LONGREADS

Ο Γκιστ θέλει πρώτα το Final Four και μετά νέο συμβόλαιο

Ο Γκιστ θέλει πρώτα το Final Four και μετά νέο συμβόλαιο

Το νέο συμβόλαιο, ο Παναθηναϊκός, ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι οπαδοί του "τριφυλλιού", το σχόλιο στο Instagram και άλλα πολλά. Ο Τζέιμς Γκιστ παραχώρησε μια UNIQUE συνέντευξη στο Sport24.gr για όλα όσα βρίσκονται στο μυαλό του.

Για μία ακόμη χρονιά, ο Τζέιμς Γκιστ θα επιχειρήσει να ζήσει το όνειρό του. Αυτό που δεν έχει καταφέρει ποτέ ως τώρα, να φτάσει μέχρι το Final Four της EuroLeague και να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Την προηγούμενη τετραετία δεν τα κατάφερε, παρότι έφτασε δύο φορές κοντά στο να πετύχει τον στόχο του. Την πρώτη, ήταν η Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ αυτή που είπε "όχι" στον Παναθηναϊκό. Τη δεύτερη, ήταν η σειρά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ορθώσει απαγορευτικό στον δρόμο προς το Final Four.

Ο δρόμος προς την Κωνσταντινούπολη, το όνειρο που θέλει να εκπληρώσει, η σχέση με τον Τσάβι Πασκουάλ, το ΟΑΚΑ, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το νέο συμβόλαιο, το Instagram. Ο Τζέιμς Γκιστ μίλησε στο Sport24.gr σε μια UNIQUE συνέντευξη, από αυτές που θα πει όσα σκέφτεται και νιώθει, δίχως να αυτολογοκριθεί. Σε αυτή την συνέντευξη λοιπόν, ο 30χρονος φόργουορντ/σέντερ των "πρασίνων" δεν έμεινε στα τετριμμένα περί μεγάλων ευκαιριών και της προσπάθειας που θα κάνουν αυτός κι οι συμπαίκτες του στο παρκέ. Μίλησε από καρδιάς και είπε όσα σκέφτεται για τις μονομαχίες με τη Φενέρμπαχτσε και το μέλλον του, για το οποίο έχει ήδη αποφασίσει!

Συνέντευξη στους Γιώργο Οικονόμου και Αλέξανδρο Τρίγκα

- Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με αυτά που έρχονται, που είναι μπροστά. Τους αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε.

"Δεν μπορώ να πω ότι δεν περίμενα μια τέτοια ερώτηση (γελάει). Πάμε λοιπόν. Θα είναι ένα πολύ ωραίο και δυνατό ζευγάρι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα προετοιμάσει πολύ καλά την ομάδα του, αυτό είναι δεδομένο. Έχουν πολύ καλό ρόστερ και έμπειρους παίκτες, οπότε θέλουν να επιστρέψουν στο Final Four και να διεκδικήσουν το τρόπαιο, ειδικά από την στιγμή που το Final Four θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εκτός του Final Four εδώ και πέντε χρόνια, οπότε το κίνητρό μας είναι πολύ μεγάλο. Ξέρουμε τι σημαίνει για τον σύλλογο και τους οπαδούς του το να βρεθούμε εκεί και να διεκδικούμε το έβδομο ευρωπαϊκό. Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ήρθα στην ομάδα, που έχουμε το πλεονέκτημα έδρας, κι αυτό είναι κάτι που το σκέφτομαι πολύ έντονα γενικά. Την πρώτη μου χρονιά παίξαμε με την Μπαρτσελόνα, παρότι σπάσαμε την έδρα τους, έκαναν ένα "διπλό" στο ΟΑΚΑ, οπότε όλα κρίθηκαν στη Βαρκελώνη στο πέμπτο παιχνίδι. Την επόμενη χρονιά πάλι το ίδιο συνέβη, αφού παίξαμε στη Μόσχα για το Final Four, στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Όλο αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο κίνητρο για να έχεις το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό που φέτος όλα θα κριθούν στο ΟΑΚΑ".

"Αναμενόμενο το sold out με τη Φενέρμπαχτσε"

- Δεν πιστεύεις ότι μπορεί να επηρεάσει την σειρά το γεγονός ότι απέναντί σας θα βρίσκετε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

"Ό,τι γίνεται στο παρκέ, δεν αφορά τους οπαδούς. Έχει να κάνει με την ομάδα και τους παίκτες. Με εξαίρεση τον Νικ Καλάθη και τον Αντώνη Φώτση, κανείς άλλος δεν έχει παίξει για εκείνον. Μιλάμε για μια πενταετία πίσω. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και κανείς δικός μας παίκτης δεν σκέφτεται τι έχει γίνει στο παρελθόν, τι έχει κάνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για την ομάδα. Δεν υπάρχει... πάθος γι αυτόν. Αυτό αφορά τον κόσμο, οι οπαδοί μας θα το σκέφτονται, όχι εμείς. Εμείς βλέπουμε ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να πάμε μέχρι το Final Four, να διεκδικήσουμε το τρόπαιο και να φέρουμε το έβδομο ευρωπαϊκό στην Αθήνα".

- Μιας κι αναφέρθηκες στους οπαδούς, να σε ενημερώσουμε ότι τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε περίπου δέκα ώρες. Για την ακρίβεια, έπεσε το σύστημα διαδικτυακής πώλησης για μερικές ώρες λόγω της ζήτησης.

"Το πιστεύω, δεν θα σου πω ότι εκπλήσσομαι. Αυτός είναι ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Θυμάμαι ακόμη πως στην πρώτη μου χρονιά εδώ, στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς με την Μπαρτσελόνα υπήρχαν 30.000 άτομα στο ΟΑΚΑ. Πίστευαν όλοι ότι θα πάμε στο Final Four. Ήταν η πρώτη μου ευκαιρία να φτάσω μέχρι το Final Four. Σκέφτομαι ότι ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο στο Λονδίνο, κι εμείς αμέσως μετά τους "σκουπίσαμε" στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φέτος διαισθάνομαι κάτι αντίστοιχο. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση από τον κόσμο, αισιοδοξία και πίστη κι αυτό περνάει στην ομάδα. Μας βοηθάει πολύ η στάση του κόσμου και η προσέγγιση που υπάρχει προς την ομάδα. Υπάρχει όλο αυτό το hype λόγω της επιστροφής και της μονομαχίας με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μπορώ να εγγυηθώ λοιπόν πως αυτό που θα γίνει στο ΟΑΚΑ θα είναι κάτι μοναδικό, κάτι τρελό. Δεν μου κάνει λοιπόν εντύπωση το γεγονός που μου είπες. Είμαστε ο Παναθηναϊκός κι αυτά... συμβαίνουν".

- Πόση σημασία θα παίξει για εσάς το γεγονός ότι έχετε το πλεονέκτημα της έδρας;

"Όταν φοράς τη φανέλα του Παναθηναϊκού, συνειδητοποιείς ότι αυτό το γήπεδο έχει τους πιο έντονους και δυναμικούς οπαδούς στην Ευρώπη. Δεν χωρά αμφιβολία γι αυτό, το βλέπεις κάθε χρόνο, όχι μόνο φέτος ή πέρσι. Θα σου πω όμως ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί τι κάναμε στη regular season. Τα playoffs είναι διαφορετικά γιατί παίζεις πολλές φορές με την ίδια ομάδα και δεν είναι πλέον τόσο εύκολο να βγάλεις ένα "διπλό", άμα κάνεις το λάθος στην έδρα σου. Το σημαντικό είναι ότι δείξαμε πως έχουμε την ποιότητα και το βάθος για να κάνουμε μεγάλες εμφανίσεις και να προχωρήσουμε. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στη Ρεάλ Μαδρίτης για μικρές διαφορές, κερδίσαμε δύο φορές την Μπασκόνια. Έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε, απλά τώρα πρέπει να δείξουμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε στο Final Four".

Ο Γκιστ θέλει πρώτα το Final Four και μετά νέο συμβόλαιο
STOLISVAGGELIS

"Την τελευταία διετία χάσαμε την ταυτότητά μας"

- Επέστρεψες κι εσύ, την πιο κατάλληλη στιγμή. Αυτό κι αν είναι ιδανικό timing.

"Τα παιδιά έκαναν πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα. Κι ο κόουτς βοήθησε πολύ σε αυτό. Έχουμε βάθος για να κάνουμε πράγματα και αυτό φάνηκε στη regular season όσο έλειπα εγώ ή ο Μάικ (Τζέιμς). Είναι ενοχλητικό πάντως να βλέπεις όλα αυτά που γίνονταν από τον πάγκο με πολιτικά. Θέλω να είμαι στο γήπεδο και να παίζω. Γι αυτό μόλις γύρισα, ήθελα να κάνω τα πάντα για να δώσω όσα μπορώ στην ομάδα. Όλα είναι θέμα timing, πιστεύω ότι παίζουμε καλά την πιο κατάλληλη στιγμή. Είμαστε σε πολύ καλή φάση, έχουμε ξεκάθαρους ρόλους και ξέρει ο καθένας που είναι χρήσιμος και τι πρέπει να κάνει. Φαίνεται πως όντως επέστρεψα την κατάλληλη στιγμή. Ξέρεις κάτι όμως; Πιστεύω βαθιά μέσα μου, πως όλα γίνονται για κάποιον λόγο. Στο λέω ειλικρινά αυτό. Είμαι χαρούμενος που γύρισα και μπόρεσα να κάνω κι εγώ κάτι για να αποκτήσει η ομάδα το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Δεν λέω ότι όλα έγιναν χάρη σε εμένα, αφού είναι ομαδική δουλειά. Είναι ωραίο όμως να βλέπεις ότι προσφέρεις στην ομάδα και είσαι χρήσιμος. Όλοι είμαστε κομμάτια αυτής της επιτυχίας.

- Γύρισες στην δράση, κι ο Παναθηναϊκός από τότε είναι αήττητος. Κι αν θες να αφήσουμε στην άκρη τα παιχνίδια της Stoiximan.gr Basket League, το 5/5 στην EuroLeague είναι εντυπωσιακό.

"Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το κάθε κομμάτι που κάνω ξεχωριστά και για να νιώσω σπουδαίος ή κάτι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος για την ομάδα και να μπορώ να προσφέρω. Ξέρω τι μπορώ να δώσω, σε τι μπορώ να βοηθήσω, στην άμυνα, στα ριμπάουντ, στην ενέργεια. Είμαι ταπεινός, δεν θα σου πω ότι αλλάζω όλη την ομάδα, γιατί δεν είναι έτσι. Απλά είμαι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, το οποίο πλέον είναι ολοκληρωμένο και αυτό αποδίδει. Στο τέλος της ημέρας σημασία έχει τι κάνει η ομάδα συνολικά, όχι εγώ ή κάποιος άλλος".

- Αλήθεια, έχετε σκεφτεί τα όριά σας ως ομάδα;

"Δείξαμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Έχουμε αποκτήσει ταυτότητα πλέον, κι αυτή αφορά περισσότερο στο γεγονός πως ξαναγίναμε πολύ σκληροί στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός έχει γίνει διάσημος για την σκληρή του άμυνα, κάτι που δεν δείξαμε την προηγούμενη διετία. Χάσαμε την ταυτότητά μας και το πληρώσαμε. Φέτος είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο και λέμε "εμείς θα σε σταματήσουμε, εσύ μπορείς να μας σταματήσεις;". Πλέον βλέπεις ότι πολλές ομάδες αδυνατούν να βρουν τρόπο να σκοράρουν απέναντί μας, αλλάζουμε σε όλα τα σκριν και κρύβουμε το καλάθι. Προστατεύουμε την περιφέρεια, προστατεύουμε τη ρακέτα μας. Έχουμε όλα τα κομμάτια για να ξεχωρίσουμε, έχουμε τα "κλειδιά" για να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Μπορείς να βρεις αδυναμίες σε κάθε ομάδα, αλλά πιστεύω ότι σ' εμάς δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις κάτι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε έναν αγώνα το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, όχι κάποιος αντίπαλος. Από εμάς εξαρτώνται όλα".

- Μήπως λοιπόν το μεγαλύτερο μειονέκτημά σας όλη τη χρονιά ήταν ότι δεν ήσασταν πλήρεις;

"Όταν ξεκινάει μια σεζόν, έχεις στο μυαλό σου ότι κάποιοι θα τραυματιστούν. Είναι μέρος της δουλειάς. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχεις βάθος. Την πρώτη μου χρονιά εδώ, ο κόουτς Αργύρης Πεδουλάκης έπαιζε με μικρό ρόστερ, δεν είχε μεγάλο rotation, μετά ήρθε ο κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Πέρσι δεν είχαμε προβλήματα, αλλά αλλάξαμε πολλούς παίκτες. Κι αυτό επηρεάζει την ομάδα. Φέτος ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα, δεν είχαμε μεγάλες τροποποιήσεις. Ήρθε ο Κένι (Γκάμπριελ) την στιγμή που χτύπησα εγώ, μετά ήρθαν κι έφυγαν δύο παιδιά (σ.σ.: Πατ Καλάθης, Αλεσάντρο Τζεντίλε), αλλά αυτό συμβαίνει. Όλοι καταλαβαίνουν πως δεν είναι κάτι προσωπικό, αλλά είναι μέρος της δουλειάς. Από την στιγμή που ήρθα στην ομάδα, δεν έχω τελειώσει μια σεζόν με τον ίδιο προπονητή. Κι αυτό παίζει τον ρόλο του. Φέτος θα μπορούσα να πω ότι ήμασταν πιο ήρεμοι και έγιναν όλα όσα έπρεπε για να μην ξεφεύγει το μυαλό μας. Κάναμε καλές εμφανίσεις, κάναμε καλές εμφανίσεις, αλλά στην πορεία βελτιωθήκαμε. Γίναμε καλύτεροι στον έλεγχο του ρυθμού, αποκτήσαμε ρόλους και συνοχή και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο".

Ο Γκιστ θέλει πρώτα το Final Four και μετά νέο συμβόλαιο
STOLISVAGGELIS

"Λέω την αλήθεια, χωρίς να με νοιάζει πως θα νιώσει ο άλλος"

- Μετά από τόσα χρόνια στην ομάδα, δεν έχεις νιώσει λίγο... αρχηγός;

"Δεν θα το έλεγα έτσι, έχουμε αρχηγό. Θέλω απλά να είμαι ηγέτης, ειδικά για τους ξένους, επειδή είμαι εδώ πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνω και ξέρω καλύτερα τον κόσμο, τις απαιτήσεις της ομάδας και τη λογική που επικρατεί. Στο τέλος της ημέρας όμως, όλοι μας είμαστε μεγάλα παιδιά. Κανείς δεν θέλει να του λέει κάποιος τι πρέπει να κάνει, πως θα ζήσει. Δεν είμαι ο μπαμπάς τους (γελάει). Απλά θέλω να τους βοηθάω στην προσαρμογή και να είναι προετοιμασμένοι για όλα. Φέτος όλα τα παιδιά είναι πολύ "ανοιχτά", όχι μόνο στο να ακούσουν τον άλλον, αλλά και στο να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι. Όλοι θέλουμε το ίδιο, τη νίκη, την πρόκριση στο Final Four, τη διάκριση. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό"!

- Ναι, αλλά οι συγκρίσεις που γίνονται με τον Μάικ Μπατίστ δεν αφορούν μόνο στα χρόνια παρουσίας στην ομάδα, αλλά σε πολλά περισσότερα. Την συμπεριφορά, τη βοήθεια στα αποδυτήρια και τα ηγετικά χαρακτηριστικά.

"Προσπαθώ να κάνω τέτοια πράγματα. Είμαι αυτός που είναι απολύτως ειλικρινής, λέω την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, στον άλλον. Δεν με νοιάζει πως θα νιώσει ο άλλος. Η ομάδα είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, γι αυτό δεν θα αφήσω κανέναν να το ξεχάσει. Δεν με ενδιαφέρει τι μπορεί να νιώσει ο άλλος, τι μπορεί να σκεφτεί. Θέλω να καταστώ σαφές ότι πάνω απ όλα είναι η ομάδα και ότι θα κάνω τα πάντα για να βεβαιωθώ ότι όλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Θέλω να κερδίζω, και αυτό θέλω από όλους. Μπορεί κάποιος να με πει "ηγέτη" λόγω αυτού, αλλά δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι. Είμαστε στον Παναθηναϊκό, γι αυτό άμα δεν συμπεριφέρεσαι και δεν λειτουργείς με στόχο να είσαι στην κορυφή, τότε θα στο πω και θα είμαι σαφής. Δεν θα αφήσω κανέναν να μπει στον δρόμο μου στην προσπάθεια να κατακτήσω τίτλους με τον Παναθηναϊκό. Όποιος σκέφτεται διαφορετικά, μπορεί να πάει σε άλλη ομάδα".

- Όλα αυτά ίσως δείχνουν ότι είσαι κάτι παραπάνω από πολύτιμος για τον Παναθηναϊκό. Άρα, τίθεται το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου σου, αφού το υπάρχον λήγει το καλοκαίρι.

"Δεν ξέρω τι να σου πω, πέραν του ότι το καλοκαίρι είμαι ελεύθερος. Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι το να είμαι στον Παναθηναϊκό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το να είμαι στην Αθήνα, να με έχει αποδεχθεί η Ελλάδα, ο λαός της, ο σύλλογος και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Είναι υπέροχο να βλέπεις αυτόν τον κόσμο να σε στηρίζει και να φωνάζει για σένα, να σε αποθεώνει. Νιώθω τυχερός που τα έχω ζήσει όλα αυτά. Είναι υπέροχο συναίσθημα αυτό που έχω νιώσει εδώ. Για μένα, ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι μου, κι αν με ρωτάς, δεν θέλω να φύγω. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμένα αυτό. Προσωπικά δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου κάπου αλλού, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πω γι αυτό. Όλα είναι υπέροχα, από τη χώρα, την ομάδα, τη ζωή εδώ, τις συνθήκες εντός κι εκτός παρκέ. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα βρω κάπου αλλού καλύτερα. Δεν υπάρχει άλλο μέρος που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα κομμάτια μαζί. Στην Ισπανία έχεις πολλά από αυτά, αλλά η προηγούμενη εμπειρία μου εκεί (στη Μάλαγα) δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, στη Ρωσία υπάρχει το κρύο και οι μεγάλες αποστάσεις, στην Τουρκία γίνονται διάφορα τελευταία με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, οπότε το σκέφτομαι κι αυτό. Μπορεί κάποιος να σκέφτεται ότι είναι ωραίο να ταξιδεύει και να συναντάει νέα μέρη και κουλτούρες, αλλά προσωπικά δεν ασχολούμαι με κάτι τέτοιο, πολύ απλά γιατί μου αρέσει εδώ και δεν θέλω να φύγω".

"Δεν θέλω να είμαι αχάριστος"

- Κι επειδή είπαμε νωρίτερα πως όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, μήπως κι ο Παναθηναϊκός ήρθε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο στον δρόμο σου;

"Μπορείς να το πεις κι έτσι. Προσωπικά έχω πολύ μεγάλο κίνητρο να τα καταφέρω. Θέλω πάρα πολύ να κερδίζω. Θέλω να είμαι σε μια ομάδα που έχει στόχους να κατακτά τίτλους και να βρίσκεται στην κορυφή. Γι αυτό είμαι εδώ και γι αυτό θέλω να παλέψω".

- Για να επιστρέψουμε λίγο στο κομμάτι του τραυματισμού σου, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις έναν παίκτη που έχει τραυματιστεί σοβαρά να χαμογελά διάπλατα την επόμενη μέρα στα social media.

"Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Για τη φωτογραφία που ανέβασα την επομένη στο Instagram αναφέρεσαι. Κοίτα, πρέπει να κάνεις πιο "ελαφριά" κάθε κατάσταση που ζεις. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, επειδή τραυματίστηκα. Υπάρχει κόσμος εκεί έξω που ζει πολύ χειρότερα και έχει σαφώς πιο σημαντικά προβλήματα από εμένα. Ένας τραυματισμός ήταν, ΟΚ, πάμε παρακάτω. Δεν μπορείς να κάθεσαι να σκέφτεσαι τα χειρότερα, όταν ουσιαστικά δεν είναι κάτι τόσο σοβαρό. Κάποιοι δεν έχουν να φάνε, κάποιοι δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Γι αυτό δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Ήξερα ότι είχα μεγάλη απόσταση να διανύσω για να επιστρέψω, αλλά η λογική μου δεν άλλαξε. Ήθελα να γυρίσω, ήξερα ότι δεν ήμουν "τελειωμένος". Ακόμη δεν είμαι στο 100% αυτού που θέλω. Βελτιώνομαι όμως καθημερινά, γίνομαι καλύτερος και νιώθω πιο όμορφα".

Ο Γκιστ θέλει πρώτα το Final Four και μετά νέο συμβόλαιο
STOLISVAGGELIS

- Τραυματίστηκες κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, επέστρεψες στην δράση απέναντι στην ίδια ομάδα. Μοίρα.

"Αυτός ήταν ο στόχος μου, στο λέω ειλικρινά. Στην αρχή δεν ήξερα πόσο ακριβώς θα μείνω εκτός δράσης, αλλά όταν άρχισα να βλέπω το φως στην άκρη του τούνελ, συνειδητοποίησα ότι είχα μια ευκαιρία: να ξαναπαίξω με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είδα λοιπόν το πρόγραμμα και κύκλωσα αυτό το παιχνίδι. Στην αρχή έλεγαν ότι δεν θα προλάβω να παίξω πριν από τα playoffs, αλλά δεν ήθελα να γυρίσω τόσο αργά. Εκεί τα παιχνίδια είναι πολύ σκληρά και δεν ήθελα να μπω απευθείας σε αυτούς τους αγώνες. Ήθελα να παίξω πρώτα σε κάποιους αγώνες, ξέρεις για να βγάλω από πάνω μου την σκόνη από την απραξία και να βρω σιγά σιγά ρυθμό. Μόλις είδα την ημερομηνία του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σκέφτηκα ότι μπορώ να παίξω σε αυτό το παιχνίδι και γι αυτό δούλεψα πολύ σκληρά, κάθε μέρα στο γήπεδο και το γυμναστήριο. Το ήθελα πολύ, δεν απογοητεύτηκα από το γεγονός πως -για παράδειγμα- έκανα τρεις μήνες να πιάσω στα χέρια μου την μπάλα. Δεν μπορούσα να κάνω ούτε σουτ για ένα διάστημα. Μόλις λοιπόν ένιωσα καλά, τίποτα δεν μπορούσε να με σταματήσει πια".

- Που σημαίνει ότι δεν θα είχατε χάσει στον α' γύρο, αν δεν σωριαζόσουν τότε στο παρκέ, ε;

(γελάει) "Δεν ήθελα να πω αυτό. Ήμασταν μπροστά στο σκορ λίγο πριν το τέλος, παίξαμε καλά, αλλά στο τέλος χάσαμε. Ο Σέρχιο Γιουλ έκανε τρομερή εμφάνιση και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη. Νομίζω ότι μας ξέφυγε το παιχνίδι, το χάσαμε μέσα από τα χέρια μας, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μια μεγάλη νίκη. Στο ΟΑΚΑ λοιπόν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Είχα πολύ μεγάλο κίνητρο να αποδείξω πως είμαι "εδώ" και πιστεύω πως τα κατάφερα".

"Πλέον κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί"

- Είδαμε γενικά πολλά μεγάλα παιχνίδια φέτος, τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τις υπόλοιπες ομάδες.

"Αυτό που μου αρέσει στο νέο σύστημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, ή να κρύψει τις αδυναμίες του. Είδαμε ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης έκαναν τις περισσότερες ήττες τους σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Όλοι παίζουν με όλους, δεν μπορείς να αποφύγεις κάποια ομάδα είτε στο Top 16 είτε στα playoffs, είσαι υποχρεωμένος να αποδείξεις ότι μπορείς να ανταγωνιστείς τους πάντες. Κυριολεκτικά. Παλιότερα μπορούσες να επιλέξεις αντιπάλους, ως ένα βαθμό. Τώρα που πρέπει να παίξεις με όλους, βλέπεις ποιος είναι ο καλύτερος, ποιος μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και να είναι στην κορυφή".

- Να πάμε σε κάτι των ημερών. Είδαμε ότι ανακάλεσες δημόσια το σχόλιο που είχες κάνει στο προφίλ του Νίκου Παππά στο Instagram. Θέλεις να μας εξηγήσεις κάτι για αυτό;

"Θέλω να απολογηθώ εάν προσέβαλα κάποιον. Δεν ήθελα να προσβάλλω κάποιον ή να δημιουργήσω ατμόσφαιρα για την αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό. Δεν είπα κάτι εναντίον κάποιου, απλά έγραψα κάτι στον Νίκο (Παππά), κάτι που ακούω διαρκώς. Με βοήθησε πολύ στην επιστροφή μου, είμαστε μαζί τρία χρόνια και έχουμε ξεχωριστή σχέση. Οι δημοσιογράφοι μεγάλωσαν το γεγονός, προσπάθησαν να αλλάξουν το ύφος και να κάνουν κακό. Με στεναχώρησε όλο αυτό και με πείραξε. Γιατί δεν είμαι αυτός ο τύπος, δεν κάνω τέτοια. Ποτέ δεν έχω μιλήσει άσχημα για κάποιον, δεν έχω κάνει κακό σε κάποιον ή έχω προσβάλλει. Αντίθετα, όποτε με ρωτάνε λέω ότι είναι πολύ σημαντικό που ο Ολυμπιακός είναι σε αυτό το επίπεδο και το αγωνιστικό επίπεδο των ντέρμπι είναι τόσο υψηλό, γιατί αυτό κάνει καλό στο άθλημα και μας βοηθάει όλους. Δεν μπορείς να πεις κάτι κακό για αυτό. Δεν ήθελα να προσβάλλω κάποιον, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου".

"Στόχος μου να υπογράψω νέο συμβόλαιο"

- Αν πάει η ομάδα στο Final Four, δεν θα σε ακούσουμε να λες κάτι στα ελληνικά; Έστω μια φράση.

"Δεν ξέρω καν ελληνικά, δεν ξέρω αν το έγραψα και σωστά (γελάει). Δεν έχω γνώση της γλώσσας, απλά λέω αυτό που ακούω. Ένα σύνθημα απλά. Δεν ξέρω ελληνικά, μπορώ να πω απλά ένα "γεια" και ένα "ευχαριστώ". Ένας βασικός λόγος που δεν μιλάω είναι πως όλοι εδώ μιλάνε αγγλικά, οπότε δεν χρειάστηκε να μάθω ή να ασχοληθώ. Η ζωή μου είναι πολύ εύκολη στο κομμάτι της επικοινωνίας".

- Οπότε, εφόσον έρθει ένα νέο συμβόλαιο να υποθέσουμε ότι το να κάνεις μαθήματα ελληνικών θα είναι μέσα στα σχέδιά σου;

"Θα δούμε τι θα γίνει. Σίγουρα στόχος μου είναι να υπογράψω νέο συμβόλαιο, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα αποκλειστικά. Αν μπορούσα να επιλέξω, θα σου έλεγα ξεκάθαρα πως θέλω να μείνω εδώ, αλλά δεν αποφασίζω μόνο εγώ. Θα σου ξαναπώ πως μου αρέσει η Ελλάδα, αγαπώ αυτή την ομάδα και τη ζωή εδώ. Το να θεωρείσαι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ομάδας, όπως εγώ, είναι τεράστιο και το απολαμβάνω. Θα δούμε τι θα γίνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ