ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Eκανε προπόνηση στους -10"

"Eκανε προπόνηση στους -10"

Ο πρώτος προπονητής του Δημήτρη Διαμαντίδη, Κώστας Πιλαφίδης γυρνώντας τον χρόνο πίσω θυμάται όλα εκείνα τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν και τον βοήθησαν να γίνει παίκτης - σταθμός στο ελληνικό μπάσκετ

Αναμφίβολα ένα κεφάλαιο στη μεγάλη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ θα τιτλοφορείται με το όνομα του. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπειτα από μία γεμάτη καριέρα που είχε πολλούς τίτλους, προσωπικές διακρίσεις και νίκες έριξε τους τίτλους τέλους. Το Sport24 μίλησε με τον πρώτο προπονητή του "3D" στην Καστοριά, τον Κώστα Πιλαφίδη και ρίχνει φως στα πρώτα βήματα ενός παίκτη που βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος. Ποια ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώριζαν όντας αμούστακο παιδί; Πώς ήταν ο χαρακτήρας του και γιατί τον αγαπούσαν οι συμπαίκτες του; Γιατί δεν κλήθηκε ποτέ στις μικρές Εθνικές και πώς βρέθηκε από τη Γ' εθνική στον Ηρακλή που έπαιζε στην Α1; Αυτός είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης πριν τον μάθει όλη η Ευρώπη!

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας την πρώτη φορά που τον είδατε ερχόμενος να παίξει μπάσκετ;

" Για εμένα τότε ήταν απλά ένας από τους 12 αθλητές που είχα. Απ' ότι θυμάμαι είχε έρθει πιο αργά από τους υπόλοιπους κι έτσι ήταν ο τελευταίος που είχε μπει στις προπονήσεις. Τότε ξεκινούσε να παίξει μπάσκετ. Ήταν μία συμπαθητική φυσιογνωμία, χαμογελαστός και ευχάριστος οπότε ήταν θετική η αύρα του στο χώρο. Μπασκετικά δεν είχε ξαναπαίξει και τότε ξεκινούσε να βρίσκεται σε προπονήσεις. Αυτό που ξεχώριζες πάνω του ήταν ότι επρόκειτο για ένα μακρύ σωματότυπο, όμως δεν είχε τίποτα άλλο που να κάνει τη διαφορά. Στην καριέρα μου είχα δει χιλιάδες παιδιά με τέτοιο χαρακτηριστικό".

Podcast: Ο Νίκος Ζήσης και ο Κώστας Τσαρτσσαρής εξηγούν στο Pick-n-Pop με τον Στέφανο Τριαντάφυλλο τι σημαίνει "Δημήτρης Διαμαντίδης"

Στις πρώτες προπονήσεις ποια στοιχεία ξεχωρίσατε πάνω του;

" Τότε η Καστοριά ήταν μία ομάδα που έψαχνε για νεαρούς παίκτες. Εφόσον ήταν συνεπής στην παρουσία του και στη συμπεριφορά του δεν ψάχναμε άλλα στοιχεία. Τότε στην ομάδα φτιάχναμε παίκτες και δεν υπήρχε η δυνατότητα να τους παίρνουμε έτοιμους. Η συνέπεια, η οξυδέρκεια κι η αφοσίωση ήταν τα πρώτα στοιχεία που έδειξε και μετά ξεκίνησε να εξελίσσεται".

"Eκανε προπόνηση στους -10"

Παρατηρώντας τον στην Καστοριά να μεγαλώνει μέσα στις προπονήσεις βλέπατε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι αυτό το επίπεδο;

" Όχι δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Το μόνο που διέκρινες τότε ήταν ένα παιδί που βελτιωνόταν θεαματικά. Είχε συγκροτημένη σκέψη μέσα στο παρκέ, είχε πίστη και ήταν συνέχεια στο γήπεδο και στο αντικείμενο με απόλυτη συγκέντρωση. Αυτά τον χαρακτήριζαν. Ήταν μεγάλος σε ηλικία λίγο πριν τα 15 και γι αυτή την ηλικία είχε μεγάλη εξέλιξη σε πολλά πράγματα που του έλειπαν. Όπως και άλλα παιδιά της ομάδας που είχαμε τότε, ήθελε πολύ να παίζει μπάσκετ κι αυτό φαινόταν, καθώς έφευγε από το γήπεδο και μου έλεγαν άλλοι πως τον έβλεπαν να πηγαίνει στο γήπεδο του σχολείου και να παίζει μόνος του.

Τότε όλη η ομάδα έκανε προπόνηση στις 7 το πρωί με θερμοκρασίες ακόμα και στο -10 και μετά πήγαιναν στο σχολείο. Ο Δημήτρης και τα άλλα παιδιά που ήταν στην ομάδα δούλεψαν σκληρά. Μπορεί να μην έπαιξαν όλοι μπάσκετ σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως ο Διαμαντίδης, όμως όσοι άντεξαν αυτούς τους ρυθμούς έπαιξαν".

Πώς ήταν οι σχέσεις του με τους συμπαίκτες του και με εσάς;

" Ήταν αγαπητός γενικά γιατί ήταν ένα παιδί χαμογελαστό και αλτρουιστής στο παιχνίδι του και με αυτό το στοιχείο εξελίχθηκε κιόλας. Ο αλτρουισμός ήταν αυτό που τον χαρακτήρισε στην αρχική του πορεία στην Α1. Το team spirit τον ξεχώριζε και τον έκανε αγαπητό γιατί είναι σημαντικό για έναν παίκτη να μην κοιτάει μόνο τον εαυτό του αλλά και τους συμπαίκτες του. Είναι σημαντικό ότι αυτό το έκανε με χαρά κι όχι γιατί κάποιος του το επέβαλλε. Ακόμα και τώρα που αν πάρει 40 σουτ δεν θα του πει κανείς τίποτα αυτός προτιμάει να πασάρει κάτι που αποδεικνύει ότι είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Προφανώς κι εμείς στην ομάδα του λέγαμε ότι λόγω θέσης πρέπει να κοιτάζει τους υπόλοιπους πρώτα και μετά τον εαυτό σου, όμως εκείνος το είχε μέσα του γι αυτό και το κράτησε μέχρι τώρα".

"Τα άλλα παιδιά ήταν πιο έτοιμα"

Αναρωτηθήκατε τότε για τους λόγους που δεν καλούνταν στις εθνικές ομάδες;

" Μην είμαστε άδικοι γιατί τότε στις Εθνικές ήταν ο Νίκος Κεραμέας που είναι άξιος άνθρωπος και καθαρός στη διαδικασία του. Το παιδί ήταν στην άκρη της χώρας στα σύνορα. Είναι διαφορετικό να ζεις κάθε μέρα έναν παίκτη και είναι αλλιώς να τον βλέπουν περιστασιακά μία φορά στο τόσο οι περιφερειακοί κόουτς. Άλλωστε, η μπασκετική του ηλικία ήταν μικρή αλλά η βιολογική του μεγάλη. Αν δεν ζεις το παιδί δεν είναι εύκολο ο εκλέκτορας να ξέρει επακριβώς γι αυτόν. Μία φορά που τον είχα πάει στην προεθνική υπολειπόταν σε δύναμη από τα υπόλοιπα παιδιά και φαινόταν ότι έπρεπε να βελτιώσει κάποια πράγματα. Τα άλλα παιδιά έδειχναν πιο έτοιμα. Γενικά δεν νομίζω ότι αδικήθηκε, απλά δεν ήταν αρκετά έτοιμος".

Πως βρέθηκε από την Καστοριά να παίρνει το δρόμο για την Α1 και τον Ηρακλή;

" Εγώ ήξερα ποιος ήταν και τι ήταν ο Δημήτρης, οπότε κάποια στιγμή που ψάχναμε να έχουμε πιο νέα παιδιά στον Ηρακλή τον πήρα. Υπήρχε η διάθεση από την Καστοριά να τον αφήσουν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για πιο ψηλά κι έτσι έγινε. Ήταν ένας παίκτης που κάποιος έπρεπε να του δώσει χώρο για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο ένας προπονητής που δεν τον ήξερε καλά να τον πάρει στην Α1 με πολλές αμφιβολίες για το αν θα κάνει τελικά γι αυτό το επίπεδο".

"Eκανε προπόνηση στους -10"

Όταν ήταν να φύγει από τον Ηρακλή είχατε μιλήσει μαζί του;

" Μιλούσαμε αραιά και που για θέματα που ήθελε να μου μιλήσει, όμως εκείνη την εποχή δεν είχαμε επικοινωνήσει. Για εμένα ήταν εντυπωσιακό όλο αυτό γιατί έζησα την προσαρμογή του από τη Γ εθνική στον Ηρακλή και μετά με εντυπωσίασε πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε στον Παναθηναϊκό. Σε 2 μήνες είχε καταφέρει να πείσει τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος είναι ένας προπονητής που ζητάει πολλά και χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος και τεστ για να τον πείσεις. Όταν είδα πόσο γρήγορα προσαρμόστηκε, τότε πίστεψα ότι μπορεί να κάνει πολλά στην καριέρα του".

Γνωρίζοντας τον αρκετά χρόνια βλέπετε αλλαγές στον χαρακτήρα του;

" Μαζί του μιλάω πολύ αραιά ή αν τύχει και βρεθούμε. Από τη γενική εικόνα και τις τοποθετήσεις του αυτό που εισπράττω είναι ότι κρατάει ακέραιες τις αρχές και τις ηθικές του αξίες. Δεν έχει μπρος - πίσω και όποιες αποφάσεις πήρε τις στήριξε μέχρι τέλους είτε αυτές αφορούσαν την Εθνική ομάδα, είτε το ΝΒΑ. Ό,τι απόφαση πήρε παρά τις πιέσεις την τήρησε και ήταν συνεπής".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ