ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ελλάδα - Μαυροβούνιο: Άλλα μεγέθη, άλλο επίπεδο

Ελλάδα - Μαυροβούνιο: Άλλα μεγέθη, άλλο επίπεδο
FIBA

Η άμυνα στη μπάλα και το μάκρος της περιφέρειας που προκάλεσε ασφυξία. Η εστίαση στο “ζωγραφιστό” και η ταχύτητα στην εκτέλεση. Η Εθνική κόντρα στο Μαυροβούνιο έκανε τα... γνωστά.

Το Μαυροβούνιο ήταν το πρώτο εμπόδιο που κλήθηκε να περάσει η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν ένα χαμηλό εμπόδιο και αυτό αποδείχθηκε από την επιβλητική νίκη με 85-60.

Δεν χρειάζεται να κρυφτεί κάποιος πίσω από το δάκτυλό του σε αυτή την περίπτωση: Η Ελλάδα έκανε το... αυτονόητο κόντρα στην ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς, η οποία δεν είχε ούτε το μέγεθος, ούτε το ταλέντο, ούτε το ειδικό βάρος να κοιτάξει στα μάτια την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Αυτό δείχνει πολλά είναι ότι η Εθνική πήρε μία άνετη νίκη παρουσιάζοντας στο παρκέ πράγματα που είχε δείξει σε όλη την πορεία της προετοιμασίας της. Ενδεχομένως μάλιστα να ζορίστηκε και λιγότερο από ότι σε κάποια φιλικά, ωστόσο αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι παρουσιάστηκε σοβαρή από την αρχή, μην αφήνοντας το Μαυροβούνιο να πιστέψει στη νίκη.

ΒΡΗΚΕ ΡΥΘΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Το Μαυροβούνιο είναι μία ομάδα μετρίων δυνατοτήτων. Η δύναμη πυρός του βρίσκεται στην γραμμή ψηλών του με τους Νίκολα Βούτσεβιτς και Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, με την περιφέρειά του να έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, αφού δεν έχει αρκετούς δημιουργούς, δεν έχει μέγεθος, αλλά και αθλητικότητα. Σε αυτά τα ψεγάδια των Μαυροβούνιων εστίασε η Εθνική.

Ξεκινώντας με την καθιερωμένη πλέον πεντάδα με τους Παπαπέτρου-Παπανικολάου στην περιφέρεια στο πλευρό των Καλάθη, Γ. Αντετοκούνμπο και Μπουρούση, η Εθνική είδε να συμβαίνει αυτό που συνέβη και σε αρκετά φιλικά: Έκρυψε το καλάθι στους Μαυροβούνιους, που υπέφεραν από τα μακριά χέρια των Ελλήνων διεθνών και την πίεσή τους πάνω στη μπάλα. Οι γωνίες πάσας αλλοιώθηκαν, η μπάλα δεν πέρασε με τον τρόπο που ήθελαν στους Βούτσεβιτς και Ντούμπλιεβιτς, το παιχνίδι τους χάλασε.

Όταν πλέον οι Μαυροβούνιοι, στο δεύτερο ημίχρονο, βρήκαν κάπως τα πατήματά τους και μπόρεσαν ανά διαστήματα να κατεβάσουν το τέμπο, ήταν πλέον αργά. Η Εθνική είχε βρει ρυθμό, οι χώροι είχαν ανοίξει και τα χέρια είχαν λυθεί. Κι ας μην μπήκαν τα σουτ (μόλις 6/17 τρίποντα είχε η Ελλάδα).

Η ΑΜΥΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΚΡΙΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ

Αν θέλει κάποιος να σταθεί σε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που βγήκαν, ήταν ο τρόπος που επέλεγε η Εθνική να αμυνθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, όπως και στα φιλικά, επέλεξε να αμυνθεί με αλλαγές στο Πικ εν Ρολ όταν σε αυτά εμπλεκόταν κάποιος φόργουορντ, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που γινόντουσαν διπλές αλλαγές έπειτα από σκριν, με τον ψηλό της αδύνατης πλευράς να καλύπτει το “ζωγραφιστό” και τον αντίστοιχο γκαρντ να περνάει στην περιφέρεια.

Ένα άλλο γεγονός που μπορεί να σταθεί κάποιος είναι ότι για ένα – έστω σχετικά μικρό – διάστημα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο χρησιμοποιήθηκε ως πάουερ φόργουορντ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα έπεσε πάνω στον Ντούμπλιεβιτς, ενώ στην επίθεση συμπεριφερόταν ως δεύτερος ψηλός (με δύο περιφερειακούς στις γωνίες), προκειμένου να εκτελεστούν πιο γρήγορα κάποια plays, αλλά και για να υπάρχουν καλύτερες αποστάσεις στην επίθεση.

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ “ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ” ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚ ΕΝ ΡΟΛ

Σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας έγινε σαφές ότι η Ελλάδα σκοπεύει να περνάει την μπάλα στο “ζωγραφιστό”. Η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ο κυριότερος λόγος, ωστόσο ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι η Εθνική έχει αρκετούς παίκτες που μπορούν να ποστάρουν. Από τον Μπουρούση, τον Πρίντεζη και τον Παπαγιάννη, μέχρι τον Παπαπέτρου και τους Παπανικολάου, Βασιλόπουλο.

Η Ελλάδα είναι μία ομάδα Extra Large και θέλει να το εκμεταλλευτεί, ενώ παράλληλα θέλει να καμουφλάρει με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι δεν έχει καλούς σουτέρ και έτσι δεν μπορεί να δώσει πάντα τους απαραίτητους χώρους στους Καλάθη, Σλούκα και Αντετοκούνμπο για να δημιουργήσουν για τους υπόλοιπους. Κόντρα στο Μαυροβούνιο η μπάλα πέρασε ξανά στο “ζωγραφιστό” με μεγάλη συχνότητα, κάτι που αποδεικνύουν οι 48 πόντοι που σημειώθηκαν μέσα σε αυτό. Δεν έμεινε όμως εκεί.

Με το παιχνίδι να παίζεται στο τέμπο που την βόλευε και τους χώρους να έχουν ανοίξει, η Εθνική επιτέθηκε συχνά σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ στο Μαυροβούνιο, με τον Παπαγιάννη συχνά να είναι αυτός που “πλήγωσε” τους Μαυροβούνιους, ενώ έδειξε μία διάθεση να δώσει την μπάλα και σε άλλους παίκτες για να αναλάβουν τον ρόλο του δημιουργού πέραν των Καλάθη και Σλούκα, όπως ο Λαρεντζάκης και ο Παπανικολάου.

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΖΕΣΤΑΜΑ

Η Εθνική έμοιαζε με... νταή κόντρα στο Μαυροβούνιο, έχοντας τη νοοτροπία που οφείλει να έχει το φαβορί μίας αναμέτρησης. Τρόμαξε την παρέα του Νίκολα Βούτσεβιτς με την ψηλή της πεντάδα, έτρεξε όσο ήθελε, κυριάρχησε στους τομείς που ήθελε και πήρε μία άνετη νίκη. Πρακτικά έκανε ένα καλό ζέσταμα.

Ελλάδα - Μαυροβούνιο: Άλλα μεγέθη, άλλο επίπεδο
EUROKINISSI

επανέφερε σταδιακά τον Σλούκα στην ομάδα και έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες που θα βρίσκονται πιο βαθιά στο ροτέισον να αποκτήσουν έναν αγωνιστικό ρυθμό προκειμένου να είναι έτοιμοι όταν χρειαστεί. Η συνέχεια βέβαια κόντρα στην Βραζιλία θα είναι διαφορετική.

Οι Βραζιλιάνοι μπορεί να μην είναι μεγαθήριο, αλλά είναι μία σκληρή ομάδα, που της αρέσει να παίζει γρήγορα και έχει άγνοια κινδύνου, κάτι που την κάνει επικίνδυνη. Η Ελλάδα είναι βέβαια το φαβορί, ωστόσο ο Λεάντρο Μπαρμπόσα ο Μπρούνο Καμπόκλο και η παρέα τους δεν προβλέπεται να έχουν το άγχος και τον φόβο των Μαυροβούνιων. Απαντούν στην δύναμη με δύναμη και δεν διστάζουν να παίξουν με το μυαλό των αντιπάλων τους. Η συνέχεια, στο παρκέ.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ