LONGREADS

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

Ο Αντετοκούνμπο που είναι στους 15 καλύτερους και η κόντρα NBA-Εθνικών. Ο Σφαιρόπουλος που ήταν βοηθός του και φαινόταν πως θα φτάσει ψηλά. Ο διχασμός που καταστρέφει το μπάσκετ, ο Πασκουάλ και ο Ολυμπιακός του Σπανούλη. Ο Σβι Σερφ μίλησε για όλα σε μια UNIQUE συνέντευξη στο Sport24.gr.

Προπονητής που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με θητεία και στην Ελλάδα, αρκετά επιτυχημένη, με ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1993 ως τεχνικός του Άρη, με μεγάλες νίκες όταν ήταν στον ΠΑΟΚ, με δεκάδες τρόπαια στο Ισραήλ με την αγαπημένη του Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με, με, με....

Ο Σβι Σερφ είναι από τις πιο γνωστές φιγούρες προπονητών τα τελευταία 35 χρόνια και μιλάει στο sport24.gr για τα πάντα. Σχεδόν. Απίστευτα ενημερωμένος για το ελληνικό μπάσκετ, για την ιστορία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ, όπου ασκεί κριτική στο ΝΒΑ. Χαρακτήρισε ηγέτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη, φίλο του τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που τον είχε βοηθό στον ΠΑΟΚ και μίλησε για το μεγάλο λάθος της καριέρας του, όταν είπε ναι δεύτερη φορά στον Άρη, ενώ είχε πρόταση από την ΑΕΚ. Ζουμερός, ατακαδόρος, αναφέρεται στα φαβορί της Ευρωλίγκας, τους Έλληνες προπονητές, τον “κορυφαίο προπονητή Ομπράντοβιτς” και όχι μόνον.

Οι απόψεις του για το ΝΒΑ και τους παίκτες που δεν έρχονται στις Εθνικές ομάδες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα καυτηρίασε όσα συμβαίνουν τώρα με τον “πόλεμο” της FIBA με τη Euroleague. Ο Σβι Σερφ στα 65 του, δίνει μία συνέντευξη, με το πάθος του 40αρη που περιμένει να βρει ομάδα. Οπότε μην τον πείτε συνταξιούχο, θα σας απαντήσει αναλόγως...

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

-Πού σε βρίσκουμε τώρα;

“Είμαι στο Ισραήλ. Στη χώρα μου, στο σπίτι μου. Βρίσκομαι εδώ από τότε που σταμάτησα να προπονώ την Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης (2009-2011). Δεν εξαφανίστηκα [γέλια]. Μετά ήμουν σε κάποιες ομάδες εδώ. Οι άνθρωποι που θέλουν να με βρουν, ξέρουν πού βρίσκομαι. Είναι η πατρίδα μου! Όλη μου η ζωή είναι εδώ”!

-Κι αυτή τη στιγμή δεν προπονείς κάποια ομάδα...

“Όχι. Δεν είχα κάποια αξιόλογη πρόταση. Μόνο προτάσεις από μικρότερες ομάδες. Δύο χρόνια πριν είχα αναλάβει την ουραγό της βαθμολογίας, Μακάμπι Ασντόντ και τη βοήθησα να παραμείνει στην κατηγορία. Στη δεύτερη χρονιά, τη βοήθησα να φτάσει στους τελικούς του Κυπέλλου και μετά απ' εκείνο το σημείο δεν ήθελα να συνεχίσω. Ήταν μια μικρή ομάδα με μικρό μπάτζετ. Ήθελα να εργαστώ για έναν μεγαλύτερο σύλλογο. Έψαξα αλλά, δεν βρήκα κάτι που να με ικανοποιεί κι έμεινα χωρίς ομάδα. Την περασμένη σεζόν, η Μακάμπι Τελ Αβιβ άλλαξε πέντε προπονητές μέσα σε λίγους μήνες. Επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν ν' αναλάβω ως προπονητής για δύο μήνες. Τους απάντησα πως δεν έρχομαι χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

-Το όνομα σου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Τι πιστεύεις πως χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο σύλλογος; Έναν έμπειρο προπονητή σαν και σένα ή κάτι άλλο διαφορετικό; Μετά από τόσες κατακτήσεις τροπαίων, υπάρχει ακόμη κίνητρο για σένα στο ν'αναλάβεις και πάλι το σύλλογο;

“Η Μακάμπι είναι ένα τεράστιο όνομα. Ένα τεράστιο κλαμπ. Είναι η ομάδα μέσα στην οποία γνώρισα το μπάσκετ (από τα 12 του στις ακαδημίες της). Έμαθα να παίζω και μετέπειτα να προπονώ. Είμαι οπαδός της Μακάμπι. Αλλά, τα τελευταία 3-4 χρόνια, η ομάδα σταδιακά έκανε όλα τα λάθη του κόσμου! Όταν ήρθαμε σ' επαφή την περασμένη σεζόν για ενδεχόμενη συνεργασία, δεν μου έδωσαν την απαιτούμενη ανεξαρτησία που δικαιούται να έχει ένας προπονητής σε μια ομάδα. Σχεδόν τα μισά από τα διοικητικά στελέχη έχουν αλλάξει από το 2008. Έχουν διαφορετικές ιδέες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικό όραμα. Κάποιοι προπονητές δέχτηκαν να πάνε χωρίς την απαιτούμενη ανεξαρτησία και σταθερότητα. Δύο μήνες αργότερα απολύθηκαν! Ο Νίκολα Βούισιτς, ο άνθρωπος που ελέγχει τον οργανισμό που λέγεται Μακάμπι έχει τελείως διαφορετικές ιδέες από μένα . Κι αυτό ήταν. Δεν ταιριάξαμε! Σκέφτομαι τελείως διαφορετικά!

Λάθος που δεν πήγα στην ΑΕΚ

-Εδώ στην Ελλάδα έχετε πολλούς φίλους, από τη θητεία σας σε Άρη και ΠΑΟΚ και σας σεβόμαστε πολύ ως προπονητή. Γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν είχατε καμία πρόταση να αναλάβετε κάποια ελληνική ομάδα;

“Όχι, δεν μου έχουν γίνει προτάσεις. Κοίτα, ίσως η κατάσταση σήμερα να είναι λίγο διαφορετική, μιας και ο προπονητής πρέπει να βρει παράδοξους τρόπους για να κερδίσει μία πρόταση για δουλειά και εγώ δεν λειτουργώ έτσι. Υπάρχει πολύ στρατηγική και σημαντικό ρόλο παίζουν οι ατζέντηδες. Αγαπώ την προπονητική και θα ήθελα πολύ να ξαναδουλέψω σε κάποια ελληνική ομάδα. Πριν πολλά χρόνια, στην τελευταία μου χρονιά στον Άρη, είχα μια καλή πρόταση από την ΑΕΚ.

Όμως, προτίμησα να παραμείνω στον Άρη. Ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ, Δημήτρης Κοντομηνάς με έπεισε πως μαζί θα χτίσουμε μια μεγάλη ομάδα. Εν τέλει, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Στο τέλος της χρονιάς έφυγε, γιατί οι φίλαθλοι δημιουργούσαν προβλήματα για τα πάντα, είχαμε θέματα με ντόπινγκ, με τον Αγγελίδη, τον Μιούρσεπ …...και αποφάσισε να φύγει. Κι ακόμα και σήμερα το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης έχει προβλήματα”.

-Οπότε πιστεύεις ότι έκανες λάθος που δεν δέχτηκες την πρόταση της ΑΕΚ τότε;

“Νομίζω ναι (γέλια). Τι να σου πω, δεν ξέρω. Ήταν πάντως ένα σημείο καμπής για εμένα τότε. Ίσως να έφταιξε η όλη διαδικασία να μεταφερθώ από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και στο τέλος δεν το τόλμησα. Οι αποφάσεις πρέπει να κρίνονται τη στιγμή που λαμβάνονται. Όπως και σε έναν αγώνα.

Κατά την διάρκεια του αγώνα παίρνουμε πολλές αποφάσεις. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, εσύ είσαι ο μόνος που ξέρει τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, ποια αλλαγή έπρεπε τελικά να γίνει και δεν έγινε. Στο τέλος του αγώνα λοιπόν ελέγχεις και αναλύεις τις αποφάσεις που πήρες. Μερικές φορές είσαι ο μόνος που γνωρίζει ποιες αποφάσεις θα ευνοήσουν την ομάδα και ποιες όχι”.

-Είσαι προπονητής σχεδόν 40 χρόνια σε σημαντικές ομάδες όπως η Εθνική ομάδα του Ισραήλ, Άρης και ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, Λιμόζ, Ντιναμό Μόσχας. Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως προπονητή της παλαιάς ή της μοντέρνας σχολής;

“Είναι μια μίξη. Από τη μία πλευρά ασπάζομαι τις θεωρίες και τις πρακτικές των “old school”προπονητών. Από την άλλη, νέες τεχνοτροπίες έρχονται. Κάθε βδομάδα βλέπω 15-25 παιχνίδια, παρατηρώντας όλους τους προπονητές. Είμαι μάνατζερ στην σχολή προπονητών μπάσκετ στο Ισραήλ, και κάθε χρόνο διδάσκω και προετοιμάζω 50 νέους προπονητές. Κατά την διάρκεια της χρονιάς τους παροτρύνω να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες τους, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον ερευνώντας πράγματα. Πάντα μου αρέσει να κάνω σύγκριση ανάμεσα στον παλιό τρόπο και το μοντέρνο. Ξέρω να διακρίνω τα σημεία που πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά στις μοντέρνες τεχνοτροπίες και που το παλιό είναι πολύ καλύτερο από το μοντέρνο.

Πριν ένα μήνα, στο Ισραήλ διεξήχθη το Ευρωμπάσκετ και ήρθε για λίγο ο προπονητής των Σαν Αντόνιο, ο Πόποβιτς . Είναι 71 χρονών και μοιάζει να είναι ο πιο σύγχρονος προπονητής όλων. Την περίοδο που ήμουν προπονητής στον Άρη το ‘93, ο Τάρπλεϊ είχε αποβληθεί από το ΝΒΑ και ήταν υπό επιτήρηση στην Ελλάδα. Ο Πόποβιτς εκείνη την εποχή ήταν βοηθός προπονητή του Ντον Νέλσον στους Warriors. Κάποια στιγμή, ο Πόποβιτς θέλησε να μιλήσουμε για τον Ρόι. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και Η/Υ. Κανονίσαμε ένα ραντεβού συγκεκριμένη ώρα και μέρα για να μιλήσουμε στο σταθερό τηλέφωνο (γέλια). Ο ένας από το Σαν Φρανσίσκο και ο άλλος από την Θεσσαλονίκη. Του εξιστόρησα αυτήν την ιστορία μόλις τον είδα φέτος και με θυμήθηκε”.

-Έχεις ποτέ μελετήσει και αντιγράψει τις τεχνικές ενός άλλου προπονητή;

“Δεν έχω αντιγράψει. Αυτό που κάνω είναι να συγκρίνω και να εμπλουτίζω τις υπάρχουσες τεχνικές μου με μικρά δάνεια. Ακόμη και από νέους στον χώρο προπονητές. Μου αρέσει να τους βλέπω, να παρατηρώ τον τρόπο που λειτουργούν. Βλέπω ότι ο Ιτούδης κάνει πολλά πράγματα στην ΤΣΣΚΑ που ο Ομπραντοβιτς έκανε.

Ηγέτης ο Γιαννάκης, πολύ καλός προπονητής

-Είχες παίκτη τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Κατακτήσατε μαζί το Κύπελλο Κυπελλούχων (1992-1993). Πώς θα τον περιέγραφες όχι μόνο ως παίκτη αλλά, και ως προπονητή που είναι τώρα;

“Ο Γιαννάκης πρώτα απ' όλα ήταν ηγέτης! Ηγέτης! Κι ένας ηγέτης παίρνει αποφάσεις, ζητά την μπάλα όταν «καίει». Ο Γιαννάκης πάντοτε ζητούσε την μπάλα για να την κατεβάσει και να οργανώσει την επίθεση. Ήταν πολύ εργατικός. Ήταν ο πρώτος που ερχόταν στην προπόνηση και ο τελευταίος που έφευγε. Στις προπονήσεις, έπιανε τους μικρότερους και τους συμβούλευε τι πρέπει να κάνουν και τι όχι. Ασχολιόταν μαζί τους. Τους έλεγε «δούλεψε μαζί μου στο 1 εναντίον 1», «κάνε 10 σουτ μαζί μου».

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

Ήταν όμως κι άλλος ένας παίκτης τότε πολύ εργατικός ο Γιώργος Σιγάλας. Ήθελε να δουλεύει όλο και περισσότερο. Ως προπονητή, τον Γιαννάκη δεν τον παρακολουθούσα τα τελευταία χρόνια καθώς, ήταν στην Κίνα. Τον είχα δει φυσικα στην Εθνική και στον Ολυμπιακό. Πολύ καλός. Αναμένω να τον δω τώρα που επέστρεψε στον Άρη ως προπονητής. Δυστυχώς, δεν είδα τον αγώνα εναντίον του ΠΑΟΚ (στο πλαίσιο του Κυπέλλου). Έμαθα ότι έχασε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Νίκησε μετά την ΑΕΚ. Θα δούμε...

-Ένας καταξιωμένος προπονητής σαν και σένα, θέλει στην ομάδα του ηγετικές φυσιογνωμίες (leader players) ή προτιμά να δουλεύει με νέα ταλέντα;

“Μια ομάδα πρέπει να τους έχει όλους. Από τον έμπειρο παίκτη που θα πάρει την ευθύνη μέχρι τον πιτσιρικά, το νέο αίμα που θα φέρει φρεσκάδα στο παιχνίδι. Μέσα σ' ένα σύνολο, χρειάζεται ο άπειρος παίκτης που έχει όμως τη θέληση να πετύχει κάτι. Μετά από το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο τρόπαιο, κάποιοι σταματούν να έχουν αυτή τη δίψα για την κατάκτηση ενός ακόμη [τροπαίου]. Αυτή τη δίψα θα τη βρεις στον πιτσιρικά. Πρέπει να βρεις όμως τη σωστή συνταγή. Μπορεί ένας παίκτης να είναι καλός στο Ιταλικό πρωτάθλημα αλλά, να μην του ταιριάζει η Ευρωλίγκα λ.χ. Ή δύο καλοί παίκτες να μην ταιριάζουν μεταξύ τους”.

Η Ευρωλίγκα πρέπει να έχει το ίδιο μπάτζετ για όλους

-Τώρα που είπες Ευρωλίγκα. Σε λίγες μέρες ξεκινάει η σεζόν. Η Φενέρ είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πιστεύεις πως οι ίδιες ομάδες θα πάνε και φέτος στο FinalFour;

“Κάτι που δεν έχει κατορθώσει ακόμη η Ευρωλίγκα είναι να εξασφαλίσει το ίδιο μπάτζετ για όλες τις ομάδες. Η ΤΣΣΚΑ πάντα είχε τα σκήπτρα της ακριβότερης ομάδας. Στο κλαμπ αυτό μπήκε και η Φενέρ. Μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες ομάδες όπως, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα που μπορούν να «κλέψουν» κάποιον παίκτη από τις δύο ισχυρές. Αν και διαθέτει τον καλύτερο προπονητή, τον κορυφαίο Ομπράντοβιτς, η Φενέρ φέτος είναι αποδυναμωμένη, γιατί έχασε δύο βασικούς παίκτες. Τον Ούντο και τον Μπογκντάνοβιτς. Απέκτησε τον Μέλι και τον Γουοναμέικερ, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να καλύψει το κενό που άφησαν αυτοί οι δύο. Φυσικά, ο Ομπράντοβιτς είναι σπουδαίος προπονητής και θα βρει τον τρόπο”.

-Επομένως βλέπεις πάνω-κάτω τις ίδιες ομάδες να φτάνουν στο τέλος...

“Νομίζω πως δύσκολα θα δούμε εκπλήξεις. Από τη στιγμή που θα φτάσεις στο Final Four, όλα είναι ρευστά. Όλοι μπορούν να νικήσουν. Για μένα, η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ παραμένουν τα φαβορί. Η Ρεάλ είχε ένα κακό τέλος την περσινή χρονιά αλλά, είναι ένα τεράστιο κλαμπ με μεγάλο μπάτζετ. Η Μπαρτσελόνα ξεκινάει από την αρχή. Το ίδιο και η Μακάμπι. Ο Ερυθρός Αστέρας έχασε τον ηγέτη του. Πιστεύω πως και η Χίμκι έχει δυναμώσει. Έχει επενδύσει αρκετά λεφτά και έχει αποκτήσει αρκετούς νέους παίκτες. Στάθηκε αντάξια κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο “Gomelsky Cup”. Τη βλέπω δυνατή φέτος”.

-Ο κοουτς Σερφ είναι έτοιμος ν' αναλάβει μια ομάδα Ευρωλίγκας;

“Ναι! Φυσικά αυτό εξαρτάται από το πρότζεκτ και την πρόταση που θα μου γίνει. Αλλά, είμαι έτοιμος να προπονήσω ομάδα Ευρωλίγκας! Την τελευταία φορά που συμμετείχα σε ματς Ευρωλίγκας, έχασα τον τελευταίο αγώνα εναντίον της ΤΣΣΚΑ. Της μεγάλης τότε ΤΣΣΚΑ. Βρισκόμουν τότε στον πάγκο της Μακάμπι.

Ο Ολυμπιακός ακόμα βασίζεται στον Σπανούλη

-Θέλω ένα σχόλιο από σας για τους Έλληνες προπονητές. Κι όχι μόνο Έλληνες αλλά κι όσους εργάζονται στην Ελλάδα...Ας ξεκινήσουμε φερ' ειπείν από τον προπονητή του ΠΑΟ, τον Τσάβι Πασκουάλ. Κατέκτησε το νταμπλ την πρώτη χρονιά μακριά από την Μπαρτσελόνα, για την οποία εργάστηκε μια 10ετία...

“Από τη μια πλευρά, το ν' αναλαμβάνεις μια ομάδα μεσούσης της σεζόν είναι πολύ δύσκολο. Έκανε αξιόλογη δουλειά. Κατάφερε να βγει αλώβητος μέσα από δύο πολύ σοβαρές κρίσεις. Πρώτα, μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και την περιπέτεια του πούλμαν. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή, η ομάδα κινδύνευε να διαλυθεί και ξαφνικά κατέκτησε το πρωτάθλημα και με μειονέκτημα έδρας. Μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες του Παναθηναϊκού, ο Πασκουάλ κατάφερε να ξαναφέρει τον πολυπόθητο τίτλο στο σύλλογο. Και για εκείνον, είναι μεγάλη επιτυχία ως πρώτη του φορά μακριά από την Ισπανία. Δεν ξέρω αν του ταιριάζει η ελληνική ιδιοσυγκρασία, αλλά βλέπω ότι κάνει σωστή και αξιόλογη δουλειά. Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε πολύ καλά για τον ΠΑΟ νικώντας μέσα στο ΣΕΦ κι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο.

-Και ποια η γνώμη σου για τον κόουτς Σφαιρόπουλο...

“Κοίτα, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον κόουτς Σφαιρόπουλο. Πρώτα απ' όλα γιατί τον συμπαθώ και δεύτερον γιατί ήταν ο βοηθός μου (assistant coach) στη θητεία μου στον ΠΑΟΚ. Μου αρέσει πάρα πολύ και θεωρώ πως κάνει αξιόλογη δουλειά στον Ολυμπιακό. Έχει βέβαια κάποια θεματάκια ο Ολυμπιακός σήμερα. Έφυγαν αρκετοί παίκτες λόγω του καθεστώτος που ισχύει με τα χρήματα και τα συμβόλαια. Η ομάδα ακόμα βασίζεται στον Βασίλη Σπανούλη. Είναι 35 χρονών αλλά, ακόμη ξέρει να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

Είναι η φιλοσοφία του Ολυμπιακού να δίνει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους Έλληνες παίκτες και στα νέα ταλέντα. Κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Πασκουάλ έχει έναν τελείως διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από τον ...Yannis. Συγγνώμη, που τον αποκαλώ έτσι, αλλά έτσι τον ξέρω. Από τότε που ήρθε να δουλέψει ως βοηθός μου, ήξερα πως είναι πολύ ικανός και θα φτάσει ψηλά”.

-Πέρασες κάποια χρόνια στην Ελλάδα λόγω της θητείας σου στον Αρη και τον ΠΑΟΚ. Εν έτει 2017, ποια η γνώμη σου για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι οξύμωρο εν καιρώ κρίσης, να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες υποψήφιες για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

“Σίγουρα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι δύο παραδοσιακές ομάδες Ευρωλίγκας. Έχουν καταφέρει να διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο παρά την οικονομική κρίση. Αλλά βλέπω επίσης την ΑΕΚ αρκετά ανταγωνιστική. Δεν ξέρω τι συνέβη με τον Ζντοβτς. Δεν μπόρεσα να δω και τον αγώνα κόντρα στην Εστουδιάντες, που έχασε (η ΑΕΚ) αλλά, είμαι σίγουρος πως θα μπορούσε να κατακτήσει το Champions League. Πέρσι, έφτασαν μια νίκη από τα ημιτελικά και φέτος πιστεύω θα πάνε καλύτερα. Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ έχουν αρκετά προβλήματα. Προσπαθούν να κάνουν ένα restart αλλά, έχασαν αρκετούς παίκτες. Εκτός αυτών, έχω ξεχωρίσει κι άλλες ελληνικές ομάδες όπως τον Προμηθέα Πατρών. Αυτό που χρειάζεται το ελληνικό πρωτάθλημα είναι οι μεσαίες ομάδες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Όσο ο ΠΑΟ και ο ΟΣΦΠ τελειώνουν τη σεζόν αήττητοι, σημαίνει πως η ψαλίδα είναι ακόμη μεγάλη”.

Το ΝΒΑ δεν δείχνει σεβασμό στις Εθνικές

-Θέλω τη γνώμη σου για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο...

“Αν υπάρχουν 15 “All Star Players” στο ΝΒΑ, ο Γιάννης είναι ένας από αυτούς! Σοκαρίστηκα όταν είδα τους Έλληνες να κατηγορούν τους Μιλγουόκι Μπακς για το γεγονός πως δεν έπαιξε ο Αντετοκούνμπο στην Εθνική. Σίγουρα με το Γιάννη, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε φτάσει μέχρι και στον τελικό. Ήταν ένα δυνατό σοκ για το ελληνικό μπάσκετ η αποχώρηση του Γιάννη από την Εθνική. Αλλά, πίσω απ' όλη αυτήν την ιστορία βρίσκεται η άτυπη κόντρα του ΝΒΑ με τις εθνικές ομάδες.

Σβι Σερφ: "Ήξερα πως ο Σφαιρόπουλος είναι ικανός και θα φτάσει ψηλά"

Οι ιθύνοντες του ΝΒΑ δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις εθνικές ομάδες. Μετά το ντραφτ του, ξέρω πως δέχτηκε πιέσεις να μην συμμετέχει στην εθνική της χώρας του και να αφοσιωθεί στην καριέρα του στους Μπακς. Το φετινό Ευρωμπάσκετ ήταν φτωχό. Σχεδόν 25 αθλητές- μεγάλα ονόματα- δεν έπαιξαν με το εθνόσημο στο στήθος. Για μένα, η Εθνική ομάδα είναι πάνω από όλα. Υπήρξα προπονητής της Εθνικής Ισραήλ για τέσσερα χρόνια και κάθε χρόνο μία βδομάδα μετά την ολοκλήρωση των απαιτητικών σεζόν στη Μακάμπι ξεκινούσα να δουλεύω για την Εθνική. Εμείς οι άνθρωποι του μπάσκετ πρέπει να μάθουμε από το ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές πάντα συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στις εθνικές τους. Οι μπασκετμπολίστες επομένως, δεν πρέπει να ξεχνούν από πού προέρχονται”.

-Και λίγα λόγια για τη κόντρα της Fiba και της Ευρωλίγκας...

“Αυτή η κόντρα καταστρέφει μόνο το μπάσκετ μας. Οι δύο αυτές διοργανώσεις παλεύουν μεταξύ τους αλλά ποιός υποφέρειq Το ίδιο το μπάσκετ. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών. Καταστρέφουν τη δουλειά των προπονητών. Αρκετά προβλήματα είχαμε με το ΝΒΑ το οποίο καρπωνόταν το 50% του ευρωπαϊκού δυναμικού στα summercamps. Τώρα θα έχουμε προβλήματα και το Χειμώνα. Πώς θα μπορέσει ένας προπονητής να προετοιμάσει μια εθνική ομάδα σε δύο μέρες? Είναι αδύνατον! Κάνουν συνέχεια μίτινγκ με τους ιθύνοντες ή τους ιδιοκτήτες ομάδων, γιατί δεν προγραμματίζουν ένα μίτινγκ και με τους προπονητές? Δεν γίνεται να μην υπάρχουν Εθνικές ομάδες. Πρέπει να βρεθεί μια λύση!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ