ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αυτή η Εθνική Γυναικών "δεν καταλαβαίνει"!

Αυτή η Εθνική Γυναικών "δεν καταλαβαίνει"!

Προσωπικότητες, ξεκάθαροι ρόλοι και εξαιρετικό κλίμα. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει αυτή την Εθνική Γυναικών είναι αυτό που δήλωσε μέσα στον ενθουσιασμό της η Αρτεμις Σπανού: Δεν καταλαβαίνει!

Είχαν περάσει μόλις λίγες στιγμές μετά τον θρίαμβο επί της Ρωσίας και την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, όταν η Άρτεμις Σπανού μας χάρισε την πιο viral στιγμή της Εθνικής Γυναικών εδώ και χρόνια.

Δεν καταλαβαίνω ρε! ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ”! Με αυτές τις πέντε λέξεις απάντησε στην ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Βαγγέλη Ιωάννου, για το “ξύλο” που “τρώει” κάτω από το καλάθι σε κάθε παιχνίδι. Πέντε λέξεις που εν πολλοίς περιγράφουν αυτή την Εθνική Γυναικών.

Η ομάδα του Κώστα Κεραμιδά έχει καταφέρει να “τρελάνει” κόσμο μέχρι στιγμής. Υπέταξε την – Πρωταθλήτρια Ευρώπης – Σερβία. Έφτασε μία ανάσα από το να υποτάξει την δευτεραθλήτρια Ευρώπης Γαλλία. Και χθες (20/6) κέρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες την πανίσχυρη Ρωσία (την είχε κερδίσει και σε φιλικό σε τουρνουά στην Πάτρα), την οποία δεν είχε κερδίσει ποτέ στην ιστορία της (!), παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ.

Τίποτα από αυτά δεν έχει έρθει στην τύχη βέβαια. Αυτή η Εθνική Γυναικών παίζει από την αρχή της διοργάνωσης έχοντας ένα πλάνο σε άμυνα και επίθεση, το οποίο εφαρμόζει στην εντέλεια . Το έκανε με την Σερβία στην πρεμιέρα. Το έκανε με την Ρωσία. Και, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα το κάνει και το κάνει και κόντρα στην Τουρκία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας, στην προσπάθειά της να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τετράδα της διοργάνωσης.

Ρόλοι+προσωπικότητες+κλίμα+“Δεν καταλαβαίνω”= ΟΜΑΔΑ

Αυτή η Εθνική Γυναικών "δεν καταλαβαίνει"!


Είναι η στιγμή που όλοι βάζουν την φουστανέλα και μιλούν για Ελληνικούς θριάμβους. Πίσω όμως από αυτούς τους διθυράμβους υπάρχει μία πραγματικά καλή ομάδα. Μία ομάδα που έχει παλέψει με τα δικά της όπλα σε όλα τα παιχνίδια και βρίσκεται κοντά στο να κάνει τη μεγαλύτερη υπέρβαση της σύγχρονης ιστορίας της, ζώντας μέρες 2009.

Παρένθεση: Για όποιον πιθανόν να μην το γνωρίζει, το μακρινό 2009 η Εθνική είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ από την Γαλλία με 51-49, κατακτώντας εν τέλει την 5η θέση και παράλληλα την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ του 2010. Από εκείνη την ομάδα έχουν “επιζήσει” η Μαλτση, η Σταμάτη, η Καλτσίδου, η Λύμουρα, η Σωτηρίου και η Κοσμά. Το μισό ρόστερ δηλαδή! Συνολικά αυτή είναι η 3η φορά που προκρίνεται στην 8αδα οποιασδήποτε διοργάνωσης, αφού είχε κατακτήσει την 7η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Επιστρέφοντας στην φετινή Εθνική Γυναικών, όποιος την έχει παρακολουθήσει ξέρει ότι αυτή η πορεία μόνο τυχαία δεν είναι. Αυτή η πορεία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν προσωπικότητες σαν αυτές της Μάλτση και της Καλτσίδου, που δείχνουν τον δρόμο στις υπόλοιπες. Οφείλεται στην άγνοια κινδύνου της Σπανού. Στην οργανωτική ικανότητα της Νικολοπούλου. Στην εμπειρία της Σωτηρίου, της Σταμάτη, της Κοσμά, της Σπυριδοπούλου και της Λύμουρα. Στον ενθουσιασμό της Φασούλα, της Χριστινάκη και της Σταμολάμπρου που ήρθαν κατευθείαν από το Κολέγιο. Όλες ξέρουν τους ρόλους τους, τους έχουν αποδεχθεί και, το κυριότερο, παίζουν η μία για την άλλη, δημιουργώντας ένα καταπληκτικό κλίμα. Κάτι που φαίνεται ακόμα και στα... “τιρινίνι” που τραγουδούν έπειτα από κάθε νίκη !

Ίσως όμως το πραγματικό μυστικό αυτής της Εθνικής Γυναικών να το αποκάλυψε άθελά της η Σπανού μετά τον αγώνα. “ Δεν καταλαβαίνω ρε! ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ”! Ναι, λοιπόν, είναι αλήθεια. Αυτή η Εθνική Γυναικών ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ. Για αυτό λοιπόν και την Πέμπτη (22/6) θα απέχει κόντρα στην Τουρκία (16:00) 40 λεπτά από τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Γυναικείου Ελληνικού μπάσκετ. Μία επιτυχία που θα μετατρέψει όλες τις παίκτριές της από “αγαπημένες”, σε “επίσημες αγαπημένες” για όλους τους μπασκετόφιλους.

Twitter @steflong85

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ