UFC

Dos Santos vs. Mir: Μία πρώτη εκτίμηση

Dos Santos vs. Mir: Μία πρώτη εκτίμηση

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι το UFC 146 και την πολυαναμενόμενη πρώτη υπεράσπιση του τίτλου στα heavyweight από τον Junior Dos Santos (14-1). Αντίπαλός του ο τέως πρωταθλητής Frank Mir (16-5).

Μία αναμέτρηση που προέκυψε ξαφνικά πριν από λίγες βδομάδες, όταν ο μέχρι πρότινος προγραμματισμένος αντίπαλος του Dos Santos, ο θηριώδης Ολλανδός πρωταθλητής του K-1 Alistair Overeem, βρέθηκε θετικός σε υπερβολική τεστοστερόνη μετά από τυχαίο έλεγχο αντιντόπινγκ.

Ο Mir φάνταζε από την πρώτη στιγμή ως το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Overeem, με δεδομένο ότι προέρχεται από 3 σερί νίκες έναντι υπολογίσιμων αντιπάλων.

Αν όμως η φίλαθλη κοινότητα και οι μπουκ ήταν διχασμένοι ως προς τον νικητή της αναμέτρησης Dos Santos - Overeem, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στον καινούργιο αγώνα, με τον Junior Dos Santos να προβάλλει ως το τεράστιο φαβορί για τη νίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η απόδοση για νίκη του Βραζιλιάνου πρωταθλητή κόντρα στον Overeem έδινε περίπου 1,70, μετά την αλλαγή αντιπάλου η απόδοσή του έχει πέσει στο 1,20. Νίκη του Mir από την άλλη δίνει περίπου 4,50.

Γιατί λοιπόν οι ειδικοί προεξοφλούν νίκη του Dos Santos; Το μεγάλο όπλο του πρωταθλητή είναι η πυγμαχία του, στην οποία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε κάθε αγώνα. Διαθέτει την καλύτερη ίσως πυγμαχία σε όλα τα weight divisions του UFC, με μεγάλη ταχύτητα, εκρηκτικότητα και ακρίβεια στους συνδυασμούς. Παράλληλα είναι όμως νοήμων και υπομονετικός στο παιχνίδι του, κοιτάζοντας πάντα να προετοιμάζει το knock out μέσα από κατάλληλη προπαρασκευή.

Δεν είναι δηλαδή ένας αθλητής που θα κατέβει στον αγώνα (όπως συνηθίζεται τόσο συχνά στο MMA) με σκοπό να προσγειώσει γρήγορα το ένα αριστερό hook που θα τελειώσει εύκολα την αναμέτρηση. Τουναντίον έχει δείξει στους αγώνες του μια καταπληκτική ικανότητα να προσαρμόζεται στον αντίπαλο που έχει μπροστά του και να χρησιμοποιεί όλη την γκάμα των όπλων της πυγμαχίας. Κόντρα στον πολύ δυνατό αλλά αργό Shane Carwin χρησιμοποίησε εκτεταμένα το jab του μέχρις ότου ο Carwin ζαλισμένος να πέσει στα τέσσερα.

Απέναντι στον πρωταθλητή Velasquez χρησιμοποίησε επανειλημμένα το straight right στον κορμό του αντιπάλου του (σπάνιο στο ΜΜΑ) μέχρις ότου ο αντίπαλος του χαμηλώσει τα χέρια του για να προστατέψει τα πλευρά του, μένοντας εκτεθειμένος στο δεξί overhand. Σε παλαιότερους αγώνες του έχει δείξει μια ικανότητα να διαβάζει το timing του αντιπάλου του που σπάνια βλέπουμε μέσα στο οκτάγωνο. Χαρακτηριστικός ο αγώνας του κόντρα στον Gilbert Yvel, όπου, αφού ρίχνει ένα χαμηλό δεξί στην κοιλιά του αντιπάλου του, παραμένει σκυμμένος μπροστά του για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, περιμένει αυτός να κάνει το counter, και μετά ορθώνεται ξανά για να τον αποτελειώσει με το αριστερό hook (δείτε το στο 3:23 του video). Είναι ένα επίπεδο τεχνικής που σπάνια βλέπουμε στο οκτάγωνο.


Κόντρα σε αυτόν το «δολοφόνο», o Mir υστερεί κατά πολύ τόσο σε ταχύτητα όσο και σε τεχνική. Χωρίς υπερβολή, είναι σχεδόν σίγουρα πως βλέποντας τους δύο αθλητές να ανταλλάσσουν γροθιές, o Μir θα δίνει την εντύπωση ότι παίζει σε slow motion. Χαρακτηριστικός ως προς αυτό είναι ο τελευταίος του αγώνας κόντρα στον γηρασμένο Antonio Nogueira, από τον οποίο έτρωγε κατάμουτρα τις μπουνιές κοιτάζοντάς τον σαστισμένα. Αν ο αγώνας παραμείνει στο όρθιο, οι ειδικοί προβλέπουν πως δύσκολα ο Mir θα επιζήσει μετά τον πρώτο γύρο.

Θα βρεθεί λοιπόν αναγκασμένος να καταφύγει στο μεγάλο όπλο του που είναι το ground game. Στο καναβάτσο θα έχει σίγουρα το πλεονέκτημα κόντρα στον Dos Santos, αλλά το πρόβλημα είναι πως είναι πολύ δύσκολο ο αγώνας να φτάσει μέχρι εκεί. Ο πρωταθλητής έχει δείξει στους περασμένους αγώνες του καταπληκτικό takedown defence, και σχεδόν κανένας αντίπαλος του δεν έχει καταφέρει να τον σύρει στο καναβάτσο.

Αυτό περιλαμβάνει διακεκριμένους παλαιστές όπως ο Carwin, ο οποίος δεν απείλησε καθόλου στο takedown τον Dos Santos. Είναι λοιπόν μάλλον δύσκολο να τα καταφέρει ένας σπεσιαλίστας του jiu jitsu όπως ο Mir. Στις ελάχιστες δε φορές που o Dos Santos έχει βρεθεί στο καναβάτσο έχει καταφέρει να σταθεί σχεδόν αμέσως ξανά στα πόδια του για να ξαναγυρίσει τον αγώνα στην πυγμαχία, αν και ο κίνδυνος να αρπάξει ο Mir κάποιο χέρι ή πόδι θα παραμονεύει σε κάθε δευτερόλεπτο που οι δύο αθλητές θα είναι στο καναβάτσο.

Εκτός από το ground game, κάτι στο οποίο υπερτερεί ξεκάθαρα ο Mir είναι η εμπειρία. Αν και έχει μόλις 6 αγώνες παραπάνω από τον Dos Santos, αγωνίζεται επαγγελματικά πολλά περισσότερα χρόνια και είναι σε πιο ώριμη για το άθλημα ηλικία. Έχει αντιμετωπίσει όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα στο heavyweight, και όντας πολύ διορατικός και αναλυτικός αθλητής θα κατέβει καλά προετοιμασμένος στο κλουβί το βράδυ της 26 Μαίου, με σκοπό να εφαρμόσει το σχέδιο εκείνο που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του απέναντι σε έναν πρωταθλητή που ήδη πολλοί προβλέπουν ότι θα αφήσει εποχή. Η συνέχεια στις οθόνες των υπολογιστών μας, δωρεάν όπως πάντα σε live streaming από το Sport24.gr.

Πρόβλεψη: Dos Santos via TKO

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ