LONGREADS

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον βρίσκεται στην Αθήνα για το φιλικό Ελλάδα - Ισλανδία. Το Sport24.gr εντόπισε τον 27χρονο, ο οποίος άφησε αιχμές για τον Μάρκο Σίλβα, λέγοντας ότι ήταν ο μόνος που δεν τον ήθελε στον Ολυμπιακό. Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ, στο γκολ στο Emirates, ενώ χαρακτήρισε τον Πουλίδο ως τον καλύτερο επιθετικό που έχουν αυτή τη στιγμή οι Πρωταθλητές Ελλάδας.

Στις 26 Ιουλίου του 2015 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Άλφρεντ Φινμπόγκασον, με την μορφή του δανεισμού από την Ρεάλ Σοθιεδάδ.

Το φλερτ των Πειραιωτών με τον Ισλανδό διεθνή στράικερ δεν ήταν ξαφνικό. Από το καλοκαίρι του 2014 είχε μπει στο "ερυθρόλευκο" ραντάρ ο Φινμπόγκασον, προερχόμενος από 59 τέρματα σε 70 εμφανίσεις στην διετία της παρουσίας του στην Eredivisie με την φανέλα της Χέρενφέν.

Η ολλανδική ομάδα ήξερε πλέον ότι τα σύνορα της δεν μπορούσαν να χωρέσουν τον Ισλανδό φορ και στόχος ήταν να τον πουλήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Οι διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό κράτησαν για κάμποσες μέρες, ωστόσο η Σοθιεδάδ μπήκε στο κάδρο αποφασισμένη να... σπρώξει το πακέτο, όπως και συνέβη.

Οι Βάσκοι δαπάνησαν το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ και έκαναν δικό τους τον παίκτη με συνοπτικές διαδικασίες. Όμως η συνεργασία τους δεν κύλησε ιδανικά, αφού ο τρόπος παιχνιδιού της Σοθιεδάδ ουδόλως βόλευε ένα στράικερ με τα χαρακτηριστικά του Φινμπόγκασον.

Έτσι λοιπόν ο Ισλανδός με καθυστέρηση ενός χρόνου έπιασε Λιμάνι, όμως τόσο οι δικές του προσδοκίες, όσο και του συλλόγου, δεν δικαιώθηκαν. Επί της ουσίας ο Μάρκο Σίλβα ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την προοπτική του Φινμπόγκασον, ο οποίος πέρασε ένα εξάμηνο παίζοντας ελάχιστα με τα "ερυθρόλευκα" και κυρίως... παρακολουθώντας από τον πάγκο ή την εξέδρα τις προσπάθειες των συμπαικτών του.

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"

Στο τέλος του περασμένου Γενάρη ο 27χρονος φορ υπέγραψε στην Άουγκσμπουργκ και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η -σύντομη όπως αποδείχθηκε- περιπέτεια του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Ο Ισλανδός δύο μήνες μετά επέστρεψε στην χώρα μας, καθώς η Εθνική Ισλανδίας θα αντιμετωπίσει την Εθνική Ελλάδας, στο γήπεδο που ήταν το σπίτι του Φινμπόγκασον για σχεδόν έξι μήνες. Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντήσουμε τον παίκτη προκειμένου να μας πει την δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στο διάστημα της παρουσίας του στον Ολυμπιακό και όχι μόνο.

Χαμογελαστός, ευδιάθετος, στην ώρα του και χωρίς ίχνος τουπέ, πίνοντας ένα ντεκαφεϊνέ, ο Φινμπόγκασον ήταν έτοιμος να περάσει από την ανάκριση του Sport24.gr, την στιγμή που οι συμπαίκτες του αναχωρούσαν για μια επίσκεψη στην Ακρόπολη.

Πριν φορέσει τα "ερυθρόλευκα" το καλοκαίρι του 2015, είχε την ευκαιρία να το κάνει 12 μήνες νωρίτερα, επιλέγοντας τότε την Σοθιεδάδ. Αν το μετάνιωσε; Μετά από μόλις 1181 λεπτά συμμετοχής και 4 γκολ η λογική λέει "ναι". Εκείνος;

"Είναι μια καλή ερώτηση. Είναι εύκολο να πεις, όταν δεν πηγαίνουν καλά τα πράγματα, ότι εάν έκανα εκείνο ή το άλλο... αλλά να είμαι ειλικρινής, δεν θα άλλαζα την απόφασή μου, γιατί αλήθεια απήλαυσα τη χρονιά μου στην Ισπανία.

Ως ποδοσφαιριστής δεν πήγα όσο καλά θα ήθελα, αλλά ήταν μια μεγάλη και ωραία εμπειρία. Στην Primera, νικήσαμε την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, είναι μια εμπειρία, την οποία μπορεί να σου προσφέρει μόνον η Ισπανία και για μένα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Μπορεί, βλέποντας τα πράγματα μεταγενέστερα η ομάδα να μην μου ταίριαζε τόσο πολύ, αλλά έπαιξα με τους Γκριεζμάν και Βέλα στις πτέρυγες, σε μια ομάδα που ήταν πολύ επιθετική την προηγούμενη σεζόν.

Η απόφαση είναι πολύ δύσκολη από την πρώτη στιγμή, αλλάξαμε προπονητή μετά από τρεις μήνες και ήταν όλα πάλι νέα, από την αρχή. Δεν βγήκε όπως είχα σχεδιάσει, αλλά δεν μετανιώνω", ήταν η αφοπλιστική απάντηση του Ισλανδού.

Μόνο ο Σίλβα δεν με ήθελε

Η πορεία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα έδειχνε ότι είναι πραγματικός "killer" μπροστά από την αντίπαλη εστία, καθώς δεν έχανε την ευκαιρία να ματώνει τα δίχτυα. Με 59 τέρματα άλλωστε σε δύο σεζόν, δεν υπήρχε αμφιβολία επ' αυτού. Και μετά την κακή παρένθεση στην Primera Division, ήταν πολλοί αυτοί που πόνταραν στην αναγέννηση του Άλφρεντ Φινμπόγκασον με τα "ερυθρόλευκα". Τι πήγε στραβά;

"Υπάρχει μόνος ένας λόγος. Ο προπονητής προτιμούσε άλλους επιθετικούς. Για εμένα είναι απλό, γιατί έκανα οτιδήποτε μου ζητούσε. Το κλαμπ με ήθελε και με θεωρούσε αξιόλογο παίκτη, το σταφ με ήθελε, οι συμπαίκτες μου το ίδιο, η διοίκηση με ήθελε και τον Γενάρη μου ζητούσε να μείνω εδώ. Οπότε ο μόνος λόγος είναι ο προπονητής.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίον δεν μπόρεσα να πετύχω. Όταν κάνεις ο,τι μπορείς και δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις, δεν μπορείς να δείξεις κάτι".

Ο Ισλανδός δεν έκρυψε την πικρία του για τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε ο Μάρκο Σίλβα και στην ερώτηση αν ένιωθε υποτιμημένος, ήταν ξεκάθαρος.

"Ναι, κατά κάποιο τρόπο. Ο καθένας που γνωρίζει τι συνέβαινε καθημερινά στις προπονήσεις, οι άνθρωποι μέσα στην ομάδα ξέρουν τι συμβαίνει. Εάν δεν παίρνεις την ευκαιρία, δεν εννοώ 10-15 λεπτά, εννοώ 5-6-7 ματς στη σειρά - όπως συμβαίνει και με τους άλλους επιθετικούς - για εμένα είναι αδύνατον. Χρειάζομαι έναν προπονητή που να με στηρίζει, να με πιστεύει.

Νόμιζα ότι θα το είχα αυτό το χρόνο, σε αυτή την κατηγορία και την ομάδα που ήρθα. Αλλά, δε συνέβη. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, ακόμη κι αν πέτυχα το νικητήριο γκολ στο Λονδίνο, κόντρα στην Άρσεναλ. Το επόμενο ματς ήμουν στον πάγκο. Αυτό δείχνει τα πάντα για το τι σκεφτόταν ο προπονητής".

Υπάρχουν περιπτώσεις παικτών παρόμοιες με τη δική του και προπονητές που εξηγούν στους παίκτες τον λόγο που δεν χρησιμοποιούνται. Συνέβη αυτό στην δική του;

"Ποτέ δεν μου μίλησε ο Σίλβα. Ποτέ", υποστήριξε ο Φινμπόγκασον και εγκαταλείποντας το χαμόγελο του αλλά πάντα ήρεμος, εξήγησε το πότε πήρε την απόφαση ότι πρέπει να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό.

"Τον Δεκέμβρη ήμουν πολύ απογοητευμένος, επειδή κάθε εβδομάδα ήταν η ίδια. Ήμουν καλά, ένιωθα καλά, δεν τραυματιζόμουν ποτέ. Σε ηλικία 27 ετών, θα πρέπει να παίζεις.

Και τις αρχές Γενάρη ξεκίνησα δυνατά μετά τη διακοπή, δούλεψα σκληρά και ήμουν ανοικτός στην προοπτική να μείνω ακόμη περισσότερο, αλλά άρχισε ξανά αυτό το πράγμα που δεν έχει σημασία ό,τι κάνεις στην προπόνηση... Απλά δεν παίρνεις τις ευκαιρίες.

Είπα ότι φτάνει, έως εδώ. Δεν θα καθίσω να σπαταλήσω άλλους μήνες εδώ. Εννοώ ότι ήθελα να μείνω εδώ, αλλά ωθήθηκα στην πόρτα της εξόδου. Από τον προπονητή, αυτός ήταν ο μόνος άνθρωπος, ο οποίος δεν με ήθελε εδώ".

Το γκολ της καριέρας μου στο Emirates

Πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο για τον ίδιο, είχε προλάβει να πετύχει ένα ιστορικό γκολ για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες σε 12 επισκέψεις τους στην Αγγλία μετρούσαν ισάριθμες ήττες και στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015, επισκέφθηκαν το "Emirates" για να αντιμετωπίσουν την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε δύο φορές. Ο Αλέξις Σάντσες ισοφάρισε σε 2-2 για τους "κανονιέρηδες" στο 65', όμως με την σέντρα και μετά από γύρισμα του Πάρντο, ο Φινμπόγκασον άγγιξε την μπάλα με τέτοιο τρόπο που ήταν αδύνατον να αντιδράσει ο Οσπίνα. Αυτό το τέρμα αποδείχθηκε αρκετό για να φύγει ο Ολυμπιακός με το "διπλό" από το Λονδίνο και νικητής για πρώτη φορά επί αγγλικού εδάφους. Τι σήμαινε για τον Ισλανδό φορ αυτό το γκολ;

"Σίγουρα αυτό το γκολ είναι το πιο αξιομνημόνευτο στην καριέρα μου. Για πολλούς λόγους. Ήταν το νικητήριο γκολ, το πρώτο μου ματς στο Champions League, έγινα μόλις ο δεύτερος Ισλανδός που σκόραρε σε αυτή τη διοργάνωση, για πολλούς λόγους ήταν σπουδαία αυτή η βραδιά. Πολλοί φίλοι μου υποστηρίζουν την Άρσεναλ και η Premier League θεωρείται Νο1 στην Ισλανδία. Πολύ μεγάλη στιγμή για εμένα, αναμφίβολα".

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Φινμπόγκασον μόλις έχει σκοράρει στο "Emirates" και... τρελαίνεται

Σύμφωνα με τον Φινμπόγκασον, αυτό το γκολ δεν... έτυχε καθώς η συνεργασία του με τον δημιουργό του τέρματος ήταν θέμα χημείας από την πρώτη ματιά.

"Πράγματι, έπαιζα πολύ καλά με τον Πάρντο στην προετοιμασία. Έβαλα το γκολ στο φιλικό με την Μπεσίκτας στο "Καραϊσκάκης", έβαζα γκολ στην προπόνηση. Παίζαμε πολύ καλά με τον Πάρντο. Είναι μερικοί παίκτες που δεν χρειάζονται να μιλήσουν για να δώσουν την πάσα, είχαμε και καλή σχέση κι έξω από το γήπεδο".

Το γκολ στο "Emirates" έμοιαζε με εισιτήριο που θα άνοιγε περισσότερες πόρτες στον Ισλανδό για την ενδεκάδα; Τουλάχιστον αυτό πίστευε ο ίδιος...

"Ναι μετά από αυτό το γκολ, ήμουν 100% σίγουρος γιατί ήξερα ότι σήμαινε πολλά", παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Φινμπόγκασον, πριν σκοτεινιάσει και πάλι αφού ο προπονητής του είχε διαφορετική άποψη.

"Τα τελευταία τρία ματς, πριν από αυτό, δεν είχα λεπτό συμμετοχής, οπότε μου προκάλεσε έκπληξη, νόμιζα ότι αυτό το γκολ θα σήμαινε πολλά για εμένα. Αλλά, δυστυχώς, δεν άλλαξε την κατάσταση για εμένα. Ακόμη κι αν σκόραρα κόντρα στην Άρσεναλ, ο κόουτς είχε αποφασίσει πριν από αυτό...".

Κάποια στιγμή λες στοπ. Ως εδώ, είναι γελοίο

Στην ίδια κατηγορία με τον Φινμπόγκασον εκείνη την περίοδο ήταν και ο Άλαν Πουλίδο. Δεν έπαιρνε ευκαιρίες ο Μεξικανός επιθετικός, κάτι που συνέβη σταδιακά από τον Γενάρη και μετά. Στη θέση του θα μπορούσε (;) να είναι ο Ισλανδός. Ήταν όμως διατεθειμένος να το ρισκάρει;

"Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά με την δική μου κατάσταση δεν το νομίζω. Είναι εύκολο να το πεις, αλλά όποιος βλέπει τις προπονήσεις και όσοι είναι στο κλαμπ βλέπουν πόσο προπονείσαι και αυτό δεν εξαργυρώνεται, μπορείς να συνεχίσεις αυτή την κατάσταση, αλλά κάποια στιγμή λες στοπ. Ως εδώ, είναι γελοίο. Εάν έμενα θα ήταν ένα τεράστιο ρίσκο για εμένα, ίσως να μην έπαιζα καθόλου, ίσως να έπαιζα λίγο. Εάν έμενα πάντως θα έδινα το 100% σε κάθε ματς και σε κάθε προπόνηση, σίγουρα...".

Ο Ισλανδός διεθνής στράικερ πρόλαβε να συνυπάρξει με τους Ιντέγε, Πουλίδο και για λίγο με τον Χάρα. Ποιος από τους τρεις θεωρεί ότι συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία;

"Ο Πουλίδο είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος επιθετικός του Ολυμπιακού, με τον Χάρα έκανα προπόνηση μόνο τρεις εβδομάδες. οπότε δεν μπορώ να πω. Ο Πουλίδο για εμένα, είναι ο καλύτερος", υποστήριξε ο 27χρονος φορ πριν βάλει στο κάδρο και τον Κώστα Φορτούνη.

"Από τους άλλους παίκτες, ο Φορτούνης είναι πολύ καλός. Βεβαίως κι έχει τη δυνατότητα να παίξει σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Θα πρέπει να είναι τυχερός και ο προπονητής να τον "πηγαίνει" επίσης. Εάν πάει σε μια ομάδα, η οποία δεν παίζει τόσο επιθετικό σύστημα, δεν θα είναι και τόσο καλό. Οπότε θα είναι καλύτερα να πάει σε ομάδα που θα ταιριάξει. Κι ο Τσόρι Ντομίνγκες, είναι επίσης ένας πάρα πολύ καλός παίκτης".

Οι παίκτες με τους οποίους "κόλλησε" στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη πάντως ήταν... made in Spain.

"Οι συμπαίκτες με τους οποίους ήρθα πιο κοντά είναι οι Ρομπέρτο και Μποτία, έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. Μιλούσα λίγα ισπανικά, αυτό έκανε καλό και με βοήθησαν".

Στον Πειραιά ο "Φίνμπο" έμεινε ένα εξάμηνο, ωστόσο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η διαφορά του Ολυμπιακού με τις υπόλοιπες ομάδες είναι τόσο μεγάλη, όσο μαρτυρά και ο βαθμολογικός πίνακας.

"Ναι, πιστεύω ότι η βαθμολογική διαφορά αντικατοπτρίζει την απόσταση. Γιατί έχεις 20-22 παίκτες επιπέδου, όταν οι άλλες ομάδες έχουν 12-13 κι αυτό φαίνεται στην ποιότητα του ματς, όταν βγαίνεις στο γήπεδο. Αυτή είναι η δύναμη του Ολυμπιακού. Η οικονομική δυνατότητα, κάνει την ομάδα καλύτερη και σε κάθε θέση έχει 2-3 παίκτες μεγάλων δυνατοτήτων. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, επομένως δεν είναι έκπληξη που πήρε το πρωτάθλημα τόσο εύκολα".

Δυστυχώς πάντως στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας υπάρχουν προβλήματα που μοιάζουν άλυτα και τα φώτα συχνά στρέφονται μακριά από το αγωνιστικό σκέλος, όπως συμβαίνει και με την ματαίωση του Κυπέλλου. Κάτι το οποίο γνωρίζει ο Φινμπόγκασον.

"Είναι λυπηρό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο επίκεντρο πρέπει να είναι το άθλημα. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι παίκτες και κανείς άλλος. Όταν υπάρχει χάος δεν μπορείς να προσελκύσεις και καλούς παίκτες. Πιστεύω ότι πρέπει να συμβούν αλλαγές, σημαντικές αλλαγές. Δεν ξέρω πώς μπορούν να το πετύχουν, αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει".

Εύκολη η επιλογή ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

Φτάνοντας στο τέλος του κεφαλαίου "Ολυμπιακός", ο 27χρονος φορ αποκάλυψε ότι δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την απόφαση του όταν βρέθηκε στη μέση του ενδιαφέροντος που έδειξαν γι' αυτόν ο ΠΑΟΚ και οι Πειραιώτες, το περασμένο καλοκαίρι.

"Το καλοκαίρι του 2014 που πήγα στην Σοθιεδάδ με ήθελε ο Ολυμπιακός. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήρθε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και ήταν έντονο, ωστόσο μπήκε στην εικόνα και ο Ολυμπιακός. Έπρεπε να διαλέξω, μου είπε κάποια πράγματα για τον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Λέκο, όμως ήθελα να πάω στην καλύτερη ομάδας της Ελλάδας. Στο τέλος ήταν μια εύκολη απόφαση για εμένα να επιλέξω τον Ολυμπιακό".

Στο Λιμάνι αγωνίστηκε μόλις για 542 λεπτά συνολικά, μέτρησε 2 γκολ και 1 ασίστ, ώσπου στα τέλη του περασμένου Γενάρη βρέθηκε στην αγκαλιά της Άουγκσμπουργκ. Έπειτα από 7 ματς για λογαριασμό της γερμανικής ομάδας έχει στο ενεργητικό του 3 γκολ και 2 ασίστ, επομένως δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένος με τη νέα περιπέτεια στην Bundesliga.

"Για εμένα είναι πολύ καλά, έπαιξα έξι ματς από την αρχή. Είναι ένα νέο πρωτάθλημα, είναι όλα νέα για εμένα. Μου αρέσει γιατί παίζω απέναντι σε μεγάλες ομάδες, σε μεγάλα γήπεδα. Γεμάτα γήπεδα, κάθε εβδομάδα, οπότε για εμένα είναι πάρα πολύ θετικό μέχρι τώρα.

Σκόραρα απέναντι στην Ντόρτμουντ, την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ένα φανταστικό ματς για εμένα. Δυστυχώς, χάσαμε. Κάναμε μια πάρα πολύ καλή αρχή, βάλαμε ένα ωραίο γκολ. Αλλά η Ντόρτμουντ είναι μια τοπ-ομάδα κι απέδειξε στο τέλος ότι ήταν καλύτερη από εμάς", εξομολογείται ο Φινμπόγκασον. Όσο για την προοπτική να μείνει στην Άουγκσμπουργκ και για τη νέα σεζόν;

"Ναι, είναι μια καλή επιλογή για εμένα, εάν συνεχιζόταν αυτό κι έμενα στην Bundesliga. Νομίζω ότι είναι μια καλή επιλογή για την καριέρα μου".

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"

Ο Ισλανδός πανηγυρίζει ένα τέρμα απέναντι στην Γκλάντμπαχ

Με το Euro 2016 να πλησιάζει, ο Ισλανδός στράικερ δεν ήθελε να ρισκάρει την θέση του στην αποστολή της Εθνικής του ομάδας, όμως αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος που αποφάσισε να ψάξει για νέο σύλλογο τον Γενάρη.

"Ναι, βέβαια, η προοπτική του Euro έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαι ποδοσφαιριστής για να παίζω. Δεν θα είμαι ποτέ χαρούμενος, εάν δεν παίζω. Αλλά ήταν ένας ακόμη λόγος. Εάν έμενα εδώ (στον Ολυμπιακό) και δεν έπαιζα, θα έβαζα την θέση μου σε κίνδυνο. Τώρα έχω πάει στην Άουγκσμπουργκ, σε μια ομάδα κι έναν προπονητή, ο οποίος με πιστεύει. Είναι μεγάλη η πιθανότητα, να ισχυροποιήσω τη θέση μου στην εθνική ομάδα για το Euro 2016".

Θα ψάξουμε κάτι παραπάνω από τη συμμετοχή

Στα γαλλικά γήπεδα η Ισλανδία θα δώσει για πρώτη φορά το παρών σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων. Σαφώς και υπάρχει ενθουσιασμός, όμως οι Ισλανδοί δεν θα αρκεστούν μόνο στη συμμετοχή.

"Βεβαίως και δεν θα πάμε στη Γαλλία, μόνο για να διασκεδάσουμε. Θα πάμε εκεί να κερδίσουμε τα ματς, αλλά είναι η πρώτη φορά. Θα είναι κάτι μεγάλο για εμάς, ο,τι και να κάνουμε θα είναι θετικό. Δεν είναι ότι έχουμε την προσμονή να νικήσουμε, δεν είναι μεγάλες οι προσδοκίες", ξεκαθαρίζει ο Φινμπόγκασον πριν θυμηθεί την Εθνική Ελλάδας του 2004 και θέσει τον στόχο των συμπατριωτών του στο Euro 2016.

"Στο ποδόσφαιρο, όλα είναι πιθανά. Το 2004, κανείς δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το τρόπαιο. Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι στα πρωτοσέλιδα ότι θα πάρουμε το Euro, θα πάμε να νικήσουμε κάθε ματς και ο πρώτος στόχος είναι να περάσουμε τον όμιλο. Από εκεί και πέρα, όλα είναι πιθανά".

Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία είναι οι αντίπαλοι που περιμένουν στη διοργάνωση, με τον Φινμπόγκασον να αποκαλύπτει το ματς που έχουν σημαδέψει από τώρα οι Ισλανδοί.

"Είναι δύσκολο να πω ότι κάνουμε υπολογισμούς από τώρα για τον όμιλο, γιατί είναι πολλά ματς ακόμη μέχρι το Euro. Παίζουμε την Τρίτη, μετά δεν έχει νόημα, έχουμε πολλές υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά, βεβαίως, και το σκεφτόμαστε. Τέσσερις ή τρεις βαθμοί μπορεί να είναι αρκετοί. Γιατί 16 ομάδες προκρίνονται από τις 24. Με την Πορτογαλία μπορούμε να πάρουμε ένα βαθμό, δεν είναι ότι δεν είμαι ρεαλιστής, είναι μεγάλοι παίκτες, αλλά οι μεγάλοι παίκτες δεν κάνουν πάντα μεγάλες ομάδες.

Το πιο σημαντικό ματς για εμάς, είναι το δεύτερο με την Ουγγαρία. Όλοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε αυτό το ματς. Και το τελευταίο είναι με την Αυστρία, δεν ξέρεις σε τι θέση θα είσαι σε εκείνη την αναμέτρηση. Η Αυστρία είναι μια καλή ομάδα, καλά οργανωμένη, παρόμοια με τη δική μας. Στόχος μας είναι να προκριθούμε, οπότε πιο κρίσιμο ματς είναι αυτό με την Ουγγαρία στο οποίο θέλουμε τη νίκη".

Η βελτίωση της Εθνικής Ισλανδίας τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία και αποτυπώνεται στο γεγονός της παρθενικής της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2016. Είναι προϊόν της δουλειάς που γίνεται στο ποδόσφαιρο της χώρας και τα εθνικά κλιμάκια ή απλά μια σύμπτωση; Προφανώς το πρώτο...

"Δεν νομίζω ότι είναι τύχη. Ίσως η τύχη είναι ότι έχουμε πολλούς καλούς παίκτες, το ίδιο χρονικό διάστημα. Είμαστε πολλοί που παίζαμε μαζί στην U21, κερδίσαμε τη Γερμανία με 4-1. Πήγαμε στο Euro U21, της Δανίας το 2011 μαζί με άλλες 8 ομάδες.

Αυτός ο κορμός ποδοσφαιριστών, είναι πλέον και στην εθνική Ανδρών. Αποτελούν μεγάλο κομμάτι της εθνικής ομάδας, οπότε είναι πολλοί οι λόγοι. Δεν είναι ένας μόνος λόγος, ώστε να πεις γι' αυτό, γι' αυτό... Επίσης το κοουτσάρισμα στην Ισλανδία έχει γίνει καλύτερο, ειδικά σε επίπεδο νέων, οι συνθήκες είναι καλύτερες.

Παλαιότερα, δεν μπορούσε να παίξεις το χειμώνα, τώρα μπορείς σε κλειστό χώρο. Έχουμε 12 κλειστά γήπεδα, κάτι το οποίο είναι πολύ καλό για τις νέες γενιές παικτών".

Φινμπόγκασον: "Γελοίο που δεν έπαιζα στον Ολυμπιακό"

7 γκολ έχει πετύχει για λογαριασμό της Εθνικής Ισλανδίας ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον

Ο Λαρς Λάγκερμπακ είχε μια μακρά θητεία στην Εθνική Σουηδίας. Ξεκίνησε από την U21 (1990-1995), συνέχισε στην Ανδρών ως assistant (1998-1999) και από το 2000 έως το 2009 ήταν στο τιμόνι των "Βίκινγκς" ως πρώτος προπονητής. Υπό την καθοδήγηση του η Εθνική Σουηδίας έδωσε το παρών στην τελική φάση των Euro 2000, 2004 και 2008, όπως και στα Παγκόσμια Κύπελλα το 2002 και το 2006.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2011 ο Λάγκερμπακ συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ισλανδίας, την οποία θα οδηγήσει φέτος το καλοκαίρι στα γαλλικά γήπεδα. Τον ρόλο του 68χρονου τεχνικού στην διαρκή άνοδο της ομάδας εξηγεί ο Φινμπόγκασον:

"Έφερε την εμπειρία που είχε και την οποία δεν είχαμε στην Ισλανδία, καθώς δεν είχαμε συμμετάσχει σε μεγάλα τουρνουά. Έχει δουλέψει με μεγάλες ομοσπονδίες, πήγε με τη Σουηδία σε 5-6 τελικές φάσεις διοργανώσεων. Έφερε στην Ισλανδία κάτι που δεν είχαμε, εμπειρία από το εξωτερικό σε top-level. Αυτό ήταν που χρειαζόμασταν, να φέρει τα δικά του συστήματα, τις δικές τους σκέψεις. Παίζαμε 4-4-2 σε κάθε ματς, ανεξαρτήτου αντιπάλου.

Ο καθένας στην ομάδα ξέρει το σύστημα, οπότε είναι πολύ θετικό αυτό για εμάς. Όταν έχει μια μικρή ομάδα θα πρέπει να είσαι πολύ οργανωτικός και ο πιο σημαντικός παίκτης είναι η ομάδα. Ίσως είναι δύσκολο να μας βάλουν γκολ, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στις μεγάλες διοργανώσεις.

Ξέρουμε το σύστημα. Παίξαμε με αυτό το σύστημα απέναντι στην Ολλανδία, με την Ολλανδία παίξαμε δύο φορές. Παίξαμε με το ίδιο σύστημα και κόντρα στις πιο αδύναμες ομάδες. Το σύστημα έχει καλά και κακά σημεία, αλλά σε εμάς "δουλεύει", κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Δεν μπορεί όλες οι ομάδες να παίζουν σαν την Βραζιλία ή την Ισπανία. Θα πρέπει να παίζεις με βάση της δυνατότητές σου, δεν θα είμαστε ποτέ η καλύτερη ομάδα του κόσμου, αλλά μπορούμε να είμαστε η πιο οργανωμένη, η πιο πειθαρχημένη.

Οπότε, νομίζω, ότι είμαστε καλύτεροι στα πράγματα που μπορούμε να είμαστε. Έχουμε παίκτες, οι οποίοι παίζουν στην Premier League, τη Serie A, την Bundesliga. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες μέσα στο σύστημα, αλλά το σημαντικότερο είναι η πειθαρχία κι αυτή δουλεύει".

Εθνική Ελλάδας, Ρανιέρι και Λέστερ

Η Ισλανδία αντιμετωπίζει το βράδυ της Τρίτης (28/3, 20:30) την Ελλάδα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και ο 27χρονος φορ παραδέχθηκε ότι δυσκολεύετε να ερμηνεύσει τα άσχημα αποτελέσματα της Εθνικής μας τον τελευταίο χρόνο.

"Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Δεν έχω δει όλα τα ματς, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Με τα πάνω του και τα κάτω του. Είναι γενιές που είναι καλές, άλλες... μπορείς να παίζεις καλά, να παίζεις άσχημα, να παίρνεις αποτελέσματα, αλλά η Ελλάδα έχει πολλούς παίκτες οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του Champions League, παίζουν σε top ομάδες, ίσως να μη συνθέτουν σωστά την ομάδα που θα έπρεπε (να συνθέτουν)".

Αντίθετα ήταν βέβαιος για το που οφείλεται το γεγονός ότι ο Κλάουντιο Ρανιέρι απέτυχε στο τιμόνι της Εθνικής Ελλάδας, αντιστρόφως με την παρουσία του στην τεχνική ηγεσία της Λέστερ, την οποία οδηγεί προς τον τίτλο της Premier League.

"Είναι θέμα χημείας. Είναι το ποδόσφαιρο, έτσι. Το βλέπεις και στους ποδοσφαιριστές. Βλέπεις πόσοι καλοί ποδοσφαιριστές πηγαίνουν σε μια ομάδα και δεν πετυχαίνουν. Όπως ο Τόρες μετά τη Λίβερπουλ, πήγε στην Τσέλσι και την Ατλέτικο. Μετά τη Λίβερπουλ, κανείς δεν ξέρει κανείς τι συνέβη. Στο ποδόσφαιρο για κάποιο λόγο, μερικές φορές, τα πράγματα δεν λειτουργούν. Αλλά, εάν είσαι δυνατός, θα φανεί και στο γήπεδο".

Από τον Σιόβα στον... Ρονάλντο

Ο Φινμπόγκασον είναι πιθανό να τεθεί αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Σιόβα το βράδυ της Τρίτης, συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό μέχρι πριν δύο μήνες. Με ένα πονηρό χαμόγελο, ο Ισλανδός στράικερ στέλνει το μήνυμα του στον Έλληνα στόπερ...

"Ξέρω ότι μπορώ να παίξω κόντρα στον Σιόβα. Ξέρω τα μυστικά του, όπως βέβαια κι αυτός τα δικά μου. Αλλά, εγώ ξέρω περισσότερα από τα μυστικά του", λέει ξεσπώντας σε γέλια ο 27χρονος φορ πριν απαντήσει αφοπλιστικά για το ίνδαλμα που είχε παίζοντας στην θέση του επιθετικού.

"Ο Ρονάλντο, ο Βραζιλιάνος. Ο καλύτερος όλων. Ο Μέσι κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι διαφορετικοί παίκτες, αλλά ως Νο9 ο Ρονάλντο είναι ο κορυφαίος".

Δυστυχώς το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ξεφύγει από τα τραγικά γεγονότα σε Παρίσι και Βέλγιο, που επλήγησαν από τρομοκρατικές επιθέσεις. Με τον προβληματισμό των γαλλικών αρχών να είναι έντονος όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοστούν ενόψει του Euro 2016 που θα φιλοξενηθεί στη χώρα. Πώς νιώθει για αυτή την κατάσταση ένας ποδοσφαιριστής που θα βρεθεί στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι;

"Δεν τα σκέφτομαι αυτά τα πράγματα. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το ελέγξεις. Βεβαίως και δεν είναι καθόλου καλό αυτό που συμβαίνει, ειδικά σε αθλητικά γεγονότα.

Είναι στη ζωή και δεν μπορείς το ελέγξεις, δεν μπορείς να ελέγξεις ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, εάν συμβεί. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, είμαι ένας ποδοσφαιριστής και δεν μπορώ να κάνω πιο βαθιά ανάλυση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ