ΣΤΗΛΕΣ

Pole dancing with the stars

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography PHOTO BY: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Τα σπορ που έχουν και ένα στύλο στη μέση, υπάρχουν εδώ και κοντά μια χιλιετία. Μην κοιτάς που εσύ ενημερώθηκες για το pole dancing... από αφηγήσεις φίλων. Το σημερινό Atalent Show θα σε κάνει σοφότερο. Μπορεί και να σε "ρίξει", γιατί δεν το λες το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Βοnus: το πρόγραμμα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Θέλω λίγο, να ανοίξεις τους ορίζοντες σου. Να αφήσεις το μυαλό σου ελεύθερο. Μην το περιορίσεις σε ό,τι πιστεύεις πως ξέρεις, γιατί... θα χάσεις. Για αρχή, να διευκρινίσω ότι αυτό το Atalent Show θα ασχοληθεί με το pole dancing. ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ STRIP DANCING. Αν διερωτάσαι γιατί οι αθλήτριες φορούν τα άκρως απαραίτητα, η απάντηση είναι η προφανής: για να μη σκοτωθούν! Βλέπεις, κάπου πρέπει να βρίσκουν αντίσταση, όταν αναρριχώνται στον στύλο. Όπως μας είπε η δασκάλα μας, Μάντυ Φραγκιαδάκη "κατ' αρχάς, καθαρίζουμε το στύλο με οινόπνευμα. Υπάρχουν κάποιες κρέμες που βοηθούν, ώστε να υπάρχει τριβή, χωρίς να προκύπτουν μώλωπες", αλλά όποιος θέλει να κάνει το drop, δεν θα τα καταφέρει "ατσαλάκωτος". Τι 'ν τούτο; Δες πρώτα ποια είναι η δασκάλα μας και στο τέλος του προγράμματος που εκτέλεσε για τους αναγνώστες του Sport24.gr, θα δεις και το drop.

Η Μάντυ που λες, πήρε τον τίτλο στο πρώτο ελληνικό πρωτάθλημα Pole Dance (2014). Ακολούθησαν και άλλοι. Είχαν προηγηθεί συναπτά πρωταθλήματα, στην ιστιοπλοΐα και όταν η κυβερνήτης του σκάφους της (αγωνιζόταν στα 420) της είπε πως θα σταματήσει "μπήκα στη διαδικασία να βρω ένα άλλο χόμπι". Αναζήτησε μια εναλλακτική μορφή εκγύμνασης στο διαδίκτυο "που να είναι και δυναμική, όπως η ιστιοπλοϊα" έπεσε πάνω στο pole dancing. "Πάντα μου άρεσαν τα ακροβατικά και θαύμαζα τους αθλητές της ενόργανης γυμναστικής" και για αυτό δοκίμασε την τύχη της.

Pole dancing with the stars

Η πρώτη φορά "στο υπόγειο του σπιτιού μου, όπου τοποθέτησα έναν στύλο που είχα αγοράσει και προσπαθούσα να κάνω ό,τι έβλεπα στο YouTube" την έπεισε πως είχε βρει... το νέο της έρωτα. Μετά, βρήκε μια σχολή και το συνέχισε από εκεί. Από το 2010 διδάσκει, όπως και χορογραφεί. Συναντηθήκαμε στο Nick Marianos Dance Factory , στη Γλυφάδα (Αγγέλου Μεταξά 52) και της συστήσαμε τους μαθητές της. Την πρόκληση είχαν αποδεχθεί οι Έρρικα Ρούσσου (Oneman.gr) και Φώντας Σέμπρος (Sport24.gr). Την... καταγραφή των ντοκουμέντων, ανέλαβε η Γεωργία Παναγοπούλου (Tourettephoto.com). Για παν ενδεχόμενο, είχαμε ζητήσει να είναι στο ραντεβού και μια μαθήτρια που να έχει κάνει περισσότερα από... μηδέν μαθήματα. Η Ειρήνη λοιπόν, είχε ασχοληθεί παλαιότερα με την ενόργανη, ακολούθησαν ουκ ολίγες άλλες αθλητικές δραστηριότητες, πριν διαπιστώσει ότι το pole dance ήταν κάτι που και τη διασκέδαζε και της έβαζε δύσκολα. Πες γεια και στην Ειρήνη και συνεχίζουμε.

Η Μάντυ δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Φώντα. Τουναντίον, ενημέρωσε πως υπάρχουν αρκετοί άνδρες που ενδιαφέρονται για το σπορ "ειδικά τα τελευταία χρόνια και αφοσιώνονται περισσότερο στο ακροβατικό κομμάτι". Που δεν το λες και εύκολο. Όχι ρώτα και τον Φώντα, ο οποίος είναι από τους τύπους που γυμνάζονται καθημερινά.

Φώντα, μίλα.

"Εγώ και το "Dancing" δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, όσον αφορά στο "Pole", δεν ήξερα καν πως γυρίζει, άρα προφανώς δεν είχα ιδέα από Pole Dancing. Δέχτηκα να πάω στη Γλυφάδα έχοντας στο μυαλό μου πως απλά θα κάνω το ζέσταμα και... βλέπουμε. Το είχα υποτιμήσει είναι η αλήθεια. Τόσο που μόλις μία ώρα πριν το μάθημα είχα γυρίσει απ'το γυμναστήριο και προφανώς δεν είχα την απαιτούμενη ενέργεια. Ήταν εξαιρετική η εμπειρία και εύκολα θα πήγαινα ξανά για μία ανάλογη προπόνηση, για να δω τι μπορώ να κάνω και ξεκούραστος. Τρομερή γυμναστική για το πάνω μέρος του σώματος, δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας και είναι δεδομένο πως σε 2-3 μήνες προπόνησης θα έχεις δει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Μάντυ είναι εξαιρετική δασκάλα, όχι επειδή κάνει όλα αυτά τα εντυπωσιακά στον στύλο, αλλά επειδή πραγματικά ξέρει να σου μεταδώσει αυτό που χρειάζεται (ούτε αυτό το περίμενα, καθώς 9 στους 10 γυμναστές είναι απλά απαράδεκτοι). Τόσο καλή δασκάλα που αφού... γνωριστήκαμε καλύτερα μου την "είπε" για την τσίχλα! Και ενώ το μάθημα είχε τελειώσει, και είχα βάλει τα παπούτσια μου, η Μάντυ με έβαλε πάλι στο... ρινκ για να κάνω το... αναποδογύρισμα. Ας πούμε πως το έκανα".

Δες, καρέ, καρέ τη φάση.

H ειδικός διαβεβαιώνει ότι έπειτα από τρεις μήνες ενασχόλησης (για τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα), θα έχεις πάρει τον αέρα του στύλου και θα μπορείς να εκτελέσεις πρόγραμμα με τις βασικές κινήσεις και αξιοζήλευτη ευλυγισία. Ανάλογα με το ζήλο που θα δείξεις, μπορεί να εκτελέσει και πιο σύνθετα πράγματα. Τι εννοώ; Ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Η Έρρικα θέλει να κρατήσει επαφή με το στύλο

Η Έρρικα "ψήθηκε" τόσο με τη διαδικασία, που σκέφτεται να βρει μια σχολή και να ασχοληθεί περαιτέρω. Αλλά να μη στα λέω εγώ. Ας τα πει η ίδια. Έρρικα, πώς πέρασες στο μάθημα; "Ας ξεκινήσουμε με λίγη αυτοκριτική: Η σχέση μου με τις στηρίξεις στα χέρια είναι λίγο καλύτερες από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ με τους Μεξικανούς. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μόλις η Νίκη μου πρότεινε να παρακολουθήσω ένα μάθημα pole dancing, έβαλα τα γέλια. Και εγώ και όσοι έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο χώρο.

Μεταξύ μας, δεν έχω ιδέα πώς είπα το 'ναι' και πώς βρέθηκα μία εβδομάδα αργότερα στη Γλυφάδα να ακούω τη δασκάλα να μου λέει να 'σηκώσω πιο ψηλά τη λεκάνη'. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προς μεγάλη μου έκπληξη (περίμενα τα χειρότερα από τις επιδόσεις μου) όχι μόνο τα πήγα σχετικά καλά με το στύλο, αλλά ψήθηκα και τρελά να κρατήσω επαφή μαζί του.

Γιατί πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που αγνοούσα παντελώς ότι μπορώ να κάνω και γι αυτό, ευχαριστώ και τη δασκάλα Μάντυ που πρώτον, ήταν τόσο ήρεμη ώστε να αφήνει τις υστερίες του 'εγώ δεν το κάνω αυτό' να πέφτουν κάτω και δεύτερον, γιατί με τις ασκήσεις που επέλεξε να μας δείξει πείστηκα ότι το pole δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζαμε. Ή όσο νόμιζα, τέλος πάντων.

Υ.Γ.: Εννοείται ότι την επομένη της προπόνησης δεν μπορούσα να τεντώσω τα χέρια μου. Εννοείται".

Πάμε τώρα, στα δικά μας. Η Έρρικα και ο Φώντας είχαν ενημερωθεί από την αρχή πως θα κάνουν την προπόνηση που κάνει ο οποιοσδήποτε άλλος εμφανίζεται σε χώρο με στύλους και λέει ότι θέλει να δοκιμάσει, να δει αν του αρέσει. Η θέληση και η δέσμευση ήταν τέτοια που η Μάντυ τους έδειξε και περισσότερο προχωρημένα πράγματα, στα οποία ανταποκρίθηκαν οι άνθρωποι μας. Και μπράβο τους και εύγε τους, που τους είπε και η δασκάλα.

Pole dancing with the stars

Όλα ξεκινούν με την προθέρμανση που αφορά όλο το σώμα, όλους τους μύες και διαρκεί σε πρώτη φάση, περί τα 15 λεπτά. Όσο προχωρά το επίπεδο, γίνεται πιο εντατικό και πιο δύσκολο. "Ουσιαστικά, κάνουμε ζέσταμα και ενδυνάμωση" διευκρινίζει η δασκάλα μας. Για το πρώτο τέταρτο που λες, δεν υπάρχει η παραμικρή επαφή με το στύλο. Και μετά... αρχίζουν τα ωραία. Πριν αρχίσουν βέβαια, η Μάντυ δεν παραλείπει να πει πως "όταν ξεκινά κάποιος με περιστρεφόμενο στύλο, αρχικά μπορεί να ζαλιστεί. Είναι όμως, ελεγχόμενο" και με τον καιρό... περνάει. Πάρε μια γεύση από την προθέρμανση και προχωράμε.

Pole dancing with the stars


Η πρώτη άσκηση που γίνεται στα μαθήματα της πρωταθλήτριας Ελλάδος, είναι ο διαβήτης. Θα την ακούσεις να εξηγεί περί τίνος πρόκειται, τόσο αναλυτικά που και να θες να μην καταλάβεις (να θες να λουφάρεις), δεν σου αφήνει περιθώρια. Το βάρος του σώματος μετατοπίζεται μπροστά και τα πόδια είναι στις "μύτες", για ισορροπία. Δες πώς παρουσίασε η Μάντυ την πρώτη δοκιμασία των παιδιών, αλλά και πώς ανταποκρίθηκαν εκείνα.

Η δεύτερη άσκηση λέγεται "καρέκλα" που ξεκινά από στατική και αν το λέει... η περδικούλα σου, θα γίνει περιστρεφόμενη, την ίδια ημέρα. Πριν δεις (και ακούσεις) περί τίνος πρόκειται, να σου ξεκαθαρίσω ότι όπως λέει και η καθ' ύλην αρμόδια "τα πάντα εξαρτώνται από την τεχνική και όχι από τη δύναμη". Γιατί αν ποντάρεις μόνο στη φυσική δύναμη που διαθέτεις, σύντομα θα διαπιστώσεις πως δεν γίνεται δουλίτσα -ούτε γίνονται πράγματα. Εδώ είναι χρήσιμο να σου πω ότι στην κινησιολογία προστίθενται περιστροφές και αναποδογυρίσματα, όπως αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων και αφού προηγουμένως έχεις κατακτήσει τη δύναμη στη μέση και στον κορμό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το pole dancing, ως αερόβια γυμναστική, αυξάνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και η καύση θερμίδων συνεχίζεται, για ώρες μετά την άσκηση. Η Έρρικα μπήκε στο πνεύμα της καρέκλας πιο γρήγορα από τον Φώντα, ο οποίος όμως, άφησε το καλύτερο για το τέλος. Τι έκανε; Θα το δεις, στο τέλος.

Για τρίτη κίνηση, επιλέχθηκε η μπαλαρίνα, που αν δεις το video θα καταλάβεις και γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο όνομα. Αφορά στροφή προς τα μέσα και η Μάντυ θα εξηγήσει βήμα, βήμα πώς θα φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η έλξη στο στύλο, άσκηση με την οποία ολοκληρώσαμε το πρώτο μάθημα, έχει βαθμίδες. Δηλαδή, διαφορετικά την εκτελεί κάποιος που πιάνει στύλο για πρώτη φορά στα χέρια του και διαφορετικά, ένας που 'χει κάνει μήνες μαθήματα. "Είναι άσκηση ενδυνάμωσης που εξελίσσεται, ανάλογα με το επίπεδο" διευκρίνισε η ειδικός.

Εφόσον λοιπόν, κάνεις ό,τι κάνεις,... δεν ντύνεσαι και φεύγεις. Το μάθημα ολοκληρώνεται με την απαραίτητη αποθεραπεία, ώστε να φροντίσεις όλους τους μύες που καταπονήθηκαν. Η αλήθεια είναι πως την επομένη δεν αποκλείεται να ανακαλύψεις (από τις ενοχλήσεις) και μύες που δεν γνώριζες πως έχεις. Θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείς πως... ό,τι έχεις, καλό είναι.

Pole dancing with the stars

"Μάθημα με το μάθημα και ενώ κατακτάς κινήσεις που δεν πίστευες ότι θα κάνεις ποτέ, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σου" διαβεβαιώνει η Ειρήνη, που το 'χει ζήσει το θέμα. Στην παρούσα φάση δουλεύει το drop, κάτι που μαρτυρούν και οι μελανιές στα πόδια της. Το βέβαιο είναι πως έπειτα από κάθε προπόνηση, θα το νιώθεις ότι έχεις γυμνάσει όλο το σώμα. Σιγά σιγά θα διαπιστώσεις και πως έχει βελτιωθεί η ισορροπία και η ευλυγισία. Θα δεις και σύσφιξη. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείς μόνο το βάρος του σώματος σου, διασφαλίζει πως οι αλλαγές που θα παρατηρείς μήνα, με το μήνα, δεν θα είναι παρά φύσιν.

Ένα μικρό μάθημα ιστορίας

Αλήθεια, αγαπημένε μου φίλε, ξέρεις ότι η πρώτη απόπειρα εκγύμνασης που αφορούσε και στύλο, τοποθετείται κάπου τα 800 χρόνια πίσω; Να σου πω επίσης, ότι ήταν άνδρες εκείνοι που δοκίμασαν αυτό που εξελίχθηκε στο παραδοσιακό ινδικό άθλημα με το όνομα “Mallakamba” (υπάρχει ομοσπονδία, κατηγορίες, διοργανώσεις, τα πάντα όλα). Η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από τους όρους “malla/mallar” (παλαιστής) και khamba/kambam (στύλος). Με την ένωση προέκυψε ο “στύλος πάλης”, που χρησιμοποιούνται από παλαιστές, στο πλαίσιο της προπόνησης τους. Κάτσε να σου δείξω κάτι.

Ο στύλος ήταν από ξύλο (φευ) και μεγαλύτερος από αυτόν που έχεις δει (ή... σου έχουν αφηγηθεί οι φίλοι σου), ενώ έχει στρογγυλή κορυφή. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία που μόλις είδες προφανώς και δεν θύμισε σε κάτι τις αφηγήσεις που λέγαμε. Η... παραποίηση ξεκίνησε κάπου στο 1920, όταν η αμερικανική κατάθλιψη είχε κάνει τιλτ και γυναίκες περιοδευόντων θιάσων ξεκίνησαν να στήνουν μια μικρή σκηνή, με στύλο, ώστε να ασχοληθούν με τη ψυχολογική ανάταση των ανδρών. Τα χρόνια πέρασαν και κάπου το '90, διάφορες κοπέλες που δούλευαν σε strip clubs, ξεκίνησαν να παραδίδουν μαθήματα σε όποιες ενδιαφέρονταν. Ήταν πολλές.

Τότε προέκυψαν και τα πρώτα DVD εκμάθησης, στα οποία το pole dancing εμφανιζόταν πια, ως αθλητική και χορευτική δραστηριότητα, που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση, αίσθηση συγχρονισμού και εξαιρετικό μυικό σύστημα. Εν τω μεταξύ, δεν βλάπτουν οι χορευτικές ικανότητες. Υπάρχουν κανονισμοί, που έχουν συνταχθεί πολύ προσεχτικά ώστε να αποφεύγονται οι ατυχείς συγκρίσεις. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται δια ροπάλου ο προκλητικός χορός με ερωτικά στοιχεία, ή η χρήση στοιχείων στο κοστούμι του αθλητή που δεν είναι "σταθερά αναρτημένα" επάνω του. Απαγορεύεται και η χρήση άλλων αξεσουάρ, καπέλων κλπ.


Να σε ενημερώσω και ότι η Natalia Tatarintseva, εξ Ουκρανίας, είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια

Σκέψου πως πλέον, πανεπιστήμια, όπως το Cambridge, προσφέρουν πλήρεις υποτροφίες, σε pole dancers. Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα, ως σπορ, από τον Διεθνή Αθλητικό Οργανισμό (SportAccord), αλλά οι άνθρωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αγωνισμάτων Στύλου που διοργανώνουν και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 2012, διαβεβαιώνουν πως αυτό θα γίνει σύντομα. Και από εκεί, στόχος είναι να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν μπορεί να συμβεί αυτό; Σε αυτήν τη ζωή, όλα μπορούν να συμβούν.

ΥΓ: Οι σχολές που ασχολούνται αποκλειστικά με το pole dancing, διαθέτουν πακέτα που αντιστοιχούν σε 10 ευρώ για την κάθε προπόνηση. Υποψήφιοι ασκούμενοι είναι όσοι δεν έχουν διαπιστωμένο ιατρικό πρόβλημα. Αρχικά, θα ασχοληθούν με την ενδυνάμωση του πάνω μέρους του σώματος (χέρια, ώμοι, κοιλιά, ράχη κλπ) και μετά έρχονται και τα πόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ