UFC

Οι Ευρωπαίοι έρχονται!

Οι Ευρωπαίοι έρχονται!

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι διακρίνονται στις διοργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

Ήρθε η σειρά των Ευρωπαίων να βάλουν την σφραγίδα τους στο UFC και στις ΜΜΑ γενικότερα; Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις στον ΜΜΑ χώρο δεν μπορεί κάποιος παρά να προσέξει ένα, ιδιαίτερα δυνατό, ανοδικό κύμα ταλέντου από την Ευρώπη προς τις Αμερικάνικες διοργανώσεις, σε όλες τις κατηγορίες, που κοιτάει τις ζώνες με πολλές αξιώσεις. Αν το σκεφτούμε προσεχτικά είναι λογικό να συμβαίνει τώρα.

Οι ΜΜΑ ( ή το ΜΜΑ όπως θέλετε πείτε το) είναι ένα πολύ νέο άθλημα. Οι πιο πολλοί τοποθετούν την αρχή του το 1993 όταν δημιουργήθηκε το UFC (το Pride ήρθε αργότερα) όμως διάφορες πρώιμες μορφές υπήρχαν ήδη από νωρίτερα.

Το Vale Tudo στην Βραζιλία, Shooto, Pancrase κ.ο.κ. στη Ιαπωνια, διάφορα strongman events και η επαγγελματική πάλη στην παλιότερη μορφή της στην ΗΠΑ , έστρωσαν ένα χαλί για να αναδειχθούν οι πρώτοι πρωταθλητές των ΜΜΑ. Δεν είναι τυχαία και η εξέλιξη στην καταγωγή των ανα καιρούς κορυφαίων.

Στα πρώτα χρόνια του UFC και του PRIDE κυριαρχούσαν οι Βραζιλιάνοι, μαζί με τους Αμερικάνους στο πρώτο και τους Ιάπωνες στο δεύτερο. Ναι υπήρχαν και Ευρωπαίοι όπως ο Fedor και ο Cro Cop ή ο Arlovski αλλά ήταν εξαιρέσεις.

Με την πρόοδο του αθλήματος τα πρωτεία πέρασαν σιγά σιγά στις ΗΠΑ όπου η κυριαρχία του UFC μετά την πτώση του PRIDE και η τεχνογνωσία στον αθλητικό τομέα μας έφεραν στο σήμερα όπου 8 στους 9 πρωταθλητές είναι Αμερικάνοι με μόνη εξαίρεση τον Jose Aldo.

Όμως η ροή φαίνεται να αλλάζει σιγά σιγά. Ξεκινώντας από τον Σουηδό Gustafsson που έχει όλα τα φόντα να πάρει τον τίτλο από τον Jon Jones τον Σεπτέμβρη και συνεχίζοντας κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες υπάρχει ένα νέο κύμα μαχητών Ευρωπαϊκής καταγωγής που ζητάει τις ζώνες τον πρωταθλητές με όλο και περισσότερο στόμφο.

Ένας ακόμη αξιόλογος εκπρόσωπος αυτού του Νέου Κύματος Ευρωπαίων Μαχητών (κλέψαμε ονομασία από την μουσική – NWOBHM κ.τ.λ.) είναι ο Conor Mcgregor που δείχνει εξαιρετικά ταλαντούχος αν και έχει να αποδείξει αρκετά ακόμη. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έχει «καθαρίσει» με άνεση 3 ταλαντούχους μαχητές (2 αμερικάνους και 1 βραζιλιάνου) δείχνει πολλά.

Την ίδια μέρα είδαμε και τον «ψυχρό δολοφόνο» Gunnar Nelson να κάνει επίδειξη δύναμης ενάντια σε έναν πιο έμπειρο και προερχόμενο από μεγαλύτερη κατηγορία μαχητή. Με το τρομερό του παιχνίδι στο έδαφος και την όρθια μάχη που θυμίζει όσο κανενός άλλου αυτή του Machida θεωρείται δικαίως ως ένας από τους μελλοντικούς αστέρες του UFC.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ίσως κορυφαίο εκπρόσωπο (μετά τον Gustafsson) Khabib Nurmagomedov. Ο τρελονταγκεστάνος όταν δεν παλεύει με αρκούδες (true story) είναι ένας από τους καλύτερους lightweights στον κόσμο και φόβος και τρόμος στην κατηγορία του με όπλο την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ πάλη του. Είναι χαρακτηριστικό ένα βίντεο προπόνησης όπου κάνει ότι θέλει με τον Daniel Cormier (ολυμπιακού επιπέδου παλαιστή). Εξ” άλλου οι ΗΠΑ που διακρίνονται τώρα στις ΜΜΑ με κύριο όπλο την πάλη τους (όλοι οι πρωταθλητές της λίστας πλην του Pettis είναι κατά βάση παλαιστές) δεν είναι η πρώτη δύναμη στον χώρο της πάλης παγκοσμίως. Εκεί υπερισχύει η Ρωσία. Στο Kickboxing φυσικά ξεχωρίζει η Ολλανδική σχολή ενώ στην Μεγάλη Βρετανία και στην Σκανδιναβία υπάρχει πολύ καλό επίπεδο πυγμαχίας και Grappling αντίστοιχα. Άρα οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ο κύριος λόγος λοιπόν, για αυτή την άνοδο του επιπέδου των Ευρωπαίων δεν είναι άλλος από την άνοδο των ΜΜΑ γενικότερα στην Ήπειρό μας. Τοπικές διοργανώσεις από την Δύση στην Ανατολή έχουν ανέβει εξαιρετικά ενώ και το UFC μας επισκέπτεται όλο και περισσότερο. Αυτό έχει δώσει την ΜΜΑ διέξοδο σε αθλητές που δεν την είχαν μέχρι τώρα, ο οποίο βλέπουν πια μια ευκαιρία για διάκριση και χρήματα που δεν την έχουν στα επιμέρους αθλήματά τους. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο των διοργανώσεων τόσο θα ανεβαίνουν και αυτή. Εξάλλου τα πρώτα δείγματα είχαν ήδη φανεί με τους πρώην Σοβιετικούς που κυριαρχούν και στο Bellator. Γι” αυτό οι ΜΜΑ θεωρούνται σήμερα από πολλούς ότι πιο ενδιαφέρον υπάρχει στο χώρο των μαχητικών. Γιατί από τη φύση τους επιτρέπουν σε όλους τους λαούς και σε όλα τα στυλ να μπουν στο χώρο.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Η πλάκα που οδήγησε σε μπουνιές

Πορτιέρηδες vs μεθυσμένοι σημειώσατε άσο!

Bρήκαμε τον Ρώσο Μπρους Λι!

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ