UFC

Dos Santos vs Overeem, 1η εκτίμηση

Dos Santos vs Overeem, 1η εκτίμηση

Με την πρόσφατη εύκολη επικράτηση του Alistair Overeem επί του Brock Lesnar στο UFC 141 άνοιξε ο δρόμος για την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον πρωταθλητή Junior Dos Santos.

Αν και ο αγώνας δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν την άνοιξη ή πιθανώς ακόμα και το καλοκαίρι του 2012, η σκέψη και μόνο ότι αυτοί οι δύο αθλητές θα αντικρίσουν ο ένας τον άλλον στο οκτάγωνο (μακρινό όνειρο μέχρι πριν λίγους μήνες) έχει βάλει την κοινότητα του MMA στην πρίζα, ενώ οι φανατικοί φίλοι του UFC έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται σε αναλύσεις επί αναλύσεων για το τι θα συμβεί.

Πρόκειται (αν βέβαια δεν πραγματοποιηθεί ο αγώνας Anderson Silva - Chael Sonnen 2) με διαφορά για τον μεγαλύτερο αγώνα του 2012.

Το Sport24.gr σας δίνει από τώρα μια γενική εκτίμηση των δυνατών και αδύνατων σημείων του κάθε αθλητή, δίνοντας και μια πρώτη πρόβλεψη για το τι πρόκειται να συμβεί τη μεγάλη εκείνη βραδιά.

Junior Dos Santos: ασύγκριτη πυγμαχία και έλεγχος της απόστασης

Ελάχιστοι έδιναν πιθανότητες νίκης στον νεαρό Junior Dos Santos στο ντεμπούτο του στο UFC 90 κόντρα στον βετεράνο Fabricio Werdum. Ένα καταπληκτικό uppercut του JDS όμως έληξε γρήγορα εκείνο τον αγώνα και σηματοδότησε τη ραγδαία άνοδο του νεαρού Βραζιλιάνου.

Ακολούθησαν νίκες επί, μεταξύ άλλων, των Mirko Cro Cop, Gabriel Gonzaga, Roy Nelson και Shane Carwin, μεγάλα δηλαδή ονόματα του heavyweight division. Αποκορύφωμα αυτής της καταπληκτικής πορείας του Dos Santos ήταν ο πρόσφατος αγώνας του κόντρα στον αήττητο Cain Velasquez για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο UFC on Fox 1.

Πριν τον αγώνα όλοι αναγνώριζαν ότι τέτοια ποιότητα σε heavyweight αγώνα δεν είχε ξαναβρεθεί από την εποχή που ο Fedor Emelianenko συνάντησε τον Mirko Cro Cop για τον τίτλο του παγκόσμιο πρωταθλητή του Pride. Πολλοί μιλούσαν για τον πρώτο αγώνα μιας πολύ πιθανής τριλογίας που θα άφηνε εποχή στο άθλημα, αλλά γενικά οι πιο πολλοί δίνανε πλεονέκτημα στον Velasquez.

Φυσικά ο αγώνας απογοήτευσε, καθότι διάρκεσε μόλις 67 δευτερόλεπτα, με τον Velasquez να κείτεται ζαλισμένος στο καναβάτσο μετά από μια πολύ δυνατή γροθιά που δέχτηκε πάνω από το αυτί, ακολουθούμενο από αλύπητο ground and pound του Dos Santos. Οι παρατηρητικοί φίλαθλοι θα πρόσεξαν ότι το jab-overhand combo που χρησιμοποίησε ο Dos Santos για να βγάλει νοκ άουτ τον Velasquez ήταν βγαλμένο καρμπόν από την αναμέτρηση του μέντορά του, Antonio Rodrigo Nogueira κόντρα στον Brendan Schaub στο UFC 134. Με τη νίκη του αυτή ο Dos Santos δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι ήταν με διαφορά ο καλύτερος heavyweight του UFC (προ της εισόδου του Overeem).

Στην πορεία του προς τον τίτλο ο Dos Santos βασίστηκε αποκλειστικά στην καταπληκτική του πυγμαχία, την καλύτερη που πιθανώς έχει υπάρξει όχι μόνο στο heavyweight division, αλλά σε όλα τα division στην ιστορία του UFC. Καθότι άρχισε να προπονείται κατευθείαν στο MMA και όχι στην πυγμαχία, το στυλ του είναι ραμμένο στα μέτρα του UFC, σε αντίθεση με πολλούς άλλους φημισμένους striker (boxer και kick boxer) που δεν μπόρεσαν να δείξουν τις ικανότητές τους όταν έκαναν την μετάβαση στο UFC.

Τα τρία βασικά στοιχεία της πυγμαχίας του Dos Santos είναι η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα και ο έλεγχος της απόστασης. Πρόκειται δηλαδή για ένα στυλ που δεν βασίζεται τόσο πολύ στο μπλοκάρισμα με τα χέρια, καθότι συνήθως ο Dos Santoς αγωνίζεται με τα χέρια χαμηλά και δεν προσπαθεί να μπλοκάρει μπουνιές. Δεν βασίζεται επίσης στο head movement, καθότι όταν βρίσκεται υπό πίεση απλά υποχωρεί προς τα πίσω με ταχύτητα (δες χαρακτηριστικά τον αγώνα κόντρα στον Carwin). Eυρισκόμενος όμως έξω από το πεδίο βολής του αντιπάλου του, κλείνει απότομα την απόσταση με τραμακτική εκρηκτικότητα όταν επιτίθεται.

Δες χαρακτηριστικά τον αγώνα του κόντρα στον Stefan Struve, τον οποίο σαστίζει με ένα hook από το πουθενά από μεγάλη απόσταση, πριν τον τελειώσει με ένα μπαράζ αριστερών-δεξιών hook. Αυτό το στυλ του επιτρέπει να αποφεύγει την τιμωρία των αντιπάλων του, και είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει χάσει ούτε γύρο μέχρι τώρα στο UFC. Φυσικά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρόκειται για μονοδιάστατο αθλητή, καθότι σε ορισμένους αγώνες δείχνει και άλλα στοιχεία. Κόντρα στο Cro Cop, για παράδειγμα, έδειξε πολύ καλό Muay Thai με δυνατές γονατιές, ενώ contra στους Carwin και Nelson έδειξε εξαιρετικό take down defense. Αν δεν είχε μπροστά του τον Overeem θα μπορούσα να προβλέψω, με αρκετή σιγουριά, πως δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει τον τίτλο του σύντομα.

Alistair Overeem: K1, Dream and Strikeforce Heavyweight Champion

Ας το παραδεχτώ λοιπόν εξαρχής ότι ήμουν κι εγώ, μέχρι πρόσφατα, ένας από αυτούς που αμφισβητούσαν τον Overeem. Το γεγονός ότι δεν αγωνιζόταν στο UFC αλλά σε λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρείες καθιστούσε αμφιβόλου αξίας το μακρύ σερί νικών του που τελείωναν, κατά κανόνα, πολύ γρήγορα μέσα στον πρώτο γύρο. Οι αγώνες όμως κόντρα στους Brett Rogers και Todd Duffee διέλυσαν όποιες αμφιβολίες είχα. Η ευκολία με την οποία πέταγε τον τεράστιο Rogers δεξιά και αριστερά μέσα στο κλουβί σαν να ήταν lightweight fighter, και η ταχύτητα με την οποία διέλυσε τον πολύ δυνατό και εξαίρετο πυγμάχο Duffee με έπεισαν πια οριστικά πως ο Overeem είναι ένας σπάνιας ικανότητας heavyweight που θα αφήσει εποχή στο UFC.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά στοιχείατου παγκόσμιου πρωταθλητή του kick boxing, και πως θα σταθεί απέναντι στον ασταμάτητο Dos Santos? Στον αγώνα του κόντρα στον Lesnar ο Overeem έδειξε μια τελειότητα στην τεχνική που σπάνια βλέπουμε στο οκτάγωνο. Τα hook και overhand του φεύγουν πριν προλάβει να τα δει ο αντίπαλος, είναι τέλεια σε τεχνική και πρωτόγνωρα σε δύναμη. Ταυτόχρονα τα body kicks του είναι επίσης τέλεια σε τεχνική και μπορούν, αν προσγειωθούν σωστά, να τελειώσουν στιγμιαία οποιονδήποτε αντίπαλο. Αλλά το σήμα κατατεθέν και αγαπημένο όπλο του Overeem είναι οι γονατιές του, με τις οποίες έχει τελειώσει ουκ ολίγους αντιπάλους τόσο στο MMA όσο και στο K1.

Σε αντίθεση με τον Dos Santos, o Overeem παίζει πιο πολύ σε κοντινές αποστάσεις, και χρησιμοποιεί head ducking και counterpunching (κυρίως με το δεξί overhand). Στο Κ1 βασιζόταν επίσης στα μεγάλα γάντια των 16 ounces για να παίζει στατική άμυνα με τα χέρια στο κεφάλι, απορροφώντας τις μπουνιές των αντιπάλων του πάνω στα γάντια, και περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να εξαπολύσει τη μία μπουνιά, κλωτσιά ή γονατιά που θα τελείωνε τον αντίπαλό του. Δες χαρακτηριστικά τον αγώνα με τον Ben Edwards για το Κ1, όπου μπλοκάρει αμέτρητες μπουνιές με τα γάντια του μέχρις ότου πετύχει τον Edwards με ένα καταστρεπτικό δεξί overhand.

Στο UFC με τα μικροσκοπικά γαντάκια δεν θα μπορεί να παίξει τέτοια παθητική άμυνα, και θα αναγκαστεί να παίξει με head movement και counterattacking για να πιάσει τον Dos Santos καθώς αυτός πλησιάζει για να ρίξει μπουνιά. Ότι ο Dos Santos θα ρίξει πιο πολλές μπουνιές (κυρίως jab) φαίνεται σχεδόν σίγουρο, και το ζητούμενο είναι αν ο Overeem θα καταφέρει να τον πιάσει με την μία μπουνιά, κλωτσιά ή γονατιά που θα τελειώσει τον Dos Santos. Εκεί όπου υπερέχει με διαφορά ο Overeem είναι στο clinch, καθότι είναι πιο ογκώδης, πιο δυνατός (κατά πολύ) και πιο ικανός στις γονατιές.

Επίσης το ground game του Overeem είναι κατά πάσα πιθανότητα ανώτερο, και αν καταφέρει να πιάσει τον Dos Santos στην αγαπημένη του guillotine choke τότε πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον Βραζιλιάνο. Το μεγάλο μειονέκτημα του Overeem είναι η φυσική του κατάσταση. Στον αγώνα του με τον Fabricio Werdum έδειξε πως αν ο αγώνας τραβήξει σε μάκρος τα πνευμόνια του δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με οξυγόνο τους τεράστιους, αφύσικους μύες του. Ποιος θα ξεχάσει μετά τον αγώνα με τον Werdum τον Overeem να είναι τόσο εξαντλημένος ώστε να μην μπορεί καν να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο Dos Santos από την άλλη έχει πιο ελαφρύ και φυσικό κορμί, το οποίο του επιτρέπει να έχει καλύτερη φυσική κατάσταση και αντοχή. Αν ο αγώνας πάει στον τέταρτο ή τον πέμπτο γύρο δεν δίνω καμία τύχη στον Overeem.

Μια πρώτη πρόβλεψη

Αν και τα γραφεία στοιχημάτων, δίνουν, δικαιολογημένα, τον Dos Santos ως φαβορί, κάτι μου λέει πως το 2012 θα είναι η χρονιά που ο Overeem θα αφήσει ιστορία καθώς θα κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο που λείπει από την συλλογή του, αυτόν του πρωταθλητή UFC. Η διαφορά στην επαγγελματική εμπειρία έναντι του Dos Santos είναι τεράστια (κάπου 70 αγώνες έναντι 15 του Dos Santos) και νομίζω πως αυτή η διαφορά εμπειρίας θα μιλήσει μέσα στο οκτάγωνο.

Παράλληλα ο Overeem θα παίξει απελευθερωμένα γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα (ανύπαρκτα) takedown του JDS και θα παίξει συγκεντρωμένος 100% στο standup, οπότε είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε ξανά το πραγματικά θλιβερό θέαμα που είδαμε κόντρα στον Werdum. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι ο αγώνας θα τελειώσει μέσα στους 2-3 πρώτους γύρους, διότι μετά επαναλαμβάνω δεν δίνω τύχη στον Overeem.

Πρόβλεψη: Νικητής ο Overeem με TKO στον πρώτο ή δεύτερο γύρο.

TAGS UFC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ