STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Τοντ Μπράουν είχε πάντα το μπάσκετ για σκαλοπάτι

Ο Τοντ Μπράουν είχε πάντα το μπάσκετ για σκαλοπάτι

Απ' όταν θυμάται τον εαυτό του, υπήρχε μεταξύ των καλύτερων. Από το Ohio (είναι συντοπίτης του Κώστα Κουφού), σε ένα από τα καλύτερα high school των ΗΠΑ και από εκεί στην Division I. Και μετά o Todd Brown άρχισε να εξερευνά τον κόσμο, με τη φετινή στάση να είναι στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Στις 24 του μήνα έχει γενέθλια. Θα γίνει 28. Και αν μη τι άλλο έχει να θυμάται πολλά και ενδιαφέροντα από τη ζωή του. Ο Todd Edward Brown Jr. του Αρκαδικού, έχει παίξει μπάσκετ για ένα από τα καλύτερα high school των ΗΠΑ, μετείχε στο NCAA με κολέγιο της Division I, πήρε πτυχίο στη ψυχολογία και μετά άρχισε να γνωρίζει τον κόσμο. Πάντα με όχημα το μπάσκετ.

Ο Τοντ Μπράουν είχε πάντα το μπάσκετ για σκαλοπάτι

" Απ' όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιζα σε υψηλό επίπεδο. Το σχολείο μου (McKinley High School ) ήταν ένα από τα καλύτερα του έθνους, ενώ στο κολέγιο ήμουν στην Division I". Στο Wrigt State ήταν συμπαίκτης του Dashaun Woods, ο οποίος φέτος παίζει στη Limoges Ήταν και συγκάτοικοι. " Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από τη συνύπαρξη μας, είναι η συνήθεια που είχε να βάζει cartoons πριν τα ματς, στη διαπασών και να πηγαίνει για ένα ντους. Λάτρευε τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη. Αν διάλεγε αυτό πριν τα ματς, ήξερα πως μας περιμένει μια πολύ καλή εμφάνιση. Κάθε βράδυ έπαιζαν σαν να είχε να αποδείξει τα πάντα". Στο τεχνικό τιμ του πανεπιστημίου, Billy Donlon είχε επίσης, μεγάλη επιρροή στην εξέλιξη του. " Είναι τύπος που ζει στο γυμναστήριο. Με προετοίμασε περισσότερο για να γίνω επαγγελματίας. Δεν ήταν head coach τότε. Ήταν βοηθός και μας δίδαξε πολλές κινήσεις, ακόμα περισσότερα τρικ που θα μας έδιναν το πλεονέκτημα επί του όποιου είχαμε απέναντι μας. Είχε τεράστιο πάθος για το παιχνίδι". Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που είχε στο NCAA ήταν "ο Isaiah Τhomas. Σκόραρα 20 πόντους, σε ένα ματς, αλλά εκείνος έφτασε τους 30 με βολές. Ήταν τόσο πανούργος".

Το μπάσκετ ήταν το διαβατήριο του για να ταξιδέψει παντού, όταν ήταν παιδί. Είχε ζήσει και την εμπειρία της κατάκτησης AAU (Amateur Athletic Union) τουρνουά. " Λίγο πολύ έχω πάει παντού στην Αμερική", ομολόγησε το 2010, αφότου είχε ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο McKinley High School και μετά φοίτησε στο Wright State University. Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί (2006-10) μέτρησε 129 συμμετοχές στο NCAA, έγινε ο ένατος σκόρερ όλων των εποχών (1.469π.) και ο 15ος ριμπάουντερ (529). Ως τελειόφοιτος, αγωνίστηκε σε 32 ματς και είχε 12.6π., 4.4 ριμπ., 2.2 ασίστ, 1.1 κλεψ., ενώ είχε 41.6% στα σουτ (31.7% στα τρίποντα) και 73.7% στις βολές. " Ένιωθα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση... και έτσι έμπαιναν τα σουτ. Δούλεψα σκληρά και επιβραβεύτηκα. Συν τοις άλλοις, αποφάσισα πως όταν είμαι ελεύθερος, θα εκτελώ".

Ο Τοντ Μπράουν είχε πάντα το μπάσκετ για σκαλοπάτι

Πήρε πτυχίο στη ψυχολογία που... είναι αμφιλεγόμενο κατά το πόσο τον βοηθά, στη ζωή του. Όπως έχει πει " οι γνώσεις που αποκόμισα με βοηθούν να μην είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου, σε μεγάλες καταστάσεις. Να θυμάμαι πως στο τέλος της ημέρας παίζω μπάσκετ. Δεν είναι ότι εξαρτώνται ζωές από αυτά που κάνει στο παρκέ, από ένα σου ή ένα αποτέλεσμα. Το μόνο που έχω να κάνω είναι το καλύτερο που μπορώ. Βέβαια, αν αστοχήσω εκνευρίζομαι πολύ. Οπότε... μπορείς να πεις πως δεν με βοήθησε πολύ το πτυχίο, γιατί σιχαίνομαι τις ήττες (γελάει)". Το καλοκαίρι του 2010 διέσχισε τον Ατλαντικό για την Ευρώπη και την Ολλανδία, όπου βρήκε την πρώτη του δουλειά, ως επαγγελματίας. Του την έδωσε η De Friesland Aris. Έγινε starter και σε 39 παιχνίδια, είχε 14.6π. (52.5% στα σουτ, 73.7% στις βολές), 4.7 ριμπ., 2.2 ασίστ, 1.6 κλεψ.

Ο ατζέντης του τον ενημέρωσε για την πρόταση, ενώ εκείνος έκανε διάλειμμα από την τρίτη βάρδια στις εγκαταστάσεις του πατέρα του, ο οποίος προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους με αναπηρίες και πριν πάει να καθαρίσει το δωμάτιο του, στο campus. " Δεν ξέρω τι ακριβώς νιώθω τώρα", είχε πει ενώ οδηγούσε από το σπίτι του, στο Canton του Ohio στο Dayton για να αποχαιρετήσει τους φίλους του στο κολέγιο. "Ναι, νιώθω ενθουσιασμένος, αλλά θα λείπω καιρό από την πατρίδα μου. Για οκτώ μήνες. Είναι η πρώτη φορά που θα ζήσω μακριά απότις ΗΠΑ". Είχε αμφιβολίες; " Όχι. Τουναντίον. Νιώθω ευτυχισμένος για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Πολλοί παίκτες δεν την έχουν. Όταν παίζεις μπάσκετ στο σχολείο, σκέφτεσαι πως θα παίξω επαγγελματικά όπου μπορώ, ακόμα και αν είναι εκτός συνόρων. Όταν τώρα, τελειώνεις το σχολείο σκέφτεσαι "θέλω να περάσω 8-10 μήνες μακριά από το σπίτι μου; Η απάντηση που έδωσα σε αυτήν την ερώτηση ήταν "ναι", γιατί ήθελα να συνεχίσω να παίζω μπάσκετ ". Έγινε ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς, που βοήθησαν την ομάδα να φτάσει στα ημιτελικά της ολλανδικής λίγκας.

Μάλιστα, είχε συναντηθεί με τους Calvin Chitwood (Cal State-Northridge), Gerad Punch (Furman) και John Williams (Bryant), στη Philadelphia απ' όπου πήραν την πτήση για την Ολλανδία. " Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην πτήση, να γνωριστούμε". Στην απόφαση του να μετοικίσει βοήθησε και το γεγονός ότι ο προπονητής της νέας του ομάδας, ήταν επίσης Αμερικανός. Ο Pete Miller. " Μου έστελνε emails κάθε μέρα". Ενδεχομένως αυτό να ήταν που τον έπεισε πως έπρεπε να προτιμήσει τη συγκεκριμένη ομάδα, από τις άλλες που είχαν ενδιαφερθεί για εκείνον. " Στην πρώτη μου χρονιά, είχα την τύχη να δουλέψω με τον Μiller. Ήταν εκείνος που με βοήθησε να μείνω συγκεντρωμένος. Πίστεψε σε εμένα, όπως και οι βετεράνοι που είχαμε στην ομάδα. Η εμπιστοσύνη τους, σε κρίσιμες στιγμές, με βοήθησε να εξελιχθώ". Κατ' αρχάς, τον ενδιέφερε να αποδείξει ότι μπορεί. "Σκεφτόμουν πως αν το πετύχω αυτό, θα μπορέσω να βγάλω και χρήματα".

Υπήρξε αντίπαλος του Κουφού

Το καλοκαίρι που προηγήθηκε της μετακόμισης, είχε την ευκαιρία να δουλέψει καλά. Να βρεθεί ξανά με τον Raymar Morgan, πρώην συμπαίκτη του, αλλά και με τον Κώστα Κουφό, συντοπίτη του (και οι δύο γεννήθηκαν στο Canton, του Οhio) και αντίπαλο του στα σχολικά πρωταθλήματα (ο διεθνής σέντερ ήταν ο σταρ του GlenOak). "Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορώ να βρίσκομαι με παιδιά από τη γενέτειρα μου και να δουλεύουμε μαζί, όπως μιλάμε για τα όσα περάσαμε στο σχολείο", είχε εξηγήσει. Τι συμβαίνει και η πολιτεία του "βγάζει" διαρκώς καλούς παίκτες; "Ο αθλητισμός στο σχολείο είναι πάρα πολύ σημαντικός, για πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή. Στο Canton, την πόλη μου είναι η πρώτη προτεραιότητα".

Μετά την Ολλανδία, πήγε στην Αυστρία και στην Raiffeisen Wels, όπου παρέμεινε στην πρώτη πεντάδα και σε 36 αγώνες έδωσε κατά μ.ο. 15.9π., 4.9 ριμπ., 2.6 ασίστ και 3 κλεψ. Οι βολές του είχαν φτάσει στο 80.1% και τα σουτ στο 56.2%. Ακολούθησε το ταξίδι στο Μεξικό και η συμμετοχή στους Mineros de Canane, όπου σε εννέα ματς έφτασε τους 17.6 π., τα 5.1 ριμπ. και τις 2 ασίστ ανά αγώνα (με τη βελτίωση του από τη γραμμή του μπόνους να βελτιώνεται, στο βαθμό που το ποσοστό του έφτασε στο 85%). Η βόρεια Ευρώπη προφανώς του άρεσε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο επόμενος σταθμός ήταν στη Φινλανδία (για την ιστορία, από εκεί έγινε γνωστός ο Ricky Hickman πριν πάει στη Μaccabi και γίνει πρωταθλητής Ευρώπης), για την Lappeenranta NMKY. Εκεί παρουσιάστηκε σε 42 παιχνίδια (22.2π., 6.3 ριμπ.., 2.8 ασίστ, 2 κλεψ., 81.6%) παρ' ότι προερχόταν από τραυματισμό στο γόνατο. "Για την ακρίβεια, έδωσα πραγματική μάχη, ώστε να μπορώ να ξαναπαίξω σε επαγγελματικό επίπεδο. Όσο κράτησε η θεραπεία, πραγματικά πιστεύω ότι κάτι άλλαξε στο μυαλό μου σε ό,τι αφορά το μπάσκετ. Υποθέτω προς το καλύτερο". Ήταν έτοιμος να αλλάξει πάλι παραστάσεις. Δεν πήγε πολύ μακριά. Πετάχτηκε έως τη Γερμανία, για τη Phoenix Hagen.

Ο Τοντ Μπράουν είχε πάντα το μπάσκετ για σκαλοπάτι

" Γενικά, η εμπειρία μου από την Ευρώπη είναι πολύ θετική. Είχα το ενδιαφέρον και άλλων ομάδων, αλλά εμπιστεύτηκα τον μάνατζερ μου. Δεν μου είπε κάτι το ιδιαίτερο ο προπονητής της ομάδας, Ingo Freyer. Ήταν θέμα πρόκλησης. Ένιωσα πως σε αυτή τη λίγκα θα έχω την ευκαιρία να εξελιχθώ, ενώ μου άρεσε και το στιλ που παίζει η Ηagen. Μίλησα με φίλους μου που έχουν παίξει στη Γερμανία και μου είπαν τα καλύτερα. Θα επαναλάβω ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό για εμένα ήταν πως ένιωσα ότι έχω μια νέα πρόκληση, για την οποία νιώθω έτοιμος". Τον ρώτησαν ποιο είναι το καλύτερο στοιχείο του. Απάντησε " το μπασκετικό IQ που διαθέτω. Ειλικρινά νιώθω υπερήφανος για τις γνώσεις που έχω επί του παιχνιδιού, για την ικανότητα μου να διαβάζω το αντίπαλο παιχνίδι. Κάνει την όλη διαδικασία λίγο πιο εύκολη".

Αν δει συνολικά την εικόνα, θα σας πει ότι "τ ο μπάσκετ ήταν πάντα το σκαλοπάτι μου. Έχω δει πολλά διαφορετικά πράγματα, χάριν αυτού. Αλλά η ευκαιρία του να δω τον κόσμο, ίσως να είναι ό,τι καλύτερο έχω "βγάλει" από την ιστορία" που συνεχίζεται στον Αρκαδικό. Πριν υπογράψει το καλοκαίρι, έκανε αυτά που θα δείτε στο video που ακολουθεί -στην Akron Canton Summer AM Pro League. Και μετά, πρόσθεσε την Ελλάδα στις εμπειρίες του.

" Τα παιχνίδια εδώ είναι πολύ δυνατά, οι παίκτες είναι πολύ φιλικοί, γενικά δεν υπάρχει κάποιο θέμα", είχε πει στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης του Αρκαδικού. Ήταν ο πρωταγωνιστής του 75-70 επί του Ρεθύμνου, που ήταν και η πρώτη νίκη των νεοφώτιστων στην ΣΚΡΑΤΣ Basket League. Σε 35.12'' έδωσε 18π., με 7/9 διπ., 1/5 τριπ., 1/1 βολές, 5-1 ριμπ., 2 ασίστ, 1 τάπα, ενώ υπέπεσε και σε τρία λάθη.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ