ΣΤΗΛΕΣ

Επιστρέφουν οι Ιταλοί;

Επιστρέφουν οι Ιταλοί;

Συναρπαστικοί εμφύλιοι, το πιο δύσκολο πρόγραμμά όλων των εποχών και η ευκαιρία των ιταλικών ομάδων να επιστρέψουν στο προσκήνιο και σε μια κορυφή. Ο Football Philosopher γράφει για το Europa League.

Δεν απογοήτευσε ούτε αυτή την εβδομάδα το Europa League. Ωραίες αναμετρήσεις, γεμάτα ματς, ανταγωνισμός και θέαμα. Και πέναλτι (με 9 στα 10 πολύ καλά εκτελεσμένα) για να ολοκληρωθεί το πακέτο των νοκ άουτ. Το καλύτερο είναι πως η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, πιο συναρπαστική.

Η διοργάνωση εξακολουθεί να έχει πολλές καλές ομάδες. Από τις 16 που συνεχίζουν, τουλάχιστον 10, έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως μπορούν να φτάσουν ως το τέλος, ως την κατάκτηση του τίτλου. Βέβαια τα ζευγάρια που βγήκαν στους 16 μπορούσαν να είναι καλύτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και αυτά που προέκυψαν δεν προκαλούν ενθουσιασμό.

Επιστρέφουν οι Ιταλοί;

Εμφύλιοι

Συνήθως περιμένουμε αναμετρήσεις ομάδων από διαφορετικά πρωταθλήματα (στην τελική εκεί βρίσκεται η έξτρα ομορφιά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων), αλλά σε αυτή την περίπτωση κάνουν ξεκάθαρα τη διαφορά (στο χαρτί τουλάχιστον), τα Villarreal – Sevilla και Fiorentina – Roma. Τα οποία κερδίζουν ακόμα περισσότερο από τα δεδομένα που ισχύουν στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Οι δύο ισπανικές παλεύουν στη λίγκα τους για την 4η θέση (μαζί με τη Valencia που έχει προβάδισμα και μάλλον χαίρεται με αυτό το ζευγάρι) και μάλιστα 3 μέρες μετά τον δεύτερο αγώνα, θα παίξουν ακόμα μια φορά, για το πρωτάθλημα. Αν κρίνουμε κι από τα ματς που είδαμε πέρυσι ανάμεσα στη Sevilla και τις Betis, Valencia, πάμε για μεγάλους αγώνες.

Fiorentina και Roma έχουν μεγαλύτερη διαφορά θέσεων και βαθμών, αλλά οι Giallorossi μέσα στον Μάρτιο έχουν να παίξουν και με τις Juventus, Sampdoria. Τι να πει όμως και η ομάδα του Montella; Πρώτη του μήνα πάει στην έδρα της Inter, 4 μέρες μετά παίζει πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου στην έδρα της Juventus, στη συνέχεια την υποδέχεται η Lazio, στις 12 του μήνα θα παίξει στη Φλωρεντία με τη Roma, 3 μέρες μετά με τη Milan, στις 19 επαναληπτικό με τη Roma και κλείνει τον Μάρτιο στην έδρα της Udinese. Οκ, αυτό παίζει να είναι και το πιο ζόρικο πρόγραμμά όλων των εποχών. Συναρπαστικός, δύσκολος μήνας για μια υπέροχη ομάδα. Ό,τι καλύτερο δηλαδή.

Ιταλοί

Πέρα από τους εμφύλιους, το Wolfsburg – Inter μοιάζει το πιο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα, με την ομάδα του Mancini να έχει επίσης αρκετά βαρύ πρόγραμμα. Οι Ιταλοί που έχουν 5 ομάδες στους 16, θα χάσουν σίγουρα τη 1, αλλά δεν είναι απίθανο να μπουν στους 8 με 4. Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Η Napoli έχει προβάδισμα απέναντι στην Dinamo, όχι όμως και η Torino κόντρα στην Zenit, στην άλλη μονομαχία Ιταλών και Ρώσων. Και με δύο δυνατές ομάδες (Napoli και Fiorentina/Roma) να πάνε στα προημιτελικά μια χαρά θα είναι.

Οι γείτονες πρέπει να αισθάνονται καλά φέτος. Πρώτη φορά έχουν 5 ομάδες στους 16 του Europa League. Μπορεί κάποτε να κυριαρχούσαν (και) στη μεγάλη διοργάνωση, αλλά αυτή τη στιγμή μια ισχυρή παρουσία στους τελευταίους γύρους της μικρής, την έχουν ανάγκη. Όπως είχαν ανάγκη τις 6 νίκες σε μια βδομάδα. Επίδοση που δεν είχαν καταγράψει από τον Σεπτέμβριο του 2005!

Επιστρέφουν οι Ιταλοί;

Και μάλιστα οι μισές ήταν απέναντι σε ομάδες Γερμανίας, Αγγλίας και Ισπανίας. Με την Torino να βάζει τέλος σε ένα σερί 7 κερδισμένων νοκ άουτ των ισπανικών ομάδων επί των ιταλικών. Μακάρι από αυτό το σημείο να αρχίζει η επιστροφή των Ιταλών. Είναι μια καλή αρχή πάντως που συνδυάζεται με μερικά ακόμα θετικά στοιχεία.

Πρώτα από όλα με καλές μεταγραφικές επιλογές από αρκετές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα φέτος κινήθηκε καλά και η Lazio, που δεν πήρε μέρος σε αυτή τη μίνι επανάσταση των τελευταίων εβδομάδων. Roma, Juventus, Fiorentina κινούνται σταθερά πολύ καλά σε αυτό το κομμάτι εδώ και 2-3 χρόνια. Από κοντά και η Napoli, ενώ η Inter έχει αρχίσει ξανά να κάνει μεγαλύτερες και καλύτερες επενδύσεις, έχοντας φτάσει σε ένα σημείο να διαθέτει πλέον κάτι παραπάνω από τίμιο ρόστερ.

Ένα άλλο κομμάτι που είναι σύμμαχος των Ιταλών είναι ότι τελευταία, σιγά-σιγά, δείχνουν να αποκτούν μεγαλύτερη ταχύτητα ή έστω καλύτερη διαχείριση αγώνων σε πιο υψηλή ταχύτητα και περισσότερη ένταση. Τα ματς των Juventus, Fiorentina, Torino είναι ένα καλό δείγμα. Το τελευταίο στοιχείο που δίνει το δικαίωμα στους Ιταλούς να αισιοδοξούν είναι μια τάση (μάλλον τυχαία) για λίγη σταθερότητα σε συνδυασμό με καλούς προπονητές.

Αυτό το ιταλικό κύμα στο τέλος Φεβρουαρίου είναι σε μεγάλο βαθμό τυχαίο, συμφωνώ, αλλά από κάτι τέτοια μπορεί να χαραχτεί μια διαφορετική πορεία. Το ιταλικό πρωτάθλημα και οι ομάδες του είναι για καιρό βυθισμένες στη μιζέρια κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το Europa League είναι μια καλή ευκαιρία για να ανάψουν μια μικρή φλόγα. Στη χιλιετία που διανύουμε οι ιταλικές ομάδες δεν έχουν παίξει ούτε έναν τελικό Europa League. Μην ξεχνάτε ότι και σε αυτή τη διοργάνωση κυριαρχούσαν κάποτε (παραμένουν πρώτοι σε τίτλους μέχρι και τώρα).

Μπορεί να φαίνεται λίγο το «5 ομάδες στους 16 του Europa League και η Juventus με καλές πιθανότητες πρόκρισης», αλλά είναι; Είναι όταν μετά και την υποχώρηση της Milan, οι Ιταλοί έπαψαν να φοβίζουν; Όταν από τη σεζόν 2007-2008 και ως τώρα έχουν έναν τελικό (την κατάκτηση του Champions League από την Inter); Όταν από τη σεζόν 2007-2008 έχουν καταφέρει να βάλουν μόλις 3 ομάδες σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καμία από τις οποίες μάλιστα δεν πέρασε στον τελικό;

Η Juventus πέρυσι έχασε την ευκαιρία. Κύκλο κάνουν τα πάντα, αλλά εκεί στην Ιταλία δεν τους παίρνει για πολύ ακόμα να χάνουν ευκαιρίες για τίτλο έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο. Η πραγματικότητα λέει πως τα τελευταία χρόνια έχασαν έδαφος, οπότε δεν έχουν την πολυτέλεια να μη δίνουν τεράστια σημασία στο Europa League. Ειδικά όταν έχουν 4 ομάδες που μπορούν να πάνε ως το τέλος. Όταν έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιστρέψουν σε μια κορυφή.

*Είπα να μη χαλάσω την αφήγηση, οπότε σύντομα: η Everton έχει προβάδισμα απέναντι στην Dynamo Kyiv. Αν η Chelsea δεν προκριθεί η ομάδα του Martinez θα είναι η μοναδική ευκαιρία τον Άγγλων να σώσουν τη σεζόν τους. Κι αυτό, κάνει ακόμα πιο μεγάλη/σημαντική την ευκαιρία των Ιταλών να ανατρέψουν το σκηνικό. Οι Ουκρανοί που είναι με δύο ομάδες στους 16 και γενικά το Europa το αγαπάνε (αν και την τελευταία 5ετία δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά), είναι πιθανό να μην έχουν ούτε μία στους 8: δίνω προβάδισμα στον Ajax στις αναμετρήσεις με την Dnipro. Τέλος, χωρίς να έχω πολύ καθαρή εικόνα για τις δύο ομάδες, νομίζω ότι η Besiktas (απέκλεισε τη Liverpool, που πάλι απέτυχε στην Ευρώπη με τον Rodgers) την έχει την Brugge.

Επιστρέφουν οι Ιταλοί;

Τα λέμε και στο @ampalofilosofos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ