ΣΤΗΛΕΣ

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ταλέντο

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ταλέντο

Ο Λούκα Ντόντσιτς ήταν ο παίκτης που έκρινε την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπιλμπάο, για την 8η αγωνιστική της Liga Endesa. Σημείωση: ο MVP της αναμέτρησης είναι -ακόμη- 16 ετών! Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής του Top Performance γι αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχουν παίκτες που έχουν ταλέντο, άλλοι που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές. Υπάρχουν κι αυτοί που συνδυάζουν τα δύο παραπάνω, με μία σημαντική υποσημείωση: μπορούν να παίξουν άμεσα στο υψηλότερο επίπεδο. Ακόμη κι αν μιλάμε για ανήλικους. Πάρτε για παράδειγμα τον πρωταγωνιστή του Top Performance γι αυτή την εβδομάδα. Κυρίες και κύριοι, ήρθε η ώρα να μάθετε ποιος είναι ο Λούκα Ντόντσιτς.

Θα ξεκινήσουμε ανάποδα την ιστορία. Ο 16χρονος γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης εξέπληξε τους πάντες με τη χθεσινή του (29/11) εμφάνιση στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπιλμπάο . Λάθος. Εξέπληξε όσους δεν τον ξέρουν, γιατί εκείνοι που συνεργάζονται μαζί του την τελευταία τετραετία ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει. Από τώρα, πριν καν γίνει... ενήλικος.

Σε ηλικία 16 ετών φρόντισε να πάρει την "μπαγκέτα" από τους πολυδιαφημισμένους συμπαίκτες του και να αποτελέσει τον ηγέτη των Πρωταθλητών Ευρώπης, στη νίκη με 99-92. Αλήθεια, ξέρετε πολλά παιδιά της ηλικίας του που μπαίνουν στο παρκέ φορώντας τη φανέλα της "Βασίλισσας" και δεν λυγίζουν; Πόσω μάλλον να σκοράρουν 15 πόντους (με 4/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 1/1 βολές), να μαζέψουν 6 ριμπάουντ και να μοιράσουν 4 ασίστ σε 22'12'' συμμετοχής;

Δεν είναι όμως μόνο αυτά που κατέδειξαν το μείζον του πράγματος από την παρουσία του στο παρκέ της Bilbao Arena. Βλέπετε, πρωταγωνίστησε στα highlights της αναμέτρησης με το κάρφωμα που έκανε στο δεύτερο δεκάλεπτο του αγώνα, όσο και με το τρίποντο - "μαχαιριά" που έβαλε με 1'16''. Μετά από ντρίπλα και step back, παρακαλώ. Θέλετε κι άλλα; Ο Ραούλ Λόπεθ ήταν κρεμασμένος πάνω του, προφανώς γιατί είχε καταλάβει πως ο πιτσιρικάς που είχε απέναντί του δεν είναι... παιδάκι, αλλά άντρας.

Στη Μαδρίτη με συνοπτικές διαδικασίες

Η μαδριλένικη περιπέτειά του ξεκίνησε πριν από τρία και κάτι χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Ρεάλ Μαδρίτης είχε εντυπωσιαστεί από αυτά που είδε σε ένα τουρνουά U13 στη Ρώμη, κάνοντας άμεσα κίνηση για την απόκτησή του. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνας (ομάδα στην οποία αγωνιζόταν τότε) είχε την ευτυχία να διαθέτει στο ρόστερ της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη, αλλά και την... ατυχία να τον αποχωριστεί πριν καλά καλά προλάβει να απολαύσει τους καρπούς των δυνατοτήτων του. Δόθηκε αρχικά δανεικός στη "Βασίλισσα", με την οποία κατέκτησε άμεσα τον πρώτο του τίλο, ως ο πολυτιμότερος παίκτης του Minicopa των πιτσιρικάδων. Παρεμπιπτόντως, πέτυχε 20 πόντους στον τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Πριν καν κλείσει χρόνο στην ισπανική πρωτεύουσα, είχε ήδη "κλέψει" τις καρδιές των ανθρώπων της Ρεάλ Μαδρίτης.

Είχε ήδη "μπει στο μάτι" όλου του πλανήτη, με τις αναφορές στο όνομά του να είναι πολλές. Αντιστρόφως ανάλογες της ηλικίας του. Πλην όμως, στη "Βασίλισσα" ήξεραν τι πρέπει να κάνουν για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. Δεν ήταν άλλωστε το πρώτο παιδί - θαύμα που είχαν στις τάξεις τους τα τελευταία χρόνια.

Οι γονείς του (σ.σ.: ο πατέρας του είναι πρώην μπασκετμπολίστας) ήταν πάντα εκεί. Διακριτικά όμως, γιατί ήξεραν πως αν περάσεις τη λεπτή κόκκινη γραμμή, τότε μπορούν όλα να "γκρεμιστούν". Γι αυτό ίσως αποφάσισαν φέτος να τον αφήσουν μόνο του στη Μαδρίτη. " Ο μικρός μένει μόνος του. Είναι πραγματικά κρίμα το γεγονός ότι δεν μπορώ να είμαι δίπλα του, αλλά στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Να έχεις ό,τι θες. Νιώθω ωστόσο ήρεμος γιατί ξέρω πως η Ρεάλ Μαδρίτης τον φροντίζει", είχε δηλώσει τον περασμένο Μάιο ο Σάσα Ντόντσιτς για τον κανακάρη του.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ταλέντο

Μέσα σε όλα, αναδείχθηκε (ξανά) ο πολυτιμότερος παίκτης μιας διοργάνωσης. Πως να γίνει διαφορετικά άλλωστε όταν είχε 11.5 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ κατά μέσο όρο στην τελική φάση του Adidas Next Generation Tournament. Παρένθεση: στην καλύτερη πεντάδα βρισκόταν κι ένας νυν παίκτης της ΑΕΚ, ο Έντιν Άτιτς που πέρσι φορούσε τη φανέλα της Spars Sarajevo. Κλείνει η παρένθεση.

Δείτε τι έκανε στον τελικό, με τον Αλεκσάνταρ Αρανίτοβιτς να αποτελεί το αντίπαλο δέος

Όταν απείλησε τον Ρίκι Ρούμπιο

Στα όσα αξιοσημείωτα της έως τώρα πορείας του στα ισπανικά παρκέ, υπάρχει κάτι ακόμη. Αυτό που έχει να κάνει με το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Η "πρώτη" του λοιπόν έγινε σε εντός έδρας αγώνα με την Ουνικάχα Μάλαγα τον Απρίλιο (30/4, για την ακρίβεια). Τότε που πέτυχε ταυτόχρονα τους πρώτους του πόντους υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο με σουτ τριών πόντων. Μέσα σε όλα, έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης που πάτησε ποτέ το πόδι του στη Liga Endesa, όντας πίσω μόλις από τον Ρίκι Ρούμπιο και τον Άνχελ Ρεμπόλο.

Ο Τζόρτζεβιτς είπε το όνομά του

Με όλα τα παραπάνω να έχουν προηγηθεί, δεν άργησε να τεθεί ζήτημα σχετικά με τη φανέλα ποιας εθνικής ομάδας θα φορά. Βλέπετε, ο πατέρας του έχει σερβικό και σλοβενικό διαβατήριο, οπότε εκ των πραγμάτων μπορούσε να αγωνιστεί στους "όρλοβι", αν και ουσιαστικά μιλάμε για Σλοβένο. Κι η αλήθεια είναι πως οι -σοβινιστές σε τέτοιες περιπτώσεις- Σέρβοι δεν είχαν πρόβλημα να του δώσουν ό,τι χρειαζόταν για να φορέσει τη φανέλα τους. Σε σημείο που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ταξίδεψε μέχρι τη Μαδρίτη για να συναντήσει αυτόν και τον πατέρα του. Στόχος; Να γίνει... Σέρβος!

" Ενδιαφερθήκαμε για τον Λούκα, αλλά μας ενημέρωσε πως αποφάσισε να παίξει με τη Σλοβενία", θα πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας σε ερώτηση που θα του γίνει το καλοκαίρι σχετικά με το τι ισχύει για τον Λούκα Ντόντσιτς. Βλέποντας το μέγεθος του ταλέντου και της προοπτικής, η Σλοβενία είχε φροντίσει να φυλάξει τα νότα της, βάζοντάς τον να υπογράψει επίσημο έγγραφο που τον δέσμευε ως προς τη διαθεσιμότητά του για τις εθνικές ομάδες της χώρας. Ο λόγος είναι προφανής, αφού στη γωνία υπήρχε πάντα κι η Ισπανία, χώρα που απολαμβάνει το ταλέντο του από το 2012 κι έπειτα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ταλέντο

Πόσο θα μείνει στη Μαδρίτη;

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσουν ήδη οι συζητήσεις και τα ερωτήματα σχετικά με το διάστημα παραμονής του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι ότι δεν είναι χαρούμενος εκεί (το κάθε άλλο), όσο γιατί πάντα θα υπάρχει το κάτι παραπάνω. Τι είναι αυτό; Το ΝΒΑ! Ομάδες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν ήδη σημειώσει το όνομά του, θέλοντας να καταγράψουν πλήρως τα χαρακτηριστικά του. Ο λόγος προφανής: να είναι έτοιμες για τα επόμενα Draft. Οπότε, ας τον απολαύσουμε όσο ακόμη βρίσκεται στα μέρη μας, γιατί ενδεχομένως δεν αργεί η στιγμή που θα μπει στο αεροπλάνο με προορισμό στις ΗΠΑ.

Θυμηθείτε τι έκανε κόντρα στην Μπιλμπάο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ