STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Μπατής - Πελεκάνος: Η ελληνική έκδοση του Βινς Κάρτερ

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μάριος Μπατής και ο Μιχάλης Πελεκάνος αποτελούν την ελληνική έκδοση του Βινς Κάρτερ, από την στιγμή που έχουν παίξει στην Basket League σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες. Διαβάστε το εξαιρετικό αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ.

Με την αλλαγή της χρονιάς, αλλά και της δεκαετίας, ένα από τα θέματα στο μπάσκετ παγκοσμίως, έγινε ο Βινς Κάρτερ. Ο παίκτης που πατά στα παρκέ του ΝΒΑ για τέταρτη διαφορετική δεκαετία! Τι γίνεται όμως στα δικά μας... χωράφια; Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στην ΕΚΟ Basket League. Η απάντηση είναι ένα μεγαλοπρεπές "ΝΑΙ"!

Για πολλούς το 1999 μπορεί να μοιάζει αρκετά μακρινό. Άλλωστε παιδιά που δεν είχαν γεννηθεί καν τότε, πλέον έχουν ενηλικιωθεί. Δύο παίκτες όμως από όσους αγωνίζονται φέτος στο πρωτάθλημα, έκαναν τότε το ντεμπούτο τους στην επαγγελματική λίγκα. Ωστόσο το... θέμα δεν είναι αυτό. Αλλά το γεγονός πως αγωνίστηκαν στην ΕΚΟ Basket League και στα 90s και στα 00s και στα 10s και αισίως στα 20s!

Ο Μάριος Μπατής και ο Μιχάλης Πελεκάνος -συμπαίκτες στο Μαρούσι τη σεζόν 2009/10- μπορούν να υπερηφανεύονται πως ανάμεσα σε όλα τα άλλα επιτεύγματα της πλούσιας καριέρας τους, έχουν βρεθεί στην ΕΚΟ Basket League για τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες.

Οι δύο παίκτες πρωτοεμφανίστηκαν στη λίγκα τη σεζόν 1999/2000 και έκαναν ντεμπούτο με λίγες εβδομάδες διαφορά. Ο Μάριος Μπατής, ως παίκτης του Πανιωνίου, στις 2 Οκτωβρίου του 1999 απέναντι στον Σπόρτιγκ. Και ο Μιχάλης Πελεκάνος στις 30 Οκτωβρίου, με το Περιστέρι, απέναντι στη Νήαρ Ήστ. Τώρα, 20 και πλέον χρόνια μετά συνεχίζουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας με τον Ιωνικό Affidea και τον Ήφαιστο Λήμνου, αντίστοιχα.

Μπατής - Πελεκάνος: Η ελληνική έκδοση του Βινς Κάρτερ

Τι θυμούνται όμως οι δύο παίκτες από εκείνο το πρώτο τους παιχνίδι; Ο Μάριος Μπατής, παίκτης τότε του Πανιωνίου στα 19 του χρόνια, λέει στο esake.gr: "Από το ντεμπούτο μου, ένα παιχνίδι Πανιώνιος - Σπόρτιγκ, θυμάμαι πως είχαμε πάρει μια διαφορά και ο κόουτς με έβαλε μέσα για περίπου 1:30. Θυμάμαι έντονα το άγχος που είχα στην πρώτη μου αυτή εμφάνιση με τη φανέλα του Πανιωνίου, που ήταν και η ιστορικότερη και μεγαλύτερη ομάδα της οποίας υπήρξα μέλος. Αν θυμάμαι καλά, σκόραρα με δυο βολές από φάουλ που μου έκανε ο μετέπειτα συμπαίκτης και φίλους μου, Βαγγέλης Καράμπουλας".

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Πελεκάνος, που έπρεπε να περιμένει κάποιες αγωνιστικές -παρότι ήταν στην αποστολή- για να κάνει ντεμπούτο στα 18 του, αναφέρει: "Ο πρώτος μου αγώνας ήταν απέναντι στην Νήαρ Ηστ, τον οποίο καταφέραμε και κερδίσαμε στην δεύτερη παράταση. Θυμάμαι ήθελε δυο λεπτά να τελειώσει η πρώτη παράταση όταν με έβαλε ο κόουτς Πεδουλάκης στον αγώνα γιατί είχαν βγει με πέντε φάουλ κάποιο παίχτες ,εκείνη την στιγμή η αντίπαλη ομάδα σούταρε βολές κ εγώ από το άγχος μου πήγαινα δυο βήματα αριστερά, δυο δεξιά... Σε αυτά τα λεπτά σκόραρα 7 πόντους. Τη δεύτερη παράταση την έπαιξα ολόκληρη όπου σκόραρα άλλους πέντε. Όταν τελείωσε το παιχνίδι οι συμπαίκτες μου με αγκάλιασαν κ τότε ο Ιγκ Οκανσέ με σήκωσε ψηλά... μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι έδωσα την πρώτη μου συνέντευξη Τύπου...".

Μπατής - Πελεκάνος: Η ελληνική έκδοση του Βινς Κάρτερ

ΜΠΑΤΗΣ: "ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΩ"

Ο παίκτης του Ιωνικού σημειώνει για το το επίτευγμα να έχει αγωνιστεί σε τέσσερις δεκαετίες: "Το ότι είμαι παρών σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες είναι κάτι σημαντικό, αλλά κυρίως δείχνει ότι από τότε μέχρι και σήμερα απολαμβάνω και χαίρομαι να βρίσκομαι στο γήπεδο και στο παρκέ, είτε για αγώνα είτε για προπόνηση".

Ποιες στιγμές ξεχωρίζεις σε όλα αυτά τα χρόνια; "Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ξεχωρίζω σε αυτήν την πορεία πολλών ετών. Ανάμεσά τους οι δυο συνεχόμενες χρονιές που τερματίσαμε 3οι με τον Πανιώνιο, πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Επίσης, η συμμετοχή μου με το Μαρούσι στην Euroleague. Πέρα από τις στιγμές στο πρωτάθλημα, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τελικό Κυπέλλου που έπαιξα με τον Φάρο Κερατσινίου, την ομάδα από την οποία ξεκίνησα το μπάσκετ".

Πόσο έχει αλλάξει το ίδιο το πρωτάθλημα με την πάροδο των ετών; "Όλα αυτά τα χρόνια, το μπάσκετ είχε τα πάνω του και τα κάτω του. Είχαμε στιγμές ακμής σαν πρωτάθλημα και γενικά σαν ελληνικό μπάσκετ, κατά τις οποίες οι ομάδες μας πρωταγωνιστούσαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η Εθνική ήταν μες στις 3-4 κορυφαίες του κόσμου. Και από την άλλη υπήρχαν και στιγμές που δεν ήταν οι καλύτερες. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση ανοικοδόμησης και με μικρά, αλλά σταθερά, βήματα θα γίνει το ελληνικό μπάσκετ και το ελληνικό πρωτάθλημα ένα προϊόν που όλοι θα ζηλεύουν. Όπως σε όλα τα πράγματα, απαιτείται και σε αυτό πολλή δουλειά".

Το δικό σου μέλλον στον χώρο πως το σκέφτεσαι; "Όσον αφορά στο μέλλον μου στο μπάσκετ, ακόμη φοράω το σορτσάκι κι αυτό από μόνο τους ως γεγονός δεν με αφήνει να σκεφτώ την επόμενη ημέρα, παρά μόνο την επόμενη προπόνηση".

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ: "ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΜΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ"

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Πελεκάνος δε ξεχωρίσει κάτι συγκεκριμένο, όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί στον ζήλο και το πάθος που παραμένει ίδιο. "Κάθε δεκαετία είναι ξεχωριστή, όμως ο κοινός παρονομαστής για κάθε μια είναι οι διακρίσεις κ οι κατακτήσεις τίτλων. Όσο είσαι μικρός σε ωθεί ο ενθουσιασμός κ με την πάροδο του χρόνου σε ωθεί η εμπειρία. Εγώ σε όλες τις δεκαετίες παίζω με τον ίδιο ζήλο και πάθος".

Όταν ξεκινούσες την καριέρα σου, περίμενες ότι θα μπεις και σε τέταρτη δεκαετία; "Να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα. Όμως το ευχαριστιέμαι το ίδιο όπως τότε και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε κάθε προπόνηση και σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να σκεφτώ τη στιγμή που θα πάψω να είμαι παίκτης".

Με τι θα ήθελες να συνδυάσεις τη φετινή σεζόν αυτή τη μοναδική επίδοση που έχεις καταφέρει; "Αυτή τη σεζόν θα ήθελα να την συνδυάσω με μια πολύ καλή πορεία με την ομάδα του Ηφαίστου, αλλά θα ήθελα πάλι να ζήσω με την εθνική την εμπειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Πηγή: ΕΣΑΚΕ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ