ΣΤΗΛΕΣ

Ο πιεσμένος Γιώργος Δώνης

Ο πιεσμένος Γιώργος Δώνης

Ο Γιώργος Δώνης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή SUPER BALL και φάνηκε να είναι πιεσμένος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στα πρώτα βήματά του στον ΠΑΟΚ. Ένιωσε την ανάγκη να αμυνθεί, χωρίς να του έχει γίνει κάποια "επίθεση". Σχόλιο Θέμης Καίσαρης.

Όσοι δεν παρακολούθησαν το χθεσινό SuperBall, έχουν την ευκαιρία να δουν σε βίντεο το κομμάτι της τηλεφωνικής συζήτησης με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Γιώργο Δώνη. Όποιος το είδε, είτε ζωντανά την Κυριακή είτε τώρα σε μαγνητοσκόπηση, νομίζω πως θα συμφωνήσει πως ο Έλληνας τεχνικός είχε επιθετική αντίδραση στις ερωτήσεις μας, χωρίς αυτό να δικαιολογείται 100% από τα ζητήματα που του θέσαμε στα οκτώ λεπτά της κουβέντας.

Οι δυσκολίες της αρχής...

Προσωπικά θέλησα πρώτα να σημειώσω πως και πάλι (μετά την ΑΕΚ) αντιμετωπίζει δυσκολίες στα πρώτα του βήματα σε πάγκο μεγάλης ομάδας και μάλιστα κατέστησα όσο πιο σαφές μπορώ πως δεν έχει προσωπική ευθύνη. Ήθελα μ’αυτόν τον τρόπο να του δώσω την ευκαιρία να μιλήσει κι ο ίδιος γι’αυτά. Για το χαμήλωμα της ποιότητας του ρόστερ λόγω της σημαντικής μείωσης του μπάτζετ, για το ξεκίνημα με τραυματίες κομβικούς ποδοσφαιριστές, σαν τον Σαλπιγγίδη και τον Γκαρσία, αλλά και την συνολική δυσκολία του χτισίματος μιας εν πολλοίς νέας ομάδας, μέσα σε μια Τούμπα που δεν δείχνει και πολύ ζεστή στην αρχή της χρονιάς.

Αντί να εστιάσω στα ζητήματα που όλοι είχαν στα χείλη τους μετά τον αγώνα με τον Αστέρα (τον Κουμάλο, το πρόβλημα στα στημένα, τον Σταφυλίδη ως εξτρέμ), προτίμησα να δούμε συνολικά τις συνθήκες στις οποίες προσπαθεί να χτίσει την ομάδα που θέλει. Παρόλα αυτά, το σχόλιο του Δώνη του ήταν πως “η σύμπτωση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να μην μεταφέρεται η πραγματικότητα που υπάρχει σε κάθε ομάδα”, ενώ η πρόθεσή μου ήταν η ακριβώς αντίθετη, να κάνουμε δηλαδή μια κουβέντα με βάση τις συνολικές δυσκολίες και να τις κάνουμε σαφείς στο κοινό που μας έβλεπε.

Η αντίδραση στο 4-4-2

Πάνω-κάτω το ίδιο συνέβη και στο κομμάτι της συζήτησης για το υλικό της ομάδας και της κουβέντας που γίνεται από την προετοιμασία κιόλας για το 4-4-2 που φιλοδοξεί να εφαρμόσει. Παρότι ήμουν σαφής πως οι διατάξεις δεν έχουν την σημασία που τους αποδίδουμε στην Ελλάδα και πως είναι σημαντικότερη η συνολική φιλοσοφία κι η κίνηση των παικτών στο χώρο, ο Δώνης προτίμησε να πει το αυτονόητο, πως δηλαδή αυτός αποφασίζει, και να προσθέσει πως “όποιος έχει άποψη για το υλικό της ομάδας μπορεί να βγάλει δίπλωμα προπονητή και να αναλάβει μια ομάδα”.

Ενδιαφέρουσες οι συνεντεύξεις του Δώνη...

Σε κάθε περίπτωση, το πως πήγε η κουβέντα που είχαμε στο SuperBall είναι το λιγότερο σημαντικό. Προφανώς θα ήταν καλύτερα να είχαμε συζητήσει σε διαφορετικό κλίμα, για να έχει ο ίδιος την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του για τον ΠΑΟΚ, αλλά ελπίζω πως θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον, αφού οι συνεντεύξεις του Δώνη είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες για τον κόσμο που τις παρακολουθεί.

Το σημαντικό είναι πως ο Έλληνας τεχνικός φάνηκε να είναι πιεσμένος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στα πρώτα βήματά του στον ΠΑΟΚ, αφού ένιωσε την ανάγκη να αμυνθεί, χωρίς καν να του έχει γίνει κάποια “επίθεση”. Απολύτως ανθρώπινη μια τέτοια συμπεριφορά, όμως το άγχος και το στρες δεν είναι ποτέ καλοί σύμμαχοι. Δεν είναι δα πως μόλις είχε τελειώσει το δραματικό ματς στην Τούμπα κι οι σφυγμοί ήταν ακόμα υψηλοί ή πως πχ βομβαρδίστηκε ο Δώνης με επικριτικές ερωτήσεις για την παρουσία του Κουμάλο.

Πίεση παντού...

Είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλη πίεση από παντού. Η Τούμπα είχε πολύ λίγο κόσμο κι ακόμα κι αυτοί που πήγαν στο γήπεδο είχαν μεγάλη ευκολία στην γκρίνια, ο Τύπος δεν φημίζεται για την υπομονή του, αλλά για την έφεση σε βιαστικές αρνητικές κριτικές, ενώ στο πακέτο έρχεται να προστεθεί κι η αυστηρή ματιά της νέας ιδιοκτησίας. Μπορεί ο Δώνης να αποτελεί επιλογή της διοίκησης, αλλά, όπως πολύ σωστά σημειώνεται στα ρεπορτάζ της ομάδας, η νέα διοίκηση Σαββίδη έχει θέσει άπαντες σε καθεστώς παρακολούθηση/αξιολόγησης. Διοικητικά στελέχη, υπαλλήλους της ΠΑΕ, προπονητικό επιτελείο, ποδοσφαιρικό δυναμικό, όλους.

Το παρελθόν του Δώνη λέει εμφατικά πως κατάφερε να την βρει την άκρη σε όσες ομάδες δούλεψε. Αργά ή γρήγορα, με αλλαγές σχεδίων ή όχι, οι ομάδες του παρουσίασαν αγωνιστική φιλοσοφία και εν τέλει συνδύασαν το καλό ποδόσφαιρο με τα αποτελέσματα. Η μοναδική εξαίρεση είναι φυσικά το πέρασμα από την ΑΕΚ, αφού ο Δώνης είδε το πολυμετοχικό οικοδόμημα να καταρρέει στο ξεκίνημα της χρονιάς κι αποχώρησε πριν καν έρθει ο καιρός να κριθεί για την παρουσία του. Κανείς δεν θα ήθελε να δει μια επανάληψη του σεναρίου.

Όλοι έχουν ως στόχο τους πάγκους των μεγάλων. Όμως, η καταξίωση που προσφέρει η δουλειά σ’αυτούς, συνοδεύεται καλώς ή κακώς από μεγαλύτερες απαιτήσεις, από σημαντικά μικρότερη πίστωση χρόνου κι υπομονή και ευκολία στις αρνητικές κρίσεις από Τύπο και κόσμο. Οι συνθήκες αυτές είναι και, όπως διδάσκει και το πέρασμα του Νιόπλια από τον Παναθηναϊκό, όσο λιγότερη σημασία τους δίνεις με τα λόγια, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να τις κερδίσεις με τα έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ