STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Το Ρέθυμνο ξανάνιωσε!

BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÁÅÊ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÁÅÊ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η έλευση του Νίκου Βετούλα άλλαξε το κλίμα στο Ρέθυμνο Cretan Kings, που μετά και τη νίκη επί του ΠΑΟΚ μετράει αισίως 4 νίκες στα τελευταία έξι παιχνίδια του, “βλέπει” εξάδα και, γιατί όχι, κάτι ακόμα καλύτερο!

Είναι στιγμές που στο μπάσκετ χρειάζεται εκτός από ικανότητα και τύχη. Στιγμές σαν αυτή λίγο πριν το τέλος του αγώνα του Ρεθύμνου με τον ΠΑΟΚ δηλαδή, όταν ο Ρόμπερτ Άρνολντ επιχείρησε τρίποντο από τα 10 μέτρα (ή αλλιώς από την γραμμή του... βόλεϊ) υπό την πίεση του χρόνου, σημειώνοντας το – όπως αποδείχθηκε – νικητήριο καλάθι στη νίκη των Κρητικών με 73-70 επί του ΠΑΟΚ .

Τύχη; Ναι θα πει κάποιος. Το σουτ όμως δεν ήταν κακό. Και, επίσης, την τύχη σου την φτιάχνεις μόνος σου. Την κυνηγάς. Αυτό ακριβώς έκανε το Ρέθυμνο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Και αυτό κάνει γενικά από τότε που στον πάγκο της ομάδας ήρθε ο Νίκος Βετούλας για να αντικαταστήσει τον Τόνι Κωνσταντινίδη. Μία κίνηση που δεν έβαλε απλώς στον ίσιο δρόμο το Ρέθυμνο, αλλά δεν αποκλείεται να το φτάσει μέχρι την πέμπτη θέση, αφού οι Κρητικοί έχουν πλέον ρεκόρ 10-11 και βρίσκονται στην έβδομη θέση, μόλις μία νίκη πίσω από τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό Ρόδου που ισοβαθμούν στην 5η θέση με ρεκόρ 11-10 και δύο από τον 4ο Άρη που έχει ρεκόρ 12-9.

Από την έλευση του Πατρινού τεχνικού κι έπειτα το Ρέθυμνο δείχνει να έχει ξανανιώσει, αφού μετράει 4 νίκες σε 6 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης και της τεράστιας νίκης επί της τρίτης ΑΕΚ για την 18η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League. Τι άλλαξε λοιπόν στην ομάδα, εκτός από την ψυχολογία όλων; Η απάντηση είναι πιο απλή από ότι φαντάζεται ο κόσμος.

Μάθε παιδί μου άμυνα

BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÊÕÌÇ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÊÕÌÇ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Το Ρέθυμνο είναι μία ομάδα που στηρίζεται παραδοσιακά στην επίθεσή του και το γρήγορο τέμπο παιχνιδιού. Από την στιγμή που βρέθηκε στην Κρήτη ωστόσο ο Νίκος Βετούλας ξαφνικά το Ρέθυμνο έγινε μία ομάδα που δεν παίζει απλώς άμυνα, αλλά καλή άμυνα! Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στους αριθμούς.

Στις πρώτες 15 αγωνιστικές της Stoixinam.gr Basket League το Ρέθυμνο δεχόταν 82 πόντους ανά αγώνα. Στους τελευταίους 6 αγώνες ωστόσο υπό την ηγεσία του Βετούλα δέχεται μόλις 65.6 πόντους ανά παιχνίδι! Πρόκειται αν μη τι άλλο για μία τρομερή μετάλλαξη, αφού ξαφνικά το Ρέθυμνο δέχεται 17 πόντους λιγότερο ανά αγώνα! Κάπως έτσι, μπορεί να κερδίσει τα παιχνίδια του παρά το γεγονός ότι έχει πέσει και η παραγωγικότητα της ομάδας στην επίθεση, αφού στους τελευταίους 6 αγώνες τους οι Κρητικοί σημειώνουν 71.5 πόντους ανά αγώνα, όταν στις πρώτες 15 αγωνιστικές σημείωναν 76.3 σε κάθε παιχνίδι.

Το Ρέθυμνο αποφάσισε να ρίξει λίγο το τέμπο στα παιχνίδια του και να πάει το παιχνίδι σε λιγότερες, αλλά πιο προσεγμένες επιλογές, αλλάζοντας και κάποια πράγματα στην άμυνά του. Μία κίνηση που έγινε και από ανάγκη, αφού πλέον υπάρχουν λιγότερες επιλογές στην επίθεση και μικρότερο βάθος από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι το οποίο οδήγησε σε ένα ακόμα τρικ, στην άλλη πλευρά του παρκέ αυτή τη φορά.

Εστιάζοντας στα δυνατά του σημεία

BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÐÁÏÊ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÑÅÈÕÌÍÏ - ÐÁÏÊ (ÓÔÅÖÁÍÏÓ ÑÁÐÁÍÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Αν το γεγονός ότι το Ρέθυμνο έχει εστιάσει στην άμυνά του μοιάζει λίγο να πηγάινει... κόντρα στην φύση του βέβαια, η επόμενη κίνηση του Νίκου Βετούλα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ομάδας. Ποια είναι αυτή; Έδωσε το “ελεύθερο”, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, να σουτάρουν οι παίκτες του πίσω από την γραμμή του τριπόντου!

Στους 6 τελευταίους αγώνες του το Ρέθυμνο επιχειρεί 24.5 τρίποντα ανά αγώνα, όταν στις πρώτες 15 αγωνιστικές επιχειρούσε μόλις 19.4 ανά αγώνα! Αυτοί δε που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία είναι οι τρεις ξένοι της ομάδας, με τον Τόρλιν Φιτζπάτρικ να επιχειρεί πλέον 5.6 τρίποντα ανά αγώνα (έναντι 4 ανά αγώνα επί Κωνσταντινίδη), τον Άρνολντ να εκτοξεύεται από τα 2.8 τρίποντα στα 5.5 ανά αγώνα και τον Γκάτι Τάλτον να πηγαίνει από τα 2.9 ανά αγώνα στα 4.3! Κι όλα αυτά με τον Χάρη Γιαννόπουλο να συνεχίσει κι αυτός να “πυροβολεί” από την περιφέρεια, “ανοίγοντας” έτσι το παρκέ και δίνοντας χώρους σε όλους. Ένα τρίποντο εξάλλου είναι σχεδόν πάντα καλύτερη επιλογή από ένα μακρινό δίποντο.

Αυτές οι αλλαγές σαφώς και πιστώνονται στον Νίκο Βετούλα, ο οποίος βέβαια δεν είναι και κανένας... πυρηνικός φυσικός. Απλώς έβαλε κάτω τα δεδομένα και έδωσε νέα κίνητρα στους παίκτες του – γιατί πολλά στην άμυνα ξεκινάνε από εκεί – ενώ στην επίθεση επέστρεψε στα βασικά, σεβόμενος την ταυτότητα της ομάδας. Μένει τώρα αν θα μπορέσει ο Πατρινός τεχνικός να “γιατρέψει” και μία ακόμα “ασθένεια” του Ρεθύμνου: Αυτή που το θέλει να ηττάται εκτός έδρας, αφού μακριά από την έδρα του έχει ρεκόρ 1-9. Αυτό είναι βέβαια κάτι που θα μάθουμε στην συνέχεια.

Twitter @steflong85

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ