UFC

Jones vs Evans, μια πρώτη εκτίμηση

Jones vs Evans, μια πρώτη εκτίμηση

Τρεις εβδομάδες έχουν μείνει μέχρι το UFC 145, όπου θα λάβει χώρα ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους αγώνες του 2012, η μεγάλη μάχη του πρωταθλητή light heavyweight Jon Jones με το Νο1 διεκδικητή του τίτλου Rashad Evans.

Είναι ένας αγώνας που έχει προγραμματιστεί και ακυρωθεί στο παρελθόν επανειλλημένα λόγω μικροτραυματισμών του Evans, αλλά αυτή την φορά όλα δείχνουν πως τελείωσαν τα ψέμματα και οι δύο αθλητές θα λύσουν τελικά τις διαφορές τους μέσα στο κλουβί.

Να θυμίσουμε πως οι δύο άνδρες παλαιότερα προπονούνταν μαζί στο γυμναστήριο του Greg Jackson, ήταν πολύ στενοί φίλοι και δήλωναν δημόσια πως δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ ο ένας τον άλλον στο κλουβί.

Μία δήλωση όμως του Jones πέρυσι ότι εάν του το ζήταγε επίμονα το UFC θα δεχόταν να αντιμετωπίσει τον Evans εξόργισε τον τελευταίο, σε σημείο που μάζεψε τις βαλίτσες του και έφυγε από το γυμναστήριο του Jackson. Από τότε οι δύο άνδρες έχουν επιδοθεί σε πόλεμο δηλώσεων και προσωπικές επιθέσεις, κάτι που έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για έναν ούτως ή άλλως υψηλού επιπέδου αγώνα.

Δίκαιο φαβορί στα προγνωστικά είναι ο Jones, θεωρώ όμως πως το πλεονέκτημα που του αποδίδεται είναι το λιγότερο υπερβολικό. Μεγάλα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού δίνουν απόδοση 1,18 για νίκη του Jones και 5,00 για νίκη του Evans. Αυτές οι αποδόσεις είναι σκανδαλώδεις, και πιστεύω πως μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση του αγώνα θα έδινε τουλάχιστον 3,00 για νίκη του Evans, οπότε το 5,00 σαφώς και προσφέρεται για τους τολμηρούς παίκτες. Πάμε λοιπόν να δούμε τα κυριότερα όπλα των δύο αντιπάλων, και πως θα κοιτάξουν να τα εκμεταλλευθούν στο UFC 145.

Το gameplan του Jones δεν είναι μυστικό. Θα κοιτάξει να επιβάλλει αργά αλλά σίγουρα τον ρυθμό του, καταβάλλοντας τον Evans με πολλές κλωτσιές στους πρώτους 2-3 γύρους. Ταυτόχρονα θα παίξει συντηρητικά, κρατώντας τις αποστάσεις με το τεράστιο reach advantage του και έχοντας ως πρώτο μέλημά του να μην δεχθεί την μία δυνατή γροθιά του Evans που θα τον στείλει αναίσθητο στο καναβάτσο. Προς τον 3ο ή 4ο γύρο, όταν πια ο Evans θα έχει κουραστεί, θα κοιτάξει να τον σύρει στο καναβάτσο και να τον αποτελειώσει, είτε με το ανεπανάληπτο ground and pound με τους αγκώνες του είτε με κάποιο choke. Ήταν η τακτική που του επέτρεψε να διατηρήσει τόσο εύκολα τον τίτλο του κόντρα στον στον Rampage.

Για κακή του τύχη ο Evans έχει δείξει πως δεν κουράζεται εύκολα, ενώ θεωρώ απίθανο να παίξει το παιχνίδι του Jones και να κάτσει να φάει ένα σωρό κλωτσιές από μακριά. Οδηγός του προς αυτόν τον σκοπό θα είναι ο Lyoto Machida, ο οποίος αν και έχασε στο UFC 140 έδειξε τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να έχει την παραμικρή πιθανότητα νίκης κόντρα στον Jones. Σε εκείνον τον αγώνα ο Machida πρόσεξε πολύ τις αποστάσεις του από τον Jones και απέφυγε τις περισσότερες κλωτσιές, ενώ με εξαιρετικό timing κατάφερε κάποιες στιγμές να τον πετύχει με αρκετά καλές γροθιές. Για κακή του τύχη ένας αγκώνας του Jones στον δεύτερο γύρο τον ζάλισε σε σημείο που δεν μπορούσε πια να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και η ήττα ακολούθησε φυσιολογικά.

Αν είναι ένα σημείο όπου υπερέχει ο Evans είναι στην εκρηκτικότητα και ταχύτητα των συνδυασμών που εξαπολύει με τα χέρια του. Αν και ο Jones είναι ένας επίσης εκρηκτικότατος αθλητής (ειδικά με τις αγκωνιές του), δεν μας έχει δείξει ακόμα πως μπορεί να εκτελέσει ένα συνδυασμό δύο ή τριών μπουνιών με την ταχύτητα του Evans. Η λογική λοιπόν λέει πως στο standup η ταχύτητα και εμπειρία του Evans θα εξουδετερώσει το reach advantage του Jones, και θα παρακολουθήσουμε έναν αρκετά ισορροπημένο αγώνα όσο οι δύο αθλητές στέκονται στα πόδια τους. Εκεί που ο Jones αποκτά το τεράστιο προβάδισμα είναι σε περίπτωση που ο αγώνας μεταφερθεί στο καναβάτσο. Εκεί απλά δεν παίζεται, και όσο καλός παλαιστής και αν είναι ο Evans λογικά δεν θα αντέξει.

Ενδεχόμενη νίκη του Jones θα ανοίξει πια ορθάνοιχτα τον δρόμο για άνοδό του στο heavyweight division. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν ο Evans είναι η μοναδική σοβαρή απειλή που έχει απομείνει για τον Jones στα light heavyweight: ο Dan Henderson δεν μπορεί να απειλήσει τον κατά 17 χρόνια νεαρότερό του Jones στο παραμικρό, ενώ ο Alexander Gustafsson είναι ακόμα αρκετά άπειρος. Ενδεχόμενη νίκη του Evans από την άλλη θα ωφελήσει σίγουρα το light heavyweight division, καθότι θα καταστήσει την κατηγορία πολύ πιο ανταγωνιστική, καθυστερώντας την αποχώρηση του Jones κατά τουλάχιστον 1-2 χρόνια.

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ