ΣΤΗΛΕΣ

Bundesliga Preview

Bundesliga Preview

Η Ντόρτμουντ που μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο από την Μπάγερν που ψάχνεται, η γεμάτη ταλέντα Σάλκε, η Λεβερκούζεν που θέλει να γίνει Ντόρτμουντ. Ο Football Philosopher αναλύει.

Πολλά γκολ (ο περσινός μέσος όρος ήταν 3,16), ασφαλή και γεμάτα γήπεδα (ο μέσος όρος από τη σεζόν 2008-2009 και μετά είναι σταθερά πάνω από 40.000), φίλαθλοι που ζουν τα ματς, αλλά είναι και μέτοχοι, παίκτες που αναδεικνύονται, πολλοί νεαροί (φέτος ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων είναι 24,6 –ο μικρότερος ανάμεσα στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα), πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αυτή είναι η Bundesliga. Η εθνική ομάδα της οποίας το καλοκαίρι κατέκτησε το Μουντιάλ, ενώ πρόπερσι οι δύο κορυφαίοι σύλλογοί της αναμετρήθηκαν στον τελικό του Champions League.

Υπάρχει ένα θέμα όμως. Θέμα ανταγωνιστικότητας. Bayern Munich και Borussia Dortmund φαίνεται να έχουν ξεφύγει από τις υπόλοιπες, ενώ για δεύτερη σερί σεζόν οι 4 εκπρόσωποι της λίγκας στη κορυφαία διοργάνωση είναι οι ίδιοι.

Από την άλλη, Αύγουστο μήνα, οι Schalke, Mainz, Stuttgart, Augsburg, Paderborn αποκλείστηκαν από το Κύπελλο. Από ομάδες που συμμετέχουν σε μικρότερη κατηγορία. Πράγμα που δείχνει πως στο γερμανικό ποδόσφαιρο το στοιχείο του απρόβλεπτου υπάρχει ακόμα, σε υψηλό βαθμό. Εξάλλου, μπορεί να μοιάζει δύσκολο να σπάσει η πρώτη 5άδα, αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ ανοιχτά.

Στη λίγκα μπορεί να μην προστέθηκαν κι άλλα σπουδαία αστέρια, αλλά πέρα από τον Toni Kroos δεν υπήρξαν και σημαντικές διαρροές προς τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα. Σταθερότητα υπήρξε και στους προπονητές.

Οι ομάδες που προχώρησαν σε αλλαγή ήταν 4 (Bayer Leverkusen, Mainz, Eintracht Frankfurt, Stuttgart), αριθμός που σίγουρα δεν είναι μεγάλος. Τέλος έχουμε και μια ομάδα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία. Ο λόγος για την Paderborn, που έχει ιδρυθεί το 1907.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει δυνατά, με την πρώτη αγωνιστική να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις αναμετρήσεις Bayern - Wolfsburg και Dortmund – Leverkusen, κι αναμένεται καλύτερο σε σχέση με την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα του Klopp μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο, οι Schalke, Leverkusen, Wolfsburg, Gladbach, Hoffenheim φαίνεται πως θα είναι καλύτερες, οι Hertha Berlin, Werder Bremen, Stuttgart έχουν τις προϋποθέσεις για να παρουσιάσουν καλύτερη εικόνα. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα για κάθε μία από τις 18 ομάδες.

Bayern Munich

Γίνεται πολλή κουβέντα για το αν οι πρωταθλητές είναι καλύτεροι από πέρυσι, αν έχουν καλύτερο ρόστερ. Στην πραγματικότητα έχασαν ένα σημαντικό παίκτη, τον Kroos. Στη θέση του Mandzukic ήρθε ο Lewandowski, οπότε μιλάμε για αναβάθμιση. Υπολογίζοντας τους Bernat, Rode, Reina, αλλά και τους νεαρούς Gaudino, Green και την -αβέβαιη η αλήθεια είναι- επιστροφή του Badstuber, οι επιλογές δεν είναι λιγότερες.

Το θέμα για την ομάδα του Pep Guardiola είναι πως δε φαίνεται πιο σίγουρη, πιο έτοιμη, σε καλύτερη κατάσταση. Οι τραυματισμοί είναι πολλοί και κυρίως καθοριστικοί (Martínez, Thiago, Schweinsteiger), αρκετοί σημαντικοί παίκτες ουσιαστικά έχασαν την προετοιμασία (και λόγω Μουντιάλ) και οι νέες ιδέες (του προπονητή (βλέπε μεταξύ άλλων 3άδα στην άμυνα) ακόμα δεν έχουν αφομοιωθεί. Για αυτό θα έπρεπε να έχουν κινηθεί πιο νωρίς για την απόκτηση ακόμα 1-2 παικτών. Το ζητούμενο για την Bayern είναι να πατήσει σταθερά στα πόδια της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η ποιότητα δεδομένα υπάρχει.

Bundesliga Preview

Borussia Dortmund

Ο Jürgen Klopp διανύει την έβδομη σεζόν του στον πάγκο της Dortmund, έχει γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας και συνεχίζει να φτιάχνει ιστορίες για το μέλλον. Και νομίζω πως φέτος διαθέτει το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ. Η ομάδα γέμισε και υπάρχουν 2 ποιοτικές επιλογές για κάθε θέση (ακόμα και 3 για κάποιες). Το σημαντικότερο; Αυτή τη στιγμή δείχνει και είναι πιο σίγουρη από τη μεγάλη της αντίπαλο. Είπαμε, 7 χρόνια ο ίδιος καπετάνιος και η καλή βάση είναι δεδομένη. Τα περισσότερα προβλήματα τραυματισμών αυτή τη στιγμή ανήκουν στο παρελθόν.

Όσοι ήρθαν πέρυσι (Aubameyang, Mkhitaryan, Παπασταθόπουλος, Jojic) εμφανίζονται πιο έτοιμοι. Οι νεαροί, όπως ο Hofmann και ο Durm έχουν ξεψαρώσει για τα καλά. Οι δύο σεζόν χωρίς κούπα (πέρα από Super Cup) και η μερική ανανέωση έχουν κάνει τη δίψα πιο μεγάλη. Υπάρχει το ερωτηματικό στην επίθεση μετά την αποχώρηση του Lewandowski. Όποτε όμως χάνει σημαντικό η Dortmund βρίσκει 2 νέους πρωταγωνιστές. Κι επιπλέον αν οι Ramos, Immobile δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως Aubameyang και Mkhitaryan είναι πιο έτοιμοι – η BVB μπορεί να βρει τα γκολ από αλλού. Αν ξεκινήσει καλά, δεν πρόκειται να αφήσει την Bayern να ξεφύγει.

Bundesliga Preview

Schalke 04

Λοιπόν εδώ έχουμε μια ομάδα με πολύ ταλέντο. Υπάρχουν οι Meyer, Goretzka, Draxler, Avdijaj, Ayhan, Kolasinac που είναι από 21 και κάτω και οι Huntelaar, Höwedes, Matip, Farfan, Boateng, Sam και Choupo-Moting, Neustädter, Uchida που είναι πάνω από 21. Δηλαδή έχουμε συνδυασμό νιάτων και ενθουσιασμού με εμπειρία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Εντάξει, πέρα από το γεγονός πως κάποιοι από τους παραπάνω είναι λίγο υπερτιμημένοι, το θέμα είναι στη διαχείριση.

Ο Jens Keller είναι πλέον κοντά στο να κλείσει 2 χρόνια στον πάγκο της ομάδας και στην καλύτερη αποτελεί ακόμα ερωτηματικό. Επίσης (όπως θα παρατηρήσατε) το ταλέντο που υπάρχει αφορά κυρίως τις θέσεις από το κέντρο και μπροστά. Δε θα λέγαμε λοιπόν πως η ομάδα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Η Schalke δεν έχασε κανένα σημαντικό παίκτη πέρα από τον Szalai κι απέκτησε τους Sam (από τη Leverkusen που πέρυσι παραλίγο να τερματίσει πιο πάνω στη βαθμολογία), Choupo-Moting. Στα χαρτιά υπάρχει η δυνατότητα να πλησιάσει τους δύο πρώτους. Στην πράξη μάλλον θα έχουμε ακόμα μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα κι αναστάτωση.

Bayer Leverkusen

"Ο σκοπός μου είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, να μην περιμένουμε αυτή να μας βοηθήσει», λέει ο καινούριος προπονητής της Leverkusen, Roger Schmidt. Ο 47χρονος Γερμανός δεν κρύβει πως η Dortmund και ο Klopp αποτελούν πηγή έμπνευσης για αυτόν κι επισημαίνει πως έχουν πετύχει επειδή είναι τολμηροί. Έχει ακόμα ένα στόχο: να διεγείρει, να ενθουσιάσει τον κόσμο. Το έκανε με την Paderborn, το έκανε σε μεγαλύτερο βαθμό με την Salzburg (αλήθεια τώρα, αν έχετε τη δυνατότητα, δείτε κάποια στιγμή τα ματς με τον Ajax), θέλει να το κάνει και στην Bundesliga με τη Leverkusen.

Η οποία έχασε τον Can και τον Sam –δύο σημαντικούς παίκτες- αλλά απέκτησε τους Calhanoglu, Παπαδόπουλο (έχω την εντύπωση πως οι εκφωνητές δεν ενθουσιάστηκαν με αυτές τις αλλαγές), Drmic, Jedvaj, Wendell, Bellarabi (επέστρεψε από δανεισμό) κι έχει μια καλή βάση με τους Leno, Toprak, Spahic, Bender, Castro, Son, Kiessling, Brandt. «Θα παίζουμε εντελώς διαφορετικά φέτος. Θα πρεσάρουμε περισσότερο, θα έχουμε ως στόχο να ανακτούμε την κατοχή της μπάλας γρήγορα», λέει ο Kiessling. Όπως καταλαβαίνετε η αλλαγή θα είναι έντονη. Δεν ξέρω αν θα είναι επιτυχημένη άμεσα, αλλά σίγουρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Η Bundesliga έτσι κι αλλιώς είναι πρωτάθλημα με ομάδες που παίρνουν ρίσκα, αλλά το υπερεπιθετικό -σε αμυντική κι επιθετική λειτουργία- παιχνίδι που θέλει να παρουσιάσει ο Schmidt πάει το πράγμα ένα επίπεδο πιο πάνω. Ξεκάθαρα team to watch η Leverkusen.

Wolfsburg

O Klaus Allofs και ο Dieter Hecking έχουν θέσει καλές βάσεις την τελευταία διετία. Οι Λύκοι έχουν αποκτήσει σταθερότητα κι αυξάνουν τη δυναμική τους. Πέρυσι η έξοδος στο Champion League χάθηκε οριακά. Το καλοκαίρι δεν αποχώρησε ούτε ένας παίκτης που είχε ενεργό ρόλο πέρυσι. Αντίθετα έγιναν κάποιες καλές προσθήκες σε όλες τις γραμμές.

Ο Josuha Guilavogui ήρθε δανεικός από την Atletico Madrid για να συμπληρώσει τους Luiz Gustavo και Junior Malanda (ακόμα ένας καλός νεαρός Βέλγος) στις θέσεις μπροστά από τα στόπερ. Ο Sebastian Jung (υποψήφιος διάδοχος του Lahm) θα αυξήσει την επιθετικότητα από τα άκρα (στα αριστερά παίζει ο Ricardo-δίνω ασίστ και σκοράρω σαν να είμαι εξτρέμ-Rodríguez). Ο Aaron Hunt ενισχύει την επιθετική γραμμή της ομάδας και ο Nicklas Bendtner σε κάθε περίπτωση είναι μια ευχάριστη προσθήκη. Ο Maximilian Arnold είναι πιο έμπειρος πλέον και οι Perisic, Olic, De Bruyne αποτελούν εγγύηση.

Borussia Mönchengladbach

Λέγαμε για ομάδες που αξίζει να παρακολουθήσεις και σίγουρα η Gladbach είναι μία από αυτές. Ο Lucien Favre συνεχίζει την καλή δουλειά, παρουσιάζοντας ένα σύνολο δυναμικό, γρήγορο, που παίζει πολύ με την μπάλα (μόνο η Bayern είχε πέρυσι περισσότερη κατοχή), με εναλλαγές στον ρυθμό.

Ο Ibrahima Traore ήρθε για να αντικαταστήσει τον αγαπημένο των οπαδών Juan Arango, ενώ και οι υπόλοιπες προσθήκες είναι ποιοτικές. Ο διεθνής από τον περασμένο Μάρτιο με τη Γερμανία, André Hahn, δίνει επιπλέον ποιότητα επιθετικά, ο Fabian Johnson αναβαθμίζει τα άκρα της άμυνας, ο Yann Sommer αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να διαδεχτεί τον ter Stegen και ο Thorgan Hazard θέλει με τις εμφανίσεις του να πάρει λίγη από τη δόξα του αδερφού του. Οι Raffael και Kruse που πέρυσι πρόσφεραν συνολικά 46 γκολ κι ασίστ παραμένουν στην ομάδα. Όπως και οι Granit Xhaka, Patrick Herrmann, Christoph Kramer, Álvaro Domínguez, Tony Jantschke, Oscar Wendt. Για άλλη μια σεζόν η ομάδα του Favre θα νοστιμίσει τη διοργάνωση και ελπίζει να κάνει το παραπάνω βήμα.

Bundesliga Preview

Mainz 05

Ο αγαπημένος Thomas Tuchel, ο άνθρωπος που, αφού μεσολάβησε τον πέρασμα του Jörn Andersen, συνέχισε το έργο του Klopp στη Mainz, αποφάσισε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν να κάνει… Guardiola. Αποχώρησε από την ομάδα και πλέον γεμίζει μπαταρίες και αυξάνει τις γνώσεις του. Η διοίκηση αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Kasper Hjulmand της Nordsjælland. Μία κίνηση που προξένησε ερωτηματικά.

Η Mainz πριν βγει ο Αύγουστος έχει αποκλειστεί από το Europa League κι από το Κύπελλο Γερμανίας. Έχει χάσει σημαντικούς παίκτες, όπως οι Nikolai Müller και Choupo-Moting, που πέρυσι πέτυχαν συνολικά 19 γκολ. Ήρθαν μεταξύ άλλων οι Gonzalo Jara, Filip Djuricic και ο Καπίνο, ενώ συνεχίζουν οι Noveski, Okazaki και Ja-Cheol Koo. Ο Johannes Geis, 21χρονος χαφ είναι ο νεαρός που αξίζει να προσέξεις. Η σεζόν αναμένεται δύσκολη, τα πρώτα δείγματα δεν είναι θετικά και η πιθανότητα να κινδυνέψει με υποβιβασμό η Mainz είναι αυξημένη.

Augsburg

Ανέβηκε πέρυσι κι εντυπωσίασε, τερματίζοντας στην 8η θέση. Ο Markus Weinzierl, ακόμα ένας νεαρός καλός Γερμανός προπονητής, έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, όπου το αστέρι είναι η ομάδα. Ο Daniel Baier, εγκεφαλικός και μάλλον υποτιμημένος μέσος, είναι πάντως αυτός που δίνει τον ρυθμό στην Augsburg. Σημαντικός είναι και ο Halil Altintop, όπως και ο πλάγιος επιθετικός Tobias Werner.

Οι αποχωρήσεις των Hahn, Ostrzolek, Vogt, Milik, Ji δεν είναι αμελητέες, αλλά οι νεοαποκτηθέντες Feulner, Djurdic, Caiuby, Matavz, Baba Rahman και Parker μπορούν να καλύψουν τα κενά. Λογικά και φέτος ο Weinzierl θα παρουσιάσει ένα δουλεμένο και πειθαρχημένο σύνολο, αλλά είναι πιθανό η Augsburg να υποχωρήσει αρκετά στο βαθμολογικό πίνακα. Αυτή τη φορά ίσως χρειαστεί να παλέψει μέχρι το τέλος για να γλιτώσει τον υποβιβασμό.

Hoffenheim

Άλλη μία ομάδα που είναι διασκεδαστική (κάποιες φορές και με άσχημο τρόπο). Άλλη μία ομάδα με νεαρό καλό Γερμανό προπονητή, τον Markus Gisdol. Ο 45χρονος τεχνικός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη Hoffenheim, αλλά πρέπει να λύσει ένα –δεν το λες και μικρό- πρόβλημα. Δηλαδή, εντάξει, για Γερμανία μιλάμε, αλλά αυτό το 72-70 γκολ που είχε πέρυσι, απαγορεύει στις Liverpool και Rayo Vallecano να αισθάνονται ξεχωριστές.

Αποκτήθηκε λοιπόν τερματοφύλακας (ο Oliver Baumann), αποκτήθηκε αμυντικός (ο Ermin Bicakcic), αποκτήθηκε κι αμυντικό χαφ (ο Pirmin Schwegler), υπάρχει και ο ταλαντούχος Niklas Süle. Η άμυνα όμως για τη Hoffenheim είναι πάντα ένα ρίσκο και πιο πολύπλοκη και δύσκολη από την επίθεση, οπότε μπορεί οι μεταγραφές να μην έχουν αποτέλεσμα. Για αυτό πήρε και τον Szalai για να ενισχύσει την ήδη ισχυρή επίθεση που μεταξύ άλλων αποτελείται από τους Firmino, Volland και Modeste. Νομίζω πάντως πως δε θέλω να αλλάξει η πιο yolo ομάδα. Αν αλλάξει όμως λίγο, μπορεί να βγει και στην Ευρώπη.

Hannover 96

Ο Tayfun Korkut κατάφερε τελικά να φέρει ηρεμία μετά την απομάκρυνση του Mirko Slomka. O Τουρκογερμανός προπονητής καλείται φέτος να αντιμετωπίσει της αποχωρήσεις βασικών παικτών όπως οι Diouf, Ya Konan, Huszti. Με την απόκτηση των Joselu, Kiyotake, Albornoz μπορεί να τα καταφέρει.

Οι έμπειροι Ron-Robert Zieler (τερματοφύλακας) και Lars Stindl (κατά βάση δεξί χαφ, αλλά παίζει σχεδόν σε όλες τις θέσεις του κέντρου) και οι νεαροί Leonardo Bittencourt (πλάγιος επιθετικός), Αndre Hoffmann (αμυντικό χαφ, που όμως αναμένεται να μείνει εκτός για αρκετό διάστημα) είναι παίκτες που δίνουν ποιότητα. Λογικά το Hannover θα καταφέρει να τερματίσει σε μια θέση κοντά στη 10άδα.

Hertha Berlin

Πέρυσι επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία και κατάφερε να σωθεί αρκετά εύκολα. Το καλοκαίρι έχασε τον Adrian Ramos, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του ο αρχηγός Levan Kobiashvili. Αποκτήθηκαν όμως οι Plattenhardt, Heitinga, Hegeler, Stocker, Cigerci. Παίκτες ποιοτικοί και αρκετά έμπειροι.

Υπάρχουν ακόμα οι νεαροί John Anthony Brooks (στόπερ – έβαλε το γκολ των ΗΠΑ απέναντι στην Γκάνα), Nico Schulz (αριστερός μέσος), ο Fabian Lustenberger (στόπερ) που πλέον είναι αρχηγός και φυσικά οι Sami Allagui (επιθετικός) και Hajime Hosogai (αμυντικός μέσος). Η ομάδα της πρωτεύουσας δύσκολα δε θα είναι και του χρόνου στην πρώτη κατηγορία. Μια θέση κοντά στη 10άδα φαίνεται πιθανή.

Bundesliga Preview

Werder Bremen

Σχετικά άνετα περιμένω να σωθεί και Werder. Η ομάδα της Βρέμης έχασε τους Hunt και Ignjovski, όμως οι προσθήκες των Bartels, Gálvez και Hajrovic αναμένεται να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Ζητούμενο είναι η βελτίωση στην άμυνα και οι Gálvez, Caldirola είναι παίκτες που μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας σε αυτό το κομμάτι. Επιθετικά ο προπονητής Robin Dutt περιμένει περισσότερα από τους Elia και Di Santo, καθώς οι λύσεις είναι λίγες. Το μπάτζετ είναι περιορισμένο και ο Dutt με τον γενικό διευθυντή Thomas Eichin προσπαθούν να χτίσουν κυρίως για το μέλλον. Αξίζει να προσέξουμε και την εξέλιξη του Felix Kroos, αδερφού του Toni.

Eintracht Frankfurt

Είναι γεγονός. Μετά από 15 χρόνια (27 αν προσθέσουμε κι αυτά στις μικρές ομάδες) ο Thomas Schaaf συνδέεται με άλλη ομάδα πέρα από τη Werder! Το έργο του δε θα είναι εύκολο, έχει αναλάβει να χτίσει την Eintracht των επόμενων χρόνων και θα πρέπει παράλληλα να δώσει μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία.

Rode, Schwegler, Joselu, Jung και Barnetta αποτελούν παρελθόν. Νέα πρόσωπα οι Haris Seferovic, Nelson Valdez, Lucas Piazon, David Kinsombi, Timothy Chandler, Aleksandar Ignjovski, Makoto Hasebe. Με το μπάτζετ που υπάρχει οι κινήσεις που έγιναν είναι πολύ καλές, ενώ παραμένουν οι Marco Russ, Alexander Meier, Constant Djakpa, Alexander Madlung, Stefan Aigner, Vaclav Kadlec, Carlos Zambrano και Kevin Trapp, που αποτελούν μια καλή βάση. Από του πιο νεαρούς αξίζει να προσέξετε τον Marc Stendera. Η σεζόν με τόσες αλλαγές είναι μεταβατική, αλλά πιστεύω πως η κατηγορία θα σωθεί.

Freiburg

Ακόμα μια ενδιαφέρουσα ομάδα, ακόμα ένας καλός Γερμανός προπονητής. Τον Christian Streich, λέει τον αποκαλούν μεταξύ άλλων και football philosopher, αλλά σας εγγυώμαι πως δεν επιμελείται τη συγκεκριμένη στήλη (εξάλλου φαίνεται κι από την έλλειψη ποιότητας που έχει η στήλη). Το σημαντικό είναι πως ξεκίνησε την πορεία του από τα τμήματα υποδομής της Freiburg κι από τη σεζόν 2011-2012 καθοδηγεί την πρώτη ομάδα.

Όπου στην πραγματικότητα κι εκεί συνεχίζει να παράγει ταλαντούχους παίκτες. Φέτος έχασε τους Oliver Baumann και Matthias Ginter, τους οποίους ο ίδιος έχει γαλουχήσει. Πουλήθηκε και ο Gelson Fernandes και κάπως έτσι άρχισε να αποδυναμώνεται η άμυνα. Για αυτό αποκτήθηκαν οι Roman Bürki (τερματοφύλακας), Marc-Oliver Kempf (στόπερ), Stefan Mitrovic (στόπερ). Από εκεί και πέρα οι Felix Klaus (ακραίος επιθετικός), Christian Günter (αριστερό μπακ που παίζει και πιο μπροστά) και Admir Mehmedi (δεκάρι – περιφερειακός επιθετικός) είναι ακόμα μερικοί παίκτες που υπό την καθοδήγηση του Streich, μπορούν να αναδειχθούν. Η Freiburg ήταν 12η το 2012, 5η το 2013. Πέρυσι ήταν 14η και κάπου εκεί περιμένω να τερματίσει και φέτος.

VfB Stuttgart

Θυμάστε που κάποτε μπορούσαν να πάρουν πρωτάθλημα κι άλλοι εκτός από Bayern και Dortmund; Ε, λοιπόν εκείνη την περίοδο, είχε σηκώσει «πιατέλα» και η Stuttgart. Με προπονητή τον Armin Veh. Το θυμούνται αυτό στην ομάδα και είπαν να φέρουν πίσω τον 53χρονο τεχνικό. Όχι για να σηκώσουν κούπα, αλλά για να πατήσουν ξανά σταθερά στα πόδια τους.

Boka, Traoré (σημαντικός παίκτης, πρώτος σκόρερ πέρυσι) χαιρέτησαν. Kostic, Ginczek, Hlousek, Klein, Romeu ήρθαν. Leitner (δανεικός από την Dortmund), Werner (από τα μεγάλα ταλέντα της Γερμανίας), Gruezo, Maxim, Rüdiger και Vedad Ibisevic να ηγηθεί. Στην ομάδα υπάρχει και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Θεωρώ πως η παραμονή στην κατηγορία είναι εφικτή και ίσως έρθει πιο εύκολα από την προηγούμενη σεζόν.

Hamburger SV

Πέρυσι έσωσε την παρτίδα στα μπαράζ κι έτσι παραμένει μία από τις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ. Έχει νέα διοίκηση, στην οποία συμμετέχουν παλιοί παίκτες, βρήκε -δανεικό- ρευστό από επενδυτή, επέστρεψε ο αθλητικός διευθυντής Dietmar Beiersdorfer.

Ήρθαν λοιπόν οι Valon Behrami, Nicolaï Müller, Zoltán Stieber, Matthias Ostrzolek και οι δανεικοί Johan Djourou, Pierre-Michel Lasogga αποκτήθηκαν με κανονική μεταγραφή. Σημαντική η αποχώρηση του Hakan Çalhanoğlu, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Mirko Slomka μπορεί πλέον να δουλέψει με περισσότερη ηρεμία. Αν οι van der Vaart και Badelj ανεβάσουν λίγο τα στάνταρ της απόδοσής τους δε θα χρειαστούν μπαράζ για να παίζει και του χρόνου στην Bundesliga.

Bundesliga Preview
IMAGO/BAERING

FC Köln

Μετά από 3 χρόνια επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία ένα μεγάλο όνομα του ποδοσφαίρου της Γερμανίας. Αυτή τη φορά φαίνεται πως υπάρχει καλύτερο σχέδιο, ώστε να μη χρειαστεί σύντομα να παλεύει πάλι για την άνοδο.

Οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν καλές. Ο Αυστριακός Peter Stöger παραμένει στον πάγκο. Simon Zoller και Yuya Osako είναι ελπιδοφόροι παίκτες που μπορούν να προσφέρουν γκολ, ενώ στην ομάδα υπάρχει και ο έμπειρος Patrick Helmes. Ο μέσος Yannick Gerhardt, προϊόν της ακαδημίας της ομάδας, είναι παίκτης που αξίζει να προσέξουμε, ενώ οTimo Horn είναι ακόμα ένας νεαρός ταλαντούχος Γερμανός τερματοφύλακας. Ο Tomás Kalas, δανεικός από την Chelsea, αναμένεται να δώσει το κάτι παραπάνω αμυντικά. Η παραμονή σίγουρα δεν είναι ανέφικτος στόχος.

SC Paderborn 07

Η παραμονή είναι μάλλον ανέφικτη για την άλλη νεοφώτιστη και πρωτάρα στην κατηγορία. Η άνοδος επιτεύχθηκε οριακά, ενώ και η μεταγραφική ενίσχυση δε φαίνεται να της αλλάζει επίπεδο.

Οι Mahir Sağlık και Alba Meha, πρώτοι σκόρερ της ομάδας του André Breitenreiter την περασμένη αγωνιστική περίοδο, παραμένουν στο ρόστερ, αλλά οι προσθήκες των Stoppelkamp, Kachunga, Kutschke, Ducksch, Ouali, Rupp δύσκολα θα είναι αρκετές. Στην 52η σεζόν της Bundesliga η Paderborn γίνεται η 53η ομάδα με παρουσία στη λίγκα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα του χρόνου θα επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία.

Για σχόλια και παρατηρήσεις μπορείτε να με βρείτε και στο twitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ