LONGREADS

Στη φωλιά της Κούβας

Στη φωλιά της Κούβας

Η Κούβα του Φιντέλ, των πούρων και του βόλεϊ. Ο Στέφανος Λεμονίδης βρέθηκε στην Αβάνα για το ιστορικό φιλικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ και μας συστήνει έναν μαγικό κόσμο με τη βοήθεια παλιόφιλων και νέων προσώπων που θα βρεθούν στα μέρη μας, με τη φανέλα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ (VIDEO + PICS).

Πέρασαν 21 χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες πήγαν στην Αβάνα για φιλικά παιχνίδια με την Κούβα, αλλά η επίσκεψη του Ομπάμπα στο νησί και η αλλαγή της πολιτικής των Αμερικανών απέναντι στον Κάστρο, έφεραν την αρμάδα του Νταγκ Μπιλ στο Coliseo de la Ciudad Deportiva και το Sport24.gr καταγράφει την ιστορική στιγμή, αλλά και τις επιδόσεις των Κουβανών παικτών που θα θαυμάσουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τέσσερις προς το παρόν, ο Οσορία (Ολυμπιακός), ο Κάλβο (ΠΑΟΚ) και οι Άλμπο, Μελεγκαρέχο (Παναθηναϊκός) θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους, ενώ η λίστα μπορεί να έχει και άλλες αφίξεις, καθώς ο ΠΑΟΚ ψάχνει τρόπο να πάρει τον τιμωρημένο Ουριάρτε και επί τη ευκαιρία να επισημάνουμε ότι και δυο Κουβανές της Εθνικής θα έρθουν στην Ελλάδα. Η πασαδόρος Σάντα στο Μαρκόπουλο και η Αλβάρες στον Πανναξιακό. Γίναμε αποικία της Κούβας με λίγα λόγια.

Το Sport24.gr λοιπόν πήγε στη φωλιά της Κούβας, στο Coliseo de la Ciudad Deportiva, όπου δεσπόζει η μορφή του μεγαλύτερου επαναστάτη όλων των εποχών, του Τσε Γκεβάρα (προσεχώς αφιέρωμα στο Oneman.gr, τόσο για τον Αργεντίνο αγωνιστική, όσο και για την Κούβα για την μετά Ομπάμπα εποχή).

Στον αγωνιστικό χώρο συναντήσαμε παλιούς καλούς φίλους, προπονητές και αθλητές που μεγαλούργησαν στην Ελλάδα και είχαμε την τύχη να δούμε τον πρόεδρο Άριελ Σάινθ της κουβανικής ομοσπονδίας να τιμά τα μέλη της ομάδας που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 χάρισαν στην Κούβα το χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό της χώρας στην ιστορία της διοργάνωσης. Παίκτες όπως οιVictor Garcia, Lorenzo Martinez, Alfredo Figueredo, Antonio Rodriguez, Victoriano Sarmientos(έπαιξε στον Μίλωνα) και Carlos Manuel Salas, πήραν τιμητικές πλακέτες από τα χέρια των τρις χρυσών ολυμπιονικών Ρέγκλα Τόρες, Μιρέγια Λουίς, με τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας και τότε της Κούβας Χιλμπερτο Χερέρα να είναι πρώτος στη σειρά και να απολαμβάνει τον σεβασμό όλων , που τον αποκαλούσαν "καθηγητή".

Χαιρετίσματα στους φανατικούς Ολυμπιακούς

Στον πάγκο της Εθνικής Κούβας κάθεται ο πρώην ακραίος του Ολυμπιακού Ροντόλφο Σάντσες, που μαζί με τον συμπατριώτη του Ιοσβάνι Ερνάντες κατέκτησε το 1996 το Κύπελλο Κυπελλούχων, μπροστά σε 15.000 θεατές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

"Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα παλέψουμε για τις πρώτες θέσεις, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Η σεζόν μου στην Ελλάδα, ήταν πολύ καλή, καρποφόρα και θέλω να δώσω χαιρετίσματα σε όλους τους φανατικούς αυτής της ομάδας. Θυμάμαι με πολλή ευχαρίστηση τον ευρωπαϊκό τελικό. Θυμάμαι ότι είχε πολύ κοινό και χάρη στο Θεό καταφέραμε και τον κερδίσαμε με καλή απόδοση" μας είπε ο προπονητής της Εθνικής Κούβας.

Του δείξαμε φωτογραφίες από εκείνη την εποχή με τη φανέλα του Ολυμπιακού και έλαμψε το πρόσωπο του. Με καμάρι έλεγε στους συνεργάτες του για εκείνη την εποχή, τις επιδόσεις και τους πανηγυρισμούς του. Ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του με χάλκινο μετάλλιο στο Νορκέκα 2013 και συνέχισε με το ίδιο χρώμα στους αγώνες Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Φυσικά η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η πρόκριση στο Ρίο, μέσω του προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά. Η σύζυγος του Ιντάλμις Γκάτο ήταν μέλος της Εθνικής Κούβας, όταν κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 1992, 96, 2000.

Στη φωλιά της Κούβας

Ο Σάντσες με τον συνεργάτη του Πιμιέντα και τον Στέφανο Λεμονίδη

Στο πλάι του ο Οσορία, ο Κουβανός κεντρικός που θα παίξει στον Ολυμπιακό "θέλω να πανηγυρίσω την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Μου είπε ο Σάντσες ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού γεμίζει γήπεδα 15.000 θέσεων σε σημαντικά ματς"

Καλή τύχη ΠΑΟΚ

Πριν από τον αγώνα συναντήσαμε τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Ντέιβιντ Λη, που ήταν ενημερωμένος για τις μεταγραφές του πρωταθλητή (Γκόμεζ, Σαφράνοβιτς, Κάλβο) και ευχήθηκε ο τέταρτος ξένος να είναι ο συμπατριώτης του, Γιαμπλόνσκι. Για τον Ολυμπιακό γνώριζε ότι πήρε τον Αγκάμεζ και τον Φράγκο, αλλά όταν τον πληροφορήσαμε ότι πρόσθεσε στο ρόστερ του, τον Κουβανό Οσορία και τον Kαναδό Ντάφ ξαφνιάστηκε δυσάρεστα και είπε "Πολύ δυνατή ομάδα. Καλή τύχη στον ΠΑΟΚ!".

Μας υποδέχθηκε με τις ελληνικές φράσεις "καλημέρα, καλησπέρα" και πρόσθεσε "χαιρετίσματα σε όλους τους φίλους στη Θεσσαλονίκη και στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Τους ευχαριστώ για τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε κι εύχομαι να έχουν κι άλλες ανάλογες στο μέλλον. Γνωρίζω τον νέο πασέρ του ΠΑΟΚ , είναι αθλητικός και ότι έπρεπε για την ομάδα. Και ο κεντρικός του Ολυμπιακού είναι καλός, πιστεύω ότι θα έχουμε συναρπαστικές μονομαχίες με τον ΠΑΟΚ στους τελικούς και εύχομαι ο Ολυμπιακός να χάσει ξανά. Κακώς έφυγαν οι Χιμένες, Σεπέδα γιατί είναι πολύ καλοί παίκτες. Στόχος μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να κερδίσουμε τη διοργάνωση. Δεν θα σταματήσω μετά το Ρίο. Θα συνεχίσω να παίζω και δεν έχω ομάδα ως τώρα"

Στη φωλιά της Κούβας

Ο Χιμένες τα είπε με τον Λη

Στον αγώνα που ακολούθησε οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν 3-1 και με την Κούβα αγωνίσθηκαν ως βασικοί, ο πασαδόρος Κάλβο του ΠΑΟΚ, ο κεντρικός Οσάριο του Ολυμπιακού, καθώς και οι δυο πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ Χιμένες , Σεπέδα που ήταν και αρχηγός.

Το λαχείο του Παναθηναϊκού

Η ευχάριστη έκπληξη του αγώνα και ίσως και του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν ο 18χρονος ακραίος του Παναθηναϊκού Μελγκαρέχο. Αντικαθιστούσε σε κάθε σετ τον Χιμένες και μάλιστα έπαιξε με ωριμότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Δεν δείλιασε στην υποδοχή, παρότι τον σημάδευαν οι Αμερικανοί, δεν έκανε λάθη στην επίθεση . Δεν ήταν εντυπωσιακός όσο ο Χιμένες, ήταν όμως περισσότερο ουσιαστικός. Στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Λιγκ που θα ακολουθήσουν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πιστεύουμε ότι θα πάρει θέση βασικού, αφού τώρα είναι τρίτος ακραίος. Δεύτερος και μάλλον ο καλύτερος είναι ο Ουριάρτε τον οποίο διεκδικεί ο ΠΑΟΚ, αλλά επειδή είχε υπογράψει σε ιταλική ομάδα και έπαιξε σε τούρκικη κινδυνεύει με τιμωρία.

Ο Παναθηναϊκός πιστεύουμε ότι έκανε την καλύτερη και η φτηνότερη επιλογή, χάρη στο μάτι του Ανδρεόπουλου, που ξεχώρισε τον νεαρό στα φιλικά παιχνίδια με το Μεξικό. Και το ευτύχημα για το "τριφύλλι" είναι ότι συμφώνησε με τον νεαρό πριν από το Παγκόσμιο Λιγκ, όπου προβλέπουμε ότι θα διαπρέψει και θα εκτινάξει το κασέ του. Ο έτερος ξένος του Παναθηναϊκού Άλμπο ήταν αναπληρωματικός του αρχηγού της Εθνικής Κούβας και πρώην διαγώνιου του ΠΑΟΚ Σεπέδα.

Έπαιζε όταν ο Σάντσες έκανε διπλή αλλαγή πασαδόρου-διαγώνιου και όταν η υποδοχή ήταν ακριβείας έπαιζε γρήγορα. Εκεί θα είναι και το κλειδί του Παναθηναϊκού, η υποδοχή που πρέπει να κρατήσουν οι Μελγκαρέιο, Τσίροβιτς, Δαρίδης. Αν είναι καλοί, οι "πράσινοι" μπορούν να φτάσουν ως τον τελικό του πρωταθλήματος.

Οι δυο ξένοι του Παναθηναϊκού δεν ήθελαν να κάνουν εκτενείς δηλώσεις, γιατί την ημέρα του πρώτου αγώνα δεν είχε κλείσει οριστικά η μεταγραφή τους. Αρκέστηκαν να πουν "είναι τιμή μας που θα είμαστε οι πρώτοι Κουβανοί στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Θα κάνουμε τα πάντα για να επανέλθει η ομάδα στην κορυφή"

Στη φωλιά της Κούβας

Ο κεντρικός του Ολυμπιακού Οσορία με τους... αντίπαλους Παναθηναϊκούς Άλμπο, Μελεγκαρέχο

Στον αγώνα της Αβάνας, όπως προαναφέραμε ήταν και οι πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ Χιμένες, Σεπέδα . Ο πρώτος μάλιστα μας ρώτησε από ποιά πόλη είμαστε, του απαντήσαμε "από την Αθήνα" και όταν υπενθυμίσαμε αμφότερους τις χειρονομίες τους που πυροδότησαν την ατμόσφαιρα στο Ρέντη είπαν "περασμένα -ξεχασμένα". Ο Σεπέδα θα συνεχίσει την καριέρα του στην Νότια Κορέα, ενώ ο Χιμένες ψάχνει για ομάδα, αφού όπως δήλωσε ο Γιάννης Καλμαζίδης "έκλεισε ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ"

Ο Κάλβο του ΠΑΟΚ ήταν βασικός πασαδόρος. Παίζει γρήγορα, έχει πολύ καλό μπλοκ και σερβίς και δείχνει απίστευτη σοβαρότητα στο παιχνίδι του, παρότι είναι νεαρός. Όπως μας είπε: "θα παίξω για πρώτη φορά εκτός Κούβας, αλλά αυτό δεν με φοβίζει. Το δύσκολο είναι ότι θα αντικαταστήσω έναν Έλληνα πασαδόρο, που όπως μου είπαν είναι ο καλύτερος στη χώρα σας. Πρέπει να μείνουμε στην κορυφή και να κατακτήσουμε ξανά το πρωτάθλημα. Μου είπαν τα καλύτερα λόγια οι Σεπέδα, Χιμένες. Για τον τρελό κόσμο που υποστηρίζει την ομάδα. Περιμένω με ανυπομονησία να παίξω στο γήπεδο μας"

Στη φωλιά της Κούβας

Ο πασαδόρος του ΠΑΟΚ Κάλβο και ο κεντρικός του Ολυμπιακού Οσορία

Στενοχωριέμαι για την Ελλάδα

Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητή της Ελλάδας Χιλμπέρτο Χερέρα, βραβεύτηκε από την κουβανική ομοσπονδία για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Είναι το μοναδικό μετάλλιο της Κούβας στη διοργάνωση και στην ομάδα του είχε και τον πρώην παίκτη του Μίλωνα Άμπελ Σαρμιέντος. Ζει πλέον στην Αβάνα και διδάσκει βόλει στους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο και όπως μας είπε "όλοι οι παίκτες που πήγαν στην Ελλάδα είναι πολύ καλοί. Έχουμε μια νέα φουρνιά παικτών που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μαθαίνω τα νέα από την Ελλάδα, που αγαπώ και στεναχωριέμαι. Τα ακούω στην τηλεόραση. Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσετε τα προβλήματα σας. Θυμάμαι που γράφατε για μένα κάθε μέρα, αλλά αυτά είναι νερό. Περασμένα, ξεχασμένα. Η καρδιά μου είναι στην Ελλάδα. Έχω πολλούς φίλους και μιλάω συχνά μαζί τους. Με τον Γέροντα, τον Δερμάτη. Το 2014 ήρθα για διακοπές"

Στη φωλιά της Κούβας

Οι Χερέρα, Τόρες με τον Στέφανο Λεμονίδη

Αχ εκείνο το 20-12 της Αθήνας

Τεχνικός διευθυντής στην ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο Νταγκ Μπιλ, που μας αποκάλυψε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση και μας ζήτησε να του προτείνουμε ένα ελληνικό νησί για να εγκατασταθεί. Του απαντήσαμε "Η Ίος" και μας ξαναζήτησε το όνομα μετά τον αγώνα με την Κούβα.

Τον ρωτήσαμε για το περίφημο ματς με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν χάσαμε από 2-1 σετ και 20-14 "ήταν ένα περίεργο ματς με πολλές αλλαγές. Κάποιοι παίκτες σας δεν ήταν σοβαροί, έγιναν πολλές αλλαγές και χάλασε ο ρυθμός της ομάδας σας. Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από τον κόσμο, την ομοσπονδία και αυτό ήταν πρόβλημα. Στεναχωρήθηκα γιατί προπονητής στην ομάδα σας ήταν ο Στέλιος Προσαλίκας, ένας εξαιρετικός κύριος και φίλος μου, Σπουδαίος άνθρωπος για το ελληνικό βόλει"

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: "υπάρχουν πέντε-έξι ομάδες για τα μετάλλια. Η Γαλλία, η Πολωνία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία. Μπορεί να έχει προβάδισμα η Γαλλία και η Βραζιλία, αλλά πολλά ματς θα παιχθούν στα πέντε σετ, προς ευχαρίστηση των φιλάθλων"

Για τις εκλογές της FIVB τόνισε: "δεν θα γίνουν εκλογές, γιατί μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Γκράσα, κι αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είχα καλό πλάνο για την ανάπτυξη του βόλει, αλλά δεν τα καταφέραμε. Συγγνώμη"

Μίλησε με τον Χιλμπέρτο Χερέρα, τράβηξε μάλιστα πλάνα από τη βράβευση του με το κινητό τηλέφωνο και συνομίλησε με τις δόξες του κουβανικού βόλει, Μιρέγια Λουίς, Ρέκλγκλα Τόρες.

Στη φωλιά της Κούβας

Τα είπαν πριν από τον αγώνα ο Χιλμπέρτο Χερέρα με τον Νταγκ Μπιλ

Θαυμάστε τους "Έλληνες" παίκτες της Κούβας, τόσο στην προθέρμανση, όσο και στον αγώνα. Ο Οσορία του Ολυμπιακού φορά τη φανέλα με το νούμερο 9, ο Κάλβο του ΠΑΟΚ το "3", οι "πράσινοι" Μελγκαρέχο το "2" , Άλμπο το "15".

Χρειάστηκε πολύ κόπο για να... ανακαλύψουμε τις ημέρες των αγώνων, αφού άλλαζαν κάθε τόσο, και φυσικά δεν βρήκαμε διαπίστευση δημοσιογράφου. Χρειάστηκε να γίνουμε ...κασκαντέρ για να τραβήξουμε πλάνα και με τη λήξη του αγώνα, μας συνέλαβε η αστυνομία. Μας πέρασαν από μίνι ανάκριση και παρότι ζητήσαμε κατ επανάληψη να ρωτήσουν για εμάς τον Σάντσες και τον Χερέρα που μας γνώριζαν , μας είχαν υπό επιτήρηση. Τελικά μετά από ένα μισάωρο , κι αφού σημείωσαν τους αριθμούς διαβατηρίου, μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε στο γήπεδο για συνεντεύξεις, με την προειδοποίηση να μην ξαναμπούμε στο γήπεδο στον δεύτερο αγώνα. Ήταν η μοναδική στιγμή που είχαμε προβλήματα στην Κούβα, όπου ο τουρίστας είναι υπό προστασία και είναι πέρα για πέρα ασφαλής.

Στη φωλιά της Κούβας

Ο μπαμπάς Σεπέδα πήγε στο γήπεδο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ