ΕΣΑΚΕ

ΕΣΑΚΕ: Οι "καυτοί" διάλογοι για τη διαιτησία στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΣΑΚΕ: Οι "καυτοί" διάλογοι για τη διαιτησία στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο

Διαβάστε τους διαλόγους του γεμάτου ένταση διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ της Τρίτης (5/3), στο οποίοι τα μέλη του στάθηκαν στο "φλέγον" ζήτημα της διαιτησίας.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ χαρακτηρίστηκε από την ένταση, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο ανάμεσα στους αιώνιους, καθώς τα παράπονά τους για την διαιτησία εξέφρασαν και άλλες ομάδες πλην του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Σκινδήλιας πήρε πρώτος τον λόγο και αφού έκανε γνωστές επίσημα τις θέσεις του Ολυμπιακού για τους Αναστόπουλο, Μάνο και Παναγιώτου και την επιθυμία των ερυθρολεύκων να σφυρίζουν τα ματς τους με τον Παναθηναϊκό μόνο ξένοι διαιτητές, είπε " χρόνια φωνάζουμε για την διαιτησία και η λύση που προτείνουμε είναι να φύγει η διαιτησία από την ΕΟΚ και να γίνει επαγγελματική στα πρότυπα της ισπανικής λίγκας"

Ο Μάνος Παπαδόπουλος εν συνεχεία πήρε τον λόγο και είπε πως " οι ομάδες είναι αδύνατο να διαχειριστούν την διαιτησία. Αν κάποιοι για κάποιους είναι καλοί για τους άλλους θα είναι κακοί. Υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και κανόνες. Εμείς δεν θα κατέβουμε, αν δεν υπάρχουν Κινέζοι διαιτητές στο πρωτάθλημα. Η απάντηση στον Ολυμπιακό δίνεται από την προσέλευση του κόσμου του".

Ο Κωστής Ζομπανάκης από το Ρέθυμνο παρατήρησε: "Τα τελευταία δύο χρόνια όλοι παρατηρούμε πως κάτι δεν πάει καλά με την διαιτησία. Δεν παίρνω θέση για την κόντρα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Υπάρχει αναξιοπιστία. Δεν μιλάω για την ποιότητα. Πρέπει να βρεθεί θεσμική λύση...

Εμείς βάζουμε λεφτά και κάνουν κουμάντο κάποιοι γραφειοκράτες της σειράς. Κι εγώ έχω σκεφτεί να πάρω την ομάδα και να φύγω από το παιχνίδι. Μου αρέσει ο σύλλογός μου, αλλά όχι πλέον το μπάσκετ".

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς παρατήρησε: "Ό,τι και να πούμε εμείς, ο νόμος λέει άλλα πράγματα. Έχουμε δεμένα τα χέρια. Αν μπορούμε να πιέσουμε προς κάποια κατεύθυνση, να πιέσουμε".

Ο Φάνης Ταρνατώρος του Χολαργού, είπε: "Με αυτό που γίνεται με τον Ολυμπιακό μπορεί να διαλυθεί ο ΕΣΑΚΕ. Δεν συζητάμε να βρούμε τη λύση και με ποιο νόμο θα εφαρμοστούν οι ξένοι διαιτητές. Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος νόμος. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το τηλεοπτικό συμβόλαιο και μία επιπλέον θέση στην EuroLeague. Σέβομαι, όμως, απόλυτα τις θέσεις του Ολυμπιακού".

Ο Μάνος Παπαδόπουλος τόνισε: "Είναι συζήτηση αυτή για τους διαιτητές; Μπορεί σε κάποια λίγκα να διαλέγει κάποιος τους διαιτητές που θέλει; εν είναι εγωιστικό αυτό; Να μην θέλει να παίξει με συγκεκριμένους διαιτητές; Ο Ολυμπιακός λέει ξεκάθαρα ότι αν έχει τους συγκεκριμένους διαιτητές, δεν παίζει. Και εγώ λέω: είναι εφικτό ο καθένας να θέλει τους διαιτητές του; Πιο εγωιστικό πράγμα από αυτό δεν υπάρχει. Που έχει ξαναγίνει αυτό; Γιατί δεν μιλάτε για την EuroLeague, που εμείς φωνάζαμε πέρυσι; Έχετε κάνει καμία παρέμβαση στην διαιτησία στην EuroLeague; Τους λέτε θέλουμε μόνο Σλοβένους ή μόνο Κροάτες ή μόνο Ρώσους; Λέτε δεν θέλουμε αυτούς ή θέλετε εκείνους; Που έχει ξαναγίνει αυτό; Σε ποια λίγκα του κόσμου έχει ξαναγίνει; Για αυτό υπάρχουν και οι νόμοι. Και θέλετε να μας πείτε ότι είστε οι αδικημένοι; Γιατί σε ένα ματς, όπου δεν ακούμπησε την μπάλα ο Ολυμπιακός, θεωρείτε ότι αδικήθηκε δύο φορές; Και μας απειλείτε ότι δεν θα ξανακατέβετε; Πείτε 'τα αυτά στην COSMOTE, που σας δίνει τα λεφτά και στους παίκτες σας, που χρωστάτε".

Ο Χρήστος Σταυρόπουλος απάντησε : "Κόψε τις γελοιότητες αυτές. Κόψε τις γελοιότητες με τους Κινέζους διαιτητές και μην ξαναμιλήσεις για τον κόσμο του Ολυμπιακού, τους προέδρους και τα χρωστούμενα. Εσύ είχες πει πως συμφωνείς με όσους διαιτητές θέλουμε εμείς και ξένους. Τώρα τι άλλαξε; Εσείς βάζατε τον Χίτλερ πρωτοσέλιδο. Η μάνα μου, η συγχωρεμένη τον έβαζε; Ποιος τον έβαζε για την διαιτησία; Μη μου λέτε πως δεν προσπαθείτε εσείς να πιέσετε και να βάλετε διαιτητές που θέλετε;"

Ο κ. Μπούμπουρας από την πλευρά του Ηφαίστου δήλωσε: "Το καλύτερο για το πρωτάθλημα είναι να υπάρχει και Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Εμείς χρησιμοποιούμε τα brands τους για τους χορηγούς, αλλά και για να έχουν κόσμο τα γήπεδά μας. Για τις θέσεις του Ολυμπιακού δεν ξέρουμε πως μπορούμε να παρέμβουμε στους νόμους. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι πως σίγουρα υπάρχει μία γενικότερη δυσαρέσκεια για την διαιτησία".

Ο Αλέξανδρος Θεοδώρου της Κύμης, είπε: "Σήμερα είμαι ήρεμος. Θέλω να μου πείτε γιατί κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα πάρουμε κάποια απόφαση, θα γίνει κάποια πρόταση ή συζητάμε για να συζητάμε; Δύο είναι οι διοργανώτριες αρχές. Πρέπει να λειτουργούμε μόνοι μας ή κάτω από την σκέπη της ΕΟΚ; Πρέπει να είμαστε ανεξάρτητη αρχή σε όλα. Έχετε αναρωτηθεί πόσα δίνουμε σε δελτία χωρίς να έχουμε οικονομικό όφελος στον ΕΣΑΚΕ. Είμαι πολύ θιγμένος. Όχι γιατί έχασα ή έχω πρόβλημα το Περιστέρι. Καμία μομφή σε καμία ομάδα. Ξέφυγα με τις αναρτήσεις μου. Πρέπει να συλλέξουμε, όμως, όλες τις πληροφορίες και να προχωρήσουμε σε μεγάλη πίεση για αλλαγές".

Ο εκπρόσωπος του Πανιωνίου επισήμανε: "Φαντάζομαι πως δεν προλαβαίνουμε να υπάρχουν ξένοι διαιτητές και είναι λίγο εκβιαστικό αυτό. Αν μπορεί να γίνει κάτι, εγώ θα το υπερψηφίσω".

Ο Χρήστος Σταυρόπουλος πρόσθεσε : "Αυτός που θα είναι υπεύθυνος, θα τον έχετε ψηφίσει εσείς για να είναι. Δεν εκβιάζουμε τώρα. Τα έχουμε πει πριν από 20 ημέρες. Ούτε στην Αφρική δεν υπάρχει επιτροπή για 18 χρόνια. Δεν γίνονται αυτά πια. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε πλέον. Πρέπει να παρέμβει η γενική γραμματεία αθλητισμού, γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Αυτή είναι η δουλειά της: να ελέγχει αν θα εφαρμόζονται οι νόμοι".

Ο Γιώργος Σκινδήλιας ανέφερε: "Προσπαθώ να είμαι ήρεμος. Όλα τα αναγάγουμε σε κόντρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και αυτό είναι λάθος. Η διαιτησία είναι προβληματική γενικότερα. Ο ΕΣΑΚΕ μπορεί και πρέπει να είναι αυτοδύναμος. Όπου η διαιτησία δεν είναι καλή, δεν υπάρχει καλό προϊόν".

Ο Μάνος Παπαδόπουλος απάντησε: " Δεν γνωρίζω αν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την πολιτεία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο ΕΣΑΚΕ είναι να ελέγχει την διαιτησία. Πώς θα συμφωνήσουν. Κάποιοι θα είναι πάντα δυσαρεστημένοι. Πριν ξέφυγα και θέλω να ζητήσω συγγνώμη για αυτά που είπα.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος του Προμηθέα είπε : "Συμφωνώ με τον κ. Ταρνατώρο και του δίνω συγχαρητήρια. Το πρωτάθλημα και το ελληνικό μπάσκετ έχουν διαλυθεί. Πάμε τώρα να κάνουμε πασαλείματα. Είχα πει πριν από δύο μήνες αν είστε ευχαριστημένοι με την διαιτησία και δεν μίλησε κανείς. Δεν γίνεται να βάζουμε τόσα χρήματα και να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Από που και ως που η ΕΟΚ επεμβαίνει τόσο πολύ στον ΕΣΑΚΕ; Έπρεπε να έχουμε μια ανεξάρτητη αρχή. Ακόμα και όταν θελήσαμε να αλλάξουμε το σήμα της λίγκας, μας εμπόδισε η ΕΟΚ και δεν μας άφησε. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τόσες κακές διαιτησίες και να μην αλλάζει τίποτα. Δεν είναι λογικό αυτό. Προτείνω να ανεξαρτητοποιηθεί η διαιτησία και να φύγει από την ΕΟΚ. Να πάει στον ΕΣΑΚΕ. Ξέρετε πόσες φορές είχα σκεφτεί να φύγω από το παιχνίδι; Ο Ολυμπιακός είχε το δύναμη και το έκανε".

Θεοδώρου: "Εγώ θα έφευγα".

Ο Σταύρος Δουβής από την πλευρά της ΑΕΚ, τόνισε: "Η ελληνική διαιτησία δεν είναι καλή. Σίγουρα υπάρχουν νόμοι αλλά έχουμε όλοι μας τη δύναμη για να τους διαφοροποιήσουμε. Η ΓΓΑ δεν μπορεί να επέμβει αλλά μπορεί απλά να προτείνει διάφορα πράγματα. Έχω έρθει με προτάσεις: 1. Αλλαγή στο όριο των μελών της ΚΕΔ γιατί δεν είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. 2. Τα νέα μέλη της ΚΕΔ να είναι έμμισθα. 3. Οι παρατηρητές διαιτησίας να μην είναι και μέλη στην Επιτροπή. 4. Υπάρχουν τόσοι αξιολογημένοι διαιτητές, να μπαίνουν 42 σε κάθε αγωνιστική, είτε να ορίζονται, είτε να κληρώνονται αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία. Να κάτσουμε να τα ψηφίσουμε και να δούμε πώς να προχωρήσουμε".

Ο εκπρόσωπος του Κολοσσού είπε: "Αυτή η κουβέντα δείχνει πως όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Δεν κάνει κακό στις ομάδες, αλλά στο μπάσκετ. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί με δημοκρατία. Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να χαράξει γραμμή".

Ο Γιώργος Πανταζόπουλος Περιστέρι: "Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα ως μπάσκετ και το πληρώνουμε ήδη με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Το Περιστέρι είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις, αλλά όχι μόνο τώρα, αλλά να συζητήσουμε για όλα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παγκόσμιου αθλητισμού είναι ο στοιχηματισμός. Πρέπει να συζητήσουμε για αυτό. Η διαιτησία είναι μεγάλο πρόβλημα. Αλέξανδρε, στοχοποίησες τον Παναγιώτου στο παιχνίδι και μπορεί να είχαμε συμβάν ανάλογο με αυτό του ποδοσφαίρου. Παρακαλούσα να μην γίνει. Μπορεί να έπεφτε από τις σκάλες και να κατηγορούσαν εσένα. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να αλλάξουν πράγματα".

Ο Δημήτρης Γουλιέλμος τόνισε: "Είμαι φρέσκος στο Δ.Σ. αλλά γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση. Δεν υπάρχουν νόμοι που δεν αλλάζουν και σας το λέω ως νομικός. Κάθε νόμος είναι για να αλλάξει. Δεν είμαστε ραγιάδες των νόμων. Μπορούμε να τους αλλάξουμε αν θέλουμε. Χαίρομαι που ο Ολυμπιακός έσπασε αυτό το κακό σπυρί με την κίνησή του να αποχωρήσει από το παρκέ ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους κατ' ουσίαν το πρόβλημα της διαιτησίας".

Ο εκπρόσωπος της Α2 στον ΕΣΑΚΕ, Άγγελος Ζούπας, ο οποίος έχε επιλεχθεί από την ΕΟΚ, είπε: "Όλοι ξέρετε ποιοι χρηματίζονται και δεν το λέτε εδώ μέσα. Κάποιοι από αυτούς έχουν μόνιμο μισθό και αντί να τα πείτε στην ΚΕΔ και να τους πείτε να τους βγάλει έξω, εσείς πρώτοι με το που γίνεται μία κλήρωση τους παίρνετε τηλέφωνο. Εσείς φταίτε. Εσείς κοροϊδεύετε τον εαυτό σας; Η διάβρωση είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και στα παιδό-εφηβικά δεν μπορούμε να παίξουμε με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και να μπορούμε να κερδίσουμε. Οι διαιτητές παίζουν υπέρ τους".

Προς το τέλος του Δ.Σ ο Μάνος Παπαδόπουλος απευθήνθηκε προς τους εκπροσώπους του Προμηθέα και του Αρη (σ.σ. Λιόλιος και Γουλιέλμος) και τους είπε: "Γιατί έχετε τόση αγωνία για το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός; Εχετε περισσότερη αγωνία και από τον ίδιο τον Ολυμπιακό". Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος τόνισε πως "θα είναι κακό για το ελληνικό μπάσκετ να μην κατέβει ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν γίνεται να αλλάξει ο κανονισμός. Πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε συγκεκριμένα πράγματα".

Νωρίτερα, ο Χρήστος Σταυρόπουλος είχε πει στον Μάνο Παπαδόπουλο: "Αυτά είναι τα στατιστικά με Αναστόπουλο και Μάνο. Σε 24 παιχνίδια έχει ο Παναθηναϊκός 19-5 και όταν δεν παίζουν από το 2012 και μετά είναι 9 -19 οι νίκες. Πώς μπορείς να το εξηγήσεις;"

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ