ΣΤΗΛΕΣ

Αυτά θα δούμε στους 16

Αυτά θα δούμε στους 16
Μουντιάλ γενική με παίκτες

Ο Football Philosopher ρίχνει μια ματιά στα ζευγάρια της πρώτης φάσης των νοκ άουτ του Μουντιάλ. Τι περιμένουμε να συμβεί, ποιοι έχουν το προβάδισμα και ποιοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη;

Τα σπουδαία ζευγάρια της φάσης των 16 του Μουντιάλ, ας πούμε ότι είναι 3-4. Όλα όμως παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και σίγουρα σε αυτή τη διοργάνωση όλα είναι ανοιχτά σε κάθε ενδεχόμενο. Ακόμα και στις αναμετρήσεις που υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί

Στην πρώτη φάση των νοκ άουτ έχουμε μεγάλες δυνάμεις, πρωτάρες, ισχυρά αουτσάιντερ. Μάχες Ευρώπης – Αμερικής, Ευρώπης – Αφρικής και τα… ημιτελικά του Copa America. Από τα Βραζιλία – Χιλή και Κολομβία – Ουρουγουάη θα βγει ο ένας από τους 4 των ημιτελικών. Πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια για κάθε ένα ζευγάρι.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ

Το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι. Κι ας το είχαμε δει και στους 16 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Οι διοργανωτές κι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου απέναντι στο πιο ξεχωριστό σύνολο και την ομάδα που κανείς δε θέλει να αντιμετωπίζει.

Η Βραζιλία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στη φάση των ομίλων. Η εικόνα της όμως ήταν καλύτερη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Αρκετές από τις αδυναμίες μπορούν να περιοριστούν με 1-2 αλλαγές. Ο Scolari φαίνεται πως τη μία θα την κάνει σίγουρα. Ο Fernandinho αναμένεται να πάρει τη θέση του Paulinho. Κάτι που σημαίνει πως η ανάπτυξη και η συνοχή της ομάδας κατά πάσα πιθανότητα θα βελτιωθούν.

Για τη Χιλή είναι αμφίβολος ο Medel. Σε περίπτωση που δεν παίξει θα μιλάμε για σημαντική απουσία, καθώς είναι ο καλύτερος από τους παίκτες που παίζουν στην τελευταία γραμμή άμυνας της ομάδας του Sampaoli. Ο Vidal κατά πάσα πιθανότητα θα αγωνιστεί, αλλά σίγουρα δε θα είναι 100% έτοιμος. Από εκεί και πέρα, τα ρεπορτάζ μιλάνε για επιστροφή στο 4-3-3/4-4-2 σε ρόμβο με τον Valdivia να παίρνει θέση στην αρχική 11άδα. Αυτά σημαίνουν πως η Χιλή μπορεί να δημιουργήσει υπεραριθμία στο κέντρο, αλλά θα αποδυναμώσει τα μετόπισθεν.

Πιθανότατα θα έχει περισσότερη ώρα την μπάλα, θα πάει σε ένα παιχνίδι με ένταση, θα επιχειρήσει να βγάλει στα πλάγια τους Luiz (αν δεν ξεπεράσει το πρόβλημα στην πλάτη θα παίξει ο Dante) και Silva και να εκμεταλλευτεί τα κενά με παίκτες να έρχονται από τις πίσω γραμμές. Η Βραζιλία θα έχει αρκετές ευκαιρίες να παίξει στην κόντρα, όπως της αρέσει. Έχει πλεονέκτημα στα στημένα, ενώ θα προσπαθήσει να χτυπήσει από τα άκρα. Από τις πλευρές λογικά θα κάνουν πολύ παιχνίδι και οι δύο. Βασικό ζητούμενο για την ομάδα του Scolari να βγάλει την απαιτούμενη ένταση, ενώ για την ομάδα του Sampaoli οι γρήγορες επιστροφές.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Εδώ νομίζω πως έχει σημαντικό προβάδισμα η Κολομβία. Η Ουρουγουάη πέρασε, αλλά δεν έπεισε. Επιπλέον θα παίξει χωρίς τον Suarez. Όσοι είδαν την εικόνα που είχε χωρίς τον καλύτερό της παίκτη κόντρα στην Κόστα Ρίκα, καταλαβαίνουν πως η δυσκολία της στο δημιουργικό κομμάτι πιθανότατα θα είναι και πάλι μεγάλη. Η ομάδα του Tabarez θα προσπαθήσει να αμυνθεί όσο πιο καλά γίνεται (για ακόμα μια φορά με πολλούς παίκτες χαμηλά) και θα ελπίζει να κάνει ο Cavani ένα σπουδαίο ματς.

Η ομάδα του Pekerman όσο τη βλέπω, τόσο με πείθει. Με ομαδική προσπάθεια και ρίχνοντας τις γραμμές της αρκετά χαμηλά, καλύπτει αρκετές από τις αμυντικές της αδυναμίες. Λογικά αυτή τη φορά θα κληθεί να κάνει περισσότερο παιχνίδι με την μπάλα και να παίξει για μεγαλύτερο διάστημα πιο ψηλά. Αν απέναντί της υπήρχε μια ομάδα με αρκετές επιθετικές λύσεις, θα είχα κάμποσες αμφιβολίες για τη συμπεριφορά της στο κομμάτι της αναχαίτισης. Επειδή όμως η Ουρουγουάη δεν είναι τέτοια ομάδα, θεωρώ πως η άμυνα της Κολομβίας μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Από εκεί και πέρα, τρόπους για να ανοίξει κλειστή άμυνα διαθέτει. Είναι γρήγορη, καλούς φορ έχει, επιθετικά μπακ επίσης, ενώ οι Cuadrado και Rodriguez προφανώς και είναι ικανοί να δημιουργήσουν πολλές επικίνδυνες καταστάσεις ακόμα κι απέναντι σε κλειστή άμυνα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ

Δύο από τις πιο θετικές παρουσίες του τουρνουά στη φάση των ομίλων. Αμφότερες παρατάσσονται με 3άδα/5άδα στην άμυνα. Το Μεξικό παίζει πιο πολύ με την μπάλα, κάνει παραπάνω κατοχή. Η Ολλανδία που πάει σε πιο άμεσες επιθέσεις, διαθέτει περισσότερες μεγάλες προσωπικότητες.

Ο Van Gaal έδειξε και στους ομίλους πως προσαρμόζεται κι αλλάζει πράγματα με βάση και τον αντίπαλο. Το Μεξικό χρησιμοποιεί δύο στόπερ, ενώ η 3άδα του στα χαφ είναι πιο κινητική και με μεγαλύτερη συνολική συμμετοχή στη φάση της άμυνας σε σχέση με την 3άδα της Ολλανδίας (η διαφορά είναι στους Herrera- Sneijder). Δε θα μου φαινόταν περίεργο αν ο 63χρονος τεχνικός παρατάξει την ομάδα του με 4-3-3, επιχειρώντας να απλώσει περισσότερο το παιχνίδι.

Σημαντική για το Μεξικό η απουσία του Vazquez που είναι από τις αποκαλύψεις του Μουντιάλ. Τη θέση του στα χαφ θα πάρει ο Salcido, πράγμα που σημαίνει πως η ομάδα του Herrera ίσως χάσει λίγη ταχύτητα. Η άμυνα της Ολλανδίας, εκτός απροόπτου θα είναι πάλι χωρίς τον Indi. Το καλό για αυτή είναι πως ο αντίπαλός της στους 16 είναι από τις ομάδες που δεν πατάνε πολύ περιοχή. Ανάμεσα τις δύο περιοχές το Μεξικό φαίνεται καλύτερη ομάδα, αλλά οι Ολλανδοί αναγκάζουν τον τερματοφύλακά τους να επέμβει λιγότερες φορές, ενώ μπορούν να σκοράρουν και πιο εύκολα.

ΓΑΛΛΙΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ

Είναι γρήγορη η Νιγηρία. Διαθέτει και δύναμη. Παίζει κι αρκετά από τα άκρα, όπου έχει θέματα να λύσει η Γαλλία. Η ομάδα του Keshi όμως τρώει αρκετά εύκολα φάσεις και συχνά δεν τελειώνει καλά τις επιθετικές της ενέργειες. Μπορεί να κοντράρει και να ποβληματίσει τους Τρικολόρ, αλλά δύσκολα θα πάρει και την πρόκριση.

Οι Γάλλοι πρόβλημα σε ταχύτητα και δύναμη δεν έχουν, ενώ είναι πιο ποιοτική ομάδα, αλλά και πιο πειθαρχημένη. Ακόμα κι αν η Νιγηρία καταφέρει να εκθέσει κάθε αδυναμία της ομάδας του Deschamps, απομονώσει παίκτες στην άμυνα των Γάλλων και βρει φάσεις με ατομικές προσπάθειες, δύσκολα θα βάλει περισσότερα προβλήματα από όσα θα έχει να αντιμετωπίσει. Νομίζω ότι για τη Γαλλία ο αντίπαλος είναι ο κατάλληλος για να πάρει την πρόκριση και ταυτόχρονα να έρθει αντιμέτωπη με τις αδυναμίες της.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ

Το «δύσκολα θα βάλει περισσότερα προβλήματα από όσα θα έχει να αντιμετωπίσει» νομίζω ότι ισχύει και για την Αλγερία στην αναμέτρησή της με τη Γερμανία. Μάλιστα η άμυνα της ομάδας του Halilhodžić είναι πιο ασταθής και λιγότερο ποιοτική από αυτή της Νιγηρίας. Ωστόσο οι Πολεμιστές της Ερήμου μπορούν να πιέσουν καλύτερα τους αντιπάλους τους ψηλά.

Αν και ίσως επιλέξουν μια προσέγγιση πιο κοντά σε αυτή που είχαν στον αγώνα με το Βέλγιο. Επειδή οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί όταν βρίσκουν χώρους είναι πιθανό ο Halilhodžić να ρίξει τις γραμμές της ομάδας του χαμηλά. O Feghouli μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον Howedes, το ίδιο και ο Brahimi με τον Slimani στους στόπερ και στους χώρους πίσω και μπροστά από αυτούς.

Η ομάδα του Löw όμως μπορεί να αντιμετωπίσει κι ενδεχόμενο πρέσινγκ από τους αντιπάλους, αλλά και να σταματήσει τις περισσότερες επιθετικές τους προσπάθειες πριν φτάσουν σε επικίνδυνες θέσεις. Και σε κάθε περίπτωση μοιάζει πολύ δύσκολο να δεχτεί μόνο ένα γκολ από τη Γερμανία, μια ομάδα που έφαγε στο καλύτερό της παιχνίδι δύο γκολ από την Κορέα, άλλα τόσα από το εγκλωβισμένο Βέλγιο και δεν κράτησε το μηδέν ούτε απέναντι στη λίγη Ρωσία. Σχετικά εύκολη πρόκριση της Γερμανίας και μια θετική εμφάνιση, χωρίς μεγάλη ουσία από την Αλγερία, φαντάζει το πιθανότερο σενάριο.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ

Θα μιλήσω με αρκετές υποθέσεις, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Αν η Ελβετία δεν ανοιχτεί πολύ, όπως με τη Γαλλία, η απόδοσή της είναι πιο κοντά σε αυτή που είχε στα προκριματικά και ο Messi δεν πάρει από το χέρι την Αργεντινή η έκπληξη είναι πιθανή.

Η ομάδα του Hitzfeld έχει μπροστά γρήγορους, κινητικούς παίκτες που μπορούν να βγάλουν καλές συνεργασίες. Οι πλάγιοι μπακ της διαθέτουν επιθετικές αρετές κι έχουν τη διάθεση να προωθούνται, ενώ η Αργεντινή δεν καλύπτει καλά τις πλευρές της -πολύ συχνά 3 παίκτες δε συμμετέχουν στη φάση της αναχαίτισης. Λογικά η άμυνα της Albiceleste θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από όσα αντιμετώπισε στους ομίλους.

Το θέμα όμως είναι η άμυνα της Ελβετίας. Θα περιορίσει τους χώρους, θα μειώσει τις αποστάσεις; Από την άλλη, η ομάδα του Sabella μπορεί να χτυπήσει στους ασταθείς στόπερ των Ελβετών, αλλά και στα ενδεχόμενα κενά από τις προωθήσεις των μπακ. Τα δεδομένα για την Αργεντινή δύσκολα αλλάζουν: ομάδα κομμένη στα δύο –κάποιοι είναι μόνο για την άμυνα, άλλοι μόνο για την επίθεση- δεν έχει ασφάλεια στην άμυνα και στο επιθετικό κομμάτι στηρίζεται κυρίως σε ατομικές εμπνεύσεις. Οπότε, στην πραγματικότητα το ματς εξαρτάται από την Ελβετία. Στην ομάδα υπάρχει ταλέντο που είναι ικανό για το κάτι παραπάνω, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει καλύτερα και πιο έξυπνα ως σύνολο.

ΒΕΛΓΙΟ – ΗΠΑ

Το ματς με τις περισσότερες πιθανότητες να τελειώσει 0-0 (μαζί με το Ελλάδα – Κόστα Ρίκα, για το οποίο θα κάνουμε ξεχωριστό θέμα). Μπορώ να φανταστώ τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν μαζεμένα, χαμηλά με ενέργεια και δυναμισμό και να εγκλωβίζουν το Βέλγιο. Το οποίο είναι το φαβορί, αλλά δυσκολεύεται απέναντι σε κλειστές άμυνες, δεν ξέρει από νοκ άουτ και μια διστακτικότητα κι ένα άγχος θα τα έχει.

Κάπως έτσι το ματς δε θα ανοίξει, μερικές καλές αντεπιθέσεις των ΗΠΑ δε θα φέρουν το γκολ, αυτή τη φορά οι αλλαγές του Wilmots δε θα πιάσουν και θα πάμε σε παράταση. Με άλλα λόγια βλέπω ένα ματς σε όχι υψηλό ρυθμό, με δύο επιφυλακτικές ομάδες που θα εξουδετερώσει η μία την άλλη.

Για σχόλια και παρατηρήσεις μπορείτε να με βρείτε και στο twitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ