WEB TV

Φασούλας: "Ήθελα να παίξω για δύο ακόμη χρόνια"

Φασούλας: "Ήθελα να παίξω για δύο ακόμη χρόνια"

Ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ο καλεσμένος της 9ης Super Basketball, που έγινε μετά το τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Λιμόζ. Η "αράχνη" αναφέρθηκε στη θητεία του στον Ολυμπιακό, στο μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, τη σχέση του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά και την Εθνική ομάδα. Τι είπε για τον Βασίλη Σπανούλη (VIDEOS).

Ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (10/12) στο studio της Super Basketball. Ο Παναγιώτης Φασούλας ήταν ο εκλεκτός καλεσμένος αυτής της εβδομάδας, με τους Μάνο Μίχαλο, Στέφανο Τριαντάφυλλο και Γιάννη Φιλέρη να τον υποδέχονται σε μια εκπομπή με έντονα στοιχεία νοσταλγίας.

Η "αράχνη" μίλησε για τον Ολυμπιακό του Γιάννη Σφαιρόπουλου, σχολιάζοντας την εκτός έδρας νίκη επί της Λιμόζ, αλλά δεν έμεινε εκεί. Αναφέρθηκε στην εποχή που φορούσε τη φανέλα των "ερυθρολεύκων" κάνοντας αναδρομή στην πορεία του στην ομάδα του Πειραιά, αλλά και στη σχέση του με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. "Με έφαγε ο Ίβκοβιτς", είπε χαρακτηριστικά, πριν σχολιάσει ακόμη το περιστατικό με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου.

Παράλληλα, απάντησε στο ερώτημα για το ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που αντιμετώπισε, θυμήθηκε τα... παλιά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο κάλεσε να ολοκληρώσει την καριέρα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Παναγιώτης Φασούλας στη Super Basketball:

Αρχικά σχολίασε τη γενικότερη πορεία του Ολυμπιακού την εφετινή σεζόν: " Ο Ολυμπιακός έκανε περισσότερα από όσα περίμενα. Εγώ δεν ήμουν τόσο αισιόδοξος στην αρχή της χρονιάς. Θεωρώ πως είναι ευχάριστη έκπληξη η πορεία του Ολυμπιακού βάσει των τραυματισμών και του χαμηλότερου μπάτζετ. Το θετικό είναι πως, παρά τις αλλαγές, συνεχίζει να διεκδικεί την είσοδο στο Final-4".

Για το ποια στοιχεία διακρίνουν τον εφετινό Ολυμπιακό: " Από την άμυνα αρχίζουν όλα. Αν ένα παιχνίδι δεν σου βγαίνει μπορεί να παίξεις λίγο καλή άμυνα και να κερδίσεις. Βέβαια, είναι λίγο εκνευριστικό όλη την ώρα άμυνα. Το μπάσκετ σημαίνει επίθεση. Θυμάμαι, στην εποχή μου, λέγαμε πως η επιλογή του Μάλκοβιτς να παίζει άμυνα και να κατεβάζει τα παιχνίδια στους 50 πόντους ήταν η καταστροφή του μπάσκετ".

Γιατί δεν βγαίνουν -πλέον- τόσο καλά πεντάρια: " Γενικά το πεντάρι έχει καταργηθεί ως σκέψη από τους Ευρωπαίους προπονητές. Πλέον, δεν παίζουν με ένα βαρύ πεντάρι, τον λεγόμενο "φουνταριστό". Βέβαια, ο Ολυμπιακός πήρε μία Ευρωλίγκα με τον Χάινς που ναι μεν ήταν κοντός, αλλά έπαιζε ως "φουνταριστός". Στην εποχή μου μάς πετούσαν την μπάλα ψηλοκρεμαστά και όταν προσπαθούσαμε να κάνουμε κάποια άλλη κίνηση μας φώναζαν οι προπονητές 'όχι την μπάλα κάτω από τα μάτια, μόνο ψηλά'. Ερχόταν ο Σαμπόνις και σούταρε τρίποντα, έκανε ντρίμπλες και έλεγαν τι παικταράς είναι. Οι Αμερικάνοι προπονητές λένε 'δεν με ενδιαφέρει πώς σουτάρεις, αρκεί να τα βάζεις".

Φασούλας: "Ήθελα να παίξω για δύο ακόμη χρόνια"
INTIME SPORTS

Για το πώς βγήκε το ψευδώνυμο "αράχνη" : " Ο Σκουντής μού έδωσε το ψευδώνυμο επειδή είχα κοντό κορμί και μεγάλα χέρια και πόδια".

Για την πορεία του μπάσκετ στην Ελλάδα: " Η διαφορά του μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια οι ομάδες κι η Εθνική βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο. Παίκτες και παράγοντες έχουν μία τρέλα για το παιχνίδι".

Για το πώς είναι ο μεγάλος προπονητής κατά την άποψή του: " Μεγάλος κόουτς είναι αυτός που θα καταφέρει να εξισορροπήσει την ψυχολογία και των 12 παικτών ώστε να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Στην Αγγλία σωστά τους λένε μάνατζερ, γιατί έχουν να διαχειριστούν τους παίκτες κι έξω από τις 4 γραμμές του γηπέδου".

Για το αν "ξενέρωσε" με το φινάλε του: " Ήταν ένας χρόνος που δεν έπαιζα καθόλου γιατί ήταν επιλογή του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Χωρίς να μου πει πως δεν με θέλει στην ομάδα. Πήγαμε προετοιμασία, γυρίσαμε από την προετοιμασία, πήγαμε σε ένα τουρνουά του Ερυθρού Αστέρα και οι Σέρβοι με έβγαλαν MVP. Στο πρώτο επίσημο ματς με είχε εκτός δωδεκάδα και κατάλαβα πως κάτι "τρέχει". Ο Ολυμπιακός με βοήθησε πολύ σε μία δύσκολη εποχή. Ήρθα και πήραμε πρωταθλήματα, Κύπελλα. Ο στόχος του Ίβκοβιτς ήταν να με αναγκάσει να δημιουργήσω πρόβλημα στην ομάδα ώστε να με εξωθήσει στην έξοδο. Ο ίδιος που με "έφαγε" στον ΠΑΟΚ ήθελε να με "φάει" και στον Ολυμπιακό. Είχε ένα θέμα με τους μεγάλους παίκτες. Εγώ προσωπικά ήθελα να συνεχίσω να αγωνίζονται για ακόμη δύο χρόνια".

Για το επεισόδιο με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και γενικότερα την Εθνική ομάδα: " Η Εθνική ομάδα είναι μία ομάδα που πηγαίνουμε γιατί περνάμε ωραία. Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν έρθει επιτυχίες λόγω κλίματος. Η Εθνική δεν είναι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός. Δεν μπορεί να έχει τόση πίεση ο παίκτης ή να κοιτάζει στα social media να διαβάσει τις κριτικές. Όσον αφορά στο επεισόδιο με τον Κιουμουρτζόγλου, τον ενημέρωσα πως θα λείψω δύο μέρες και είχε δώσει το ΟΚ. Μετά ξαφνικά είπε 'ή εγώ ή αυτός'. Κάποιος άλλος ήταν ο σκοπός του. Αυτό που τρελαίνει τους παίκτες είναι η αποδόμηση από τα social media. Βλέπω στην Εθνική πως διαβάζουν τα σχόλια και στενοχωριούνται. Κάθονται και διαβάζουν τι λένε οι φίλαθλοι. Είναι τρελό".

Για τον δυσκολότερο αντίπαλο: " Ο Σαμπόνις ήταν όχι ο δυσκολότερος, ο καλύτερος παίκτης που έχει βγει στην ιστορία. Θυμάμαι, μετά από ένα ματς στο Κάουνας, ήρθε ο Σαμπόνις μ' ένα Lada και μας πήρε με τον Στηβ Γιατζόγλου σ' ένα εντευκτήριο. Σηκώθηκε ένας τύπος και βάζει ναζιστικά εμβατήρια και χαιρετίζει ναζιστικά. Πάθαμε σοκ με τον Στηβ γιατί δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως στη Σοβιετική Ένωση υπάρχουν ναζιστές. Τελικά, κάποιοι εκεί τον πλάκωσαν και τον πέταξαν έξω".

Για το NBA: " Έκανα μεγάλο λάθος που δεν πήγα στο κολέγιο. Τότε, το 1986 οι συνθήκες στην Ελλάδα ήταν τραγικές. Μέναμε σε ξενοδοχεία τρίτης κατηγορίας. Δεν πήγα γιατί θεώρησα πως δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω παίκτες όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ".

Για το Ρίβερς: " Ο Ρίβερς είναι φίλος μου. Τον είδα τις προάλλες που ήρθε στην Ελλάδα. Ήταν εξαιρετικός παίκτης. Εκείνη η ομάδα κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό και στη συνέχεια διαλύθηκε. Ο Ρίβερς έφυγε ή τον έφυγαν";

Για το γεγονός πως δήλωσε ανοιχτά πως υποστηρίζει τον Ολυμπιακό: " Είσαι η ομάδα στην οποία παίζεις. Θεωρώ υποχρέωση των παικτών να ταυτίζονται με την ομάδα. Εμένα μ' αγάπησε ο κόσμος και μ' αγκάλιασε. Δεν είναι μικρό πράγμα. Από αρχηγός του ΠΑΟΚ, αρχηγός του Ολυμπιακού".

Για την έλλειψη εκσυγχρονισμού στο ελληνικό μπάσκετ: " Δεν είναι εύκολο να αλλάξει ούτε ο ΕΣΑΚΕ ούτε η Ομοσπονδία. Είναι ευρωπαϊκό το φαινόμενο. Κατά την άποψή μου η Ευρωλίγκα μπορεί να αποφασίσει ποιο πρωτάθλημα θα ανέβει επίπεδο και ποιο όχι. Η σημερινή FIBA δεν έχει τα "άντερα" να φτιάξει μία δεύτερη διοργάνωση. Καλό θα ήταν να υπάρχουν δύο πρωταθλήματα".

Για τη χειρότερη βραδιά της καριέρας του: " Το λάθος με τον ΠΑΟΚ στον τελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1992 για το Κύπελλο Κυπελλούχων".

Για τον καλύτερο συμπαίκτη: " Ο Ρόι Τάρπλεϊ. Ήταν ένα κομπιούτερ. Του έλεγες 'πάρε 20 ριμπάουντ και βάλε 15 πόντους' και το έκανε. Δεν τον ενδιέφεραν τα στατιστικά του. Ήταν εκπληκτική περίπτωση παίκτη".

Φασούλας: "Ήθελα να παίξω για δύο ακόμη χρόνια"
INTIME SPORTS

Για το τι θυμάται περισσότερο από τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη : " Την ένταση των αναμετρήσεων. Ο Άρης ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ΠΑΟΚ. Ήταν πάρα πολύ ισχυρή ομάδα. Προσπαθούσαμε να τους φτάσουμε, τους φτάναμε, αλλά ξεμέναμε από βενζίνη".

Για τον Σωκράτη Κόκκαλη: " Ο Κόκκαλης έφυγε με 5 πρωταθλήματα μπάσκετ, 13 ποδοσφαίρου και ένα Ευρωπαϊκό. Παράλληλα άφησε το Καραϊσκάκης και το Ρέντη. Ποιος άλλος τα έκανε αυτά; Γιατί ο μπασκετικός Ολυμπιακός δεν πάει να πάρει το ΣΕΦ; Η ΑΕΚ το Γαλάτσι; Ο Παναθηναϊκός το ΟΑΚΑ";

Για το αν είχε δεχθεί πρόταση από τον Παναθηναϊκό: " Όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ είχα πρόταση τόσο από τον Παναθηναϊκό όσο κι από την ΑΕΚ, αλλά θεώρησα πως η καλύτερη επιλογή για εμένα ήταν ο Ολυμπιακός".

Για τον Βασίλη Σπανούλη: " Ο Σπανούλης πρέπει να σταματήσει στον Ολυμπιακό. Βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε ηλικία 33 ετών τον ρωτάνε πότε θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Μια χαρά παίζει".

Ξαναδείτε ολόκληρη την 9η Super Basketball με τον Παναγιώτη Φασούλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ