Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μία επταετία από τον άθλο του Αθηναϊκού στο EuroCup Women

Μία επταετία από τον άθλο του Αθηναϊκού στο EuroCup Women
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα πριν από εφτά χρόνια, ο Αθηναϊκός έγινε η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, αυτόν του EuroCup Women απέναντι στη Ναντέζντα.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο άθλος του Αθηναϊκού στο EuroCup Women θα παραμένει ιστορικό γεγονός. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ στην Ελλάδα που έφτασε μέχρι την ευρωπαϊκή κορυφή, η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ που διαφήμισε μια ολόκληρη χώρα (κι όχι απλά τον Βύρωνα) στο εξωτερικό με την πορεία της και τα κατορθώματά της.

Από εκείνο το βράδυ στην Εργάνη, που η Πολύ Σαρέγκου ύψωσε στον αθηναϊκό ουρανό το τρόπαιο έχουν περάσει εφτά χρόνια, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εντυπωσιακό ως επίτευγμα. Ποιος θα το έλεγε άλλωστε πως σε μια χώρα που το γυναικείο μπάσκετ περνούσε ήδη από τότε περίοδο προβλημάτων και λιτότητας, μια ομάδα από τον Βύρωνα θα έφτανε στο σημείο να ακουστεί και να διαφημιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης.

Τα δώδεκα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου "υποχρεώθηκαν" εκείνη τη χρονιά να ζήσουν πρωτοφανείς καταστάσεις όπως τα εβδομαδιαία ταξίδια ανά την Ευρώπη, τα διπλά παιχνίδια κάθε εβδομάδα και η συνεχής πίεση εκτός των συνόρων -γιατί εντός αυτών τα πράγματα ήταν αρκετά εύκολα. Η Τούλα Καλέντζου, η Αφροδίτη Κοσμά, η Ζωή Κεχαγιά, η Πόλυ Σαρέγκου, η Λολίτα Λύμουρα, η Όλγα Χατζηνικολάου, η Νικόλ Σούλις, η Βακίνα Βολονάκη, η Γκιντάρε Πετρονάιτε, η Ρουθ Ράιλι, η Κατερίνα Χαλικιά, η Ιρένα Βιζμπαριένε και η Καντίς Ουίγκινς έφεραν λοιπόν τον Αθηναϊκό στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, παρότι απέναντί τους στους τελικούς είχαν ένα μεγαθήριο, τη Ναντέζντα.

" Μετά τον πρώτο τελικό, η εβδομάδα μέχρι το επόμενο παιχνίδι κύλησε ομαλά (σ.σ.: ο Αθηναϊκός είχε κερδίσει με οκτώ πόντους στη Ρωσία). Προσπαθούσαμε να ελέγξουμε το άγχος και την πίεση που υπήρχαν. Μέχρι ένα σημείο το καταφέραμε, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να μας έχει πάρει από κάτω", είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Sport24.gr ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, ο οποίος είχε εξηγήσει μάλιστα πως " ο αποκλεισμός από τα ημιτελικά της διοργάνωσης ένα χρόνο νωρίτερα μάς έκανε να καταλάβουμε πως είχαμε τις δυνάμεις και τη δυνατότητα να κατακτήσουμε τον τίτλο. Πλέον είχαμε στο ρόστερ τόσο την Τούλα (Καλέντζου) όσο και την Όλγα (Χατζηνικολάου), οπότε ήμασταν πιο αισιόδοξοι", για να συνεχίσει λέγοντας: "Εκείνη η ήττα από την Ντινάμο Κουρσκ με 25 πόντους το 2009 μάς έδωσε πολλά".

Κάπως έτσι λοιπόν, το "Αθηναϊκός" δεν είναι απλά χαραγμένο στο τρόπαιο που κατέκτησε το 2010 η ομάδα του Βύρωνα, πολύ περισσότερο έδειξε σε όλο τον κόσμο πως στην Ελλάδα υπάρχει γυναικείο μπάσκετ. Ή υπήρχε, τέλος πάντων. Τότε, το 2010.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Πρώτη φάση

Αθηναϊκός - Γιερεβάν 105-54

Μπεσίκτας - Αθηναϊκός 80-75

Αθηναϊκός - Τσεκαβάτα 83-73

Γιερεβάν - Αθηναϊκός 79-87

Αθηναϊκός - Μπεσίκτας 81-60

Τσεκαβάτα - Αθηναϊκός 79-80

Φάση των "32"

Μεντέβτσακ - Αθηναϊκός 54-80

Αθηναϊκός - Μεντέβτσακ 100-62

Φάση των "16"

Ντινάμο Κιέβου - Αθηναϊκός 56-57

Αθηναϊκός - Ντινάμο Κιέβου 81-66

Προημιτελικά

Αθηναϊκός - Ντινάμο Μόσχας 84-60

Ντινάμο Μόσχας - Αθηναϊκός 66-78

Ημιτελικά

Ντινάμο Κουρσκ - Αθηναϊκός 58-64

Αθηναϊκός - Ντινάμο Κουρσκ 60-55

Τελικός

Ναντέζντα - Αθηναϊκός 57-65

Αθηναϊκός - Ναντέζντα 53-57

TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ