VIRAL

Το νερό είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αθλητή

Canada's Mary Spencer drinks some water after losing 17-14 against China's Jinzi Li during their 68-75kg women's quarterfinal bout at the 2012 Summer Olympics Monday, August 6, 2012 in London.(AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz)
Canada's Mary Spencer drinks some water after losing 17-14 against China's Jinzi Li during their 68-75kg women's quarterfinal bout at the 2012 Summer Olympics Monday, August 6, 2012 in London.(AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz) AP

Τρεις αθλητές μάς εξηγούν τη σημασία του νερού στην καθημερινότητά τους. Ποιες είναι οι ανάγκες που τους καλύπτει και πόσο σπουδαίο είναι στην προπόνησή τους;

Το νερό αποτελεί ένα από τα βασικότερα διατροφικά στοιχεία για όλους μας, ανεξαρτήτως του τρόπου ζωής που έχουμε επιλέξει. Άλλωστε, και το ίδιο μας το σώμα αποτελείται στην πλειονότητά του από νερό. Για όσους όμως αθλούνται το να παραμένουν ενυδατωμένοι αποκτά επιπλέον σημασία, για μία σειρά λόγων που θα μας αναλύσουν τρεις Έλληνες αθλητές, που στο παρελθόν μας έχουν κάνει περήφανους με τις συμμετοχές τους σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο δικός τους συνδετικός κρίκος, πέρα φυσικά από την αγάπη τους για τον αθλητισμό, είναι και η πολύ καλή γνώση που έχουν για τη σημαντικότητα του νερού, καθώς και οι τρεις τους, εκτός από αθλητές, είναι και εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ.

Ο Ανάργυρος Νοτάρογλου, μέλος της παραολυμπιακής ομάδας στο αγώνισμα του Sonar (πρόκειται για 3θέσιο σκάφος με σταθερή καρίνα), εξηγεί πως το πρώτο πράγμα που κοιτούσε το πλήρωμα πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε διεθνές ταξίδι ήταν να πάρει νερό από την Ελλάδα, καθώς όπως λέει « με το ελληνικό νερό, και ειδικά με το νερό που παρέχει η ΕΥΔΑΠ γνωρίζεις τι θα πιεις. Στο εξωτερικό το νερό της βρύσης δεν πίνεται, σε πολλές περιπτώσεις όμως ούτε και το εμφιαλωμένο. Οπότε εφοδιαζόμασταν από την Αθήνα και όταν φτάναμε δοκιμάζαμε να δούμε ποιο μας κάνει ». Ο ίδιος στην καθημερινότητά του καταναλώνει 2 με 3 λίτρα νερού, το καλοκαίρι λέει μπορεί και περισσότερο, όταν όμως προπονείται, μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης πίνει 1,5 με 2 λίτρα. « Όταν είχαμε προπόνηση το καλοκαίρι ήμασταν σαν σφουγγάρι, χάναμε από την εφίδρωση και αναπληρώναμε με αυτό που πίναμε. Το νερό για έναν αθλητή είναι απαραίτητο, ρυθμίζει τη θερμοκρασία, ενώ το αίσθημα της δίψας εμποδίζει την καθαρή σκέψη. Επίσης, ο κάθε αθλητής με το που τερματίζει ή όταν πηγαίνει στον πάγκο για time out θα πιει επίσης νερό».

Το νερό είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αθλητή

Ο Ανάργυρος έχει ιδιαίτερη σχέση άλλωστε με το υγρό στοιχείο, καθώς λόγω της αναπηρίας του η σχέση που είχε ήδη με τη θάλασσα πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο: « έχω ακρωτηριάσει το πόδι μου και το κολύμπι είναι αυτό που με βοήθησε να ξεπεράσω την αναπηρία, καθώς μόνο εκείνες τις στιγμές ένιωθα και πάλι ελεύθερος. Η ιστιοπλοΐα με βοήθησε στην επανένταξή μου». Ο Ανάργυρος εργάζεται στην ΕΥΔΑΠ και όταν μιλάει για το ατύχημα που οδήγησε στον ακρωτηριασμό του στέκεται και στον ρόλο που έπαιξε το εργασιακό του περιβάλλον και η στήριξη που δέχτηκε « Η ΕΥΔΑΠ ήταν πάντα δίπλα μου σε ο,τι χρειάστηκα, αυτό είναι κάτι που νιώθω την ανάγκη να το δηλώσω. Πως με στήριξαν ψυχολογικά και πρακτικά. Και όταν ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα ήταν και πάλι κοντά μου, στα έξοδα, τις άδειες, ακόμα και τις χορηγίες ».

Ο πρώην βολεϊμπολίστας και νυν προπονητής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, Αντώνης Τσακιρόπουλος, τονίζει πως το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους αθλητές, καθώς προμηθεύει με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο τους μύες. Η έλλειψη νερού συνδέεται με τις μυϊκές κράμπες, ή και με ακόμα πιο σοβαρούς τραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος. « Προσωπικά πίνω περισσότερο από ένα λίτρο νερού την ημέρα. Όταν αθλούμαι σίγουρα πίνω περισσότερο, ώστε να αναπληρώσω και τους ηλεκτρολύτες που χάνω. Επειδή έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού έχω μάθει να εκτιμάω το δώρο του νερού που έχουμε στην Ελλάδα, και ιδίως στην Αττική μέσω της ΕΥΔΑΠ. Πραγματικά είναι δώρο, το ότι έχουμε ένα από τα καλύτερα νερά του κόσμου, με ελάχιστο κόστος.

Το νερό είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αθλητή

Ειδικά στις πρωτεύουσες των υπολοίπων χωρών το νερό της βρύσης δεν πίνεται, αλλά ακόμα και το εμφιαλωμένο είναι είτε με ανθρακικό είτε άγευστο. Όταν ένας αθλητής είναι αφυδατωμένος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το σώμα θέλει να εκτελέσει τις εντολές αλλά δεν μπορεί. Τα κύτταρα μας οφείλουμε να τα ενυδατώνουμε όταν προπονούμαστε, ενώ παράλληλα πρέπει να προσέχουμε ώστε να κρατάμε το σώμα μας σε σταθερά επίπεδα και να μην το αφήνουμε να αφυδατωθεί με τη λογική πως θα πιούμε αργότερα νερό, καθώς οι αλλαγές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών θα ρίξουν την απόδοσή μας».

Ο Κώστας Αγγελίδης, πρώην διεθνής βολεϊμπολίστας, τονίζει πως το νερό είναι βασικό συστατικό για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και φέρει ως παράδειγμα το ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό για περισσότερες από μερικές ημέρες. Συγκεκριμένα για τους αθλητές τονίζει πως το νερό είναι το φυσικό λιπαντικό των αρθρώσεων μας και μειώνει την τριβή, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο τους μύες. « Ισχύει πως αν πιεις μεγάλη ποσότητα νερού απότομα στην προπόνηση μπορεί να σε βαρύνει, αν όμως φροντίσεις για μικρές και συχνές ποσότητες τότε θα απορροφηθεί από τον οργανισμό χωρίς πρόβλημα.

Το νερό είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του αθλητή

Προσωπικά σε έναν αγώνα μπορεί να πιω και 2 λίτρα νερό, ενώ σε μία προπόνηση υπολογίζω γύρω στο ένα λίτρο. Η πνευματική διαύγεια είναι αλληλένδετη με τη σωματική, ένας αφυδατωμένος οργανισμός δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, και η καθαρή σκέψη είναι απαραίτητη στην άθληση, ιδιαίτερα στο αγωνιστικό κομμάτι. Το άκουγα και εγώ πως το νερό της Ελλάδας και ακόμα πιο συγκεκριμένα της Αττικής που το παρέχει η ΕΥΔΑΠ, είναι από τα καλύτερα του κόσμου και το διαπίστωσα και ο ίδιος στα ταξίδια μας. Πρόκειται για ένα αγαθό που είμαστε προνομιούχοι που το έχουμε ».

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/The Canadian Press, Ryan Remiorz

TAGS VIRAL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ