ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Ανδρών: Η δεξαμενή των διεθνών είναι μεγαλύτερη από ποτέ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Εθνική Ανδρών έκλεισε το 5ο “παράθυρο” της FIBA με ρεκόρ 9-1. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει πως μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί 29 παίκτες. Η "δεξαμενή" των εν δυνάμει διεθνών να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ηταν δεδομένο ότι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA θα δημιουργούσαν ευκαιρίες για αρκετούς παίκτες. Με την FIBA και την EuroLeague σε κόντρα, οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί θα ήταν αναγκασμένοι να καλέσουν παίκτες που συνήθως δεν βρισκόντουσαν στα προσκλητήρια. Το πώς θα το διαχειρίζονταν το γεγονός ήταν δικό τους θέμα. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος όμως φαίνεται πως πήρε το μήνυμα όσο λίγοι άλλοι τεχνικοί, κάτι που αποδεικνύεται από αυτά που έγιναν στην Εθνική Ανδρών.

Το τέλος του 5ου “παράθυρου” της FIBA βρίσκει την Εθνική Ανδρών στην κορυφή του ομίλου της με ρεκόρ 9-1 και την πρόκριση εξασφαλισμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η βαριά ήττα από την Σερβία για την 10η αγωνιστική “χάλασε” το αήττητο, ωστόσο δεν χάλασε και την εικόνα της ομάδας και το μήνυμα που έχει στείλει από την αρχή της διοργάνωσης.

ΜΟΝΟ 5 ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Πολύς κόσμος στάθηκε στο γεγονός ότι η πόρτα της Εθνικής άνοιξε και για άλλους παίκτες. Στην πραγματικότητα ωστόσο λίγες χώρες εκμεταλλεύτηκαν αυτό το γεγονός όσο η Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται από ένα ακόμα γεγονός: Η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής 29 παίκτες σε αυτούς του 10 αγώνες, με έναν ακόμα – τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο – να έχει βρεθεί στην 12αδα της σε ένα παιχνίδι, το εντός έδρας παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία, και να μην χρησιμοποιείται.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΕΡΒΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από εκεί και πέρα, οι άλλες χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περισσότερους παίκτες στα “παράθυρα” είναι οι εξής:

ΗΠΑ (45 παίκτες)

Κίνα (38 παίκτες)

Καναδάς (35 παίκτες)

Φιλιππίνες (31 παίκτες)

Κοινώς, οι μόνες χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερους παίκτες είναι ένα μεγαθήριο (ΗΠΑ), η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο που τυγχάνει να είναι και η διοργανώτρια άρα δεν την πειράζει να πειραματίζεται (Κίνα), ο γεμάτος ΝΒΑερ Καναδάς και, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι Φιλιππίνες!

Για την ιστορία, ιδού οι 29 παίκτες που έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στους πρώτους 10 αγώνες της Εθνικής:

Πόιντ γκαρντ: Νίκος Γκίκας, Γιάννης Αθηναίου, Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Κατσίβελης, Αντώνης Κόνιαρης, Νικ Καλάθης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Σλούκας

Σούτινγκ γκαρντ: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Μιχάλης Λούντζης, Βασίλης Μουράτος

Σμολ φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Χάρης Γιαννόπουλος, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Χρήστος Σαλούστρος, Ιωάννης Παπαπέτρου,

Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Ντίνος Μήτογλου, Ντούσαν Σάκοτα, Λίνος Χρυσικόπουλος, Μιχάλης Τσαϊρέλης, Λεωνίδας Κασελάκης

Σέντερ: Γιάννης Μπουρούσης, Δημήτρης Μαυροειδής, Γιώργος Παπαγιάννης, Ίαν Βουγιούκας

ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ 12ΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΘΛΟ

Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα σε αυτή την λαίλαπα που δημιουργήθηκε από την κόντρα στης FIBA με την EuroLeague δημιουργήθηκε μία θετική συνθήκη για την Ελλάδα: Μεγάλωσε η “δεξαμενή” παικτών από την οποία μπορεί να επιλέξει ο εκάστοτε Ομοσπονδιακός τεχνικός την ομάδα του. Παράλληλα, δε, όλο αυτό αναμένεται να ανεβάσει τον ανταγωνισμό στα ύψη για μία θέση στην 12αδα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας του 2019.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ /  EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Είναι ξεκάθαρο πως όταν έρθει η ώρα για το προσκλητήριο για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου – αν και πριν από αυτό υπάρχουν οι δύο τελευταίοι αγώνες των προκριματικών, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάει ο κόσμος – δεν θα κληθούν 35 παίκτες. Θα κληθούν όμως αρκετοί για να υπάρχει ο μέγιστος ανταγωνισμός για μία θέση στην 12αδα.

Η ιεραρχία είναι συγκεκριμένη στην Εθνική και έχει δομηθεί πάνω στο ταλέντο, τις επιτυχίες και την προσωπικότητα των παικτών. Το θέμα όμως είναι ότι όλοι οι παίκτες που κλήθηκαν να βοηθήσουν αυτή την Εθνική έδειξαν έτοιμοι να προσφέρουν. Και δεν πρόκειται να τα... παρατήσουν έτσι εύκολα όταν κληθούν στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Το κέρδισαν αυτό το δικαίωμα με τις εμφανίσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ