 5 αγώνες της προκριματικής φάσης. Οι εμφανίσεις του κόντρα στο Ισραήλ και την Εσθονία όπου σκόραρε 21 και 18 πόντους αντίστοιχα ήταν οι κορυφαίες του και με διαφορά. Κι αυτός όποτε δεν είχε υποχρεώσεις με την ομάδα του δήλωνε "παρών".

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Η παρουσία του στην προεπιλογή και την προετοιμασία είναι σίγουρη. Από εκεί και πέρα, αν θα βρεθεί στην τελική δωδεκάδα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πιθανότατα θα παλέψει μέχρι τέλους για να τα καταφέρει, αλλά οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ

(4,5 πόντοι, 100% δίποντα, 42, 9% τρίποντα, 100% βολές, 1,7 ριμπάουντ, 0,2 ασίστ, 0,2 λάθη, 0,7 κλεψίματα, σε 6 αγώνες)

Ο γκαρντ/φόργουορντ του Προμηθέα Πάτρας βοήθησε σημαντικά με την παρουσία του την Εθνική, κυρίως στη δεύτερη φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν αστόχησε σε κανένα δίποντο που προσπάθησε στους αγώνες που έπαιξε έχοντας 100% ευστοχία (7/7).

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Στους δώδεκα που θα δώσουν το "παρών" στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας δεν θα είναι, αλλά δεν αποκλείεται να βοηθήσει στο ξεκίνημα της προετοιμασίας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ

(3,2 πόντοι, 60% δίποντα, 30,8% τρίποντα, 50% βολές, 1,5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 0,7 λάθη, 0,8 κλεψίματα, 0,2 κοψίματα σε 6 αγώνες)

Ήταν παρών στους μισούς αγώνες της Εθνικής Ανδρών στα προκριματικά, καθώς συμμετείχε σε 6 από τις 12 αναμετρήσεις. Η κορυφαία εμφάνισή του ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Γεωργία για την 11η αγωνιστική όπου ήταν ο πολυτιμότερος. Πρόκειται για έναν από τους ανερχόμενους Έλληνες γκαρντ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Στην προεπιλογή θα βρίσκεται σίγουρα. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση η ενδεχόμενη παρουσία του στην τελική δωδεκάδα. Άλλωστε υπάρχουν περιορισμένες επιλογές στα γκαρντ. Είναι αουτσάιντερ, αλλά θα παλέψει μέχρι τέλους για να κερδίσει μία θέση.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΑΚΟΤΑ

(4,5 πόντοι, 60% δίποντα, 33,3% τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ, 1,3 λάθη, 0,5 κλεψίματα σε 4 αγώνες)

Ο αρχηγός της ΑΕΚ συμμετείχε στους 4 από τους 6 αγώνες της πρώτης φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Η καλύτερή του εμφάνιση ήρθε στο παιχνίδι με το Ισραήλ και στην άνετη νίκη με 82-61, με τον έμπειρο φόργουορντ να σκοράρει 11 πόντους με 3/4 τρίποντα. Στη δεύτερη φάση δεν τον κάλεσε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Το μοναδικό ενδεχόμενο που υπάρχει είναι να βρεθεί ο Ντούσαν Σάκοτα στην προετοιμασία, αλλά κι αυτό δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να συμβεί.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

(1,7 πόντοι, 100% δίποντα, 14,3% τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1,7 λάθη, 0,7 κλεψίματα σε 3 αγώνες)

Σε 4 αγώνες τέθηκε ο Βαγγέλης Μάντζαρης στη διάθεση του Θανάση Σκουρτόπουλου. Κόντρα σε Ισραήλ και Εσθονία στην πρώτη φάση των προκριματικών πήρε σημαντικό χρόνο συμμετοχής, ενώ δεν συνέβη το ίδιο στους αγώνες με Σερβία και Γεωργία. Στην τελευταία αναμέτρηση μάλιστα δεν έπαιξε καθόλου.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν εμπιστεύεται τον 28χρονο γκαρντ τη φετινή χρονιά στον Ολυμπιακό. Σίγουρα θα είναι στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο κι ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται θα αποφασιστεί αν θα συμπεριληφθεί σε όσους θα κάνουν το ταξίδι για την Κίνα.

ΛΙΝΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

(1,8 πόντοι, 25% δίποντα, 16,7% τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0,5 λάθη σε 4 αγώνες)

Ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ εξαργύρωσε τις καλές εμφανίσεις του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε 4 αγώνες της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Έπαιξε στους αγώνες της δεύτερης φάσης, καθώς όταν ξεκίνησαν τα προκριματικά, δεν είχε κάνει ακόμα το... ξεπέταγμά του.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Αν κλείσει καλά τη χρονιά με τον ΠΑΟΚ δεν αποκλείεται να βρεθεί στην προετοιμασία της "επίσημης αγαπημένης", όμως θα συνιστά τεράστια έκπληξη να βρεθεί στην τελική δωδεκάδα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

(7,5 πόντοι, 50% δίποντα, 60% τρίποντα, 100% βολές, 2,5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 2 αγώνες)

Ένας ακόμα παίκτης που παίζει σε ομάδα της EuroLeague (με τη φανέλα του Παναθηναϊκού) και είχε τεθεί στη διάθεση του Θανάση Σκουρτόπουλου στο "παράθυρο" του περασμένου Σεπτεμβρίου, βοηθώντας να επιτευχθούν οι δύο νίκες με Σερβία και Γεωργία.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Στους φόργουορντ η Εθνική Ανδρών έχει πολλές λύσεις. Ωστόσο από τη στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα παίξει αρκετά στο "5", τότε θεωρητικά θα υπάρχει χώρος και για την είσοδό του στην τελική δωδεκάδα. Τα πάντα όμως θα ξεκαθαρίσουν στην προετοιμασία.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ

(3,3 πόντοι, 33,3% δίποντα, 22,2% τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 0,3 λάθη, 1 κλέψιμο σε 3 αγώνες)

Σε τρεις αναμετρήσεις φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο ο φόργουορντ του Προμηθέα Πάτρας. Στην πρώτη φάση των προκριματικών έπαιξε απέναντι στην Εσθονία, ενώ συμμετείχε και στο τελευταίο "παράθυρο" και τους αγώνες με Γεωργία και Γερμανία.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Το μοναδικό ερωτηματικό σχετικά με τον Λεωνίδα Κασελάκη αφορά την πιθανότητα της συμμετοχής του στην προετοιμασία, ωστόσο δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για να βρεθεί στην Κίνα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΪΡΕΛΗΣ

(4 πόντοι, 40% δίποντα, 0% τρίποντα, 66,7% βολές, 1 ριμπάουντ, 1 λάθη, 0,5 κλεψίματα σε 2 αγώνες)

Ο φόργουορντ του Προμηθέα έπαιξε μόνο σε δύο παιχνίδια σε ολόκληρη την προκριματική φάση. Με τη Γερμανία στην Πάτρα και με τη Σερβία στο Βελιγράδι, στη "βαριά" ήττα της Εθνικής. Δεν ήταν από τα βασικά γρανάζια της "επίσημης αγαπημένης" αλλά όποτε του ζητήθηκε ήταν "παρών".

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Δεν υπάρχουν πιθανότητες να είναι στους 12 που θα πάνε στην Κίνα, ενώ θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν κληθεί στην προετοιμασία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

(2 πόντοι, 50% δίποντα, 1,5 ριμπάουντ, 0,5 λάθη, 0,5 κοψίματα σε 2 αγώνες)

Κι αυτός έπαιξε μόνο στο "παράθυρο" του περασμένου Σεπτεμβρίου και στους αγώνες με τη Σερβία στο Ηράκλειο και με τη Γεωργία στην Τιφλίδα. Δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά, αλλά αποτελεί τον μοναδικό σέντερ της νέας γενιάς του ελληνικού μπάσκετ.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Η παρουσία του στην προετοιμασία είναι σίγουρη. Η συμμετοχή του στην τελική φάση θα κριθεί από τον αριθμό ψηλών που θα αποφασίσει να έχει στη δωδεκάδα ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Παράλληλα σημαντικό ρόλο θα παίξει κι αν ο Κουφός θα δηλώσει διαθέσιμος.

ΤΑΪΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ

(1 ριμπάουντ, 0,5 ασίστ σε 2 αγώνες)

Ο μοναδικός ΝΒΑερ ο οποίος συμμετείχε με την Εθνική στα "παράθυρα" της FIBA. Έπαιξε στους αγώνες με τη Σερβία και τη Γεωργία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αλλά ήταν φανερά εκτός κλίματος. Δεν κατάφερε να σκοράρει, όμως και μόνο η κίνησή του να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ απέδειξε ότι ενδιαφέρεται για τη γαλανόλευκη.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΟΡΑΚΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Μόνο σίγουρη δεν είναι η θέση του στην τελική δωδεκάδα. Παρ' όλα αυτά σίγουρα θα κληθεί για την προετοιμασία και το όνομά του θα είναι ανάμεσα σε αυτά της προεπιλογής. Αν βρει ρυθμό και δείξει ικανός να δώσει λύσεις, τότε θα έχει σημαντικές πιθανότητες να ταξιδέψει για την Κίνα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ

(1,5 πόντος, 50 % τρίποντα σε 2 αγώνες)

Ο γκαρντ του Λαυρίου όταν κλήθηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο έδωσε το "παρών" και βοήθησε στους αγώνες με Εσθονία και Σερβία. Έπαιξε πολύ λίγο και δεν μπορεί να κριθεί η παρουσία του.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το όνομα του Μιχάλη Λούντζη δεν θα βρίσκεται στο προσκλητήριο για την προετοιμασία, ενώ δεδομένα δεν θα είναι στην τελική δωδεκάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ

(2 πόντοι, 0% δίποντα, 0% τρίποντα, 50% βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα σε 1 αγώνα)

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού έπαιξε μόνο στο πρώτο "παράθυρο" και στην άνετη νίκη επί του Ισραήλ στα "Δύο Αοράκια". Από τότε δεν κλήθηκε ξανά από τον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα βρίσκεται στην προεπιλογή, άρα δεν θα είναι και στους "εκλεκτούς" οι οποίοι θα ταξιδέψουν για την Κίνα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΡΑΤΟΣ

(Έπαιξε 3 λεπτά στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σερβία κάνοντας ένα φάουλ)

Κλήθηκε για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σερβία στο Βελιγράδι, σε μία αναμέτρηση που ήταν πολύ δύσκολη εκ προοιμίου για τη γαλανόλευκη. Έπαιξε μόλις 3 λεπτά.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι στην τελική φάση, αλλά ούτε και στην προετοιμασία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ

(Έπαιξε για ένα λεπτό στον εντός έδρας αγώνα με τη Γεωργία)

Ο 24χρονος σέντερ του Λαυρίου κλήθηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο, καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήθελε να τον επιβραβεύσει για την πολύ καλή σεζόν που κάνει με την ομάδα της Basket League.

Πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση: Και για τον Δημήτρη Κακλαμανάκη δεν υπάρχουν πιθανότητες παρουσίας στην τελική φάση αλλά ούτε και στην προεπιλογή.

Photocredits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ