OPINIONS

Κι αν έρθει πρώτος;

Κι αν έρθει πρώτος;

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που προκρίθηκε και τυπικά στα πλέι-οφ και εφόσον κάνει πέντε νίκες στις ισάριθμες αγωνιστικές που απομένουν βγαίνει… πρώτος.

Πρώτα απ’ όλα ο Ολυμπιακός με τη νίκη του επί της Μπάμπεργκ προκρίθηκε και τυπικά στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας. Ήδη έχει προηγηθεί φέτος η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ μαζί με τους «ερυθρόλευκους» το εισιτήριο για τα πλέι-οφ εξασφάλισε και τυπικά η Φενέρ.

Σε μια Ευρωλίγκα πολύ απαιτητική, λίαν συναρπαστική και αμφίρροπη, ο Ολυμπιακός μετράει ένα 18-7 και ετοιμάζεται, πλέον, για την τελική ευθεία. Το να βγει εκτός τριάδας είναι απίθανο, αφού η διαφορά του από Ρεάλ και Ζαλγκίρις είναι τρεις νίκες και μένουν ακόμη πέντε αγωνιστικές.

Τι μπορούν, λοιπόν, να τερματίσουν;

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος. Όσο ισοβαθμεί με τη Φενέρ είναι καλύτερος γιατί μετράνε οι δυο νίκες επί των Τούρκων, που για να περάσουν τους Πειραιώτες στην τελική κατάταξη θα πρέπει να κάνουν μια νίκη παραπάνω.

Προς το παρόν, επίσης, πλεονέκτημα για την πρώτη θέση δείχνει να έχει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με ρεκόρ 20-5 ως τώρα. Μόνο, που στις επόμενες δυο αγωνιστικές οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν διαδοχικά Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη και Ολυμπιακό στη Μόσχα. Αν στραβοπατήσουν κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και … στην τρίτη θέση!

Ας δούμε όμως το πρόγραμμα των τριών πρώτων ομάδων της κατάταξης και μετά γράφουμε τα σενάρια:

  1. ΤΣΣΚΑ 20-5 παίζει με Φενέρ (έξω) Ολυμπιακό (μέσα), Κίμκι (έξω), Ζαλγκίρις (έξω) και Ερ.Αστέρα (μέσα)

  2. Ολυμπιακός 18-7 παίζει με Μπαρτσελόνα (μέσα), ΤΣΣΚΑ (έξω), Εφές (μέσα), Μάλαγα (έξω), Ζαλγκίρις (μέσα)

  3. Φενέρ 18-7 παίζει με ΤΣΣΚΑ (μέσα), Μακάμπι (μέσα), Ερ.Αστέρα (έξω), Κίμκι (έξω), Μάλαγα (μέσα)

Θεωρητικά το πιο δύσκολο πρόγραμμα έχει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς θα υποχρεωθεί να παίξει εκτός έδρας με Φενέρ, Κίμκι αλλά και τη Ζαλγκίρις διεκδικήτρια (ακόμη) της 4 θέσης.

Οι Ρώσοι είναι σταθεροί, μένει να δούμε πως θα αντεπεξέλθουν στην πίεση του προγράμματος. Η Φενέρ και ο Ολυμπιακός έχουν πιο πολλά ματς εντός έδρας (3) με την τουρκική ομάδα πάντως να έχει και μια δοκιμασία στη Ρωσία κόντρα στην Κίμκι που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της.

Ο Ολυμπιακός με εξαίρεση την ΤΣΣΚΑ, στα άλλα ματς έχει ομάδες μάλλον αδιάφορες, με την προϋπόθεση ότι στην τελευταία αγωνιστική θα ξέρει την τύχη της και η Ζαλγκίρις. Ειδάλλως θα έχουμε … ντέρμπι.

Τι λέτε; Μπορεί η ΤΣΣΚΑ να χάσει δυο ματς και στο τέλος να έχουμε μια τριπλή ισοβαθμία; Θα είναι ένα καλό σενάριο για την ομάδα του Σφαιρόπουλου.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΛΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑ!

Εκτός της υπεροχής του στην ισοβαθμία με τη Φενέρ, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος και σε περίπτωση που υπάρξει τριπλή συνύπαρξη με Ρώσους και Τούρκους. Αυτό συμβαίνει γιατί η Φενέρ θα έχει νικήσει δυο φορές την ΤΣΣΚΑ. Αν λοιπόν ισοβαθμήσουν στην πρώτη θέση, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στη Μόσχα, στην ειδική βαθμολογία οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν 8β (4 νίκες στα παιχνίδια με τους δυο αντιπάλους του), η Φενέρ 6 (2-2) και η ΤΣΣΚΑ 4 (0-4). Ακόμη όμως κι αν ηττηθεί στη Μόσχα ο Ολυμπιακός, σε περίπτωση τελικής τριπλής ισοβαθμίας, πάλι καλύτερος θα είναι με 7β (3-1), μπροστά από Φενέρ που θα έχει 6β (2-2) και ΤΣΣΚΑ που θα συγκεντρώσει 5β (1-2).

Κι αν έρθει πρώτος;
EUROKINISSI

Η μόνη ισοβαθμία που δεν τον ευνοεί είναι αυτή με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε περίπτωση ήττας πάνω από … 1π. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στο ΣΕΦ 88-86. Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός μπορεί να τερματίσει από πρώτος μέχρι τρίτος, κάτι που έχει, βέβαια, την σημασία του. Ναι μεν σε όλες τις περιπτώσεις οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν αβαντάζ έδρας, αν είναι πρώτοι όμως παίζουν με τον 8, δεύτεροι με τον 7 και 3 με τον 6 της τελικής κατάταξης.

Για να τερματίσουν στην πρώτη θέση πάντως θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνουν … πέντε στα πέντε.

Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΣ

Το τρένο πάντως πατάει γερά στις ράγες του. Ο προορισμός του Βελιγραδίου αρχίζει και φαίνεται ορατός στον ορίζοντας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια.

Η Μπάμπεργκ μια «ύπουλη» ομάδα που αρέσκεται σε παιχνίδι το οποίο δεν ταίριαζε ποτέ στον Ολυμπιακό, δεν άφησε τους «ερυθρόλευκους» να ανασάνουν , που είναι λογικό να ψάχνουν τους ιδανικούς ρόλους για Μπράουν και Τιλί, συν να βολέψουν τους υπόλοιπους στη νέα κατανομή ρόλων την οποία πάντως ο Σφαιρόπουλος μοιάζει να έχει πιο ξεκάθαρη.

Από την στιγμή, άλλωστε, που έχει τον Σπανούλη σε εξαιρετική κατάσταση, ο Ολυμπιακός συνεχίζει να νικάει ακόμη κι όταν δεν παίζει πολύ καλά, ή αν προτιμάτε δεν έχει τόσο μεγάλη συγκέντρωση για σαράντα λεπτά.

Από τα χέρια του Σπανούλη, φεύγουν τρομερές ασίστ, ειδικά στον Μιλουτίνοφ που έχει ανέβει κατακόρυφα και αυτό φαίνεται από την επαναφορά του και σε ρόλο αμυντικού σκιάχτρου, ενώ ο 36χρονος αρχηγός δείχνει … ξανανιωμένος μόνο και μόνο που τολμάει να κάνει συνεχόμενα ντράιβ, να μη φοβάται τις επαφές και να μην πέφτει κάτω!

Η επιστροφή του Τιλί λύνει τα χέρια και στην περίπτωση Πρίντεζη, που αυτή τη φορά θα χρησιμοποιείται πιο φρέσκος από ποτέ, ενώ το άμεσο ζητούμενο είναι το πώς θα κουλαντρίσει ο προπονητής την πολύπλευρη περιφερειακή γραμμή, γιατί την Παρασκευή έπαιζε για όλους ο Σπανούλης. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Χρειάζονται και οι άλλοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ