ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κρίστιαν Βελπ: Αυτός που μας άφησε νωρίς

Κρίστιαν Βελπ: Αυτός που μας άφησε νωρίς

Σε μία ομάδα που έφερε τα πάνω-κάτω όπως ο Ολυμπιακός της σεζόν 1996/97 που κατέκτησε τα πάντα, ο συγχωρεμένος Κρίστιαν Βελπ ήταν η ήρεμη δύναμη. Όπως πάντα δηλαδή στην καριέρα του.

Η σεζόν 1996/97 έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους για τον Ολυμπιακό. Είναι η σεζόν που ο Ολυμπιακός τα σάρωσε όλα στο τέλος έπειτα από μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Και οι ιστορίες είναι αμέτρητες.

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος. Το πρώτο Ελληνικό triple-crown. Τα μαγικά του Ντέιβιντ Ρίβερς. Το τρομερό δίδυμο των Παναγιώτη Φασούλα-Ντράγκαν Τάρλατς. Η ωριμότητα του Μίλαν Τόμιτς. Η άμυνα του Γιώργου Σιγάλα. Ο ενθουσιασμός του Δημήτρη Παπανικολάου. Η ικανότητα του Φράνκο Νάκιτς στο σκοράρισμα. Κάθε παίκτης και μία ιστορία. Λίγο πιο πίσω από αυτούς, αλλά πιο “μπροστά” από ότι θυμάται ο κόσμος, βρισκόταν ο Κρίστιαν Βελπ.

Ο Γερμανός φόργουορντ/σέντερ ήρθε και έφυγε κύριος από τον Πειραιά. Μονίμως στην “σκιά” των Τάρλατς/Φασούλα, ο αποθανών Γερμανός (“έφυγε από την ζωή την 1η Μαρτίου 2015) υπήρξε ο πρώτος κοινοτικός στην ιστορία του Ολυμπιακού και έκανε πάντα όσα του ζήτησαν. Αυτό που δεν κατάλαβε βέβαια πολύς κόσμος είναι ότι έκανε πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός της σεζόν 1996/97 θεωρείτο η ομάδα με την καλύτερη γραμμή ψηλών στην Ευρώπη, αφού το δίδυμο των Τάρλατς/Φασούλα, που βρισκόντουσαν παρέα στην βασική πεντάδα, έμοιαζε ανίκητο. Ο λόγος όμως που μπήκε αυτή η “ταμπέλα” στους “Ερυθρόλευκους” ήταν ότι πίσω από αυτά τα δύο “θηρία” υπήρχε ένας ακόμα σπουδαίος παίκτης με ύψος 2.13 μέτρα. Ένας παίκτης που έμοιαζε ανά πάσα στιγμή έτοιμος να μπει στην θέση οποιουδήποτε εκ των δύο, να παίξει είτε ως πάουερ φόργουορντ, είτε ως σέντερ και να δώσει το κάτι διαφορετικό. Είτε αυτό σήμαινε παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, είτε σουτ από την περιφέρεια, αφού τυχαίνει να υπήρξε ένας από τους καλύτερους “Stretch-Bigs” στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένας τύπος που το 1993 με δικό του καλάθι και φάουλ στο τέλος του Τελικού με την Ρωσίαέδωσε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στην Γερμανία στο δικό της Ευρωμπάσκετ!

Αμερική, ντραφτ, ΝΒΑ, Γερμανία


Ο Κρίστιαν Βελπ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1964. Από νωρίς φάνηκε να ξεχωρίζει στο μπάσκετ, ενώ το 1981 κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων με την χώρα του, έχοντας 18.4 πόντου μέσο όρο. Στο ίδιο Ευρωμπάσκετ συστήθηκαν μεταξύ άλλων στον κόσμο οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Άρβιντας Σαμπόνις και Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Κρίστιαν Βελπ: Αυτός που μας άφησε νωρίς

Ο Βελπ έμεινε τρία χρόνια στο κορυφαίο Πρωτάθλημα του κόσμου, όπου έπειτα από περάσματα από τους Sixers, τους Spurs και τους Warriors αποφάσισε να επιστρέψει στην χώρα του και την Μπάγερν Λεβερκούζεν το 1990. Εκεί θα τον μάθαιναν και οι Έλληνες φίλαθλοι, αφού η Λεβερκούζεν κατακτούσε μονίμως το Πρωτάθλημα στην χώρα της (6 σερί τίτλους από το 1990 έως το 1996) και αντιμετώπιζε Ελληνικές ομάδες στην EuroLeague (τότε λεγόταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), με τον ύψους 2.13 μέτρων Γερμανό να ξεχωρίζει χάρη στο μέσα-έξω παιχνίδι του.

Πιάνοντας λιμάνι

Το καλοκαίρι του 1996 θα συμφωνούσε με τον Ολυμπιακό, ερχόμενος στην χώρα μας σε ηλικία 32 ετών για να γίνει μία ρεζέρβα πολυτελείας. Ήταν κάτι παραπάνω από θετικός. Συμπλήρωσε ιδανικά τους “δίδυμους πύργους” που σχημάτιζαν οι Φασούλας και Τάρλατς έχοντας 5.7 πόντους και 5.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 18 λεπτά συμμετοχής στο Πρωτάθλημα και 6.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 17.8 λεπτά συμμετοχής στην EuroLeague, παίζοντας ακόμα και με σπασμένη μύτη!

Κρίστιαν Βελπ: Αυτός που μας άφησε νωρίς

Ο Κρίστιαν Βελπ βίωσε μία πλούσια καριέρα. Έπαιξε στο ΝΒΑ σε μία περίοδο που οι Ευρωπαίοι ήταν περισσότερο κάτι σαν... “εξωτικό φρούτο”, βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης σε Εθνικό επίπεδο με την Γερμανία όντας ο ήρωας του Τελικού, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με τον Ολυμπιακό το 1997, κάνοντας πάντα τίμια την δουλειά του. Είναι το μοναδικό μέλος εκείνης της ομάδας που δεν βρίσκεται πια στην ζωή. Οι φίλοι του Ολυμπιακού όμως δύσκολα θα τον ξεχάσουν. Και ο λόγος δεν είναι μόνο επειδή ήταν ο πρώτος κοινοτικός στην ιστορία της ομάδας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ