LONGREADS

Πώς είναι να μεγαλώνεις έναν πρωταθλητή

Πώς είναι να μεγαλώνεις έναν πρωταθλητή

Ο Srdjan Djokovic εξηγεί στο Unique του Sport24.gr τη σημασία της απόλυτης αφοσίωσης όλης της οικογενείας στον Novak ("τα άλλα παιδιά δεν πήραν ούτε το 1% της προσοχής μου, σε σύγκριση με εκείνον"), αποκαλύπτει το στοιχείο που κάνει το γιο του να ξεχωρίζει από τους άλλους και ενημερώνει για τον επόμενο στόχο του Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Η τελευταία ενότητα του " Game Changer ", του πρώτου συνεδρίου που διοργάνωσε η 24ΜEDIA, σε συνεργασία με την εταιρία επικοινωνίας SYMEON G. TSOMOKOS ήταν το "Ηow to make the best sportsmen in the world". Ήταν και τότε που ανέβηκε στο podium ο Srdjan Djokovic, για να μιλήσει για τον γιο του, το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, ευρύτερα γνωστό ως Nole!

Η αλήθεια είναι πως έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι γονείς του κορυφαίου τενίστα της εποχής μας μετρούσαν τα κέρματα, για να δουν αν "βγαίνουν" να αγοράσουν στο παιδί τους ό,τι χρειαζόταν για να μπορεί να ασχολείται με το άθλημα που είχε αγαπήσει. Ήταν όταν ακόμα ο Srdjan και η Dijana έκαναν μαθήματα σκι, στο Kopaonik, όπου ζούσαν και διατηρούσαν μια μικρή επιχείρηση εστίασης (βλ. πιτσαρία). Όταν ο πρωτότοκος τους ήταν ακόμα παιδί χρόνων, λίγα μέτρα μακριά από αυτό το εστιατόριο τους εμφανίστηκαν εσκαφείς. Κάτι γινόταν. Υπήρχε έντονη κινητικότητα. Ο Novak θέλησε να ικανοποιήσει την περιέργεια του. Πήγε έως εκεί και ρώτησε τι επρόκειτο να κατασκευαστεί. Οι εργάτες του απάντησαν "γήπεδα τένις". Εκείνος ανέλαβε να τους πηγαίνει το φαγητό και τα αναψυκτικά και ανέπτυξε σχέσεις. "Στα μάτια του μπορούσες να δεις ότι υπήρχε λατρεία στον τρόπο που κοιτούσε αυτά τα γήπεδα. Τότε του αγόρασα μια πολύχρωμη μικρή ρακέτα και μια μπάλα από αφρολέξ. Αμέσως έγινε το πιο αγαπημένο του παιχνίδι. Δεν τα άφηνε από τα χέρια του".

Στα 4 είχε δει για πρώτη φορά το σπορ στην τηλεόραση. Του άρεσε και φρόντιζε να μη χάνει μετάδοση. Ζήτησε και από τους γονείς του να τον πάνε σε μια σχολή, στο Novi Sad -μια ώρα από το Βελιγράδι. Βασικά, είχε λατρέψει τον Pete Sampras, τον οποίον... ζήλεψε το 1993, όταν τον είδε να κατακτά τον Wimbledon. Ήθελε να βρεθεί στη θέση του, ονειρεύτηκε τον εαυτό του με το τρόπαιο στα χέρια. Αυτό έγινε και το κίνητρο του για να ξεκινήσει καθημερινές, ατελείωτες προπονήσεις.

Σε εκείνα τα γήπεδα, στο Kopaonik, οι Djokovic γνώρισαν την Jelena Gencic, σύμβολο των Monica Seles και Goran Ivanisevic και εκείνη τους διαβεβαίωσε πως το παιδί τους διέθετε ό,τι χρειαζόταν για να ξεχωρίσει. Ήταν η εποχή που ο πατέρας του δεν είχε άποψη ("γιατί το μόνο που ήξερα ήταν το σκι και με αυτό ήθελα να ασχοληθούν και τα παιδιά μου") και έκανε ό,τι καλύτερο του πρότειναν. Χρειάζονταν όμως, πολλά χρήματα, προκειμένου να έχει το παιδί τις καλύτερες συνθήκες. Να μπορεί ας πούμε, να ταξιδέψει σε μια ακαδημία στις ΗΠΑ για προπονήσεις. Ο Srdjan άρχισε να παίρνει δάνεια "από τοκογλύφους. Μάλιστα, όταν ο Νovak άρχισε να κερδίζει τουρνουά, μου αύξησαν τους τόκους από το 12% που έπαιρναν από όλους τους άλλους, σε 15%", είπε στο Sport24.gr ο πατήρ φαμίλιας, ο οποίος όπως αποκάλυψε, δεν παρακολουθεί πλέον συχνά εκ του σύνεγγυς τα ματς του παιδιού του "γιατί δεν αντέχω το άγχος. Ζητώ να μου τα γράφουν και τα βλέπω με την ησυχία μου". Το αποτέλεσμα το γνωρίζει; "Ο γιος μου έχει φροντίσει να μην ανησυχώ για αυτό, αφού συνήθως κερδίζει! Μας έχει κάνει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το αποτέλεσμα".

Το οικογενειακό μοντέλο, αποδεδειγμένα είναι επιτυχημένο

Με ειλικρίνεια ομολόγησε ότι όλη η οικογένεια Djokovic αφοσιώθηκε στην καριέρα του Novak, με τις συνέπειες να αφορούν και τα δυο αδέλφια του, Marko και Djordjie. Διότι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν γινόταν να απολαμβάνουν και οι τρεις τις ίδιες θυσίες. Βέβαια, οι δυο μικρότεροι επίσης ασχολήθηκαν με το τένις "και για κάποια στιγμή... οι εμπειρίες ήταν τραυματικές, αφού όλοι ήταν σε τουρνουά και η σύζυγος μου και εγώ σπίτι με το σκύλο. Την ίδια ώρα βέβαια, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις στην επιτυχία. Πρέπει να παραμερίζεις όλα τα συναισθήματα. Ο Novak αποδεικνύει πως το οικογενειακό μοντέλο είναι επιτυχημένο, το πιο επιτυχημένο θα έλεγα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα από τον καθένα, σε όλη την εξέλιξη της ζωής τους".

Είναι και εκείνοι που ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις κρίσεις. "Από μικρός ο Novak ήταν πολύ ιδιαίτερο παιδί. Πολύ ευαίσθητος, προσεχτικός, πειθαρχημένος και "δουλευταράς". Ήταν φυσιολογικό να σκεφτεί κάποιες φορές να τα παρατήσει. Όπως γνωρίζετε όμως, αυτές είναι αδυναμίες της στιγμής. Η οικογένεια μας ήταν δίπλα του, δουλέψαμε πάνω στην κάθε μία από αυτές τις στιγμές, ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Θα έλεγα πως ήταν τυχερός που είχε τη συμπαράσταση μας και αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα διλήμματα και τα προβλήματα που είχε. Οικοδόμησε την αναρρίχηση του στην κορυφή πάνω στο ταλέντο του, αλλά και στο θεμέλιο λίθο της στήριξης που είχε από όλους μας, στην αφοσίωση όλων των μελών της αγαπημένης και πιστής οικογένειας μας".

Δεν αισθάνθηκε ποτέ άσχημα για την προσοχή που στερούσε από τους άλλους γιους του; "Είναι πραγματικότητα πως μόνο ο Novak είχε σημασία. Ήταν και το πρώτο μας παιδί και το υποδεχθήκαμε με πολλή αγάπη, γιατί ήταν ο πρώτος γιος, ο πρώτος εγγονός, η συνέχεια του ονόματος. Στη Σερβία, όπως σε όλα τα Βαλκάνια, ένας γονιός θέλει να είναι στη ζωή του παιδιού του 100% μέχρι τέλους. Υπάρχει μια ιδιαίτερη, ανιδιοτελής αγάπη. Τέσσερα χρόνια μετά, "ήλθε" ο Μarko και έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκτήσαμε τον Djordje. Όπως μεγάλωναν τα παιδιά και είχαμε διακρίνει το ταλέντο του Novak, όλοι οι άλλοι, οι γονείς του, τα αδέλφια του, ακόμα και οι προπονητές του γίναμε δευτερευούσης σημασίας. Ό,τι κάναμε, έγινε για να ζήσει τις στιγμές που ζει τώρα. Μόλις έβλεπα πως κάτι δεν πήγαινε όπως το είχαμε προγραμματίσει, έκανα αμέσως κάτι για να επιστρέψουμε στο σωστό δρόμο. Δεν είχα ιδέα για το τένις, αλλά ήξερα πως δεν έχω την πολυτέλεια του λάθους. Όφειλα να παίρνω σκληρές αποφάσεις, εν μια νυκτί. Να αλλάζω προπονητές, ακαδημίες. Δεν είχα άλλη επιλογή. Μοιραία, οι άλλοι δυο γιοι δεν έλαβαν ούτε το 1% της προσοχής που έδωσα στον Novak και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαν να επιτύχουν κάτι μεγάλο και αυτοί στο τένις".

Αποκάλυψε πως πρόσφατα, σε συζήτηση που είχε με το γιο του, Marko του ζήτησε συγγνώμη για τον περιορισμένο χρόνο που του είχε αφιερώσει. "Ήταν ελάχιστος, σε σύγκριση με το χρόνο που έδινα στον Novak. Ξέρετε τι μου απάντησε ο γιος μου; "Πατέρα, σε καταλαβαίνω, αλλά το γεγονός ότι εγώ δεν πέτυχα στο τένις δεν σημαίνει πως θα ήμουν πιο ευτυχισμένος ή καλύτερος άνθρωπος από ό,τι είμαι τώρα". Πού θέλω να καταλήξω; Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε κάπου έξω την ευτυχία, γιατί είναι μέσα μας. Οι άλλοι δυο γιοι μας δεν κατάφεραν να διακριθούν στο τένις, αλλά έκαναν άλλες καριέρες".


O Novak με τον Djordje, το 2015, στο China Open

Πριν "κλείσει" τα 13, ο Novak άφησε τη Σερβία, για να πάει σε σχολή κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας, ο πατέρας του δεν μπορούσε να τον ακολουθήσει. Παρ' όλα αυτά, ήταν σε διαρκή επικοινωνία. Μάθαινε πως το παιδί του πήγαινε 20 λεπτά νωρίτερα σε κάθε προπόνηση, γιατί όπως είχε πει, αυτός ήταν ο χρόνος που χρειαζόταν για μια σωστή προθέρμανση. "Αυτό ήταν αποτέλεσμα της πειθαρχίας που του περάσαμε εμείς, η οικογένεια του, απ' όταν ήταν μωρό. Ήξερε τι έπρεπε να κάνει, ώστε να αποφύγει τους τραυματισμούς και το έκανε, χωρίς δεύτερη σκέψη".

Στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει ο κορυφαίος τενίστας της εποχής, σε ηλικία 7 χρόνων -και όχι 12, όπως είπε ο πατέρας του, καθώς ήταν τηλεοπτική στην... ΕΡΤ της Σερβίας-, τον είχαν ρωτήσει τι είναι το τένις για εκείνον. Είχε απαντήσει "δουλειά" και όταν ο δημοσιογράφος ζήτησε να μάθει ποιος ήταν ο στόχος του, απάντησε με την αθωότητα ενός παιδιού "να γίνω πρωταθλητής, να γίνω ο καλύτερος". Όπως εξήγησε ο 54χρονος Srdjan Djokovic "στα 13 μου είχε εκμυστηρευτεί ότι αν καταφέρει να μπει στην πρώτη 20αδα, θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Δεν το δέχθηκα. Του είπα πως "από εσένα μπορώ να δεχθώ να είσαι μόνο το Νο1 στον κόσμο και τίποτα άλλο. Εγώ είχα το όραμα και εκείνος το έκανε πραγματικότητα".

Ο πατήρ Djokovic είχε προβεί σε ένα σχόλιο, πριν ένα μήνα σε συνέντευξη στο Newsweek, που προκάλεσε σάλο. Είχε δηλώσει "δεν καταλαβαίνω γιατί παίζει ακόμα ο Federer; Είναι 34 χρόνων". Προηγουμένως, βέβαια, είχε εξηγήσει ότι στο Davis Cup του 2006, οπότε ο γιος του είχε ένα θέμα με το ιγμόρειο του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ο Ελβετός είχε καταφύγει σε όλους τους τρόπους που είχε στη διάθεση του για να χλευάσει τον Σέρβο -πριν πει ότι είναι ανέκδοτο. "Ο γιος μου είχε ήδη αποδείξει πως ανήκει στους καλύτερους, ότι είναι ο καλύτερος, αλλά την ίδια ώρα ήταν και παραμένει καλός άνθρωπος. Είναι κατ' αρχάς άνθρωπος και αυτό τον ξεχωρίζει από τους άλλους" ενημέρωσε ο πατέρας του, "δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα να ενοχλήσει ή να πειράξει άλλον. Και οι αποδοκιμασίες τον κάνουν πιο δυνατό". Εκεί θυμήθηκε τον τελικό του US Open, το 2011, οπότε ο γιος του νίκησε τον Federer "και οι 23.000 από τους 24.000 θεατές τον αποδοκίμαζαν. Ήταν με τον Federer. Ξέρετε τι έκανε μετά τη νίκη; Πήρε το μικρόφωνο και είπε "είστε το καλύτερο κοινό στον κόσμο". Είχε δείξει πόσο δυνατός είναι στο μυαλό".

Διαβάστε επίσης: Νόβακ Τζόκοβιτς: Ένας πραγματικός πρωταθλητής

Ομολόγησε βέβαια, ότι ο ανταγωνισμός του Novak με τους Federer, Νadal και Murray τον βοήθησε να γίνει καλύτερος. "Ο συναγωνισμός είναι τεράστιος. Ήταν τύχη για εκείνον να βρεθεί μέσα σε γίγαντες. Είναι ένας από τους λόγους που έγινε ο καλύτερος. Ήταν ένα επιπλέον κίνητρο που είχε να βελτιωθεί, να ξεπεράσει αυτούς τους μεγάλους αθλητές και για αυτό προσπάθησε να εξελιχθεί στο σώμα και στο μυαλό, ώστε να τα καταφέρει". Παρεμπιπτόντως, έχει γίνει ο κυρίαρχος σε όλες τις μονομαχίες. Το σκορ με τον Nadal είναι 25-23, αυτό με τον Federer 23-22 και εκείνο με τον Murray 22-9. O Μurray υπήρξε ο καλύτερος φίλος του Novak και κατά τον Srdjan -που έπειτα από τόσα χρόνια έχει άποψη επί του σπορ "έχει φοβερό ταλέντο, αλλά δεν το χρησιμοποιεί όλο. Εκνευρίζεται πολύ εύκολα και τότε είναι που "χάνει" κάτι από την απόδοση του. Όταν δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, το μυαλό του "γυρίζει" και δείχνει χαμένος. Αν μάθει να ελέγχει τον εαυτό του, θα δείτε πόσο τεράστιος μπορεί να γίνει".

Αν έπρεπε να πει ένα στοιχείο που βοήθησε τον Novak να ξεχωρίσει από τους υπολοίπους, ποιο θα ήταν; "Ο γιος μου δεν είδε ποτέ τον εαυτό του ως αντίπαλο. Τον έβλεπε πάντα ως σύμμαχο και για αυτό είναι Νο1". Πόσο θα παίζει ακόμα; "Ο στόχος είναι να μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο, στην ιστορία του σπορ. Είναι κάτι που λέω, απ' όταν ξεκίνησε να ασχολείται. Είναι θεόσταλτος και εμείς ως οικογένεια, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε την ευχή του Θεού.

Θα παίζει όσο χρειάζεται να παίξει, για αυτό. Αυτό που ωστόσο, θέλω να τονίσω είναι πως ο γιος μου δεν είναι μόνο τενίστας, κάτι που ισχύει για όλους τους άλλους. Με αυτό, θέλω να πω ότι μετά το τέλος της καριέρας του, έχει να ασχοληθεί με πράγματα που τον ενδιαφέρουν από τώρα, γιατί πάνω από όλα είναι ουμανιστής". Ποιο είναι το όραμα που έχει πια ο Srdjan για τον Novak; "Θέλω να αποκτήσω άλλα δέκα εγγόνια, για να συνεχιστεί το όνομα Djokovic. Και όχι, δεν με ενδιαφέρει να τα δω όλα στα courts".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ