UFC

Όσα πρέπει να ξέρετε για το UFC

Όσα πρέπει να ξέρετε για το UFC

Διαβάστε και μάθετε τα πάντα για το UFC. Από πού προήλθε, ποιοι είναι οι κανόνες του και ποιες οι κατηγορίες των κιλών.

Το UFC (Ultimate Fighting Championship) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο ο οποίος διοργανώνει επίσημα αγώνες με βάση τις μεικτές πολεμικές τέχνες και εδρεύει στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.

Σκοπός του, από την αρχή δημιουργίας του, είναι να υπάρξει ένας απόλυτος πρωταθλητής μεταξύ διαφόρων πολεμικών τεχνών και να φανεί ποια πολεμική τέχνη υπερτερεί σε σχέση με μια άλλη σε πραγματικό χρόνο.

Για παράδειγμα, καράτε, κουνγκ φου, μποξ, κικ μποξ, ζίου ζίτσου, πάλη, σούμο, τζούντο, μάι τάι, παγκράτιο, είναι μερικές από τις πολεμικές τέχνες με τις οποίες καταρτίζονται οι αθλητές-μαχητές των μεικτών πολεμικών τεχνών.

Ιστορικά, η πρώτη επαφή του ανθρώπου με τις μεικτές πολεμικές τέχνες πηγάζει από την Αρχαία Ελλάδα με το Παγκράτιο (Παν+κράτος = αυτός που έχει την απόλυτη δύναμη) το οποίο είχε συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.χ. ως το απόλυτο μαχητικό αγώνισμα.

Το Παγκράτιο, διακρινόταν σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το άνω Παγκράτιο ή Ορθοστάδην, όπου οι αθλητές αγωνίζονταν όρθιοι ανταλλάσσοντας χτυπήματα με χέρια (πυγμές) και πόδια (λακτίσματα) ή ακόμα και με το κεφάλι, τα γόνατα και τους αγκώνες. Επιδίωξή τους ήταν να πιάσουν τον αντίπαλο και να τον ρίξουν (ράσσειν), στο έδαφος. Εκεί έχουμε το δεύτερο μέρος που είναι το κάτω Παγκράτιο, όπου συνεχίζεται η μάχη ανταλλάσσοντας χτυπήματα και λαβές με απώτερο σκοπό την εγκατάλειψη του αντιπάλου (να δηλώσει δηλαδή «απαγόρευση»).

Στους πρώτους αγώνες του UFC δεν υπήρχαν κανόνες, γάντια, κριτές για βαθμολόγηση πόντων, κατηγορίες κιλών, διάρκεια αγώνα και επιτρέπονταν χτυπήματα με κάθε τρόπο συμβάλλοντας σε ένα βάναυσο και ωμό θέαμα επηρεασμένο από το βραζιλιάνικο Vale Tudo, με τη μόνη διαφορά ότι το ρινγκ στο UFC είχε σχήμα οκταγώνου το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα.

Μετά όμως από πολιτικές κυρίως πιέσεις, οι κανόνες άλλαξαν με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του μαχητή, δημιουργήθηκαν αθλητικοί φορείς, ελεγκτικοί μηχανισμοί και καθιερώθηκαν κανόνες και αυστηροί κανονισμοί, αποσκοπώντας σε ένα θεμιτό αγώνισμα με πιο ήπιο χαρακτήρα, με στόχο να γίνει προσιτό στους θεατές.

ΚΑΝΟΝΕΣ

Ο αγώνας ξεκινάει πάντα σε όρθια στάση των μαχητών οι οποίοι φορούν ειδικά γάντια με τις άκρες των δακτύλων ελεύθερες και προστατευτική μασέλα, με τους σύγχρονους κανόνες να απαγορεύουν κυρίως:

  • Κάθε είδους χτύπημα με το κεφάλι

  • Κάθε είδους χτύπημα στα μάτια

  • Κάθε είδους χτύπημα στη βουβωνική χώρα

  • Κάθε είδους χτύπημα στη σπονδυλική στήλη και στο πίσω μέρος του κεφαλιού

  • Κάθε είδους χτύπημα στον λαιμό και την τραχεία

  • Λάκτισμα στο κεφάλι του αντίπαλου όταν είναι στο έδαφος

  • Γονατιά στο κεφάλι του αντίπαλου όταν είναι στο έδαφος

  • Κράτημα των γαντιών και του σορτς του αντιπάλου

  • Κράτημα του οκταγωνικού φράχτη

  • Φτύσιμο

  • Δάγκωμα

  • Τράβηγμα μαλλιών

Άξιον αναφοράς είναι ότι ποτέ δεν υπήρξε θανάσιμο χτύπημα ή ατύχημα ή μόνιμη βλάβη στην υγεία του μαχητή (στην ιστορία του UFC), αν και χαρακτηρίζεται δυναμικό και βίαιο αγώνισμα. Έτσι κατατάσσεται σε ένα από τα πιο ασφαλή αγωνίσματα στον κόσμο.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΗΣ

Με νοκ άουτ (KO): Από τη στιγμή που ένας μαχητής πέσει αναίσθητος στο έδαφος από χτυπήματα, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα και ο αντίπαλος του ανακηρύσσεται νικητής.

Με τεχνικό νοκ άουτ (TKO):

  1. Όταν ένας μαχητής δεχτεί χτυπήματα σε βαθμό που δεν μπορεί έξυπνα να προστατεύει τον εαυτό του, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα για την ασφάλεια της υγείας του και ο αντίπαλος του ανακηρύσσεται νικητής.

  2. Όταν ένας μαχητής τραυματιστεί από νόμιμο χτύπημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα για πρόληψη σοβαρότερης σωματικής βλάβης.

Με υποταγή (Submission):

Η υποταγή επιτυγχάνεται κυρίως με λαβές στο όριο της εξάρθρωσης κάποιου εγκλωβισμένου μέλους, ή με λαβές στα όρια πνιγμού και στραγγαλισμού, ώστε να αναγκαστεί ο ένας από τους δυο μαχητές να εγκαταλείψει τον αγώνα. Τότε χτυπώντας ελαφρά το σώμα του επιτιθεμένου ή το έδαφος (Physical Tap Out) ή με φραστική διατύπωση (Verbal Tap Out) διακόπτεται άμεσα ο αγώνας από τον διαιτητή.

Με απόφαση των κριτών:

Στη διάρκεια κάθε αγώνα υπάρχουν 3 κριτές οι οποίοι αξιολογούν και βαθμολογούν τις επιδόσεις των μαχητών βάση των εύστοχων και αποτελεσματικών χτυπημάτων, της αποτελεσματικότητας στις προσπάθειες υποταγής, του ελέγχου του οκταγώνου και γενικά της επιθετικότητας και αποτελεσματικότητας του μαχητή για κάθε γύρο. Ο μαχητής που κερδίζει τον γύρο παίρνει 10 πόντους και ο αντίπαλος του παίρνει 9 ή λιγότερους (7 πόντους το κατώτερο όριο). Σε περίπτωση ισοπαλίας σε ένα γύρο και οι 2 μαχητές παίρνουν 10 πόντους.

Το αποτέλεσμα στο τέλος του αγώνα συνήθως θα είναι:

Ομόφωνη απόφαση (Unanimous Decision): Όταν και οι τρεις κριτές συμφωνούν για τη νίκη υπέρ του ενός μαχητή.

Διασπασμένη απόφαση (Split Decision): Όταν δύο κριτές συμφωνούν για τη νίκη υπέρ του ενός μαχητή και ο τρίτος κριτής υπέρ του αντιπάλου του.

Απόφαση πλειοψηφίας (Majority Decision): Όταν δύο κριτές συμφωνούν για τη νίκη υπέρ του ενός μαχητή και ο τρίτος κριτής αναδεικνύει τον αγώνα ισόπαλο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

Ένας κανονικός αγώνας έχει 3 γύρους με διάρκεια 5 λεπτών ο καθένας, ενώ ο αγώνας από τον όποιο ανακηρύσσεται πρωταθλητής έχει 5 γύρους διάρκειας 5 λεπτών. Ενδέχεται να εφαρμοστεί σύντομα το σύστημα 5 γύρων των 5 λεπτών στους σημαντικούς αγώνες εκτός πρωταθλήματος λόγω του ότι έχει αυξηθεί το επίπεδο των μαχητών και συχνά δεν υπάρχει καθαρό αποτέλεσμα με το πέρας των 3 γύρων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΛΩΝ

Flyweight: 125 λίβρες (57 κιλά) και κάτω
Bantamweight: από 125 (57 κιλά) μέχρι 135 λίβρες (61 κιλά)
Featherweight: από 135 (61 κιλά) μέχρι 145 λίβρες (66 κιλά)
Lightweight:από 145 (66 κιλά) μέχρι 155 λίβρες (70 κιλά)
Welterweight: από 155 (70 κιλά) μέχρι 170 λίβρες (77 κιλά)
Middleweight:από 170 (77 κιλά) μέχρι 185 λίβρες (84 κιλά)
Light Heavyweight:από 185 (84 κιλά) μέχρι 205 λίβρες (93 κιλά)
Heavyweight:από 205 (93 κιλά) μέχρι 265 λίβρες (120 κιλά)
Super Heavyweight:πάνω από 265 λίβρες (120 κιλά)

Οι μαχητές έχουν υποχρέωση να ζυγίζονται 24 ώρες πριν τον αγώνα ώστε να βρίσκονται εντός των ενδεικνυόμενων ορίων για την εκάστοτε κατηγορία με απόκλιση έως μία λίβρα (σχεδόν μισό κιλό).

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ