Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ίκαρος Καλλιθέας: Μαθητές και δάσκαλοι

Ίκαρος Καλλιθέας: Μαθητές και δάσκαλοι

Ο Ίκαρος Καλλιθέας έχει μπει σε νέα εποχή εδώ και μερικούς μήνες. Μία εποχή που περιλαμβάνει μερικούς έμπειρους παίκτες και πολλά νέα παιδιά. Το Sport24.gr σάς παρουσιάζει τα "μωρά" του Δημήτρη Λιόγα και τον... ρόλο δασκάλου του Χριστόφορου Χούμα και των άλλων "παλιών".

Μετά από την πιο περίεργη χρονιά της ιστορίας του (με την ανεπιτυχή μετακόμιση στη Χαλκίδα), ο Ίκαρος Καλλιθέας έκανε μία νέα αρχή φέτος. Αποφάσισε να υποβιβαστεί στη Β' Εθνική κατηγορία (αφήνοντας στην Α2, στην οποία έπρεπε κανονικά να αγωνιστεί) και έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο "ανάδειξη των μικρών".

Αναγκαίο κακό θα μπορούσε να πει κανείς -με δεδομένο το χαμηλό μπάτζετ που υπήρχε φέτος- αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως οι "μπλε" έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εξέλιξη οκτώ παιδιών που αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Πρόκειται για τους Δημήτρη Κουρέπη (1998 - μέλος της Εθνικής U16), Παντελή Σκορδά (1997 - μέλος της Εθνικής U17), Θανάση Ντουζίδη (1997 - μέλος της Εθνικής U17), Γιώργο Τάρλα (1998 - μέλος της Εθνικής U16), Ανδρέα Σκούφη (1998 - μέλος της Εθνικής U16), Σωκράτη Ναούμη (1998), Στάθη Παπαδάκη (1998 - μέλος της Εθνικής U16) και Στράτος Ιορδάνογλου (1998).

Οι "μικροί" του Δημήτρη Λιόγα δεν βαδίζουν όμως, μόνοι τους στα μονοπάτια της Α2 κατηγορίας. Αντίθετα, έχουν στο πλευρό τους μισή ντουζίνα παίκτες που μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο του δασκάλου. Με πρώτο και καλύτερο τον Χριστόφορο Χούμα. Κι ο ίδιος ο έμπειρος φόργουορντ άλλωστε, δεν... αποποιείται τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Πλην όμως αναφέρει πως δεν είναι μόνος σε αυτή τη "δουλειά".

Ο πρώην παίκτης του ΚΑΟΔ και του Πανιωνίου μίλησε στο Sport24.gr για την πρώτη νίκη της χρονιάς από τον Ίκαρο Καλλιθέας (εις βάρος του Περιστερίου με 63-60), εστιάζοντας την προσοχή του στον διδακτικό χαρακτήρα που έχει η φετινή σεζόν. Για όλους. Μικρούς και μεγάλους.

" Επειδή ακούγεται κάποιες φορές πως είμαστε "τελειωμένοι" στο φετινό πρωτάθλημα, έχουμε πολύ ισχυρό κίνητρο. Και μαζί πολλή όρεξη για σκληρή δουλειά", εξομολογείται αρχικά ο Χριστόφορος Χούμας, για να συνεχίζει μιλώντας για την απαξίωση που συναντά τον τελευταίο μήνα σε συζητήσεις για το ρόστερ του Ικάρου Καλλιθέας:

" Ό,τι λέγεται για την ομάδα το χρησιμοποιούμε για να μην σταματήσουμε να προσπαθούμε σε κάθε προπόνηση και αγώνα. Είναι ένα έξτρα κίνητρο για όλους μας. Είτε τους πιο παλιούς είτε τους "μικρούς". Θέλουμε να κάνουμε μία μικρή υπέρβαση κάθε Κυριακή και στο τέλος να δούμε τι έχουμε καταφέρει".

Κάπου εκεί όμως αρχίζει να... εξιστορεί το "σχολείο" του Ικάρου Καλλιθέας, κάθε απόγευμα στην προπόνηση. Εντάξει, δεν είναι σχολείο σαν τα υπόλοιπα, αλλά κάπως έτσι βλέπουν όλοι τη φετινή χρονιά: " Τα πιο έμπειρα παιδιά έχουμε αναλάβει τον ρόλο του "δασκάλου". Κυρίως ο Νίκος (Κούρτης), ο Άλεξ (Βουγιούκας) και εγώ προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως "δάσκαλοι". Και να σου πω την αλήθεια, αυτό επιβάλλεται με βάση το ρόστερ της ομάδας", δηλώνει χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει:

" Προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε εικόνες. Τα παιδιά έχουν πολύ ταλέντο, αλλά δεν έχουν παραστάσεις ακόμα από αυτό το επίπεδο. Πράγμα λογικό. Τους μιλάμε διαρκώς και τους κατευθύνουμε εντός κι εκτός παρκέ".

Τί εννοεί όμως, λέγοντας "εκτός παρκέ"; Ο Χριστόφορος Χούμας απαντά πως " πολύ σημαντικό ρόλο στη φάση που βρίσκονται τώρα τα παιδιά είναι να μάθουν να λειτουργούν σαν άντρες. Ναι μεν είναι ανήλικα παιδιά, αλλά βάσει συνθηκών είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν διαφορετικά. Πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα, γιατί αγωνίζονται σε ανδρική ομάδα στη Β' Εθνική. Και όχι μόνο στα εφηβικά".

Ενώ επεξηγεί πως " σε αυτό εντάσσεται και ο τρόπος συμπεριφοράς και ζωής πλέον. Επειδή αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες, είναι αναγκασμένοι όλοι τους να συμπεριφέρονται διαφορετικά. Κι αυτό πιστεύω πως θα τους φανεί χρήσιμο στο μέλλον, γιατί θα έχον ένα θεωρητικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους".

Από μαθητής... δάσκαλος

Τον ρόλο που επιτελεί φέτος ο Χριστόφορος Χούμας τον έχει ξαναζήσει. Από την ανάποδη. Αυτή του μαθητή. Όταν αγωνιζόταν στον Πανιώνιο (το 2002-'03), όντας ο πιο μικρός παίκτης των "κυανέρυθρων". Τότε είχε ως... δασκάλους τον Γιώργο Διαμαντόπουλο και τον Βαγγέλη Σκλάβο. Πλέον είναι αυτός ο δάσκαλος. Άλλαξε ρόλο. Δώδεκα χρόνια μετά.

Μαθημένος στα δύσκολα

Καπετάνιος του φετινού καραβιού του Ικάρου είναι ο Δημήτρης Λιόγας. Ένας... σεσημασμένος -στην πιάτσα- προπονητής για την τάση του να αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές. Τέτοια ήταν η παρουσία του στο Παγκράτι (Α2) τη σεζόν 2011-12, όταν οι "ροσονέρι" πέτυχαν πέντε σερί νίκες στο φινάλε του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας την παραμονή.

Ή όταν στον πάγκο του Ηλυσιακού (πρωτάρης κιόλας στη Basket League) κράτησε τους "κιτρινόναυρους" στα σαλόνια της Α1. Χωρίς να πετύχει νίκη! Παρά την ήττα από το Περιστέρι στην τελευταία αγωνιστική.

Τώρα, έχει ένα εξίσου δύσκολο έργο. Να κρατήσει τον Ίκαρο Καλλιθέας στη Β' Εθνική κατηγορία. Απλό δεν είναι. Ούτε όμως ακατόρθωτο είναι...

TAGS Β' ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ