VIRAL

Το Pilates είναι (και) για άντρες

Το Pilates είναι (και) για άντρες

Το ομαδικά προγράμματα - και δη το Pilates - είναι για γυναίκες και όχι για άντρες, σωστά; Λάθος! Το Pilates φτιάχτηκε για όλο τον κόσμο. Έλα να μάθεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ που έχουν επικρατήσει στα γυμναστήρια είναι ότι τα βάρη είναι για τους άντρες και τα ομαδικά προγράμματα που γίνονται στις αίθουσες για τις γυναίκες. Γιατί; Επειδή – θεωρητικά πάντα – οι γυναίκες θα φουσκώσουν με τα βάρη και οι άντρες θέλουν κάτι πιο δυνατό, ακριβώς επειδή θέλουν να φουσκώσουν! Κάπου εδώ βέβαια υπάρχει μία… λεπτομέρεια: Ο κόσμος δεν πρέπει να γυμνάζεται για να φουσκώσει, αλλά για να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα το Pilates.

Σχεδόν σε όλα τα Γυμναστήρια η αναλογία Αντρών-Γυναικών στο Pilates είναι περίπου 1 προς 10. Ενίοτε δε, δεν υπάρχει καν άντρας μέσα σε ένα μάθημα Pilates! Και ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι επειδή κατά πολλούς “το Pilates δεν είναι τίποτα περισσότερο από… διατάσεις που δεν προσφέρουν τίποτα σε ένα ανδρικό σώμα”. Μία άποψη η οποία είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Και όποιος άνδρας αμφιβάλει για αυτό δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα λιγότερο από το να αφιερώσει μία ώρα από την ζωή του για να κάνει ένα προχωρημένο μάθημα Pilates.

Λίγη… Ιστορία

Καταρχήν, το Pilates δεν είναι απλώς μία λέξη που δόθηκε έτσι απλά σε αυτή τη μέθοδο γυμναστικής. Η συγκεκριμένη μέθοδος πήρε το όνομά της από τον άνθρωπο που την δημιούργησε, τον Joseph Pilates (1880-1967). Ο ίδιος την ονόμασε Contrology, έχοντας τη λογική ότι το μυαλό μπορεί να ελέγχει όλους τους μύες, με την Κοινότητα της Γυμναστικής να δίνει το όνομά του σε αυτό το είδος προπόνησης μετά τον θάνατό του σε ηλικία 87 χρονών.

Ο Pilates ήταν Γερμανός, αλλά με ελληνική καταγωγή, αφού ο πατέρας του ήταν Έλληνας. Ήταν όμως και ένα τρομερά ασθενικό παιδί, το οποίο έπασχε από ραχίτιδα, ρευματικό πυρετό και άσθμα. Προβλήματα τα οποία ξεπέρασε δοκιμάζοντας… τα πάντα: Από πυγμαχία και body-builiding, μέχρι σκι, καταδύσεις και γιόγκα! Αποτέλεσμα; Κάποια στιγμή να συνδυάσει όλες αυτές τις γνώσεις που μάζεψε για να δημιουργήσει την δική του μέθοδο γυμναστικής, ένα πλήρες σύστημα φυσικής κατάστασης, του οποίου ο βασικός στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του εκάστοτε ασκούμενου.

Η χρησιμότητα του Pilates

Ένας κίνδυνος που υπάρχει όταν κάποιος ασχολείται πολλές ώρες με ελεύθερα βάρη είναι να γυμνάζεται ανομοιόμορφα. Το στήθος μπορεί να είναι πιο γυμνασμένο από την πλάτη, οι ώμοι να είναι “σφιχτοί”, οι δικέφαλοι ή οι τρικέφαλοι του χεριού να είναι βραχυμένοι και – το χειρότερο από όλα – να δημιουργείται μία λανθασμένη στάση σώματος, η οποία σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασκούμενου. Μία στάση σαν την Κύφωση δηλαδή. Κι εδώ είναι που μπαίνει στην συζήτηση το Pilates.

Το βασικό σκεπτικό του Pilates είναι το εξής: Εκγύμναση ολόκληρου του σώματος και όχι απομόνωση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Κάτι που για να συμβεί χρειάζεται ο ασκούμενος να βγει από την λεγόμενη “Comfort Zone”. Πρέπει να κάνει πράγματα που θεωρητικά τον κάνουν να αισθάνεται άβολα, προκειμένου να ενεργοποιήσει μύες οι οποίοι… “κοιμούνται”, είτε λόγω ανατομίας του σώματός του, είτε λόγω λανθασμένης στάσης σώματος στην καθημερινότητα (πολλές ώρες σε σκυφτή θέση μπροστά σε υπολογιστή), είτε λόγω λανθασμένου τρόπου προσέγγισης γυμναστικής.

Για να γίνουν όλα αυτά, λοιπόν, το πρώτο που πρέπει να μάθει ο ασκούμενος είναι να έχει διαρκώς ενεργοποιημένο το λεγόμενο “Powerhouse”, δηλαδή τους μύες της κοιλιακής χώρας. Κάτι που – ειδικά για κάποιον αρχάριο – δεν είναι καθόλου εύκολο. Κι αυτό γιατί πρέπει να προσέχει την αναπνοή του, να έχει διαρκώς σφιγμένους τους κοιλιακούς του και ταυτόχρονα να ακολουθεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλές κάμψεις, εκτάσεις, πλάγιες κάμψεις και στροφές του κορμού. Κινήσεις που μοιάζουν εύκολες αν κάποιος τις βλέπει… πίσω από την τζαμαρία μίας αίθουσας, αλλά όταν κληθεί να τις κάνει είναι (πάρα) πολύ δύσκολες. Αν γίνουν σωστά βέβαια.

Το Pilates περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις για τους κοιλιακούς, αλλά και γενικά για τον κορμό, κυρίως επειδή ένας από τους στόχους του είναι να μειώσει την ένταση ανάμεσα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Εστιάζει τόσο στο πάνω και το κάτω μέρος του σώματος, είναι ιδανικό για αποθεραπεία, για αποκατάσταση από τραυματισμούς και για ισορροπημένη εκγύμναση. Και δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν κάποιοι.

Το Pilates δεν φτιάχτηκε μόνο για γυναίκες. Φτιάχτηκε για όλο τον κόσμο. Φτιάχτηκε για να βοηθήσει. Και μία… δοκιμή θα μπορούσε να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

TAGS VIRAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ