STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Πανταζόπουλος στο Sport24.gr για Basket League: "Χρωστάς; Δεν παίζεις στο επόμενο πρωτάθλημα"

ΔΣ ΕΣΑΚΕ    (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΔΣ ΕΣΑΚΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο πρόεδρος του Περιστερίου, Γιώργος Πανταζόπουλος, μεταφέρει στο Sport24.gr όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ και αναλύει όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης με ίσους όρους για όλες τις ΚΑΕ.

Πανθομολογούμενο είναι πως το επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα έχει πιάσει πάτο. Μπορεί και να τον έχει τρυπήσει, αλλά ελάχιστη σημασία έχει. Η ουσία είναι ακριβώς η ίδια. Όσα τραγελαφικά συμβαίνουν και έχουν συντελέσει ώστε το πάλαι ποτέ κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης να αποτελεί, πλέον, παράδειγμα προς αποφυγή, φαίνεται (;) πως έχουν θορυβήσει τους πάντες και οι συζητήσεις για τις απαραίτητες αλλαγές που θα ρίξουν λίγο... βενζίνη στο άδειο ντεπόζιτο της Basket League, κορυφώνονται.

Η χθεσινή συνέλευση (21/5) του ΕΣΑΚΕ έδωσε τροφή για μπόλικη κουβέντα και το Sport24.gr μίλησε με τον πρόεδρο του Περιστερίου, Γιώργου Πανταζόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα τέθηκαν στο τραπέζι, ενώ παράλληλα ανέλυσε τις αλλαγές που δρομολογούνται. Του δίνουμε τον λόγο.

Τι ακριβώς συζητήσατε στο συμβούλιο;

« Για περισσότερες από τέσσερις ώρες είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με στόχο να βρούμε τρόπους προκειμένου να θεσπιστούν τα κριτήρια συμμετοχής των ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα. Θα πρέπει και στον ΕΣΑΚΕ να υπάρχει μια επιτροπή αδειοδότησης, ένα ποινολόγιο για τις ομάδες που δεν θα πληρούν τα κριτήρια στα οποία θα συμφωνήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και στο μπάσκετ μια επιτροπή που θα ελέγχει το θέμα της αδειοδότησης όπως γίνεται στην ΕΠΟ πριν φτάσουμε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Να έχουμε μια αυτονομία και να ελέγχουμε τα του οίκου μας. Όπως τα ξέρουμε εμείς τα θέματα και τα προβλήματα δεν τα ξέρεις κανείς».

Ποια είναι τα κριτήρια που θα αλλάξουν την εικόνα των ομάδων και του πρωταθλήματος;

« Είπαμε αρχικά πως θα πρέπει να υπάρχει αύξηση της εγγυητικής ώστε οι υγιείς ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα εξτρά χρήματα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους κυρίως προς το τέλος του πρωταθλήματος και όχι να προχωράνε σε στάση πληρωμών. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα κριτήρια θα βοηθήσουν ώστε σε δύο με τρία χρόνια να υπάρχει μια σταθερή βάση ομάδων. Ομάδες που θα είναι ανταγωνιστικές και θα βοηθήσουν ώστε το πρωτάθλημα να γίνει πιο εμπορικό. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το πλαίσιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Ήρθε η ώρα να μπει μια τελεία σε όλα και να κοιτάξουμε μπροστά».

Πρακτικά πώς θα συμβεί αυτό;

« Η λογική είναι η εξής. Οι ομάδες θα πρέπει κάθε χρονιά που ολοκληρώνεται να μην έχουν αφήσει χρέη. Αν δηλαδή μια ομάδα έχει χρέη στο τέλος της σεζόν 2020-21, τότε δεν θα μπορεί να πάρει μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα. Τελεία και παύλα. Όλες οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο βιωσιμότητας. Σε αυτό το κομμάτι θα έχουν και τη βοήθεια της λίγκας με μια μορφή επιτήρησης. Θα πιέζουμε και εμείς ώστε να μην χάνεται ο στόχος. Δεν γίνεται στον βωμό μιας νίκης, ή της απόκτησης ενός παίκτη να χαλάς τη φερεγγυότητά σου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι επιτακτική η ανάγκη κάθε ομάδα να καλύπτει το μπάτζετ και να μην αφήνει χρέη. Και όχι μόνο σε παίκτες, αλλά παντού. Πάνω κάτω όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο με την αδειοδότηση έτσι θα πρέπει να γίνεται και στο μπάσκετ».

Τι άλλο θα περιλαμβάνεται στις προτάσεις:

« Βασικό όπως προείπα είναι το θέμα της εγγυητικής που θα εξασφαλίζει το μπάτζετ. Από εκεί και πέρα θα έχουμε συγκεκριμένο ποινολόγιο για τις ομάδες που δεν θα καλύπτουν τους μισθούς των παικτών και των προμηθευτών. Δεν γίνεται μια ομάδα να μην πληρώνει και ξαφνικά να κάνεις τρεις αλλαγές ξένων παικτών. Θα έχουμε κανόνες για να υπάρχει αξιοπιστία. Καλούμαστε σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή να κρατήσουμε μια ποιότητα στο μπάσκετ. Η εμπορικότητα βρίσκεται στο σημείο μηδέν και όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να την αυξήσουμε άμεσα».

Ο περιορισμός στις μεταγραφές, για παράδειγμα των ξένων, για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα είναι κάτι που το εξετάζετε;

« Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Αν μια ομάδα μπορεί να πληρώσει τρεις ξένους, ας πάρει τρεις. Αν μπορεί έξι, ας πάρει έξι. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Αυτό λέμε. Τώρα το θέμα με τη μείωση των ξένων είναι πιο σύνθετο γιατί υπάρχουν και οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη. Τι θα πούμε δηλαδή στην ΑΕΚ που έχει το Basketball Champions League, να παίξει με τέσσερις ξένους;»

Πολλή συζήτηση έχει γίνει και για το ύψος του μπάτζετ. Δεν είναι μεγάλο το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ;

« Εδώ θα πρέπει για να είμαστε κατανοητοί να ξεκαθαρίσουμε πως μιλάμε για τα συνολικά έξοδα μιας ΚΑΕ. Δεν αναφερόμαστε σε αγωνιστικό μπάτζετ. Όσο είναι το αγωνιστικό σε μια ομάδα σχεδόν, άλλο τόσο είναι και το λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν όμως ομάδες όπως το Ρέθυμνο και ο Ήφαιστος Λήμνου που έχουν κάθε χρόνο πολλαπλάσιο λειτουργικό κόστος εξαιτίας των ταξιδιών και αυτό το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε».

Σε ότι αφορά το γηπεδικό ζήτημα πως ακριβώς έχει το θέμα; Έχει να κάνει με τη χωρητικότητα και μόνο, γιατί για παράδειγμα το «Σοφία Μπεφόν» στο Παλαιό Φάληρο, δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με το Αρτάκης σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις.

« Οι προϋποθέσεις για τα γήπεδα υπάρχουν ήδη, δεν είναι κάτι καινούργιο. Καλούμαστε να τις τηρήσουμε. Πράγματι το Μπεφόν είναι ένα καινούργιο γήπεδο με ωραίες εγκαταστάσεις. Το Αρτάκης όμως μιας και το ανέφερες ήταν γηπεδάρα και σαν παίκτης πάντα ήθελες να παίζεις εκεί. Στη Λήμνο όμως οι άνθρωποι σε τέσσερις μήνες για να είναι σωστοί έφτιαξαν τις εγκαταστάσεις. Να μην το αναγνωρίσουμε; Επαναλαμβάνω είναι κομβικό να βελτιώσουμε το προϊόν και να το κάνουμε πιο εμπορικό».

Για όλα αυτά που ανέφερες υπάρχει ομοφωνία;

« Θέλω να πως ότι υπάρχει η βούληση απ' όλους ώστε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα, αλλά έχουμε ομόφωνα συμφωνήσει να προχωρήσουμε σε αλλαγές».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

« Αυτό που θα κάνουμε άμεσα στις επόμενες μέρες είναι να μιλήσουμε με τους νομικούς ια να βρούμε πως θα περάσουν οι αλλαγές. Εξυπακούεται πως θα πρέπει να ψηφιστούν οι αλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε νέα γενική συνέλευση και βεβαίως στη συνέχεια θα χρειαστεί και αλλαγή του νόμου. Πιο συγκεκριμένα καλούμαστε μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή να έχουμε τελειώσει ώστε να ορίσουμε νέο συμβούλιο, για να αποφασιστούν και εν συνεχεία να ψηφιστούν οι αλλαγές».

Με το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει τεράστια σημασία πως ακριβώς έχει η κατάσταση;

« Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την κεντρική διαχείριση. Η ΑΕΚ θα είναι μαζί μας και από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα με το συμβόλαιο του Παναθηναϊκού με την Cosmote για ακόμη έναν χρόνο. Θα κάνουμε ότι καλύτερο να βρούμε μια λύση από φέτος. Αν δεν θα καταφέρουμε ότι υπάρχει η δέσμευση να είναι μαζί μας και ο Παναθηναϊκός από το καλοκαίρι του 2021».

Για την ανάδειξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή έγινε ψηφοφορία γιατί υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες...

" Φυσικά, άλλωστε υπάρχει και στα πρακτικά της συνέλευσης. Έπρεπε να έχουμε έναν οδικό χάρτη, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος θα παίξει στην Ευρώπη. Και αποφασίσαμε επίσης να μην πέσει καμία ομάδα. θα ήταν άδικο για τον Άρη και τον ΠΑΟΚ".

Για τον αριθμό των ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό συζητήσατε;

« Το ποιες ομάδες θα ανέβουν είναι θέμα της ΕΟΚ. Σε ότι αφορά τον αριθμό όλα είναι σχετικά. Αν 16 ομάδες πληρούν τα κριτήρια θα πάμε με 16, εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν. Προσωπικά θα έλεγα ότι ο αριθμός θα πρέπει να είναι σαφέστατα μικρότερος. Εννοείται πως η πλειοψηφία αν όχι όλοι θέλουν την παρουσία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Δεν εξαρτάται όμως από εμάς. Δεν ξέρω αν θέλει να δώσει wild card η ΕΟΚ».

Θεωρείς ότι το άθλημα έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο που πρέπει πάση θυσία να αλλάξει;

« Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Με τα νέα δεδομένα και λόγω του κορονοϊού οι ομάδες δεν θα είναι βιώσιμες, αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα. Θα πρέπει οι ομάδες να είναι ισότιμες. Να ξεκαθαρίσουμε ποιες θέλουν και μπορούν να βρίσκονται στον επαγγελματικό αθλητισμό και ποιες στον ερασιτεχνικό».

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ