ΜΠΑΣΚΕΤ

Γράφοντας την "πράσινη" ιστορία

Γράφοντας την "πράσινη" ιστορία
INTIME SPORTS

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του γράφουν ιστορία και πιο συγκεκριμένα την "πράσινη" ιστορία. Το Sport24.gr αποδεικνύει γιατί ο Παναθηναϊκός είναι η πιο πετυχημένη ομάδα του ελληνικού μπάσκετ

Μακριά από εμάς οι συγκρίσεις και οι ασέβειες προς μεγάλες ομάδες που πρωταγωνίστησαν στο παρελθόν, όπως ο Άρης και ο Ολυμπιακός, ωστόσο με βάση την κατάκτηση τίτλων ο Παναθηναϊκός είναι όντως η κορυφαία ομάδα που έχει υπάρξει ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ.

Οι "πράσινοι" μονοπωλούν τις κατακτήσεις την τελευταία 15ετία. Μέσα σε 14 χρόνια, οι "πράσινοι" έχουν κατακτήσει 13 φορές το πρωτάθλημα, ενώ το ρεκόρ των εννέα συνεχόμενων τίτλων είναι απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Ο Άρης ήταν η πρώτη ομάδα που έχτισε τη δική της αυτοκρατορία στο ελληνικό μπάσκετ. Η ομάδα που έμαθε τους Έλληνες να κατακτούν τίτλους. Με επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1984 έως το 1991, ο Άρης δικαίως μπήκε όχι μόνο στις καρδιές των Θεσσαλονικέων αλλά και όλων των Ελλήνων. Άλλωστε, οι εποχές ήταν ρομαντικές, χωρίς ιδιαίτερα μίση και βία στον αθλητισμό.

Από το 1982 μέχρι το 1991 ο Άρης κατέκτησε 8 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, με διάλειμμα ενός έτους, καθώς τη σεζόν 1983-84 ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα.

Κι αν ο Άρης μεσουράνησε στη δεκαετία του 80', σε αυτή του 70' οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν εκείνοι που κατακτούσαν τον έναν τίτλο μετά τον άλλο. Την πενταετία 1970-75 οι "πράσινοι" κατέκτησαν πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ μέσα σε 11 χρόνια (από το 1971 μέχρι το 1982) ήταν 9 τα πρωταθλήματα που πήραν το δρόμο για τον αθηναϊκό σύλλογο.

Από καταβολής επαγγελματικού πρωταθλήματος (σεζόν 1992-93), μία άλλη ομάδα ξεχώρισε και πρωταγωνίστησε στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό ο οποίος για μία πενταετία ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της Α1 Ανδρών, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (1993-1997).

Από το 1998 κι έπειτα μία ομάδα υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ κι αυτή δεν είναι άλλη από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει κατακτήσει 13 πρωταθλήματα τα τελευταία 14 χρόνια και έχει κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Συνολικά, ο Παναθηναϊκός με το πρωτάθλημα που κατέκτησε την περασμένη Κυριακή (5/6/11) έφτασε αισίως τους 32 τίτλους και διεύρυνε ακόμα περισσότερο τη διαφορά της από τον δεύτερο της σχετικής λίστας. Άλλωστε, ο Άρης έχει μία 20ετία να γευτεί τη χαρά ενός πρωταθλήματος και παρ' όλα αυτά βρίσκεται 2ος στις κατακτήσεις με 10 τίτλους.

Τρίτος είναι ο Ολυμπιακός με 9 τίτλους, ενώ 8 έχει η ΑΕΚ και 6 ο Πανελλήνιος οποίος τα πρώτα χρόνια που διεξήχθη το πρωτάθλημα ήταν μία πολύ δυνατή ομάδα που έφτανε μέχρι τον τίτλο, αξιοποιώντας και την ιστορία της στον αθλητισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ