STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι

Ακόμα και σε αυτήν την άκρως ανταγωνιστική Α1 που το αποτέλεσμα είναι πάνω απ' όλα υπάρχουν ομάδες που δίνουν ευκαιρίες σε νέους προπονητές και δεν χάνουν! Μέξας και Μαρκόπουλος αποδεικνύουν του λόγου το αληθές

Κόροιβος και ΚΑΟΔ πίστεψαν φέτος σε προπονητές της νέας γενιάς και σε καμία περίπτωση δεν το μετάνιωσαν. Το νέο αίμα των Ελλήνων προπονητών δείχνει να κερδίζει την Α1, καθώς συνδυάζει ταλέντο, ήθος, πάθος κι εργατικότητα πείθοντας ακόμα και τους πλέον δύσπιστους παράγοντες.

Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει χτυπήσει για τα καλά το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, όμως ακόμα και σε αυτό το θολό τοπίο υπάρχει μία θετική πλευρά. Οι ομάδες, πλέον, είτε από ανάγκη είτε από επιλογή δείχνουν εμπιστοσύνη σε νέους παίκτες αλλά και σε νέους προπονητές. Το "νέο αίμα" των Ελλήνων κόουτς δείχνει έτοιμο να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αποδείξει τι αξίζει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι 12 από τις 14 ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα έχουν στην άκρη του πάγκου τους γηγενείς τεχνικούς.

Ο Κόροιβος και ο ΚΑΟΔ είναι δύο ομάδες που το καλοκαίρι επέλεξαν να εμπιστευτούν τις τύχες τους σε δύο νέους και αρκετά ελπιδοφόρους προπονητές. Κώστας Μέξας και Χάρης Μαρκόπουλος έχοντας συλλέξει αρκετές παραστάσεις ως άμεσοι συνεργάτες σε υψηλό επίπεδο πήραν την ευκαιρία για να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Αμφότεροι διέψευσαν όποιες "Κασσάνδρες" πίστευαν ότι δεν θα.... κάνουν παρέλαση και έχοντας φτάσει πλέον στο Πάσχα αποδεικνύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλά ως head coaches στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΞΑΣ (ΚΑΟΔ)

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Μέξας δεν άργησε να βρει ποια είναι η κλίση του και σε ηλικία 21 ετών ξεκίνησε η ενασχόληση του με την προπονητική. Αρχικά και για μία 6ετία ήταν ο Χορτιάτης πριν μπει για μία σεζόν στη ζωή του η ομάδα των Αμπελοκήπων. Το μπάσκετ ήταν η ζωή του και δεν τον ενδιέφεραν οι κατηγορίες ή τα τμήματα κι έτσι δεν αρνήθηκε την ευκαιρία να κοουτσάρει γυναικείες ομάδες. Μέγας Αλέξανδρος και Καστοριά αποτέλεσαν ένα καλό... σχολείο για τον ίδιο. Η επιστροφή στα αντρικά τμήματα ήρθε με τον Παρασκευά Μουρατίδη να τον επιλέγει για άμεσο συνεργάτη του στην ΜΕΝΤ για μία διετία (2006-08). Ακολούθησε ο κραταιός, ακόμα, Ηρακλής. Στον "γηραιό" πήρε και το "βάφτισμα του πυρός" στην άκρη των πάγκων της Α1, καθώς μετά τη φυγή του Κώστα Πιλαφίδη ανέλαβε για 3 αγωνιστικές ως υπηρεσιακός προπονητής τα ηνία της ομάδας.

Έπειτα από μία τριετία στον Ηρακλή (2008-11) κι έχοντας δώσει τα διαπιστευτήρια της καλής δουλειάς του ο Κερκυραίος τεχνικός δεν άργησε να βρει τον επόμενο σταθμό του. Η Δράμα έγινε η επόμενη στάση του που έμελλε να τον στιγματίσει. Ο Γιώργος Καλαφατάκης του άνοιξε την πόρτα το 2011 με τον Μέξα να συνεχίζει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ως συνεργάτης του Νέναντ Μάρκοβιτς. Το καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του Βόσνιου τεχνικού η διοίκηση των Δραμινών έχοντας πειστεί για τις δυνατότητες του τον έχρισε head coach με τον ίδιο να μπαίνει για πρώτη φορά εξ αρχής στα βαθιά.

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι
INTIME SPORTS

Τα βαθιά νερά δεν τον φόβισαν και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να βρίσκεται ο ΚΑΟΔ στην 10η θέση της βαθμολογίας παλεύοντας για μία θέση στα πλέι οφ. Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα η έδρα της Δράμας αποδεικνύεται δυσκολοκατάβλητο "κάστρο" κι ο κόουτς Μέξας διαχειριζόμενος έναν άκρως ελληνικό κορμό μπορεί να περηφανεύεται γι αυτό.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν, βέβαια, και στη διοίκηση των "πρασίνων" που πίστεψε στον 39χρονο προπονητή και το απέδειξε έμπρακτα. Σε μία κρίσιμη καμπή για την ομάδα όταν η βαθμολογία δεν έδειχνε τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι διοικούντες τους Δραμινούς επέλεξαν να μην βαδίσουν στον εύκολο δρόμο της αντικατάστασης αλλά να στηρίξουν την επιλογή τους υπογράφοντας επέκταση συνεργασίας με τον Κερκυραίο μέχρι το 2016 !

Η πορεία του ΚΑΟΔ με αριθμούς

Θέση

Βαθμοί

Νίκες-ήττες

Εντός έδρας

Εκτός έδρας

Πόντοι υπέρ

Πόντοι κατά

10

30

8-14

6-5

2-9

1573

1631

Πόντοι ανά παιχνίδι

Ριμπάουντ ανά παιχνίδι

Πάσες ανά παιχνίδι

71,50

31,18

15,05

ΧΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Κόροιβος)

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι
INTIME SPORTS

Ο Χάρης Μαρκόπουλος γεννήθηκε για να... ασχοληθεί με το μπάσκετ. Είναι της μοίρας του γραφτό κι αυτό φάνηκε από πολύ νωρίς. Γιος του Σούλη Μαρκόπουλου (νυν προπονητής του ΠΑΟΚ είναι ο τεχνικός με τις περισσότερες σεζόν στην Α1), θέλοντας και μη από μωρό έμαθε να συνυπάρχει και να αγαπάει την "σπυριάρα".

Αρχικά ξεκίνησε ως παίκτης όπου θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Έπαιξε σε Ηρακλή (1992-2002), Μακεδονικό (2002-03), ΠΑΟΚ (2003-04) και Ξάνθη (2004-05), ενώ ήταν διεθνής με όλες τις "μικρές" εθνικές ομάδες κατακτώντας, μάλιστα, το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2000 που έγινε στην Κροατία. Με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, από τα οποία αποφοίτησε κατάφερε να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στο σχολικό πρωτάθλημα. Το 2001, όμως όντας παίκτης του Ηρακλή, στο ταξίδι προς τη Λουλέα της Σουηδίας είδε την αρχή του τέλους της αγωνιστικής του καριέρας. Όταν το αεροπλάνο έφτασε στον προορισμό του, ο 19χρονος τότε Χάρης προσπάθησε να σηκωθεί, όμως κατάλαβε ότι τα πόδια του είχαν παραλύσει! " Σύνδρομο της οικονομικής θέσης" ή αλλιώς μία μορφή φλεβοθρόμβωσης που προκαλείται από την πολύωρη ακινησία των κάτω άκρων, αποφάνθηκαν οι γιατροί. Τέσσερα χρόνια μετά (σε ηλικία 23 ετών) μπήκαν στην άκρη τα σορτσάκια με τα κουστούμια να παίρνουν σταδιακά τη θέση τους.

Νέοι και (αποδεδειγμένα) ωραίοι
INTIME SPORTS

Τη σεζόν 2005-06 ξεκινάει ένα άλλο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του Χάρη Μαρκόπουλου κι αυτόν δεν είναι άλλο από την προπονητική. Αρχικά βρίσκεται στο προπονητικό σταφ του ΠΑΟΚ κι ένα χρόνο μετά ο Ηρακλής του δίνει τα ηνία ως head coach στο πρωτάθλημα της Α2. Από εκείνη τη σεζόν και μετά εργάστηκε ως άμεσος συνεργάτης στην Α1 σε ΑΕΛ, Άρη (επί θητείας Αντρέα Ματσόν) και ΠΑΟΚ αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις με την εργατικότητα του αλλά και την εξαιρετική κατάρτιση του.

Το καλοκαίρι ο Κόροιβος ετοιμαζόταν να κάνει τα πρώτα του βήματα στην Α1. Παρά την απειρία οι άνθρωποι της ομάδας επέλεξαν να επενδύσουν στη νέα γενιά των Ελλήνων προπονητών κι έτσι Κόροιβος και Μαρκόπουλος βρέθηκαν να κάνουν μαζί το παρθενικό τους ταξίδι στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Έπειτα από 22 αγώνες η ομάδα της Ηλείας είναι εξαιρετικά κοντά να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία, καθώς απέχει 2 νίκες από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η βαθμολογική θέση των "νεοφώτιστων" δεν συνάδει με τα όσα έχουν παρουσιάσει εντός παρκέ, όμως κάποιες λεπτομέρειες έχουν στοιχίσει ειδικά στα εκτός έδρας ματς.

Η πορεία του Κοροίβου με αριθμούς

Θέση

Βαθμοί

Νίκες-ήττες

Εντός έδρας

Εκτός έδρας

Πόντοι υπέρ

Πόντοι κατά

12

29

7-15

7-4

0-11

1576

1665

Πόντοι ανά παιχνίδι

Ριμπάουντ ανά παιχνίδι

Πάσες ανά παιχνίδι

71,64

31,59

14,86

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ