UFC

UFC 152: Jones vs Belfort

UFC 152: Jones vs Belfort

Αριθμημένο UFC μετά από πολύ καιρό θα απολαύσουμε ξανά τα ξημερώματα της Κυριακής σε απευθείας μετάδοση από το Τορόντο του Καναδά, όπως πάντα σε live streaming από το SPORT24.

Ένα μεγάλο event που μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η ακύρωση του UFC 152 θα ξαναφέρει σίγουρα το χαμόγελο στα χείλη των φίλων του αθλήματος. Πάμε να δούμε μαζί τους κυριότερους αγώνες της βραδυάς.

Jon Jones (16-1) vs Vitor Belfort (21-9)

Την τέταρτη συνεχόμενη επιτυχή υπεράσπιση του τίτλου θα επιδιώξει να πετύχει ο Jon Jones στο main event της βραδύας. Αντίπαλός του ένας άνδρας με τεράστια ιστορία στο άθλημα, δις πρωταθλητής (στα heavyweight και light heavyweight) Vitor Belfort, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα, έχοντας νικήσει στους 7 από τους τελευταίους 8 αγώνες του. Η μοναδική του ήττα σε αυτό το διάστημα ήρθε από τον Anderson Silva, πριν 2 χρόνια.

Φαβορί δικαίως θεωρείται ο πρωταθλητής, με απόδοση νίκης 1,12 έναντι 6 του Belfort. Αυτές οι τεράστιες διαφορές στην απόδοση οφείλονται στο ότι ο Belfort επιστρέφει στα light heavyweight (94 κιλά) μετά από πολλά χρόνια δράσης στα middleweight (84 κιλά), και αντιμετωπίζει στον Jones έναν πολύ πιο ογκώδη, δυνατό και νεαρό αθλητή, που θα έχει ένα τεράστιο προβάδισμα στο clinch. Παράλληλα, επειδή ο αγώνας αυτός ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, μετά δηλαδή το κάζο του UFC 151, ο Belfort είχε μόνο 3 εβδομάδες να προετοιμαστεί για την μετάβαση του στην πιο βαρυά κατηγορία και την αφομοίωση του έξτρα βάρους, και παραμένει ερωτηματικό σε τι φυσική κατάσταση θα εμφανιστεί, ειδικά αν ο αγώνας τραβήξει πέρα από τον πρώτο γύρο.

Το ότι ο Jones λογικά θα νικήσει δεν σημαίνει ότι ο Belfort είναι ξεγραμμένος από χέρι. Όπως μας έχει δείξει στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος μπορεί στην βραδυά του να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο στον κόσμο, σε οποιαδήποτε κατηγορία. Τα χέρια του είναι εξωπραγματικά γρήγορα, και ρίχνει πολύ βαριές ευθείες μπουνιές μαζεμένες (punches in bunches όπως λένε οι Αμερικανοί). Ακόμα και στην τελευταία του ήττα κόντρα στον Anderson Silva κυριαρχούσε στα exchange μέχρι την στιγμή που ο μεγάλος Silva τον έπιασε με εκείνο το απίστευτο front kick. Μία «καθαρή» μπουνιά του αρκεί για να τελειώσει οποιοδήποτε αγώνα, αν και ένα μειονέκτημα στο standup παιχνίδι του είναι ότι δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου κλωτσιές, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στην πυγμαχία.


Το κλειδί για την νίκη του Jones σε αυτόν τον αγώνα είναι καθαρό. Χωρίς να βιάζεται, θα αφήσει τον χρόνο να κυλήσει μένοντας σε μεγάλη απόσταση και τιμωρώντας τον Belfort από μακρυά με κλωτσιές. Όταν του δοθεί η ευκαιρία θα κάνει το clinch και θα σύρει τον αντίπαλο του στον καναβάτσο, όπου θα τον τιμωρήσει με ανελέητους αγκώνες, ακόμα και μέσα από το guard. Όλα αυτά αν φυσικά ο Belfort δεν έχει προλάβει στον μεταξύ να τον πιάσει με εκείνη την μία μπουνιά που θα τον δώσει τη νίκη και τον τίτλο, προκαλώντας παράλληλα, χωρίς υπερβολή, την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αθλήματος.


Πρόβλεψη: Jones via TKO.


Michael Bisping (23-4)vs Brian Stann (12-4)

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτόν τον αγώνα. Το UFC και ο κοντοπύθαρος matchmaker Joe Silva («the short ugly guy» όπως τον αποκαλεί χαιδευτικά ο Dana White) κάνανε πάλι το θαύμα τους, και μας δώσανε αυτόν τον αγώνα που μοιάζει βγαλμένος από όνειρο. Δύο καταπληκτικοί αθλητές που βρίσκονται το πολύ δύο νίκες από την διεκδίκηση του τίτλου θα τα δώσουν όλα μέσα στο κλουβί για την μεγάλη νίκη, σε έναν αγώνα που οι πιο πολλοί σχολιαστές δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Bisping, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας του και μάλλον καλύτερου grappling του.


Μία πιο προσεκτική ανάγνωση των περασμένων αγώνων του Bisping δείχνει ότι ο Άγγλος τα πάει καλά όταν αντιμετωπίζει αντιπάλους με μέτρια ή κακή φυσικά κατάσταση. Καθότι φημίζεται για το ότι οι μπουνιές του δεν είναι πολύ βαριές («pillow-fisted» είναι το υποτιμητικό παρατσούκλι που του έχουν βγάλει οι Αμερικάνοι φίλαθλοι, κι ας μας διαβεβαίωνε προσφάτως ο Chael Sonnen ότι οι μπουνιές του Bisping πονάνε και με το παραπάνω) και συνεπώς δεν μπορεί να επιτύχει το γρήγορα νοκ-άουτ, βασίζεται στην κόπωση των αντιπάλων του στον δεύτερο και τρίτο γύρο για να τους καταβάλλει με ένα αδυσώπητο μπαράζ από όχι ιδιαίτερα βαρυά χτυπήματα που όμως συσσωρευτικά «σκοτώνουν» τον αντίπαλο. Ήταν η στρατηγική που ακολούθησε με τόση επιτυχία απέναντι στους Jorge Rivera και Jason Miller. Κόντρα στον Stann όμως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, καθότι ο τελευταίος προπονείται σε υψόμετρο και έχει δείξει σε παλαιότερους αγώνες πως δεν έχει κανένα πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Για αυτό τον λόγο, και επειδή η περηφάνεια του Bisping δεν θα του επιτρέψει νομίζω να μετατρέψει την αναμέτρηση σε αγώνα πάλης, νομίζω ότι θα μιλήσει η δύναμη του Stann, που μόλις πετύχει τον Άγγλο με μία καθαρή μπουνιά θα ορμήσει σαν αγρίμι πάνω του για να τον αποτελειώσει με γονατιές.

Πρόβλεψη: Stann via TKO

Από τους υπόλοιπους αγώνες της βραδυάς ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Demetrious Johnson με τον Joseph Benavidez για τον τίτλο του πρώτου πρωταθλητή flyweight (57 κιλά) στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ την επανεμφάνιση του για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες θα κάνει ο Matt Hamill, με αντίπαλο τον «βατό» Roger Hollett,



Μain Card (PPV)

Light Heavyweight: Jon Jones (c) vs Vitor Belfort

Flyweight: Joseph Benavidez vs Demetrious Johnson

Middleweight: Michael Bisping vs Brian Stann

Light Heavyweight: Matt Hamill vs Roger Hollett

Featherweight: Cub Swanson vs Charles Oliveira


Preliminary Card (FX)

Light Heavyweight: Igor Pokrajac vs Vinny Magalhães

Lightweight: TJ Grant vs Evan Dunham

Welterweight: Sean Pierson vs Lance Benoist

Featherweight: Jimy Hettes vs Marcus Brimage

Welterweight: Seth Baczynski vs Simeon Thoresen

Bantamweight: Mitch Gagnon vs Walel Watson

Welterweight: Kyle Noke vs Charlie Brenneman

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ