LONGREADS

Get Ρέντη: Εκεί που μεγαλώνουν οι θρύλοι

Get Ρέντη: Εκεί που μεγαλώνουν οι θρύλοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πώς προετοιμάζονται οι αυριανοί παίκτες του Ολυμπιακού; Πού μεγαλώνουν οι επόμενοι θρύλοι; Μπήκαμε στα άδυτα της Ακαδημίας τους Ολυμπιακού στο Ρέντη και βγήκαμε με αυτό το ενδιαφέρον mini documentary.

Το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη αποτελεί το "στολίδι" του Ολυμπιακού. Όχι μόνο σε επίπεδο πρώτης ομάδας, παρέχοντας τα πάντα στους ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών, αλλά και σε αυτό των Ακαδημιών. Εξι χρόνια μετά τη συμφωνία των Σωκράτη Κόκκαλη και Βαγγέλη Μαρινάκη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού στον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών σε κάθε επίπεδο, τα πάντα έχουν αλλάξει άρδην. Προς το καλύτερο.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Γιώργος Περπερίδης

Special Project Manager: Γρηγόρης Μπάτης

Σκηνοθεσία: Έβαν Μαραγκουδάκης

Οπερατέρ: Κωνσταντίνος Καλαβρέζος

Ήχος: Κωνσταντίνος Καλαβρέζος

Το ξέρατε ότι...

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στο κομμάτι που αφορά (και) την Ακαδημία τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστιες για τα ελληνικά δεδομένα. Εδώ πλέον η φιλοσοφία του Ολυμπιακού είναι ξεκάθαρη: πρωταθλητής μπορεί να μην γεννιέσαι, στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη όμως γίνεσαι! Η εκπαίδευση των νεαρών παικτών πραγματοποιείται σε επαγγελματικά πρότυπα.

From legend to legend: ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ FOOTSHIRTS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Από τις πιο μικρές ηλικίες φτάνοντας μέχρι την Κ-20, στο προπονητικό κέντρο των Πειραιωτών ο ποδοσφαιριστής μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος, τον σεβασμό προς το παιχνίδι και τον αντίπαλο αλλά και τον τρόπο για να φτάσει μέχρι την πρώτη ομάδα: δουλεύοντας να γίνει πρωταθλητής. Ο Ολυμπιακός μεθοδικά έχει χτίσει το σύστημα παραγωγής του και αυτό που περιμένει στο άμεσο μέλλον είναι να γευτεί τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι ελπίδες για ένα ακόμη καλύτερο "ερυθρόλευκο" μέλλον γεννιούνται πλέον εντός των τειχών του Ρέντη, έχοντας γαλουχηθεί στην φιλοσοφία του συλλόγου.

Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο σημερινό επίπεδο όσον αφορά την λειτουργία των Ακαδημιών του χρειάστηκε να επενδύσει σημαντικά ποσά για έργα αναβάθμισης αλλά και σε έμψυχο δυναμικό:

  • Τέσσερα γήπεδα είναι διαθέσιμα στο προπονητικό κέντρο των Πειραιωτών για τα τμήματα υποδομής. Αυτό που φτιάχτηκε πρόσφατα είναι με πλαστικό χόρτο τελευταίας γενιάς, προκειμένου να γυμνάζονται οι παίκτες όταν πρόκειται να δώσουν επίσημο ματς σε ανάλογο αγωνιστικό χώρο.
  • Υπάρχουν ξενώνες που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 39 παιδιά, τα οποία παράλληλα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα τους στα σχολεία και φυσικά για την μετακίνηση τους (και όλα τα υπόλοιπα) φροντίζει ο Ολυμπιακός.
  • Η Ακαδημία έχει πλέον το δικό της γυμναστήριο, με σύγχρονα μηχανήματα. Οι παίκτες των τμημάτων υποδομής έχουν δικά τους αποδυτήρια (με σάουνα αυτά των Νέων) και χώρο να γευματίζουν στο εστιατόριο του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη. Παράλληλα υπάρχουν πάντα μασέρ που αναλαμβάνουν να κουράρουν τους παίκτες πριν ή μετά την προπόνηση.
  • 7000. Τόσα είναι τα παιδιά που έχει στο δίκτυο των Σχολών του συνολικά ο Ολυμπιακός. Όσο για την ακαδημία των Πειραιωτών στου Ρέντη (από την Κ-8 μέχρι την Κ-20) , βρίσκονται 265 παιδιά. Σημαντική λεπτομέρεια: όταν ένα παιδί μπει στην Ακαδημία της ομάδας, τότε ο Ολυμπιακός αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα της εκπαίδευσης του. Ότι χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής καλύπτεται οικονομικά από τον σύλλογο. Οι γονείς δεν επιβαρύνονται σε τίποτα.
  • Οι Πειραιώτες οργανώνουν σεμινάρια διατροφής και ψυχολογίας για να ενημερώνονται και οι γονείς των παιδιών. Παράλληλα στελεχώνουν την Ακαδημία με ειδικούς επί των θεμάτων, όπως τον κ. Γιάννη Ζαρώτη, Αθλητικό Ψυχολόγο με τεράστια πείρα στο αντικείμενο. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και μέλος της Ένωσης Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). Συχνά βλέπει τους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας μετά το τέλος της προπόνησης
  • Ο Ολυμπιακός, πέρα από αυτές σε Ελλάδα και Κύπρο, διατηρεί Σχολή και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στο Σικάγο. Εσχάτως έχει δεχθεί προτάσεις και από πολλές χώρες σε τρεις Ηπείρους, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και να λειτουργήσουν Σχολές των Πειραιωτών!
  • Χουτεσιώτης, Βούρος, Τσιμίκας στελέχωσαν φέτος την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ συμμετοχές είχαν οι Σάλιακας, Μανθάτης, Λάτσι. Ο Νικολάου πήρε μέρος στο δεύτερο κομμάτι της προετοιμασίας των Πειραιωτών, αυτό που έγινε επί τουρκικού εδάφους πέρσι το καλοκαίρι. Πρώτη φορά τόσοι παίκτες μαζεμένοι από την Ακαδημία απασχολούν την πρώτη ομάδα.
  • Σε αυτά τα χρόνια τρεις παίκτες της Ακαδημίας (Γιάννης Φετφατζίδης, Πραξιτέλης Βούρος, Νίκος Βέργος) αγωνίστηκαν στο Champions League, ενώ ο Μπάμπης Λυκογιάννης πήρε μέρος στο Europa League.
  • Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που συμμετέχει στο UEFA Youth League και στα τρία χρόνια έχει να επιδείξει μεταξύ άλλων νίκες κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, στη Γιουβέντους, στην Ατλέτικο Μαδρίτης, την Άρσεναλ.
  • Τα χρόνια αυτά η ομάδα Νέων έχει πάρει το Πρωτάθλημα Super League K-20, τη σεζόν 2012-13, τη σεζόν 2014-15 και 2015-16 ενώ το 2013 έφτασε έως τους "8" του Next Gen Series και την περίοδο 2014-15 στους "16" του UEFA Youth League.
  • Στο επίπεδο Εφήβων (Κ-17) ο Ολυμπιακός από το 2011 έως σήμερα είναι συνεχώς στο Final-4 ενώ έχει κατακτήσει τα Πρωταθλήματα Super League K-17 της περιόδου 2010-11 και 2014-15 με το φετινό να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Στους Παίδες, ο Ολυμπιακός ήταν ο πρώτος σύλλογος που κατέκτησε το 2014 το Πρωτάθλημα Super League K-15 και το επανέλαβε το 2016.
  • Βασίλης Βούζας, Φώτης Στρακόσια, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Τάσος Πάντος, Γιώργος Αμανατίδης, Γιώργος Κοκολάκης, Τάσος Μητρόπουλος, είναι άνθρωποι που έχουν φορέσει με ξεχωριστή επιτυχία τα "ερυθρόλευκα" και πλέον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Ακαδημίες. Όπως και ο Γρηγόρης Γεωργάτος, που πάντα διαθέτει χρόνο για να βρίσκεται κοντά σε αυτά τα παιδιά. Χωρίς να παραγνωρίζεται η συνεισφορά των προαναφερθέντων και φυσικά όλων των ανθρώπων που εργάζονται για τις Ακαδημίες, ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον πρόεδρο της ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, Γιώργο Παύλου, που με την καθημερινή αφοσίωση του έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ραγδαία ανάπτυξη της Ακαδημίας.
  • Φέτος ο Ολυμπιακός στην ομάδα Νέων είχε 14 (!) επαγγελματικά συμβόλαια, αρκετών χιλιάδων ευρώ. Συνολικά η λειτουργία της Ακαδημίας στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη στοιχίζει στους Πειραιώτες αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τόσα που ξεπερνά τα μπάτζετ πολλών ομάδων της Superleague.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ