ΜΠΑΣΚΕΤ

31 Ευρωβουλευτές ζητούν άμεση λύση για τα "παράθυρα" των Εθνικών

31 Ευρωβουλευτές ζητούν άμεση λύση για τα "παράθυρα" των Εθνικών

Με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Κομισιον, 31 Ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μία επείγουσα λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των παικτών της EuroLeague στις Εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη της FIBA με τη EuroLeague, με αφορμή τα "παράθυρα" των Εθνικών ομάδων. Με επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Κομισάριο εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Σπορ, Τίμπορ Νάβρασιτς και στην πρόεδρο της επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, 31 Ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί μία επείγουσα λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί!

Μεταξύ άλλων, ζητούν από την Κομισιόν και την ECA (EuroLeague) να δώσουν μία επείγουσα λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθει με τη συμμετοχή των παικτών της EuroLeague στις Εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, όπου καθορίζεται και η δυνατότητα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020.

Παράλληλα, τονίζουν ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ως συνέπεια της συμμετοχής ενός μικρού αριθμού ομάδων στο πρωτάθλημα που διοργανώνεται από μία εταιρία, ο τρόπος λειτουργίας της οποίας προκαλεί ερωτηματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: "Η ECA χρησιμοποιεί το καλεντάρι της Ευρωλίγκας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσει τους παίκτες να αγωνιστού στις Εθνικές ομάδες τους στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, που είναι προγραμματισμένα να γίνουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα και τον Φεβρουάριο του 2018.".

Επίσης είναι "υπογραμμισμένo" ότι: "Τον Φεβρουάριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα σχετικά με μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτικη γύρω από τα Σπορ: Σωστή διακυβέρνηση, προσβασιμότητα, και ακεραιότητα 2016-2143, όπου μεταξύ των άλλων, ήταν ξεκάθαρο πως: “Οι Εθνικές ομάδες διαδραματίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προώθηση της εθνικής ταυτότητας και για να εμπνεύσουν τους νέους αθλητές να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της αθλητικής επίδοσης, αλλά και για να προωθήσουν την αλληλεγγύη στα λαϊκά αθλήματα".

Ακόμα, αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2017 η ECA, και για την ακρίβεια 11 ομάδες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Τουρκία και 4 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία) που την ελέγχουν, εξέδωσαν το καλεντάρι της Ευρωλίγκας για την επόμενη σεζόν, που υπερκαλύπτει το πρόγραμμα τω Εθνικών ομάδων και το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο προκειμένου να εμποδίσουν τους παίκτες να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες. Κάνοντας αυτό: "Παραβίασαν τα Αρθρα 101 και 102 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργώντας μία μονοπωλιακή προσέγγιση, αποκλείοντας τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης από τις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων και ως εκ τούτου μποϊκοτάροντας τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων".

Σημειώνεται δε ότι η άρνηση της ECA να προσαρμόσει το καλεντάρι της παραβιάζει τις γραπτές και προφορικές εγγυήσεις που δόθηκαν στην Κομισιόν από την FIBA και την ECA, όπου η ECA τόνιζε πως θα σεβαστεί απόλυτα το πρόγραμμα των εθνικών ομάδων, και πως οι κανονισμοί της ECA δε θα περιορίσουν, ούτε θα απαγορεύσουν στους παίκτες να παίξουν με τις Εθνικές ομάδες τους. Ακόμα, οι 31 Ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή εκφράζουν την τεράστια ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κι όπου εμπλέκονται παίκτες δεσμευμένοι με εργασιακά συμβόλαια από ομάδες που ελέγχει η ECA. Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν περισσότερους από 100 εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στις εθνικές ομάδες τους.

Η επιστολή καταλήγει με κάλεσμα προς την Κομισιόν, να παρέμβει ώστε να απελευθερωθούν οι παίκτες και να αγωνιστούν με τις εθνικές ομάδες τους, διότι η συμμετοχή στην Εθνική δεν είναι μόνο η ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή, αλλά και γιατί οι διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων προωθούν τον αθλητισμό και τις αξίες του, όπως το fair play και την ακεραιότητα όπως καμία άλλη διοργάνωση.

Οι Ευρωβουλετές είναι οι: Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašić, Tonino Picula,Fulvio Martusciello, Merja Kyllonen, Romana Tomc, Ivan Jakovčić, Pascal Arimont, Ivo Belet, Željana Zovko, Krišjānis Karinš, Biljana Borzan, Milan Zver, Tomáš Zdechovsky, Ramona Nicole Manescu, Marijana Petir, Bronis Ropė, Franc Bogovič, Sofia Ribeiro, José Manuel Fernandes, Heinz K. Becker,Tom Vandenkendelaere, Seán Kelly, György Schöpflin,Patricija Šulin, Alojz Peterle, Fernando Ruas, Tamás Deutsch.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ