STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Επιστροφή από το -15 και νίκη για τον Παναθηναϊκό

Επιστροφή από το -15 και νίκη για τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα το ντέρμπι (15-30 στο 8'17''), αλλά ο Παναθηναϊκός εκείνος που το τελείωσε όπως ήθελε. Οι "πράσινοι" πήραν την εντός έδρας νίκη απέναντι στον "αιώνιο" (73-69) και μαζί το πάνω χέρι για την πρωτιά στη regular season.

Εν αντιθέσει με ό,τι είδαμε πριν από δέκα ημέρες στο ΣΕΦ, απόψε στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έπαιξαν... μπάσκετ. Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά με εξίσου αποδοτικό τρόπο. Μόνο που στο τέλος "γέλασε" το "τριφύλλι", που πήρε την εντός έδρας νίκη (73-69) και μαζί έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της πρωτιάς στη regular season.

Το ντέρμπι, που χαρακτηρίστηκε από τις πολύ έντονες διακυμάνσεις, κατέληξε στον Παναθηναϊκό γιατί... η έδρα έκανε τη διαφορά. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς λίγο έλειψε βέβαια να χάσει το παιχνίδι μέσα από τα χέρια της στα τελευταία 1'46'' του αγώνα, αλλά οι 2/2 βολές του Τζέιμς Φελντέιν με 19.9'' να μένουν αρκούσαν για να επικυρώσουν τη νίκη του "τριφυλλιού".

Ο πρωταγωνιστής

Ποιον να διαλέξεις; Τον Όγκνιεν Κούζμιτς των καθοριστικών 8 πόντων, τον Αντώνη Φώτση και τον Τζέιμς Φελντέιν των 2/2 τριπόντων στο τέλος του τέταρτου δεκαλέπτου, ή τον Δημήτρη Διαμαντίδη που μπορεί να μην σκόραρε πολύ αλλά έμεινε (και ήταν καθοριστικός) στο παρκέ για 32'28'';

Ο αριθμός του αγώνα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι δίνοντας την αίσθηση πως παίζει στην έδρα του. Με 5/5 τρίποντα άλλωστε στα πρώτα 5'21'' ήταν γεγονός πως οι "ερυθρόλευκοι" ένιωθαν κάτι παραπάνω από άνετα. Τι ακολούθησε; Το απογοητευτικό 3/19, που έπαιξε -μεταξύ άλλων- μείζονα ρόλο στο να καταλήξει το ροζ φύλλο αγώνα στην απέναντι πλευρά.

Που κρίθηκε

Ο Ολυμπιακός έφτασε να προηγείται με +15 (15-30) στο 8'17'', αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει για πολύ το προβάδισμά του. Πήγε στα αποδυτήρια έχοντας μεν το προβάδισμα, αλλά το +2 (41-43) της ανάπαυλας δεν ήταν ασφαλές. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στη συνέχεια του αγώνα.

Ο αγώνας

Αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός στα πρώτα 5'21'' του αγώνα δεν έχουν ξαναγίνει στο ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ψύχραιμοι στην τελική προσπάθεια, εκμεταλλευόμενοι κάθε πάσα που έπαιρναν από τον Βασίλη Σπανούλη -που μοίραζε αφειδώς ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν το παιχνίδι με ένα άστοχο σουτ δύο πόντων από τον αρχηγό τους, αλλά από εκεί κι έπειτα σειρά πήραν τα... τρίποντα. Όσα έβαλε σε σαράντα λεπτά αγώνα στο ΣΕΦ (προ δεκαημέρου), τα έβαλε απόψε σε 5'21'' στην πρώτη περίοδο ο Ολυμπιακός. Οι Παπαπέτρους (2), Μάντζαρης (2) και Πρίντεζης (1) αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έφτασαν γρήγορα στο νταμπλ σκορ (8-16 στο 3'40'').

Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την αρχή του "ξεσπάσματός" τους. Βλέπετε, όσο ο Βασίλης Σπανούλης συνέχιζε να απλώνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, κι οι "πράσινοι" να μην έχουν βοήθειες στην άμυνα, τόσο μεγάλωνε η διαφορά. Για να φτάσει σε νέο -μεγαλύτερο- νταμπλ σκορ (15-30 στο 8'18'') χάρη σε έμμεσο τρίποντο του Ματ Λοτζεσκι.

Το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τον Ολυμπιακό στο +14 (18-32) και τον "Kill Bill" να έχει αισίως 8/11 ασίστ της ομάδας του, ενόσω οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς τα έκαναν (σχεδόν) όλα λάθος. Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός "έχτισε" το μεγάλο προβάδισμά του στα 7/8 δίποντα και 5/7 τρίποντα, δείγμα της αυτοπεποίθησης που υπήρχε στην πλευρά των φιλοξενούμενων -στοιχείο που δεν ανατρεπόταν, παρά τις συνεχόμενες αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα από τον προπονητή του Παναθηναϊκού.

Το άσπρο έγινε μαύρο -και αντίστροφα

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με το "τριφύλλι" να πετυχαίνει δύο μαζεμένα τρίποντα (για το 24-32 στο 11'08''), αλλά η καλή άμυνα που ακολούθησε δεν αρκούσε για την ανατροπή. Τουλάχιστον όχι όσο οι "πράσινοι" έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο στο μπροστά μέρος του παρκέ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την ανατροπή σκηνικού που επιχειρούσαν.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε... αραιά και που (ένα άμεσο κι ένα έμμεσο τρίποντο), αλλά όσο κρατούσε απόσταση ασφαλείας (30-38 στο 16'20'') όλα ήταν υπό έλεγχο. Ή κάπως έτσι, αφού το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο Χάκετ με 1'35'' να μένουν στο ημίχρονο άρχιζε να βάζει προβλήματα στην πλευρά των "ερυθρολεύκων". Ειδικά από τη στιγμή που ο Όγκνιεν Κούζμιτς πέτυχε πέντε μαζεμένους πόντους, λίγο πριν την ανάπαυλα.

Ο "αναπληρωματικός" σέντερ του Παναθηναϊκού σε... συνεργασία με τον Τζέιμς Φελντέιν "έβαλαν φωτιά" στο παιχνίδι αφού τα δύο γκολ φάουλ που πέτυχαν έδωσαν το έναυσμα στους φιλάθλους του "τριφυλλιού" να κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Ολυμπιακός πήγε μεν στα αποδυτήρια έχοντας το πάνω χέρι στο σκορ (41-43), αλλά έχοντας απολέσει το διψήφιο προβάδισμά του, ήταν σαφές πως η πίεση βρισκόταν στη δική του πλευρά. Γιατί δεν ήταν εύκολο να συνεχίσει να σουτάρει με τόσο υψηλά ποσοστά (παρεμπιπτόντως, μετά το αρχικό 5/5 είχε 1/7 τρίποντα), πόσω μάλλον να κρατηθεί για πολύ ακόμη μπροστά στο σκορ. Κρατήστε κάτι ακόμη στα της δεύτερης περιόδου: οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν 2/13 (!) σουτ (έναντι του 12/17 της πρώτης περιόδου), δείγμα του ότι πλέον δεν ένιωθαν τόσο άνετα.

Από φουλ επίθεση σε... dogfight

Ο επιθετικός προσανατολισμός και η άνεση με την οποία σκόραραν οι δύο ομάδες στο πρώτο μισό του αγώνα δεν ήταν φυσιολογικό να συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Μιλάμε για ντέρμπι "αιωνίων" άλλωστε, εκεί όπου κυριαρχεί το... ξύλο, το πάθος και οι μετωπικές συγκρούσεις των παικτών των δύο ομάδων.

Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε αφού στο τρίτο δεκάλεπτο δεν είδαμε ωραίο θέαμα και καλό μπάσκετ. Αυτά τα δύο υστέρησαν, για να κυριαρχήσει πλέον η άμυνα. Με κάθε κόστος. Οι δύο προπονητές άφηναν σε δεύτερη μοίρα όσα γίνονταν στο μπροστινό μέρος του παρκέ, εκεί όπου οι περισσότεροι πόντοι μπήκαν από τη γραμμή των βολών.

Η καταμέτρηση των άστοχων τριπόντων από τον Ολυμπιακό συνεχίστηκε (έφτασε το 1/13 μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα), την ώρα που οι ψηλοί του Παναθηναϊκού προσπαθούσαν να κερδίσουν τις μάχες κοντά στο καλάθι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έκαναν με πολύ μεγάλη επιτυχία στο μεγαλύτερο διάστημα του δεκαλέπτου, αλλά από τη στιγμή που ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα έβαλε δύο καλάθια ανάμεσα σε δύο ή τρεις αντιπάλους του, το κέρδος ήταν μεγάλο για το "τριφύλλι".

Βλέπετε, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς πήρε τα ηνία στο σκορ για πρώτη φορά μετά από δυόμιση περιόδους (50-49 με τρίποντο του Βλάντο Γιάνκοβιτς στο 25'39''), για να ενταθεί το μπρα ντε φερ, το οποίο βρήκε τον Παναθηναϊκό να διατηρεί το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα (56-55) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.

Κούζμιτς, από το πουθενά

Με το παιχνίδι να πηγαίνει πόντο πόντο ήταν σαφές πως όποια ομάδα κάνει ένα μικρό "ξέσπασμα", θα βάλει πολύ γερές βάσεις για να πάρει τη νίκη. Κι αν οι δύο άμυνες συνέχισαν να παίρνουν άριστα (ή, αν προτιμάτε, οι επιθέσεις βαθμό κάτω από τη βάση), υπήρχε ένας παίκτης που -σχεδόν από το πουθενά- έκανε τη διαφορά. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Το όνομα του Όγκνιεν Κούζμιτς. Ο αναπληρωματικός σέντερ του Παναθηναϊκού αντικατέστησε τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα στο 33'40'', για να παίξει καταλυτικό ρόλο στο +7 (64-57) που έφτιαξε ο Παναθηναϊκός στο 35'08''. Δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Έβαλε ένα έμμεσο τρίποντο (για το 61-57 στο 34'39''), πριν ακολουθήσει ένα ιδανικό... σκριν (που έκανε για ασίστ), με τον Αντώνη Φώτση να σκοράρει για τρεις (64-57 στο 35'08'') και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Στα τρία επόμενα λεπτά, ήταν η σειρά του Τζέιμς Φελντέιν να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι. Όχι όμως απαραίτητα για καλό σκοπό. Ο Δομινικανός γκαρντ ήταν αυτός που με εύστοχο σουτ τριών πόντων έδωσε στον Παναθηναϊκό το +10 (67-57) με 2'54'' να μένουν στο παιχνίδι, αλλά άπαξ και γύρισαν οι παίκτες από το τάιμ άουτ του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ο κύριος υπαίτιος της... "ερυθρόλευκης" επιστροφής.

Αρχικά δέχθηκε καλάθι από τον προσωπικό του αντίπαλο, ενώ στην επόμενη φάση έκανε βιαστική επιλογή. Αποτέλεσμα; Το τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου, που έφερνε τις δύο ομάδες -ξανά- σε απόσταση βολής (67-64) με 1'46'' να μένει στο παιχνίδι.

Οι γηπεδούχοι πήγαν εκ νέου τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας (71-64 στα 46''), αλλά πέντε γρήγοροι πόντοι από την απέναντι πλευρά δημιούργησαν εκ νέου πίεση στον Παναθηναϊκό (71-69 στα 21.9''). Το προβάδισμα δεν άλλαξε όμως χέρια, αφού ο Τζέιμς Φελντέιν είχε 2/2 βολές με 19.9'' να μένουν στο παιχνίδι, οι Πειραιώτες έχασαν την ευκαιρία να μειώσουν κι άλλο τη διαφορά (έκαναν λάθος) και κάπως έτσι η νίκη κατέληξε στα χέρια των "πρασίνων" (73-69).

Τα δεκάλεπτα: 18-32, 41-43, 56-55, 73-69.

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Φελντέιν 12 (2), Γκιστ 7, Καλάθης 2, Κούζμιτς 8, Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 11 (2), Ραντούλιτσα 11, Διαμαντίδης 5.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 7 (1τρ., 10 ασίστ), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 13 (1), Μάντζαρης 8 (2), Γιανγκ 6, Στρόμπερι 4, Αγραβάνης 3 (1), Χάκετ 2, Λοτζέσκι 11, Αθηναίου.

Ομαδικά στατιστικά Παναθηναϊκού: 22/43δ-51%, 6/18τρ-33%, 11/16β-68%, 38 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 17 λάθη, 12 κλεψίματα.

Ομαδικά στατιστικά Ολυμπιακού: 14/29δ-48%, 8/24τρ-33%, 17/23β-73%, 33 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 18 λάθη, 9 κλεψίματα.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Παναθηναϊκού στο ματς:

Επιστροφή από το -15 και νίκη για τον Παναθηναϊκό

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακού στο ματς:

Επιστροφή από το -15 και νίκη για τον Παναθηναϊκό
TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ