ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ - Ήφαιστος Λήμνου 83-69: Μπορούν και χωρίς άσο οι κιτρινόμαυροι

ΑΕΚ - Ήφαιστος Λήμνου 83-69: Μπορούν και χωρίς άσο οι κιτρινόμαυροι

Ρατάν-Μέις και Ξανθόπουλος ήταν εκτός δράσης, όμως οι Γκρίφιν - Λαρεντζάκης - Χάντερ άντεξαν στην πίεση του Ηφαίστου και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη (83-69) που την έστειλε στο 5-2 στη Basket League 2018/19.

Την πέμπτη της νίκη σε επτά αγώνες στη Basket League 2018/19 πήρε η ΑΕΚ το μεσημέρι της Κυριακής (25/11), καθώς επικράτησε στο ΟΑΚΑ του Ηφαίστου (83-69) που με τη σειρά του έπεσε στο 3-4. Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι δεν είχε στη σύνθεσή της τον Εξέιβιερ Ρατάν-Μέις, τον Βασίλη Ξανθόπουλο (ήταν στη δωδεκάδα, αλλά για ψυχολογικούς λόγους) και τον Βασίλη Καββαδά, ωστόσο οι Λαρεντζάκης, Γκρίφιν, Ματσιούλις, Σάκοτα, Χάντερ έκαναν εξαιρετική δουλειά για το θετικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν το έκτο συνεχόμενο της Ένωσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η ομάδα της Λήμνου, από την άλλη, πίεσε από το πρώτο δευτερόλεπτο για να ζορίσει τους λίγους αριθμητικά κοντούς της ΑΕΚ, έκανε καλή δουλειά όταν έστελνε τη μπάλα κοντά στο καλάθι, έκανε όμως και ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο, έχασε την επαφή με το σκορ και δεν διεκδίκησε το πρώτο εκτός έδρας ροζ φύλλο στην ιστορία της. Ακολουθεί η διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, ξεκούραση και ανασύνταξη για τις δύο ομάδες, με την ΑΕΚ να έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη μετά τους διαδοχικούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

O MVP

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος έναν εκ των Γκρίφιν - Λαρεντζάκη - Σάκοτα - Ματσιούλις - Χάντερ, ωστόσο οι δύο πρώτοι θα πρέπει να μοιραστούν τον τίτλο του πολυτιμότερου. Ο Αμερικανός βρήκε ισορροπία σε εκτέλεση και δημιουργία, ο διεθνής γκαρντ ήταν εξαιρετικός στην άμυνα, πίεσε στη μπάλα, σκόραρε αρκετά στο δεύτερο μέρος και βοήθησε την ΑΕΚ να φτάσει σε μια άνετη νίκη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Εντυπωσιακή η επίδοση της ΑΕΚ που μοίρασε 9 ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο και έκανε μόλις πέντε λάθη στο πρώτο μέρος, παρά την πίεση του Ηφαίστου. Η ομάδα της Λήμνου "χτύπησε" στη ρακέτα τους κιτρινόμαυρους, είχε μόλις ένα εκτελεσμένο τρίποντο στην πρώτη περίοδο και 1/3 στο ημίχρονο, πριν τελειώσει τον αγώνα με μόλις 2/11. Βέβαια και οι γηπεδούχοι δεν τα πήγαν καλά από την περιφέρεια, καθώς είχαν 7/26. Πήραν όμως 40 πόντους από τον πάγκο και αυτό το στοιχείο έκανε στο τέλος τη διαφορά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με πίεση σε όλο το γήπεδο από το πρώτο δευτερόλεπτο, ο Ήφαιστος είχε ξεκάθαρο πλάνο να κουράσει τους κοντούς της ΑΕΚ που δεν είχε τον Ρατάν-Μέις και τον Ξανθόπουλο. Οι φιλοξενούμενοι δυσκόλεψαν τους γηπεδούχους, προηγήθηκαν με 11-17 στο έβδομο λεπτό, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι ακούμπησαν ξανά και ξανά τη μπάλα στη ρακέτα και με τους Ματσιούλις - Σάκοτα έκλεισαν το δεκάλεπτο στο 22-21. Το μπάσκετ των δύο ομάδων ήταν κακό στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου, ο Λαρεντζάκης προσπαθούσε να κάνει τα πάντα σε άμυνα κι επίθεση με καλές και κακές στιγμές, όμως οι παίκτες του Μπάνκι είχαν βελτιώσει την άμυνά τους στη ρακέτα. Κι όταν μπήκαν και τα τρίποντα (Γιαννόπουλος και Ματσιούλις), η δουλειά έγινε πιο εύκολη με τον Ήφαιστο να μένει κοντά και χάρη σε δύο εκπληκτικές φάσεις του Τζέρι Σμιθ να κλείνει το πρώτο μέρος στο 41-38.

Η ομάδα της Λήμνου έχασε τον προσανατολισμό της στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Γκρίφιν με τρίποντο έγραψε το 54-45 στο 25', ο Ήφαιστος δεν ήξερε αν ήθελε να συνεχίσει να ακουμπά τη μπάλα στους ψηλούς ή αν οι κοντοί έπρεπε να να ανεβάσουν την απόδοσή τους, έχασε σιγά-σιγά την επαφή με το σκορ και όταν ο Μωραΐτης έβαλε μακρινό σουτ από την κορυφή για το 70-56 στο 33', η ζυγαριά έγειρε οριστικά προς το μέρος των γηπεδούχων. O κόουτς Μπάνκι είδε πράγματα που του άρεσαν, είδε και αρκετά που τον εκνεύρισαν, στο τέλος της ημέρας όμως και σε αυτή τη φάση της σεζόν σημασία είχε η νίκη πριν τη διακοπή, την ξεκούραση και την ανασύνταξη δυνάμεων, ενδεχομένως και την απόκτηση ενός γκαρντ που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στον δημιουργικό τομέα.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Λίγος κόσμος βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, παρά την χαμηλή τιμή του εισιτηρίου (2 ευρώ).

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Συμεωνίδης, Τσώνος, Παπαθανασίου

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-21, 41-38, 65-54, 83-69

ΑΕΚ (Μπάνκι): Ματσιούλις 12 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Τσαλμπούρης, Χάντερ 12 (8 ριμπάουντ), Γκρίφιν 13 (2/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Σαντ-Ρος 6, Μωραΐτης 4, Σάκοτα 15 (9/10 βολές), Λαρεντζάκης 16 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα), Γιαννόπουλος 3 (1), Ρογκαβόπουλος, Ρόμπερσον 2

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (Μανωλόπουλος): Γκότσερ 12, Εβανς 21 (6/8 δίποντα, 9/10 βολές, 9 ριμπάουντ), Γουίγκινς 5, Μπρέιζελτον 13 (1 τρίποντο, 9 ασίστ), Φρεϊμάνις 5, Μανωλόπουλος 5 (1), Μούρτος 2, Σταμάτης, Διαμαντάκος 2, Χαριτόπουλος 1, Σμιθ 3 (1/7 σουτ)

Τα ομαδικά στατιστικά της ΑΕΚ: 18/33 δίποντα, 7/26 τρίποντα, 26/32 βολές, 37 ριμπάουντ (26 αμυντικά - 11 επιθετικά), 18 ασίστ, 9 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 12 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά του Ηφαίστου: 19/37 δίποντα, 2/11 τρίποντα, 25/33 βολές, 31 ριμπάουντ (26 αμυντικά - 5 επιθετικά), 15 ασίστ, 8 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 18 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Η ΑΕΚ θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον Άρη, ενώ ο Ήφαιστος θα μείνει στη Λήμνο για να υποδεχθεί τον Προμηθέα. Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ