OPINIONS

Και με Ιταλό πορτιέρε...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει γιατί πέρα από τους τρεις βαθμούς είναι σημαντικό το διπλό του Ολυμπιακού στη Βέρνη.

Τους «τσίμπησε» τους τρεις βαθμούς ο Ολυμπιακός δίχως να ταραχτεί. Πήγε στην Ελβετία και έκανε τη δουλίτσα του. Μια επαγγελματική νίκη με πολλά θετικά να βγαίνουν πάνω στο χορτάρι και χωρίς να σας υποχρεώνει (όσοι είστε Ολυμπιακοί) να κάνετε τούμπες από τη χαρά σας.

Δεν ήταν άλλωστε και αυτός ο σκοπός. Πρώτη αγωνιστική σε όμιλο του Γιουρόπα. Τίποτα παραπάνω. Τους βαθμούς να μαζεύεις, τραυματισμούς να μην έχεις και να κρατάς την ψυχολογία στα αποδυτήρια σου. Όταν η ομάδα αυτή φτιάχτηκε κυριολεκτικά πριν λίγα 24ωρα, όταν έχει ήδη αποδοκιμαστεί σε δυο εντός έδρας ματς το καλοκαίρι, το πρώτο μέλημα όλων είναι να βρουν την υγειά τους. Ο Μπέντο λοιπόν, έγινε και ψυχολόγος αναλαμβάνοντας ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα.

Ο Πορτογάλος επέμεινε στην τακτική του και με τους Γιούνγκ Μπόις και το πήρε το ματσάκι. Θα συνεχίσει να βλέπει γελαστά πρόσωπα, θα πρέπει να διαχειριστεί ποδοσφαιριστές που δεν έπαιξαν καθόλου δυο σερί ματς (Φορτούνης, Τσόρι), θα πρέπει να ξεκουράσει τον Καμπιάσο που έβγαλε σε τέσσερις μέρες δυο 90λεπτο(τον βλέπω πάγκο στο Καυτατζόγλειο). Ναι, είναι θέμα αποδυτηρίων πλέον για να διατηρηθούν οι σωστές ισορροπίες και να καταλάβουν όλοι πως πρέπει να λειτουργήσει η ομάδα. Αν το πετύχουν θα πάνε καλά. Δεν είναι σωστό να γράφουμε μετά από μια νίκη για πιθανές γκρίνιες, αλλά όλα είναι μέσα στην… καθημερινότητα μιας ομάδας.

Περιμένω λοιπόν από τον Ολυμπιακό να διατηρήσει τη σοβαρότητά του και την εικόνα του. Ήταν μια εξαιρετική νίκη σε μια διοργάνωση, όπου δεν έχει συνηθίσει να παίζει η ομάδα του Πειραιά (τόσα χρόνια ήταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ). Τώρα μέσα στις συνεχόμενες υποχρεώσεις καλούνται όλοι να βρουν ισορροπίες και κέφι. Οι ομάδες ξεκινάνε από τα αποδυτήρια και οι πρωταθλητές Ελλάδας, πλέον έχουν καλό υλικό για να δουλέψουν και να μοιράσουν τους ρόλους τους. Ο Μπέντο δείχνει όλο και περισσότερο ότι έχει την ικανότητα να τους κουμαντάρει. Και στο τέλος κάθε αγώνα είναι σοβαρός. Αν συνεχίσει έτσι, θα πάει πολύ καλά…

Όλο το ματς θα ήταν διαφορετικό αν στο ξεκίνημα ο Μάριν είχε αποφασίσει καλύτερα στην τελική του προσπάθεια. Ο ποδοσφαιρικός εγωισμός όμως σε έναν παίκτη τέτοιου επιπέδου φτάνει στα ύψη και ο Γερμανός πρώτα σκέφτηκε να βάλει ο ίδιος το γκολ, παρά να πασάρει δίπλα. Αν οι πρωταθλητές σε εκείνο το σημείο είχαν κάνει τη ζημιά στους αντιπάλους τους, τα πράγματα θα ήταν απλά και διαφορετικά. Ο Ολυμπιακός ούτως ή άλλως δεν είχε να φοβηθεί κάτι από τους Γιούνγκ Μπόις και φάνηκε από το «καλημέρα» της αναμέτρησης.

Ο Μπέντο δεν έκανε αλλαγή σε σχέση με το ματς κόντρα στη Βέροια, παρά μόνο στο πόστο του τερματοφύλακα. Ξεκίνησε και αυτός με δυο λόγια να… ξεγελά όλους αυτούς που βιάζονται να ποντάρουν και να προαναγγέλλουν αρχικά σχήμα. Ο Λεάλι λοιπόν μοναδικό νέο πρόσωπο και με εξαιρετικές τοποθετήσεις. Το να γράψω όμως κάτι περισσότερο για Ιταλό τερματοφύλακα προκειμένου να πλέξω εγκώμιο, είναι μειωτικό για τον ίδιο. Ο Λεάλι σε λίγα χρόνια αν συνεχίσει να εργάζεται όπως του ‘χουν υποδείξει στο Τορίνο, θα είναι στην τριάδα των πορτιέρο της Σκουάντρα Ατζούρα (με βασικό τον Ντοναρούμα της Μίλαν). Και είναι πολύ καλό αυτό, μιας και υπάρχει και ο Καπίνο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ψυχολογία… Ο Μπέντο τι ήθελε; Πίεση και σωστή κίνηση. Αυτό γινόταν, απλά γκολ δεν έμπαινε, μέχρι που ήρθε μια τρομερή συνεργασία.

Από τον Ιντέγε στον Καμπιάσο, ο Αργεντινός στον Μάριν κι αυτός με τη μια στον Ιντέγε. Ασίστ- ποδιά από τον υπερφορμαρισμένο Νιγηριανό και γκολ από τον Καμπιάσο που είχε ήδη «χωθεί» στην αντίπαλη περιοχή. Το 0- 1 ήταν γεγονός και μάλιστα σε πολύ καλό χρονικό σημείο. Πέρα από το τέρμα όμως, η ομάδα του λιμανιού συνεχίζει να δείχνει πως οι παίκτες της ξέρουν να συνεργάζονται σε μικρούς χώρους. Αυτή η εικόνα στο γκολ, ήταν ουσιαστικά και η τελευταία στιγμή λάμψης. Ναι, τόσο νωρίς. Ακολούθησε ένα δεύτερο μέρος, με τον Ολυμπιακό να κρατάει άνετα το υπέρ του σκορ και με τους Ελβετούς, να μη μπορούν να απειλήσουν. Και μεταξύ μας, μας είχαν πρήξει με τους φοβερούς Ελβετούς, που είναι πολύ επικίνδυνοι, που θα τρέχουν και δε θα σταματάνε. Τίποτα. Ο Ολυμπιακός ήταν διαβασμένος, ήταν στημένος σωστά και παρουσίασε μια εικόνα που του χάρισε τους βαθμούς της νίκης. Σούπερ υποθήκη.

Α και για να ‘μια δίκαιος, οι Γιούνγκ Μπόις είχαν μια τρομερή διπλή ευκαιρία, αλλά «έπεσαν» πάνω στον Λεάλι που «γέμισε» το τέρμα! Αν πρέπει να τονίσω κάτι που δε μου αρέσει, αυτό είναι η ομάδα μετά από πολλά χρόνια δεν έχει επιθετική υποστήριξη από τα πλάγια μπακ. Διστακτικοί και χωρίς τη σούπερ ποιότητα για να βγάλουν ένα όβερ λαπ της προκοπής. Όμως όταν μπει στην ομάδα ο Ελαμπντελαουί αυτό θα αλλάξει και θα βρεθεί -λογικά- στην ίδια πλευρά και με συμπατριώτη του(Ελιονούσι). Παίζει ρόλο αυτό! Ο Καρντόσο δεν είναι έτοιμος, αλλά θα ανέβει κι αυτός, ειδικά όσο διαπρέπει ο Ιντέγε. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Σάμπως πιστεύετε ότι ο Φορτούνης ή ο Τσόρι έχουν πει την τελευταία τους λέξη; Δε το νομίζω. Ας περιμένουμε λίγο. Αυτή τη φορά, προβλέπω κάμποσες αλλαγές ενδεκάδας στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Ηρακλή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ