WEB TV

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Το Sport24.gr κάθισε στο γραφείο του Σέρχιο Μαρκαριάν και μίλησε με τον Ουρουγουανό τεχνικό για το Copa America. Δείτε το δωρεάν μάθημα "πως μαρκάρεις τον Μέσι με 3 επιθετικά χαφ", την απάντησή του για το μυστικό της επιτυχίας της Ουρουγουάης, τα κοινά της Ελλάδας με το Περού, τον Σουάρες και τη σύγκριση Μαραντόνα-Μέσι

Το σπίτι της Εθνικής Ελλάδας στον Άγιο Κοσμά άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί το Sport24.gr και ο Σέρχιο Μαρκαριάν συγύρισε το γραφείο του, ώστε να συζητήσουμε για το Copa America που διεξάγεται στα γήπεδα της Χιλής. Ο Ομοσπονδιακός μας προπονητής γνωρίζει όσο λίγοι την διοργάνωση, την οποία παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες και συμμετείχε στο τελευταίο Κόπα Αμέρικα με πολύ μεγάλη επιτυχία καταλαμβάνοντας την 3η θέση με το Περού, πίσω από Ουρουγουάη και Αργεντινή.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Η πορεία του 2011 και το εμπνευσμένο μαρκάρισμα στον Λιονέλ Μέσι (mix άμυνα, με 3 επιθετικά χαφ*) του έδωσαν το προσωνύμιο "Μάγος", αν και ίδιος δεν θέλει ούτε να το ακούει. "Δεν υπάρχουν μαγικά στο ποδόσφαιρο. Ούτε οι προπονητές έχουν ραβδάκια όπως ο Χάρι Πότερ", ήταν η άμεση αντίδρασή του όταν του δείξαμε την φωτογραφία όπου με Photoshop έχει μπει στο εξώφυλλο της ταινίας με τον τίτλο "El Mago".

Το θαύμα του Περού όμως το 2011 στην Αργεντινή ήταν άξιο για υπερβολές και ευκαιρία για να δοθούν παρατσούκλια. " Η καλύτερη στιγμή ήταν όταν κερδίσαμε την Κολομβία στην παράταση, για να πάμε στον ημιτελικό. Ήταν μία μεγάλη νίκη γιατί το Περού είχε ταξιδέψει στο Κόπα Αμέρικα χωρίς 5 από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του. Παίξαμε με πολλούς μικρούς παίκτες σε ηλικία και καταφέραμε να περάσουμε την Κολομβία, η οποία κατά τη γνώμη μου εκείνη την εποχή ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που είδαμε στο Μουντιάλ και από αυτή που είναι τώρα. Κι εμείς τους κερδίσαμε 2-0", θυμάται ο Σέρχιο Μαρκαριάν, και παραδέχεται πως η επιτυχία για τη χώρα του Περού ήταν τεράστια, όπως και ο βαθμός δυσκολίας.

" Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που πετύχαμε με το Περού και δεν είναι μόνο θέμα δυναμικότητας των ομάδων. Είναι οι αδυναμίες που κουβαλάει η κάθε ομάδα. Ένα πρόβλημα του Περού είναι ίδιο με αυτό της Ελλάδας. Υπάρχει αδυναμία στις υποδομές στους νέους.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Ίδια προβλήματα σε Περού και Ελλάδα

Η προετοιμασία των μικρών δεν είναι καλή ούτε στο Περού ούτε στην Ελλάδα και δεν λέω μόνο για την Εθνική Ομάδα. Παίζουν μόνο 30 παιχνίδια όταν είναι 15 ετών, μετά περιμένουν να παίξουν άλλα 30 και πριν μπουν στην πρώτη ομάδα έχουν δόσει μόνο 90 αγώνες και εκεί προσπαθούν να κοντράρουν τους ξένους. Στην Ουρουγουάη μέχρι ένα παιδί να παίξει στην πρώτη ομάδα έχει παίξει 230-240 παιχνίδια, είναι μεγάλη η διαφορά και αυτό είναι το μεγάλο θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ θέλω να βοηθήσω, Θέλω να μιλήσω με τον πρόεδρο και να κάνουμε κάτι. Έχω ένα πλάνο και θέλω να το συζητήσουμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν υπάρχει μέλλον γιατί δεν υπάρχουν σωστές υποδομές".

Στο top-3 του κόσμου το Copa America

Η επιτυχία του Σέρχιο Μαρκαριάν με το Περού δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή στην Ελλάδα. Το Κόπα Αμέρικα δεν έχει την αναγνώριση που του αξίζει από το ελληνικό κοινό αν και πρόκειται για μία διοργάνωση με συμμετοχή μεγάλων ομάδων και με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας εμβέλειας που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από άλλα τουρνουά.Από τις 12 ομάδες που συμμετέχουν στο Copa America, οι 6 ήταν στις 16 καλύτερες ομάδες στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και τέσσερις εξ αυτών διασταύρωσαν τα ξίφη τους, αποτρέποντας προημιτελικούς Μουντιάλ που θα θύμιζαν Κύπελλο Αμερικής.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν δεν χρειάζεται όμως χειροπιαστές αποδείξεις για την αξία και την σημασία του τουρνουά. " Το Copa America είναι για μένα ένα από τα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Στην Αμερική είναι το πιο σημαντικό πρωτάθλημα, πάνω από το Κόπα Λιμπερταδόρες γιατί πρόκειται για Εθνικές Ομάδες. Όλες οι χώρες περιμένουν το Copa America. Για εμάς στην Ουρουγουάη είναι μία μεγάλη πρόκληση. Πάντα προετοιμαζόμαστε γι αυτό δυνατά ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Παίζουμε νόμο για την 1η θέση

Οι Ουρουγουανοί γενικά παίζουμε για να βγούμε πρωταθλητές. Τίποτε λιγότερο. Στο Copa America όμως όλοι θέλουν να βγουν πρωταθλητές. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, όλοι το θέλουν. Το Εκουαδόρ, η Κολομβία, το Περού. Στην Αμερική δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Είναι πολύ δύσκολο για κάθε έναν που θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο. Το κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο. Από τις δώδεκα ομάδες που συμμετέχουν, υπάρχουν 7-8 που μπορούν να φέρουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Υπάρχουν όμως και πολλές προσδοκίες από τις περισσότερες ομάδες, όπως και αντίστοιχα μεγάλη χαρά για τις επιτυχίες. Όταν ήμουν εγώ στο Περού και κατακτήσαμε την 3η θέση στο Copa America του 2011, ο κόσμος το απόλαυσε, το γιόρτασε και στην Ουρουγουάη ακόμα περισσότερο για την κατάκτηση. Είναι μεγάλη χαρά για τον κόσμο στην Λατινική Αμερική να στεφθεί πρωταθλητής στο Copa America.

Είναι δύσκολο πρωτάθλημα για όλους. Η Αργεντινή είχε το τελευταίο τουρνουά στη χώρα της αλλά δεν τα κατάφερε. Η Βραζιλία έχει παραδοσιακά πρόβλημα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ακόμα η Βολοβία που είναι θεωρητικά η πιο αδύνατη ομάδα μπορεί να κερδίσει αγώνες. Έχουν πολλές ομοιότητες οι ομάδες. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο είναι πως όλες οι ομάδες έχουν ποιότητα. Εθνικές χωρίς 4-5 ποδοσφαιριστές με μεγάλη ποιότητα δεν υπάρχουν και αυτό το κάνει επίσης δύσκολο στην τακτική.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Όλες οι ομάδες έχουν ποιότητα στην Αμερική

Παίζεις για παράδειγμα με την Αργεντινή. Πρέπει να μαρκάρεις και τον Μέσι και τον Τέβες και τον Ντι Μαρία και τον άλλο και τον άλλο και τον άλλο. Τι θα κάνεις; Παίρνεις το χαρτί και γράφεις, γράφεις γράφεις. Κάνεις προπόνηση προετοιμάζεσαι με συνεχή δουλειά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να βάλεις και γκολ. Σκέφτεσαι πως αυτοί θα έχουν τη μπάλα αλλά κι εγώ κάτι πρέπει να κάνω. Είναι μία μεγάλη πρόκληση να παίξεις απέναντι σε αυτές τις ομάδες. Όπως κι εμείς όταν πρέπει να παίξουμε απέναντι σε Εθνικές όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αυτό έχει το Copa America. Κάθες 3-4 ημέρες έχεις ένα μεγάλο παιχνίδι μπροστά σου".

Το δέντρο του Μαρκαριάν για τον Μέσι

Όταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν αναφέρθηκε στον Λιονέλ Μέσι, αισθανθήκαμε σαν τον επιθετικό που δέχεται ασίστ μέσα στην μικρή περιοχή, με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο. Ήμασταν στο στρατηγείο ενός από τους προπονητές που έχουν αντιμετωπίσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο, με πίνακες στους τοίχους και την ευκαιρία να μας διδάξει όπως ακριβώς γίνεται στα αποδυτήρια των ομάδων, ένα σύστημα για να σταματήσουμε τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό.

Ο κόουτς αγαπά το ποδόσφαιρο και ευχαριστιέται να μιλάει γι αυτό και δεν μας αρνήθηκε ένα δωρεάν μάθημα. Μία παρουσίαση της σκέψης του και τον τρόπο που έφτασε να αντιμετωπίσει τον Μέσι με mix άμυνα (man to man και ζώνη) χρησιμοποιώντας τρία επιθετικά χαφ! Η λογική του Μαρκαριάν ήταν πως αφού δεν είχε 1-2 παίκτες δυνατούς και γρήγορους για να παίξουν τον Μέσι θα έβαζε πάνω του τρεις ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να σκεφτούν τις κινήσεις που θα έκανε! Απολαύστε το δωρεάν μάθημα του Ομοσπονδιακού μας προπονητή, που σχεδιάζει ένα αξιοπρεπές δέντρο για να μας εξηγήσει πως έφτασε στο συγκεκριμένο μαρκάρισμα και πως βγήκε το σύστημα "Δέντρο".

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

" Ο Μέσι είναι ο πιο μεγάλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ο Μαραντόνα είναι φίλος μου, ήταν πάρα πολύ καλός παίκτης, μου άρεσε και η προσωπική μας σχέση είναι εξαιρετική αλλά αυτά που κάνει ο Μέσι σήμερα. Πωωω.

Μέσι ο πιο μεγάλος στην ιστορία

Εντάξει συμφωνώ με αυτούς που λένε πως δεν έχει πάρει ένα Μουντιάλ, αλλά αυτό που έκανε στον τελικό του Copa del Rey. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως το έκανε αυτό. Πέρασε από τρεις ποδοσφαιριστές με δύο βήματα. Είπε "Συγνώμη περνάω" και πέρασε. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το σταματήσει αυτό".

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Το θαύμα της Ουρουγουάης

Η Ουρουγουάη είναι με διαφορά η πιο επιτυχημένη Εθνική ομάδα με 15 Copa America και 2 Παγκόσμια Κύπελλα στη συλλογή της. Το κατόρθωμα των συμπατριωτών του Μαρκαριάν γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μία χώρα μόλις 3.500.000 κατοίκων! Είναι αδιανόητο να φτιάξεις μία Εθνική μέσα από μία τόσο μικρή δεξαμενή, αλλά στην Ουρουγουάη μάλλον έχουν βρει το μυστικό: " Η σημασία που έχει το ποδόσφαιρο στην Ουρουγουάη. Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν πιστεύει σε αυτό. Καμία δεν είναι μακριά από το χώρο. Το Μοντεβιδέο είναι μία πόλη του ενός εκατομμυρίου και το γήπεδο είναι γεμάτο, εδώ στην Ελλάδα είναι 5 εκατομμύρια στην Αθήνα και πόσες φορές είναι γεμάτο το Ολυμπιακό Στάδιο; Εδώ δεν δίνουν σημασία.

Στην Ουρουγουάη υπάρχουν περίπου 500.000 παιδιά μεταξύ 6 και 13 ετών. Από αυτά περίπου τα μισά είναι κορίτσια και τα υπόλοιπα αγόρια. Εξ αυτών οι 100.00 παίζουν ποδόσφαιρο. Οργανωμένο ποδόσφαιρο. Κάθε ημέρα κάνουν προπόνηση. Υπάρχει μία οργάνωση που ενδιαφέρεται για τα παιδιά και παίζουν σε πρωτάθλημα από μικρά παιδιά. Σε κάθε περιοχή υπάρχει τουρνουά και οι πρωταθλητές αυτών παίζουν μεγαλύτερα πρωταθλήματα μέχρι που οι νικητές φτάνουν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε Εθνικό επίπεδο. Από 6 ετών κάνουν πρωταθλλητισμό και παίζουν συνεχόμενους τελικούς, μέχρι να φτάσουν σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό είναι το μυστικό του ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη. Το Νο1 είναι η σημασία που έχει το άθλημα για την κάθε οικογένεια και το Νο2 η οργάνωση που υπάρχει σε πολύ μικρές ηλικίες".

Το ταμπεραμέντο του Σουάρες

Τα παιδιά μπορεί να μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία το ποδόσφαιρο και τον πρωταθλητισμό στην Ουρουγουάη, αλλά ο ευέξαπτος χαρακτήρας τους δύσκολα χαλιναγωγείται. Ο Σουάρες είναι ένα από τα παιδιά που έφτασαν από τις αλάνες στην κορυφή του κόσμου, αλλά από τα πρώτα του βήματα έδειξε πως δεν μπορεί να συγκρατήσει... τα δόντια του στο γήπεδο. Έχει δαγκώσει δύο φορές αντιπάλους του, αλλά το τεράστιο ταλέντο του, σβήνει πολλά από τα άσχημα που κάνει. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν πιστεύει όμως πως η Μπαρτσελόνα μπορεί να διορθώσει τον χαρακτήρα του Ουρουγουανού.

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

" Το ποδόσφαιρο τα έχει αυτά. Η αντίδραση του Σουάρες ήταν να δαγκώσει. Άλλοι ποδοσφαιριστές δίνουν αγκωνιές ή κάνουν άλλα πράγματα. Η αντίδραση του Σουάρες έχει σχέση και με το ταπεραμέντο του. Κάθε ένας από εμάς έχει ένα ταμπεραμέντο, που είναι από την οικογένεια. Ο χαρακτήρας είναι κάτι που είναι θέμα μόρφωσης. Εμείς οι Ουρουγουανοί έχουν αυτό το ταμπεραμέντο που έχει ο Σουάρες.

Άλλοι δίνουν αγκωνιές, ο Σουάρες δαγκώνει

Αντιδρούμε εύκολα και ειδικά όταν βλέπουμε αδικία. Οι άλλοι μπορεί να είναι του στυλ "εντάξει δεν πειράζει, συμφωνούμε". Εμείς είμαστε λίγο υπερβολικοί στην αντίδραση ακόμα και όταν δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτό βέβαια είναι λάθος, αλλά το παιδί είναι έτσι. Τώρα όμως στην Μπαρτσελόνα, που έιναι σχολείο για τους χαρακτήρες των παικτών, θα τον σώσουν. Τώρα τον βλέπεις είναι πιο ήρεμος, παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα πολύ καλύτερα. Θα τον κάνει καλύτερο η Μπαρτσελόνα από αυτό που ήταν".

Η βία δεν είναι δημιούργημα του ποδοσφαίρου

Αν εδώ στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με την βία στα γήπεδα, στην Λατινική Αμερική η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά αγαπάει το ποδόσφαιρο και δεν ζει μόνο από αυτό, αλλά ζει γι αυτό. Όταν η συζήτηση πήγε στην βία δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για όσα γίνονται στα γήπεδα όλου του κόσμου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο του αθλητισμού. Ο 71χρονος τεχνικός πιστεύει πως η βία που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο δεν δημιουργείται από αυτό αλλά ξεσπάει σε αυτό. " Είναι μεγάλο θέμα η βία και είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Βοηθάμε τη βία να μεγαλώσει όταν μιλάμε χωρίς σεβασμό για τον αντίπαλο. Δημιουργούμε βία όταν χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν είναι σωστές. Δημιουργούμε βία όταν δίνουμε ένα πέναλτι που δεν είναι. Δημιουργούμε βία όταν η διαιτησία δεν είναι σωστή.

Να το πολεμήσουμε όλοι μαζί

Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Κι εγώ κάνω λάθη αλλά προσπαθώ να μην κάνω. Να είμαι ήρεμος, να κάνω αυτό που η στιγμή χρειάζεται. Στην Αμερική όμως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την Ευρώπη. Η βία είναι μέσα στην πολιτική, μέσα στις διοικήσεις των ομάδων. Αυτό που έγινε στο ντέρμπι της Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Πρέπει όλοι μαζί να το πολεμήσουμε. Η βία όμως δεν είναι δημιούργημα του ποδοσφαίρου, αλλά της κοινωνίας. Συμβαίνει στα γήπεδα αλλά δεν πηγάζει από τον αθλητισμό".

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν στο Sport24.gr για το Copa America

Ο παίκτης που πρέπει να προσέξουμε

Ο Χιόρχιαν Ντε Αρασκαέτα είναι ο νέος "μαέστρος" της Ουρουγουάης. Θα φορά το Νο.10 στο Copa America, όπως την φανέλα με το "10" φορά και στην Κρουζέιρο, την πρωταθλήτρια Βραζιλίας που τον Ιανουάριο έδωσε 4.800.000 ευρώ στην Ντεφενσόρ για να αποκτήσει τον 21 ετών επιθετικό χαφ. Κλασικός επιτελικός μέσος με εξαιρετική τεχνική και ντρίμπλα, χρησιμοποιεί άψογα και τα δύο πόδια, ενώ ήδη ενδιαφέρονται ευρωπαϊκές ομάδες όπως Παρί Σεν-Ζερμέν και Ρόμα και σύμφωνα με τον Σέρχιο Μαρκαριάν, αυτός είναι ο παίκτης που πρέπει να προσέξουμε στο Copa America. " Τον Αρασκαέτα που παίζει στην Κρουζέιρο. Σπάνια η Ουρουγουάη έχει καλά επιθετικά χαφ. Βγάζουμε καλούς αμυντικούς και επιθετικούς αλλά όχι επιθετικά χαφ. Είναι καλός παίκτης και πιστεύω θα κάνω τη διαφορά".

Η 11άδα του Σέρχιο Μαρκαριάν

football formations

Οι προβλέψεις του για το Copa America

" Βλέπω δυσκολίες. Η Χιλή έχει την διοργάνωση στη χώρα της και πρέπει να κερδίσει, αλλά το Εκουαδόρ και το Μεξικό δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι. Η Αργεντινή θα έχει πολύ δύσκολο έργο με Ουρουγουάη και Παραγουάη. Πάρα πολύ δύσκολο. Και για την Βραζιλία θα είναι δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο πρωτάθλημα.

Η Ουρουγουάη πάντα είναι φαβορί. Ο προπονητής είπε πως δεν είμαστε και καλά κάνει γιατί το φαβορί συνεπάγεται και πίεση. Η Αργεντινή΄έχει πολύ καλή ομάδα, όπως και η Βραζιλία. Εξαιρετική ομάδα έχει και η Κολομβία αν και δεν την βλέπω να φτάνει μέχρι το τέλος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ