ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι πρωταγωνιστές του αύριο στην Α2 (και όχι μόνο)

Οι πρωταγωνιστές του αύριο στην Α2 (και όχι μόνο)

Πολλοί είναι οι νεαροί παίκτες που... ξεπετάγονται (ή είναι έτοιμοι να το κάνουν) στην Α2 μέσα από τη φετινή σεζόν. Το Sport24.gr ξεχώρισε 11 ενδεικτικές περιπτώσεις.

Αν υπάρχει κάτι το ευχάριστο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Α2 -πέρα από την προφανή βελτίωση του επιπέδου την τελευταία τριετία- είναι η σταδιακή ανάδειξη πολλών νέων παιδιών. Φρέσκων προσώπων. Παικτών 18-22 ετών που έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το κουκούλι τους και να δείχνουν τι αξίζουν.

Κάποιοι πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους. Άλλοι (οι μικρότεροι κυρίως) κάνουν τα πρώτα τους βήματα, έχοντας όμως αφήσει ήδη το στίγμα τους, έστω και σποραδικά. Όπως και να 'χει, η Α2 τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται, φρεσκάρεται. Αν ρίξει κανείς στα στατιστικά φύλλα της 19ης αγωνιστικής, θα ανακαλύψει πολλούς παίκτες κάτω των 22 ετών να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αναμετρήσεις των ομάδων τους.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, λοιπόν, το Sport24.gr ξεχώρισε 11 περιπτώσεις παικτών κάτω από 22 ετών, που έχουν ήδη αρχίσει ή είναι έτοιμοι να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Περιπτώσεις παικτών που είναι έτοιμοι να γίνουν ο επόμενος Κουτρούλιας, ο επόμενος Τότσιος και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα 10-15 χρόνια στην Α2. Γιατί όχι και (να παίξουν) παραπάνω...

1. Βασίλης Μουράτος

Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα. Ο 19χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού, μέλος της “χρυσής” γενιάς των 97άρηδων, κάνει φανταστική χρονιά με το Ψυχικό, όπου έχει δοθεί δανεικός από τους “ερυθρόλευκους”. Ο Μουράτος είναι ο 19ος καλύτερος σκόρερ της φετινής Α2 και δεύτερος στην ομάδα του, με 236 πόντους (12,4 μ.ό.). Πέτυχε 17 πόντους στη νίκη του Ψυχικού επί της Καβάλας.

2. Δημήτρης Χατζηκυριακίδης

Ο παίκτης-αποκάλυψη της τελευταίας διετίας. Ακόμα δεν έχει κλείσει τα 18 (είναι γεννηθείς στις 31/7/1998) και έχει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο στους Μαχητές Δόξας Πεύκων, την... κυψέλη νέων ταλέντων της κατηγορίας. Ο διεθνής γκαρντ έχει τη σεζόν που διανύουμε 9,5 πόντους μ.ό. και παίζει σχεδόν 28 λεπτά ανά αγώνα. Στη νίκη επί του Αρκαδικού είχε 21 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα.

3. Δημήτρης Γερομιχαλός

Ο μικρότερος εκ των αδερφών που αναδείχθηκε από τα Πεύκα διαγράφει μία συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία 3-4 χρόνια. Την τρέχουσα χρονιά ο 22χρονος πόιντ γκαρντ έχει 10,2 πόντους κατά μέσο όρο και είναι 12ος στην Α2 σε ασίστ (με 78 συνολικά, ήτοι 4,1 ανά αγώνα), καθώς και πρώτος μεταξύ των παικτών που είναι γεννημένοι από το 1995 και μετά.

4. Ετινόσα Ερεβμπενάζιε

Μία από τις ουκ ολίγες αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις γόνων μεταναστών στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Αντετοκούνμπο, αλλά ο 22χρονος Ελληνονιγηριανός δείχνει ότι μπορεί να κάνει αξιόλογη καριέρα τα επόμενα χρόνια. Στην Καβάλα έχει παίξει σε 12 αγώνες φέτος και έχει 12,7 πόντους μ.ό., ενώ είναι και ένας από τους καλύτερους “κλέφτες” της Α2, με δύο ανά αγώνα. Στον αγώνα με το Ψυχικό πέτυχε 27 πόντους!

5. Αναστάσιος Σπυρόπουλος

Ο ΓΣΛ δεν κάνει ιδιαίτερα καλή πορεία, ωστόσο ο Τάσος Σπυρόπουλος είναι ένας από τους παίκτες κάτω των 22 ετών (γεννηθείς την πρωταπριλιά του 1995) που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Ο διεθνής αριστερόχειρας πάουερ φόργουορντ κάνει πολύ καλό πρωτάθλημα στη Λάρισα, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του. Έπειτα από 19 αγώνες έχει 10,8 πόντους και 4,7 ριμπάουντ μ.ό., σουτάροντας μάλιστα με ποσοστό 57,8%.

6. Αντώνης Σκλήβας

Δεν υπήρξε ποτέ διεθνής. Δεν έκανε ποτέ ιδιαίτερο θόρυβο γύρω από το όνομα του. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κάνει συνεχή βήματα προόδου. Πέρυσι πραγματοποίησε πολύ καλή χρονιά με τον Εργοτέλη στη Β' Εθνική (μέχρι που τραυματίστηκε σοβαρά) και φέτος έχει με την Καβάλα 7,7 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 1,1 κλέψιμο μ.ό. και είναι ο δεύτερος μπλοκέρ της Α2 με 1,3 ανά αγώνα. Εχει μάλιστα τον καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (0,462) μεταξύ των παικτών κάτω των 22 ετών.

7. Σωκράτης Γκέλιος

Είναι γέννημα θρέμμα της Καβάλας και μέλος της ανδρικής ομάδας εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις τον περασμένο μήνα, πάντως, έκλεισε τα 22 του και -επιτέλους- μπορεί πλέον να παίξει... όσο θέλει. Ο Σωκράτης Γκέλιος είναι ο πρώτος ριμπάουντερ στην Α2 μεταξύ των παικτών που είναι 22 ετών ή μικρότεροι (με 5,8 μ.ό.), ενώ έχει ακόμα 11 πόντους ανά αγώνα στο φετινό πρωτάθλημα.

8. Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς

Το γεγονός ότι βρίσκεται σε μία από τις πιο “γεμάτες” και ποιοτικές ομάδες της φετινής Α2 και καταφέρνει να παίζει ένα δεκάλεπτο ανά αγώνα, δεν είναι και λίγο... Ο Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς έχει κλείσει τα 20 χρόνια, ωστόσο ακομα κι αν δεν έχει βρει ακόμα τη μεγάλη ευκαιρία να δείξει τι αξίζει, κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό. Προς το παρόν έχει 4,1 πόντους μ.ό. με 51% στα δίποντα και 42% στα τρίποντα, παίζοντας 10,3 λεπτά ανά αγώνα στον Δούκα.

9. Κώστας Οικονομόπουλος

Ο 20χρονος διεθνής σούτινγκ γκαρντ (με τις ομάδες Παίδων και Εφήβων) έκανε την καλύτερη φετινή εμφάνιση του χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο, βοηθώντας μάλιστα τον Εθνικό να φύγει με μία σημαντική εκτός έδρας νίκη. Ο απολογισμός του ήταν 14 πόντοι, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αριθμοί που ανέβασαν ακόμα περισσότερο τους φετινούς μέσους όρους του (5,9 πόντοι, 2,5 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 1,2 κλεψίματα).

10. Ανδρέας Σκούφης

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα το έκανε το... ξέσπασμα που είχε κόντρα στον Πανιώνιο. Συγκεκριμένα, ο 19χρονος (θα κλείσει τα 19 σε δύο μήνες, για την ακρίβεια) γκαρντ του Παγκρατίου πέτυχε 21 πόντους, στο -μακράν- καλύτερο φετινό παιχνίδι του στην Α2. Ήταν η πρώτη φορά που ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέχρι το Σάββατο επιχειρούσε 3,2 σουτ ανά αγώνα. Κόντρα στον Πανιώνιο έκανε 16! Το μέλλον, αν μη τι άλλο, του ανήκει.

11. Δημήτρης Κουρέπης

Ενας από τους πολλούς νεαρούς παίκτες που διαπρέπουν φέτος στον Αρκαδικό, αλλά και ο μικρότερος όλων -από αυτούς τουλάχιστον που αποτελούν μέρος του rotation. Ο 20χρονος (τα κλείνει στις 23/3) φόργουορντ/σέντερ κάνει αξιοπρόσεκτη χρονιά στην Τρίπολη, όπου παίζει κάτι παραπάνω από 10 λεπτά κατά μέσο όρο και έχει 4,0 πόντους και 2,1 ριμπάουντ ανά αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ