ΣΤΗΛΕΣ

Ο Ιωαννίδης δεν είχε τον Θεό (μαζί) του

Ο Ιωαννίδης δεν είχε τον Θεό (μαζί) του

Τα χαμένα Final Four και ο Ομπράντοβιτς που είχε τον Θεό μαζί του. Το πρωτάθλημα χωρίς Γκάλη και η ατάκα του Ίβκοβιτς. Το χαϊδεμένο παιδί του Βασιλακόπουλου και οι αποδείξεις του Αντετοκούνμπο. Ο Τόμιτς, ο Φασούλας και ο Κόκκαλης.Ο Γιάννης Ιωαννίδης στο Sport24.gr.

Αγύριστο κεφάλι. Το λένε οι άλλοι γι'αυτόν, το λέει κι ο ίδιος για τον εαυτό του. Ο "Ξανθός" μπορεί πια να έχει γκρίζα μαλλιά, αλλά παραμένει αυτός που ήταν πάντα. Παθιασμένος συνομιλητής, απόλυτος και δογματικός, ευθύς και ντόμπρος. Θα ακούσει την καρδιά του για να πει αυτό που νιώθει, θα την ακούσει κι όταν του πει πως κάποια πράγματα πρέπει να τ'αφήσει απ'έξω.

Άνθρωποι σαν κι αυτόν δεν είναι ποτέ "εκτός αθλητισμού". Δεν χρειάζεται ούτε να φοράει σορτσάκι, ούτε να κάθεται σε πάγκο. Ο Γιάννης Ιωαννίδης σκέφτεται και μιλάει για το μπάσκετ σαν να είναι ακόμα προπονητής και παθιάζεται σαν να είναι ακόμα ο μικρός που τσάκισε το σαγόνι του σε μια μπασκέτα. Δεν έχει πια τίποτα να χάσει, αλλά αλίμονό σου αν σκεφτείς πως δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Όλα είναι μάχη, η κάθε ερώτηση, το κάθε θέμα της συζήτησης.

Ακόμα και η λέξη συζήτηση είναι ευφημισμός όταν μιλάμε γι'αυτόν. Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε πως ο Ιωαννίδης όταν συζητάει δεν το κάνει για να ανταλλάξει απόψεις: κάθε διάλογος είναι ένας πόλεμος, που δεν τελειώνει αν δεν δέχθούν όλοι γύρω του πως αυτό που λέει εκείνος είναι το σωστό.

Τα μαλλιά είναι γκρίζα, αλλά το μυαλό του είναι πάντα στο άσπρο-μαύρο. Κάποτε σε μια κουβέντα κάποιος προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει και ξεκίνησε με ένα "ναι, αλλά", για να τον διακόψει αμέσως ο Ιωαννίδης: "Δεν υπάρχει 'ναι, αλλά'. Ή ναι ή αλλά". Αυτός ήταν, αυτός είναι. Ή μαζί του ή απέναντι. Ή τον ακούς ή δεν ξέρεις.

Το ήξερε ο Παντελής Βλαχόπουλος όταν τον συνάντησε στη Βούλα, θα το διαπιστώσετε κι εσείς σχεδόν σε κάθε απάντησή του. Το μέγεθος του εγώ του είναι ισάξιο μ'εκείνο της καριέρας του. Τα επιχειρήματά του όσα και οι τίτλοι. Αυτοί που νοιώθει μαζί του είναι όσοι κι οι απέναντι. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχει "ναι, αλλά". Πως να γίνει αλλιώς από έναν άνθρωπο που το πρώτο πράγμα που λέει είναι πως θα νικούσε ακόμα κι αν επέστρεφε τώρα στους πάγκους;

Ο Ιωαννίδης δεν είχε τον Θεό (μαζί) του

-Όταν σηκώνεσαι το πρωί δεν θα ήθελες να είσαι σε έναν πάγκο; Ακόμα και στα 70 σου.

"Άκουσε να δεις. Αυτό που κάνουμε εμείς αυτή την στιγμή είναι πάνω απ'όλα. Εγώ έχω πάρει 18 τίτλους. Θα πάρω 19 , θα πάρω 20. Αν αύριο κατέβω, θα κερδίσω. Στο λέω να το ξέρεις αυτό!"

-Σε κανονική ομάδα;

"Σε κανονική ομάδα. Αυτό που κατάφερα να πείσω εγώ τα παιδιά είναι ότι ο ιδρώτας του οποιουδήποτε αθλητή είναι βάλσαμο και φάρμακο για να σωθεί κάποιος".

-Πόσες φορές έχεις πέσει στην ζωή σου;

"Σωματικά έχω 23 ράμματα στο κεφάλι μου. Ψυχικά όμως όταν πέθανε ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Έγινα ράκος!"

-Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής σου; Όταν έφυγαν οι γονείς σου;

"Ο πατέρας μου έφυγε όταν ήμουν 10 ετών. Ήμουν στην κατασκήνωση και έπαιζα μπίλιες. Ήρθε η θεία μου και με πήρε. Όταν μπήκε στην πόρτα για να πάει μέσα στους τάφους, εκείνη την ώρα λιποθύμησα. Ούτε είδα τι έγινε. Όταν ξύπνησα ήμουν άλλος άνθρωπος. Σε τέτοια ηλικία ή θα φας μεγάλο στραπάτσο και θα σε σημαδέψει ή λες ‘’εγώ είμαι εδώ και δεν καταλαβαίνω κανέναν’’.

-Με τα αθλητικά που έπεσες;

"Με τα αθλητικά δεν έπεσα ποτέ. Που να πέσω;"

Ο Ομπράντοβιτς είχε τον Θεό μαζί του

-Δεν σε έριξε ψυχολογικά που δεν πήρες ποτέ Final Fοur;

"Όχι. Το θέμα είναι τι φτιάχνεις όχι τι παίρνεις! Ποιος μπορεί να πάει κάπου και σε χρόνο μηδέν να πετυχαίνει κατευθείαν καλύτερη ομάδα; O ‘’Ντούντα’’ ήταν στον ΠΑΟΚ. Δεν ήταν καλύτερη ομάδα ο ΠΑΟΚ; Δεν το πήρε.

Ξέρεις τι είπα στους παίκτες; Η ομάδα είναι οικογένεια και επειδή ο προπονητής είναι μέλος της , το σωστό σαν οικογένεια είναι όταν πω ότι θα σταματήσω, πρώτα να το μάθουν οι παίκτες και μετά οποιοσδήποτε άλλος. Όταν έπαιζε ο ΠΑΟΚ στο Final Four του 1993 και μετά θα αναμετρούνταν με τον Ολυμπιακό τους είπα πως δεν με ενδιαφέρει να σας πω για το εάν θα κερδίσουμε ή εάν θα χάσουμε γιατί θα κερδίσουμε. Το είχα σίγουρο! Τους είπα όμως μόνο ένα πράγμα. Εάν φάω 50 πόντους από αυτή την ομάδα, σταματάω την καριέρα μου σαν coach. Κερδίσουμε-χάσουμε. Το παιχνίδι έληξε 57-48! Κέρδισε ο Ολυμπιακός και πήγαμε στον τελικό.

Εγώ ο,τι έκανα ήταν όλα δικά μου. Πες μου έναν προπονητή που έκανε κάτι! Ο καλύτερος φαίνεται πως είναι ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος παίρνει τους καλύτερους παίκτες. Στο πρώτο του ευρωπαϊκό με την Παρτιζάν που δεν είχε τους μεγάλους παίκτες, είχε τον Θεό μαζί του!"

-Πιστεύεις ότι οι Σέρβοι δεν είναι τόσο καλοί όσο φαίνονται;

"H Εθνική Σερβίας έπαιζε και έπαιρνε πρωταθλήματα Ευρώπης. Έκανε κουμάντο στο μπάσκετ. Μόλις έφυγε ο παππούς... (Στάνκοβιτς)".

-Τόσα χρόνια επιβιώνουν από τη διαιτησία δηλαδή;

"Όχι, έχουν πολύ καλό αθλητισμό. Όχι μόνο μπάσκετ! Τα έχουμε ξαναπεί, δεν έχει αξία. Τα έχουμε πει αυτά στα Πανεπιστήμια που είναι ο πιο ιερός τόπος".

Εγώ πήρα το πρωτάθλημα χωρίς Γκάληδες, χωρίς τίποτα

-Στα πανεπιστήμια τα ακούν οι φοιτητές, ο κόσμος όμως δεν τα έχει ακούσει.

"Δεν με ενδιαφέρει ο κόσμος. Ο Ίβκοβιτς ξέρεις τι είχε πει τη σεζόν 1978-79 που πήρα το πρωτάθλημα ύστερα από 49 χρόνια από περιφερειακή ομάδα; "Έχει τα αρχίδια να το κάνει άλλος;" 'Ηρθε μετά από μένα, τη σεζόν 1979-80, ο Ντέβιλ που έχασε το πρωτάθλημα και το πήρε ο Παναθηναϊκός. Τη σεζόν 1980-81 , 1981-82 ήταν ο Ίβκοβιτς. Τότε ο Παναθηναϊκός πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Εγώ πήρα το πρωτάθλημα χωρίς Γκάληδες και χωρίς τίποτα. O Ίβκοβιτς τότε έδωσε συνέντευξη και είπε πως όσο θα παίζει ο Γκάλης στον Άρη, ο Άρης δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα. Ρώτα τώρα για τον Ίβκοβιτς, τον Φασούλα και τον Σιγάλα για το πως πήραν το πρωτάθλημα".

-Τον Ολυμπιακό πώς τον βλέπεις;

"Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει split. Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει split , δηλαδή η επίθεση να είναι στο low post. Παίζει ο ολυμπιακός low post, με τον Πρίντεζη, με το πεντάρι του αλλά και με τον Παπανικολάου ο οποίος είναι αριστερός και μπορεί. Αυτό όμως, όταν σου κλείνουν την ρακέτα και δεν μπορεί να περάσει ο παίκτης, αναγκάζεσαι να βγάλεις την μπάλα και να σουτάρεις για τρίποντο. Το τρίποντο δεν μπορεί να είναι το βασικό για να πάρεις τη νίκη! Ποιος είναι αυτός ο οποίος θα κάνει split και θα μπει ανάμεσα απ’τους δύο;"

-Ήταν ο Σπανούλης. Τώρα δεν μπορεί να το κάνει;

"Δεν ξέρω. Εσείς τα βλέπετε. Εγώ δεν έχω καμία δουλειά για το τι κάνει τώρα ο Σπανούλης".

-Το split στον Ολυμπιακό μόνο ο Σπανούλης το κάνει. Nα περάσει ανάμεσα απ΄τον παίκτη και να πάει προς τα μέσα.

"Μα δεν περνάει ούτε ο Σπανούλης. Ο Σπανούλης, του κάνεις σκριν για πικ εν ρολ από εδώ και πάει από την άλλη μεριά, τραβάει και μια στον ώμο και αντί για επιθετικό, παίρνει αμυντικό και σουτάρει δυο βολές. Αυτό δεν είναι μπάσκετ όμως. Κατάλαβες;

-Έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός που δεν παίζει με split;

"Και η άμυνά του. Γιατί ο Σπανούλης παίζει άμυνα;"

-Δηλαδή αυτό το πράγμα δεν το βλέπει ο Σφαιρόπουλος που έχει πάει σε δύο τελικούς Final Four;

"Tον Σφαιρόπουλο τον είχα βοηθό στην Εθνική ομάδα για την άμυνα. Ποια άμυνα όταν τρώει 32 πόντους σε ένα δεκάλεπτο; Δεν επιτρέπεται. Εγώ τον αγαπάω. Είναι σοβαρό παιδί και από καλή οικογένεια. Δεν θέλω να τρώει ντρίμπλες.

Ο Γιαννάκης ήταν το χαϊδεμένο παιδί του Βασιλακόπουλου, ο Γκάλης δεν είχε καμία αβάντα μαζί του

-Εσύ τι θα κάνεις; Είπες πριν πως άμα πας τώρα στον Ολυμπιακό πως θα κέρδιζες.

"Είπα πως αν πάω οπουδήποτε θα κέρδιζα και αυτό πιστεύει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Εγώ αυτό που έχω δεν μπορεί να το κερδίσει κανένας. Όπου πηγαίνω είναι λαϊκό προσκύνημα! Ούτε εγώ το ήξερα αυτό. Έρχονται και μου λένε πως μεγάλωσαν με εμένα και με ευχαριστούν για αυτά που τους έκανα, που τους έμαθα και που πολέμησα. Πες μου έναν που μπορεί να είναι λογικά λαϊκό προσκύνημα. Μόνο ο Γκάλης!"

-Και λίγο ο Γιαννάκης...

"Ο Γιαννάκης δεν μπορεί καθόλου".

-Εγώ έχω δει ότι ο κόσμος τον αγαπάει.

"Άκου να δεις. Ο Γιαννάκης ήταν το χαϊδεμένο παιδί του Βασιλακόπουλου και είχαν όλες τις αβάντες μαζί τους. Ο Γκάλης δεν είχε καμία αβάντα μαζί του. Είχε εναντίον!"

-Κι εσένα ο Κόκκαλης σε είχε διώξει..

"Ο Καραμανλής είπε πως αυτό που έκανε ο Ιωαννίδης δεν θα μπορέσει να το κάνει κανείς ποτέ. Δεν έχω ποτέ ανάγκη το χρήμα".

Ο Ιωαννίδης δεν είχε τον Θεό (μαζί) του

-Σε ώθησε να φύγεις όμως.

"Δεν με ώθησε αυτός. Εγώ τον ώθησα! Πολλοί πρόεδροι θέλουν να κάνουν και τον προπονητή. Θα βρει και θα πληρώσει. Ο Ιωαννίδης δεν πληρώνεται! Με τον Κόκκαλη τα βρήκαμε. Γιατί να μην τα βρούμε; Ο Κόκκαλης έχει φέρει υψηλή τεχνογνωσία η οποία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Έχει ευεργετήσει και σε αυτό πρέπει να τον σεβόμαστε. Είτε τον αγαπάς είτε όχι. Εγώ δεν είχα κανένα παράπονο από τον Κόκκαλη. Εγώ σηκώθηκα και έφυγα!

-Έφυγες επειδή δεν είχατε επικοινωνία.

"Ξέρεις πόσοι δεν έχουν έχουν επικοινωνία; Από τους 100 , οι 1.110!"

-Εσύ δεν είσαι ο οποιοσδήποτε. Είσαι αυτός που ανέβασε τον Ολυμπιακό.

"Στον Ολυμπιακό έμεινα 5 χρόνια και πήρα 5 τίτλους. Τι άλλο να κάνω; Εάν καθόμουν άλλον έναν χρόνο θα έπαιρνα κι άλλον.

Ήρθε ο Πανελούδης για να πάω στον ΠΑΟΚ και πήγε στην γυναίκα μου 91 εκατομμύρια για 40 ημέρες και την άλλη μέρα πρωί-πρωί τους πήγα τα λεφτά. Δεν με αγγίζει. Είμαι άτρωτος, γιατί δεν έχω το χρήμα για θρησκεία".

-Όλη αυτή η ιστορία με ένα δικό σου παιδί, τον Τόμιτς, που κατέθεσε κατά σου.. δεν σε πείραξε καθόλου;

"Καθόλου. Έχω κάνει και παλαιότερη δήλωση και είπα ότι πρέπει να μείνει στον Ολυμπιακό μέχρι να πεθάνει.

-Γιατί όμως;

"Έτσι γουστάρω. Δεν με πείραξε καθόλου και το αποδεικνύω και το λέω! Δεν με πρόδωσε κανένας. Δεν μπορεί να είναι δικό μου παιδί και να με προδώσει! Όταν μαλώσαμε προσπάθησε ο καθένας να κάνει το δικό του. Ρώτησες ποτέ τι έκανε ο φυσικοθεραπευτής ή ο φροντιστής; Που είναι όλοι αυτοί; Όλοι ζουν και βασιλεύουν και ο,τι χρειαστεί θα το έχουν από έμενα".

-Για τους Γιαννακόπουλους...

"Τα αδέλφια Γιαννακόπουλοι προσέφεραν τα μέγιστα στο μπάσκετ και πρέπει να τιμηθούν από το μπάσκετ. Δυστυχώς, δεν έχει κάνει κάνεις τίποτα ακόμα για αυτούς και είναι ντροπή. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που ήταν αντίπαλοι μου. Ο Θανάσης, σε μια γιορτή για τον Δημήτρη, στην οποία ήμουν καλεσμένος είχε πει μπροστά στους δημοσιογράφους πως ο,τι ήθελε στη ζωή του το είχε. Κύπελλα Ευρώπης, πρωταθλήματα και άλλα τέτοια..Ο μεγαλύτερος του όμως νταλκάς ήταν να πάω στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορούσα όμως να πάω ποτέ!"

-Γιατί;

"Επειδή αγαπάω πολύ τα παιδιά και δεν είχα αποκτήσει δικό μου, έπρεπε να τα μαθαίνω εκ του παραδείγματος και όχι με την θεωρία. Μόνο με το παράδειγμα θα πείσεις το παιδί. Είχα δηλώσει πως όσο είμαι στον Άρη, δεν θα πήγαινα ποτέ στον αντίπαλο. Όσα εκατομμύρια και αν μου έδινε! Στην Αθήνα, πήγα σε μια ομάδα από τις δύο. Όπου και αν πήγα, δεν πήγα ποτέ στον αντίπαλο.

Ο Φασούλας λέει πώς αφού κατάφερε ο Ιωαννίδης να με μάθει μπάσκετ τότε είναι ο καλύτερος προπονητής όλων των εποχών. Όλοι προσπάθησαν αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Αυτό μου το έστειλε σε χαρτί και το υπέγραψε. Που ο Φασούλας δεν βάζει υπογραφή ποτέ.

Και για να κλείσω με τα αδέρφια του Παναθηναϊκού. Οι Γιαννακόπουλοι έπρεπε να τιμηθούν. Και η συνέχεια, τα αδέλφια του Ολυμπιακού πρέπει να τα έχουμε στα ‘’ωπα-ωπα’’ γιατί εάν οι μεν ή οι δε σταματήσουν, πάει το μπάσκετ. Γιατί το μπάσκετ εξαρτάται από το κεφάλαιο και το κεφάλαιο το έχουν αυτοί. Και βλέπεις πως έχει νόημα γιατί ο κόσμος ξαναζωντάνεψε και πάει ξανά στο γήπεδο.

Ο ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

-Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο..

"Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση που ο Δημήτρης συνεχίζει. Έχει ήδη την οικογένεια του που έχει στρώσει το χαλί. Ενώ οι άλλοι το πήραν και το πήραν με την ψυχή τους. Δεν με ενδιαφέρουν οι εξάρσεις του, εμένα με ενδιαφέρει να είναι εντάξει, να πηγαίνει σωστά και να μην εκτρέπεται στα παιχνίδια και σε οτιδήποτε άλλο γιατί αυτήν τη στιγμή είναι το κεφάλαιο που κρατάει το μπάσκετ. Είναι αυτός που ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους δύο".

-Πιστεύεις ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει αδικηθεί από την διαιτησία της Ευρωλίγκας;

"Δεν ξέρω. Αυτόν θα ρωτήσεις".

-Ποιος παίκτης σε άκουγε περισσότερο και ποιος λιγότερο;

"Όλοι με άκουγαν. Δεν έχω κανένα παράπονο".

-Ο καλύτερος παίκτης που συνεργάστηκες; Eίναι ο Γκάλης;

"Ο έξυπνος άνθρωπος ακούει. Και ο Γκάλης είναι πολύ έξυπνος, αλλά και σοβαρός. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση που ήρθε εδώ και δεν πήγε κάπου αλλού. Είναι ένας πραγματικός Έλληνας που βοήθησε και το μπάσκετ".

-Πώς βλέπεις όλο αυτό που γίνεται με τον Αντεντοκούνμπο;

"Δεν συμμετέχω. Είναι ένα πραγματικά μεγάλο ταλέντο και θα δείξει στον δρόμο πόσο αγαπάει την Ελλάδα. Ανάλογα λοιπόν με την αγάπη και το φέρσιμο είναι και η ανταμοιβή".

Ο Ιωαννίδης δεν είχε τον Θεό (μαζί) του

-Ο Βασιλακόπουλος ευεργέτησε το μπάσκετ;

"Έχει βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά τώρα κάνει λάθη και δίνει δικαιώματα. Δεν γίνεται να τον σβήσεις γιατί προσέφερε.

-Για τον Στήβ Γιαντζόγλου και για τις δηλώσεις του για την Χρυσή Αυγή τι έχεις να πεις;

"Δεν συμμετέχω επειδή ο Στηβ είναι αγνό παιδί. Είναι ένα καλό παιδί και αδικήθηκε, αλλά αδικήθηκε και από τον εαυτό του".

-H σύνδεση σου με την θρησκεία και την πίστη είναι μεγάλη. Τι λές από μέσα σου όταν βλέπεις αυτά τα video με τις τρομερές ύβρεις για τα θεία;

"Καμία σχέση. Με ακούς τώρα να βρίζω; Κάπνιζα. Τώρα καπνίζω; Όλο αυτό ήταν πάνω στην ένταση. Παραφέρεσαι. Αυτό όμως λέει η θρησκεία. Να έρθεις πάλι στον δρόμο του Θεού. Να προσπαθήσεις και να έρθεις".

-Από εδώ και πέρα πώς θέλεις να σε θυμάται ο κόσμος;

"Όπως με θυμάται. Έτσι ακριβώς όπως με έχει στο μυαλό του. Έτσι θέλω. Είμαι πολύ υπερήφανος για την αγάπη που εισπράττω και χρωστάω στον κόσμο αυτόν και άλλα πράγματα. Έτσι αισθάνομαι και για αυτό πολεμάω, όπου μπορούμε να βοηθάμε. Είμαι τόσο γεμάτος από την αγάπη του κόσμου που πιστεύω πως έχω κερδίσει το πρώτο λαχείο που υπάρχει".

Φωτογράφιση: Παντελής Ζερβός

Photo αρχείου: Eurokinissi

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρεπούλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ