STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Ο Ντουέιν Ντέιβις είναι πολύ υπερήφανος άνθρωπος για να ορίζεται από τη ζωή που έζησε ως παιδί. Δεν αποφεύγει να μιλά για αυτή. Προτιμά να κοιτά μπροστά και να θέτει νέα όρια. Όπως αυτό που έφτασε στο 67-65 του Κοροίβου επί του Άρη, στην 6η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ.

Ο Κόροιβος επικράτησε του Άρη, με επί μέρους 16-2 στην κρίσιμη ώρα και ο Dwayne Davis αναδείχθηκε MVP του αγώνα, καθώς τελείωσε με 21 πόντους, που είχαν 7/8 βολές, 4/9 δίποντα και 2/4 τρίποντα, ενώ μέτρησε και 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 4 κλεψίματα σε 31:55 συμμετοχής, διάστημα στο οποίο υπέπεσε σε μόλις δύο λάθη .

Όλα αυτά, έγιναν 25 βαθμοί στο ranking, όσους είχε και ο Brandon Young του Λαυρίου, στο 69-67 επί του Ρεθύμνου, αλλά... δώσαμε προτεραιότητα στον Davis, λόγω των γενικότερων δεδομένων του ματς.

Το 2003, η μητέρα του άφησε την τελευταία της πνοή, από επιπλοκές του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (χρόνιο, υποτροπιάζον, πολυσυστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που είναι ευρύτερα γνωστό ως "λύκος"). Εκείνος ήταν 13 χρόνων και θυμάται ακόμα και σήμερα τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο σπίτι του, μετά το σχολείο και είδε μπροστά του όλα τα λουλούδια και τα μπαλόνια που βρίσκονταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου της Lawanda Smallwood. Υπέθεσε ότι οι γιατροί της είχαν δώσει εξιτήριο. Ώσπου είδε μπροστά του, τον πατριό του σε κατάσταση βαθιάς θλίψης, να προσπαθεί να του εξηγήσει τι πραγματικά είχε συμβεί με την 29χρονη μητέρα του.

" Ένιωσα συντετριμμένος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα μου είχε μπει στο νοσοκομείο. Πάντα επέστρεφε κοντά μας έπειτα από κάποιες ημέρες. Αυτή τη φορά, η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Αιφνιδιαστήκαμε. Δεν είχαμε την παραμικρή υποψία και ήταν το χειρότερο νέο που είχα ακούσει στη ζωή μου". Ο βιολογικός του πατέρας, ήταν απών από όταν θυμάται τον εαυτό του. Ο πατριός του δεν είχε τη δυνατότητα να συντηρήσει τα παιδιά, γιατί πέραν του Dwayne, η οικογένεια είχε ένα μικρό αγοράκι, τον Andre Robinson και ένα κορίτσι 8 χρόνων, την Tysheea Lumb. Εκείνος έγινε ξαφνικά υπεύθυνος για τις ζωές όλων.

Μια εξίσου σημαντική σημείωση είναι και όταν ζούσε η μητέρα του, δεν είχε μάθει να ζει σε σταθερό περιβάλλον. Η Lawanda άλλαζε συχνά συντρόφους και συνήθως έδινε μάχη για να μπορεί να συντηρεί τα παιδιά της. Μια από τις συνέπειες ήταν τα τελευταία να περνούν πολλά βράδια, σε άσυλα ή σε σπίτια φίλων και συγγενών. Από τότε είχε μάθει να διοχετεύει τα συναισθήματα του στο μπάσκετ. Τα όσα έκανε στα γήπεδα της γειτονιάς και δη το ιδιαίτερο, απαλό σουτ που είχε από το τρίποντο, του είχαν δώσει το παρατσούκλι "Rifleman" (σκοπευτής).

"Δεν ήξερα τι θα συμβεί. Όταν μεγαλώνεις και χάνεις το μοναδικό άνθρωπο που είχες για μητέρα ΚΑΙ πατέρα, κάποιον που αγαπάς... Ήμουν εκνευρισμένος. Πολύ, πολύ, πολύ, πολύ, εκνευρισμένος. Δεν ήξερα καν, πώς να μιλήσω στον κόσμο. Δεν είχα από πού να ζητήσω βοήθεια, κάποιον να εμπιστευτώ και τα κρατούσα όλα μέσα μου. Το μόνο που γνώριζα ήταν ότι έπρεπε να ωριμάσω, να μεγαλώσω και να αναλάβω ευθύνες".

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Πέραν του να πηγαίνει σχολείο και να διαβάζει τα μαθήματα του, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εξυπηρετεί τα αδέλφια του και να τα ταΐζει. Περνούσαν και μέρες χωρίς ένα πιάτο φαγητό για εκείνον και την αδελφή του.Ήταν πολύ υπερήφανος για να "φορτωθεί" σε συγγενείς που ήδη είχαν οικονομικά προβλήματα. Μολονότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο με το van της μητέρας του και "έπιασε" part time δουλειά σε κατάστημα με παιχνίδια, για να καταφέρει να τακτοποιεί τα βασικά έξοδα. " Δεν έπαιρνα πολλά λεφτά. Θυμάμαι, μου έδιναν περίπου 90 δολάρια, κάθε δυο εβδομάδες. Δεν ήταν πολλά, αλλά μας επέτρεπαν να τρώμε". Δεν δίστασε και να πουλά κλεμμένα PlayStation 3, για να ζήσει εκείνος και τα μικρά. " Το να μη ξέρεις πότε θα φας και αν θα καταφέρεις να φας -τελικά- και να κοιμάσαι σε αυτοκίνητο, είναι κάτι πολύ δύσκολο και σκληρό", ομολόγησε χρόνια μετά, μαζί και ότι " όλα αυτά βέβαια, μας έφεραν πολύ κοντά. Δεν υπάρχουν λόγια να εξηγήσω πόσο δεμένοι είμαστε με τα αδέλφια μου".

Τι έκανε με τα έξοδα του σπιτιού; "Για δυο μήνες, μετά το θάνατο της μητέρας μας, κοιμόμασταν στο αυτοκίνητο της". Μετά, μετακόμισαν στο σπίτι της θείας τους, Edwina Kinley, η οποία πήρε και την επιμέλεια των παιδιών από το τις αρχές της Pennsylvania. " Δεν ήταν του χαρακτήρα μου να ζητώ βοήθεια. Προτιμούσα να τα κάνω όλα μόνος μου, όσο καλύτερα μπορούσα". Ήταν όμως, ανήλικος οπότε για να μη χωριστούν από την πρόνοια τα παιδιά, έπρεπε να πάρει όλη τη βοήθεια που μπορούσε να βρει. Και όταν τακτοποιήθηκαν (τρόπος του λέγειν, γιατί και το σπίτι της θείας ήταν δεισλυτουργικό), ήταν που του "βγήκαν" όλα τα συναισθήματα που είχε προκαλέσει ο χαμός της μητέρας του. Ήταν συνέχεια θυμωμένος. Σε υπερμεγέθη βαθμό. Τέτοιο που προκαλούσε θέματα. Συνέχισε να έχει το μπάσκετ, ως καταφύγιο.

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Είχε και το ταλέντο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή, μέσω του αθλήματος, αλλά ο θυμός του παρέμενε ένα μεγάλο θέμα. "Η συμπεριφορά μου γινόταν ολοένα και χειρότερη. Είχε αρχίσει η κατηφόρα. Πνευματικά, ήμουν αλλού", θυμάται. Και σίγουρα δεν βοηθούσε το γεγονός ότι είχε μεγαλώσει σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές όχι μόνο της Philadelphia, αλλά των ΗΠΑ (σύμφωνα με έρευνα του CNN το Strawberry Mansion είναι στο ΤΟΡ5, ενώ επί 62 συναπτά έτη δεν έχει αποχωρήσει από τις χειρότερες γειτονιές της χώρας), ούτε ότι πήγαινε σε ένα από τα 10 πιο επικίνδυνα high schools της Αμερικής. Οι πυροβολισμοί και οι δολοφονίες είναι καθημερινό φαινόμενο και δεν προκαλούν καν έκπληξη. Το 99% των μαθητών έχει οικονομικό πρόβλημα και οι καθηγητές παίζουν τη ζωή τους κάθε μέρα.

" Μια μέρα θέλω να γίνω παρένθετος γονέας" είχε πει στους Journal Times, "αν σκεφτείτε πού μεγάλωσα και όσα πέρασα, θα καταλάβετε γιατί θέλω να βοηθήσω παιδιά που είναι στην ίδια θέση με εμένα, παιδιά εκείνης της γειτονιάς. Ένα από τα πλάνα μου είναι να δημιουργήσω οργανισμό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με δραστηριότητες για μετά το σχολείο, ως έναν τρόπο να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Θέλω να αφιερώσω χρόνο και χρήματα, για να κάνω κάτι. Πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που θα κάνω στο υπόλοιπο της ζωής μου: θα βοηθώ παιδιά που είναι σαν και εμένα".

Μέσα στις γενικότερες δυσκολίες, είχε καταφέρει να βρει μια πατρική φιγούρα -έναν μέντορα- στο πρόσωπο του Stan Lewis, προπονητή του στις μικρές λίγκες της περιοχής και βοηθό προπονητή στο σχολείο του. Εκείνος θα παρείχε και μια στέγη, αλλά και ένα ζεστό πιάτο φαγητό στον Davis και τα αδέλφια του. " Του άνοιξα το σπίτι μου και τον έκαναν να νιώσει πως έχει ένα μέρος όπου μπορεί να αισθάνεται άνετα και ότι τον αγαπούν" λέει ο Lewis, " έδινε μάχη για τη ζωή και είχε σκαμπανεβάσματα. Δεν έκανα κάτι περισσότερο από το να τον βοηθήσω να παραμείνει σε μια ευθεία".

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Ενόσω έπαιζε στο Strawberry Mansion High School, λίγο έλειψε να τα χάσει όλα. " Σε ένα ματς, άρχισα να κυνηγώ το διαιτητή. Δεν μου έφταιγε εκείνος. Έφταιγε η ζωή μου, όσα συνέβαιναν όταν δεν ήμουν στο παρκέ". Αυτός ήταν ο λόγος και άλλων ξεσπασμάτων που κατέληγαν σε γροθιές σε τοίχους και ανταλλαγή... γαλλικών με τους προπονητές του, όταν δεν του "έβγαιναν" στα ματς αυτά που ήθελε να κάνει.

Τα όσα έκανε στο γήπεδο (22.1 π. ανά αγώνα, ως τελειόφοιτος), είχαν φέρει ορδές "κατασκόπων" στο σχολείο του, για να τον δουν. Όλοι μάθαιναν από τα πρώτα λεπτά, για το χαρακτήρα του. Για τη δυσκολία που είχε στο να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Μετά, εστίαζαν στους "φτωχούς" βαθμούς του και τέλος σημείωναν τα περιττά κιλά του, συνέπεια των φθηνών και γεμάτων λιπαρά σνακ που έτρωγε -ελλείψει εναλλακτικής. Παρ όλα αυτά, κάποιοι ενδιαφέρθηκαν. Μεταξύ αυτών, τα La Salle, Temple και St. Bonaventure που βρίσκονταν στην ανατολική ακτή του έθνους). "Συνειδητοποίησα πως χρειαζόμουν μια αλλαγή σκηνικού και για αυτό προτίμησα το Morehead State, στην Oklahoma", ένα κοινοτικό κολέγιο, όπου θα έμενε εκτός την πρώτη σεζόν λόγω των ανεπαρκών βαθμών που είχε στα μαθήματα.

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Ο Ντέιβις με τον Τίνταλ

Ως προς την επιλογή του, βοήθησε η επιμονή του κόουτς Donnie Tyndall που του έδειξε με κάθε τρόπο που διέθετε πως πιστεύει σε εκείνον. Του έφτιαξε διαιτολόγιο, τον βοήθησε να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, αλλά και τους βαθμούς του. Πολύ συχνά όμως, αντιμετώπιζε μεγάλη αντίσταση από τον νεαρό. " Δεν αρκούσε να τον βοηθώ, έπρεπε να βοηθήσει και εκείνος τον εαυτό του. Προσπαθούσα να του εξηγήσω πως ο λόγος που δεν έπαιζε τον πρώτο χρόνο ήταν η αδιαφορία του για τα μαθήματα και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να τακτοποιήσει, για να βάλει σε μια σειρά τη ζωή του. Αλλά δεν το έκανε. Το σχολείο δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα του". Κάποια στιγμή, έφτασε ο κόμπος στο χτένι και ο Tyndall τον έδιωξε. Πώς ένιωσε; " Τον ευχαριστώ για αυτό που έκανε, γιατί τότε κατάλαβα ότι δεν μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, εξαιτίας όσων μου είχαν συμβεί", αποκάλυψε πέρυσι.

Μεταφέρθηκε στο Redlands (επίσης στην Oklahoma), πριν πάει στο Midland του Τexas. Δεν "έκλεισε" εκεί την ακαδημαϊκή του καριέρα. Αυτό έγινε στο Southern Mississippi, αφού προηγουμένως έχασε ένα χρόνο λόγω κακών βαθμών στα μαθήματα. Το τέλος όμως, της σχέσης που είχε με τον Tyndall, έναν από τους λίγους που έκαναν κάτι για εκείνον, ήταν ο λόγος που άλλαξε ως άνθρωπος και από εκεί που δεν έδινε δεκάρα για τη μόρφωση του, έγινε ο πιο συνεπής φοιτητής. Παράλληλα, πήγε σε ψυχοθεραπευτή για να λύσει τα βαθύτερα αίτια της γενικότερης συμπεριφοράς του. Δεν "έκοψε" τίποτα από τη δουλειά στα γήπεδα. Όπως θυμάται ο Eric Evans, γυμναστής με έδρα στη Philadelphia " βάζαμε κουβάδες σε όλα τα σημεία του παρκέ, γιατί ήξερε ότι θα δουλέψουμε τόσο σκληρά που θα.. έκανε εμετό. Δούλευε χωρίς διάλειμμα. Αρνείτο να σταματήσει".

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Όταν τον ενημέρωσε το NCAA πως θα χρειαστεί να μείνει εκτός της σεζόν 2011-13 στο Southern Mississippi, αντί να διαλύσει ό,τι είχε κάνει έως τότε, ενέτεινε τις προσπάθειες του, για να γίνει ακόμα καλύτερος. " Πρώτα σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά μετά κατέληξα στο ότι έπρεπε να αποκτήσω μεγαλύτερη υπομονή". Στη σεζόν της επιστροφής, οπότε η ομάδα του μέτρησε 27 νίκες με εκείνον ηγέτη, είχε 16.4π. ανά αγώνα, με 43.8% στο τρίποντο και 4.5 ριμπ. Τότε ήταν που άρχισε να νιώθει άνετα με τον εαυτό του και με το παρελθόν του.

Και τότε ξαναβρέθηκε με τον Tyndall που είχε μπροστά του έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο. " Είχαν περάσει πέντε χρόνια και είχε γίνει άλλο παιδί. Πιο σοβαρό με τη δουλειά του, είχε χάσει τα περιττά κιλά και ήταν καλός μαθητής. Είμαι πολύ υπερήφανος για εκείνον. Τον είχα σαν παιδί μου. Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα". Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας πρόσθεσε " με έμαθε να πειθαρχώ και να δουλεύω σκληρά. Όταν μου τα πρωτοέδειξε αυτά τα πράγματα, ήμουν σε φάση που ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να καταλάβω. Όταν με έδιωξε, το μήνυμα ελήφθη".

Στα 23 του, μπήκε στην καλύτερη ομάδα της περιφέρειας. Μπήκε και στο Portsmouth Invitational, όπου είχε την ευκαιρία να δείξει ποιος ήταν. Άδραξε τη στιγμή, έδειξε τι μπορεί να κάνει ως σκόρερ και ως αμυντικός και κέρδισε άλλη μια διάκριση (τον διάλεξαν ως μέλος της καλύτερης πεντάδας του τουρνουά). Πριν εγκαταλείψει τη ζωή του φοιτητή, φρόντισε να πάρει και το πτυχίο του, στο Family Practice (ιατρική ειδικότητα, που εξειδικεύεται στην κατανόηση της ιατρικής φροντίδας ανθρώπων όλων των ηλικιών). Έγινε το πρώτο μέλος της οικογένειας του που πήρε πτυχίο.

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Όταν ήλθε η ώρα να δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft αρκετές ήταν οι ομάδες που τον κάλεσαν για προπονήσεις. Για την ακρίβεια, οι Phoenix Suns, Chicago Bulls, Dallas Mavericks, Milwaukee Bucks και Atlanta Hawks. Μια ήταν οι Chicago Bulls που προσφέρθηκαν να στείλουν μια λιμουζίνα στο αεροδρόμιο, για να τον παραλάβει και να τον πάει στις εγκαταστάσεις του οργανισμού. Τους είπε πως ήταν μια αχρείαστη πολυτέλεια και ότι θα έπαιρνε ταξί. Το βράδυ που οι διοικούντες τον έβγαλαν για δείπνο, διάλεξε το πιο φθηνό γεύμα. Είπε ότι ήξερε πως το να τρως έξω κοστίζει και ότι... ήθελε σώσει κάποια χρήματα από τους Bulls. Πήγε στο Summer League του Las Vegas με τους Warriors, τη χρονιά που έκαναν ρεκόρ νικών (2013). Συμβόλαιο όμως, δεν πήρε. Δεν εκνευρίστηκε. Πήρε την αμέσως επόμενη επιλογή: κοίταξε τι προτάσεις έχει από την Ευρώπη.

Όπου και αν πήγαινε, τον ρωτούσαν για τη ζωή του. Εκείνος εξηγούσε υπομονετικά πως " όχι δεν με κουράζει αυτή η ερώτηση. Δεν με ενοχλεί που μου γίνεται συνέχεια, γιατί αυτή είναι η ζωή μου. Αν μπορώ να βοηθήσω έστω ένα παιδί, θα είμαι χαρούμενος. Αν έστω ένα μικρό παιδί πει "εφόσον τα κατάφερε αυτός, μπορώ και εγώ" τότε θα είναι υπέροχο. Αγαπώ τα παιδιά, έχω ήδη δικό μου (τον 6χρονο Sahjir)και η ουσία όλων είναι να μπορείς να ξεπερνάς τα εμπόδια. Να μην αφήνεις κανέναν να σου πει πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις".

Ο Ντέιβις ξέρει να κερδίζει τις ευκαιρίες του

Είχαν ενδιαφερθεί ομάδες από τη Γαλλία και την Ισπανία. Στο ταξίδι στην Ευρώπη, φορούσε τη φανέλα των Warriors. Δεν ένιωθε άβολα. Ήξερε πως τον περιμένουν νέες προκλήσεις. Στο ντεμπούτο του στη Μurcia, με την Fuenlabrada είχε 19 πόντους. Η συνέχεια δεν ήταν πολύ... συγκεκριμένη, γιατί δεν είχε συνέπεια. Ως προς αυτό, έπαιξε ρόλο και η άφιξη του Pete Mickael που τον έκανε "ρεζέρβα". Ώσπου ήλθε το ματς με την Cajasol, στην 18η αγωνιστική και όλα άλλαξαν. Έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, στην Ισπανία.

" Περίμενα την ευκαιρία μου και δούλευα σκληρά. Στην αρχή δεν αντέδρασα καλά στην άφιξη του Pete. Μετά σκέφτηκα πως είναι άλλη μια κατάσταση που μπορεί να με κάνει καλύτερο, μέσω του ανταγωνισμού. Ένιωσα καλά και έτοιμος να παίξω όπως μπορώ. Για να σας πω την αλήθεια, χρειαζόμουν ένα τέτοιο ματς, μετά αρκετά που δεν ήμουν επιθετικός, σωστός. Οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύτηκαν και ανταποκρίθηκα. Νιώθω ευγνώμων σε όλους". Δήλωσε " οικογενειάρχης" μαζί και ότι " δεν μου αρέσει να βγαίνω και να πηγαίνω σε πάρτι. Θέλω να αφοσιωθώ στη δουλειά μου και στο ίδρυμα μου". Είναι και θρήσκος, προσεύχεται κάθε μέρα, με την πρώτη λέξη που λέει να είναι το όνομα της μητέρας του. " Τη σκέφτομαι κάθε μέρα και την ευχαριστώ για τον άνδρα που με έκανε", λέει.

Το καλοκαίρι του 2014 ήλθε η πρόταση από τον Κόροιβο, όπου δεν τον είδαμε... ιδιαίτερα, γιατί εντοπίστηκε απαγορευμένη ουσία σε δείγμα που είχε δώσει για ντόπινγκ κοντρόλ. Ισχυρίστηκε ότι έπαιρνε φάρμακα για ένα πρόβλημα που έχει στην καρδιά του, αλλά δεν γλίτωσε τον εξάμηνο αποκλεισμό που του επιβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Είχε 12.5 και 3.8 ριμπ. Η ομάδα της Αμαλιάδας τον κράτησε και εκείνος υποσχέθηκε πως " θα δείτε έναν άλλον Ντέιβις. Πέρυσι αφήσαμε τη δουλειά στη μέση. Αυτό είναι το κίνητρο μου για φέτος, γιατί δεν μου αρέσει να κάνω μισά πράγματα".

Σε έξι ματς στη φετινή Basket League ΣΚΡΑΤΣ, έχει κατά μέσο όρο 15π., με 89.5% στις βολές, 52.63% στα δίποντα και 32.35% στα τρίποντα, 5.3 ριμπ., 1.5 ασίστ, σε 31.03'' ανά αγώνα, με κορυφαία στιγμή του μέχρι την επόμενη την εμφάνιση του Σαββάτου (14/11), με τον Άρη.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ