STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Κερδίζεις το πρώτο ντέρμπι; Χάνεις το πρωτάθλημα!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ( EUROLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ) ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ( EUROLEAGUE ) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ) ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός Superfoods θα μονομαχήσουν για έκτη διαδοχική σεζόν μέσα στον Οκτώβρη, με τους αριθμούς να δείχνουν ότι ο ηττημένος του πρώτου ντέρμπι της χρονιάς είναι αυτός που στο τέλος της φτάνει στην κορυφή!

Για μία ακόμη σεζόν, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι "αιώνιοι" να τα πουν πολύ νωρίς. Ο Χρήστος Σταυρόπουλος ήταν ο... αυτουργός στην κλήρωση του πρωταθλήματος για να προκύψει το ντέρμπι της πρεμιέρας στη Stoiximan.gr Basket League, με τους "ερυθρόλευκους" να υποδέχονται την Κυριακή (8/10, 19:30) τους "πράσινους" στο ΣΕΦ, δίχως φυσικά την παρουσία των φιλάθλων τους εξαιτίας της τιμωρίας που κουβαλούν από πέρσι .

Η ουσία είναι πως για έκτη διαδοχική χρονιά, οι δύο ομάδες θα τα πουν με το "καλημέρα" της αγωνιστικής περιόδου, κυνηγώντας μία νίκη που το μόνο στοιχείο που προσφέρει είναι το... γόητρο. Ενδεχομένως και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια πως δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των πρώιμων ντέρμπι της τελευταίας πενταετίας (σ.σ.: πριν δηλαδή τα ξαναπούν την Κυριακή) είναι πως ο νικητής της πρώτης μεταξύ τους μονομαχίας, στο φινάλε της διαδρομής χάνει τον τίτλο στην Ελλάδα! Αρχής γενομένης από το 2012 κι έπειτα, όποια ομάδα πανηγυρίζει τη νίκη στο πρώτο "αιώνιο" συναπάντημα, καταλήγει... ηττημένη στο τελευταίο. Αυτό δηλαδή που μετράει περισσότερο από κάθε άλλο.

Αναλυτικά οι πρώιμες μονομαχίες της προηγούμενης πενταετίας:

2012-'13: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (60-64, 22/10)

2013-'14: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (55-45, 14/10)

2014-'15: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (77-76, 9/10)*

2015-'16: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (64-70, 8/10)* & Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (73-69, 19/10)

2016-'17: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (88-63, 17/10)

* Με αστερίσκο σημειώνονται οι αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδος

Το 2012-'13, ο Ολυμπιακός άλωσε το ΟΑΚΑ για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά στο τέλος της σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν θριαμβευτής, "σκουπίζοντας" τον "αιώνιο" αντίπαλό του στους τελικούς.

Το 2013-'14, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στο -άδειο λόγω τιμωρίας- ΣΕΦ του Παναθηναϊκού, δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι "πράσινοι" απάντησαν με "μπρέικ στο μπρέικ" και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου στην έδρα του αντιπάλου τους.

Το 2014-'15, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα πολλά προβλήματά του (και την απουσία των οπαδών του στο ΟΑΚΑ) και επιβλήθηκε του Ολυμπιακού χάρη στο κάρφωμα του Εστέμπαν Μπατίστα. Εκείνη η ήττα έφερε την απόλυση του Γιώργου Μπαρτζώκα και την άφιξη του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος επανέφερε τους "ερυθρόλευκους" στην εγχώρια κορυφή με εμφατικό τρόπο και "σκούπα" στους τελικούς.

Το 2015-'16, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς εγκαινιάζει την παρουσία του στον "πράσινο" πάγκο με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι δύο ομάδες ξεκινούν με εντελώς αντίθετο τρόπο (σε ψυχολογικό επίπεδο) τη σεζόν, αλλά στο τέλος του δρόμου τα δύο μεγάλα σουτ του Βασίλη Σπανούλη στο ΟΑΚΑ δίνουν τον τίτλο του πρωταθλητή στους Πειραιώτες.

Το 2016-'17, οι "ερυθρόλευκοι" κυριαρχούν στο ΣΕΦ απέναντι στους "πράσινους" για να φτάσουν στη νίκη με +25 (88-63). Ο εκνευρισμός στις τάξεις του "τριφυλλιού" φέρνει την αποπομπή του Αργύρη Πεδουλάκη και την πρόσληψη του Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με το "μπρέικ" στον πέμπτο τελικό, το δεύτερο στην ιστορία των "αιώνιων" τελικών -μετά από το 1999.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ