ΣΤΗΛΕΣ

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Ο Δημήτρης Ξουρής αναλύει τον ημιτελικό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προκρίθηκαν οι "μπλε".

Με ηγέτη και σκόρερ τον Αντουάν Γκριεζμάν η Γαλλία επικράτησε με 2-0 της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας και θα βρεθεί την Κυριακή στον τελικό του Euro, ύστερα από 16 χρόνια.

Α’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κύριος Λεβ χρησιμοποίησε δύο σχηματισμούς. Στη φάση της άμυνας έπαιξε με 1-4-1-4-1 δημιουργώντας διπλή ζώνη έχοντας τον Σβάινσταϊγκερ σε ρόλο «6άρι» πίσω από τους μεσοεπιθετικούς. Στη φάση της επίθεσης έπαιξε με 1-4-3-3 με τους Εζίλ, Ντράξλερ και Μίλερ μπροστά.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Σε φάση άμυνας η πίεση ξεκινούσε ψηλά 3/4 του γηπέδου σε πρώτο χρόνο και σε οργανωμένη άμυνα στο μισό γήπεδο σε δεύτερο χρόνο με όλους τους παίκτες πλην του Μίλερ που έμενε ψηλά να διατηρεί το επιθετικό βάθος. Έβγαινε αρκετά καλή πίεση πάνω στη μπάλα και πάντα κοντά σε παίκτη της Γαλλίας βρισκόταν ένας της Γερμανίας, σε όλους τους χώρους ,τόσο στις πτέρυγες όσο και στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Ο Εζίλ δεν είχε γρήγορες επιστροφές ωστόσο η ικανότητα στο ένας εναντίον ενός αμυντικά του Κίμιχ δεν έδωσε το δικαίωμα στους γάλλους να απειλήσουν την δεξιά πλευρά. Είχαν πολύ γρήγορες επιστροφές όταν χανόταν η μπάλα κατά την αρνητική μετάβαση.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Στη φάση της επίθεσης η ανάπτυξη ξεκινούσε από πίσω με πολλές κοντινές μεταβιβάσεις με τους Κρόος και Σβάινσταϊγκερ να έρχονται να πάρουν μπάλα και να βοηθήσουν στο χτίσιμο της επίθεσης και στη συνέχεια όταν έφταναν στο επιθετικό μισό οι κεντρικοί αμυντικοί επιχειρούσαν διαγώνιες πάσες για αλλαγή πλευράς με στόχο να διασπάσουν την οργανωμένη άμυνα της Γαλλίας.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί Ντράξλερ και Εζίλ έκλειναν προς τον άξονα , αφήνοντας χώρο στις πλευρές για να ανέβουν οι μπακ και ζητούσαν με τις κινήσεις τους τη μπάλα στο εσωτερικό μεσοδιάστημα για να απειλήσουν ή να περάσουν μία κάθετη πάσα προς την αντίπαλη περιοχή. Το επιθετικό πλάτος διατηρούσαν οι μπακ Κίμιχ και Χέκτορ με τις ταυτόχρονες προωθήσεις τους και με τους δύο εσωτερικούς μέσους Τσαν και Κρόος να τους εξασφαλίζουν συνεχώς υποστήριξη για τη διατήρηση της κατοχής της μπάλας αλλά και κάλυψη σε περίπτωση απώλειας αυτής.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Η Γερμανία με εξαίρεση τα πρώτα δέκα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας με ποσοστό 64% έναντι 36% των γάλλων. Έδινε πολύ καλό ρυθμό στο παιχνίδι με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και δημιούργησε 9 τελικές προσπάθειες στο πρώτο ημίωρο. Ο Λορίς και η αναποτελεσματικότητα που είχαν δεν τους επέτρεψαν να προηγηθούν.

Ο κύριος Ντεσάμπ ξεκίνησε τον αγώνα με σύστημα 1-4-4-2 σε ευθεία, χρησιμοποιώντας το μεγάλο αστέρι της ομάδας Αντουάν Γκριεζμάν σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Στη φάση της άμυνας η πίεση ξεκινούσε στο 1/2 μισό γήπεδο με όλους τους ποδοσφαιριστές να κάνουν άμυνα. Είχαν πολύ καλή συνοχή μεταξύ των γραμμών και γρήγορες μετατοπίσεις κατά πλάτος. Οι κεντρικοί αμυντικοί Κονσιελνί και Ουμτιτί είχαν πολύ καλές τοποθετήσεις και με την αποφασιστικότητα στις προσωπικές μονομαχίες περιόρισαν τον αντίπαλο φορ Μίλερ.

Δημιουργικά η Γαλλία προσπαθούσε να αναπτυχθεί με την μπάλα κάτω. Όταν αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω της πίεσης του αντιπάλου οι κεντρικοί αμυντικοί επιχειρούσαν μακρινές μεταβιβάσεις προς τον Ζιρού με τον Γκριεζμάν να κινείται συνεχώς κοντά του να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ. Σε όλες τις επιθετικές τους ενέργειες έβρισκαν απέναντι τους την εξαιρετική αμυντική λειτουργία των γερμανών και τον Νόιερ. Η λύση ήρθε από στατική φάση για την Γαλλία. Στο 45’ κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα χώρου στο κόρνερ με την εκτέλεση του Γκριεζμάν με στόχο το σημείο του πέναλτι όπου ο Σβάινσταϊγκερ υπέπεσε σε παράβαση. Ο Γκριεζμάν με πέναλτι έκανε το 1-0 σε ένα καθοριστικό χρονικά σημείο.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Β’ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο κ. Ντεσάμπ ξεκίνησε χωρίς αλλαγές. Από την άλλη πλευρά ο κ. Λεβ βλέποντας τον Γκριεζμάν σε καλή βραδιά έδωσε εντολή στον Σβάινσταϊγκερ να τον μαρκάρει man-to-man.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Η Γερμανία συνέχισε να έχει την κυριαρχία στο παιχνίδι. Προσπάθησε να εκδηλώσει επιθέσεις από τις πτέρυγες, φορτώνοντας την αντίπαλη περιοχή με περισσότερους παίκτες από τη ζώνη 2.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Στο 71’ ο κ. Ντεσάμπ θέλησε να διασφαλίσει το υπέρ του 1-0 με την είσοδο στο παιχνίδι του Καντέ σε ρόλο κεντρικού μέσου αντί του Παγέτ και την μετατόπιση του Ματουιντί στη αριστερή πλευρά της μεσαίας γραμμής για τον περιορισμό της δράσης του επιθετικογενή μπακ Κίμιχ. Η τοποθέτηση του Καντέ στα χαφ σε έναν ρόλο που γνωρίζει πολύ καλά από την Λέστερ φέτος , έδωσε «φρεσκάδα» και τρεξίματα στην Γαλλία.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Για μία ακόμη φορά ,στο 72’ και κόντρα στη ροή του αγώνα οι γάλλοι βρέθηκαν στο επιθετικό τρίτο και σκόραραν. Αρχικά, έχασαν την μπάλα έξω από την αντίπαλη περιοχή και με άμεση πίεση στη μπάλα από τους κοντινότερους παίκτες έφτασαν γρήγορα στην επανάκτηση της με τον Πογκμπά. Ο μέσος της Γιουβέντους σέντραρε ο Νόιερ δεν απομάκρυνε σωστά και ο Γκριεζμάν πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και με κοντινή προβολή έγραψε το 2-0.

Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε
Η έκπληξη που όλοι περιμέναμε

Στα τελευταία λεπτά οι γερμανοί απείλησαν και πάλι κυρίως με στατικές φάσεις αλλά ο Λορίς κράτησε το μηδέν για την εστία του.

ΣΥΝΟΨΗ

Έγινε ένα γεμάτο παιχνίδι με πολλές ευκαιρίες από τις δύο ομάδες και με πολύ καλό ρυθμό. Η απουσία των Γκόμες, Χούμελς και μετά το 60’ του Μπόατενγκ στοίχισαν στην ομάδα του κ.Λεβ. Η Γερμανία μπορεί να μην έφτασε στον τελικό και στην κατάκτηση του 4ου Euro στην ιστορία της , κέρδισε όμως μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών όπως είναι οι Κίμιχ, Ντράξλερ , Εμρέ Τσαν και Σανέ που σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλιών Νόιερ , Μπόατενγκ , Χούμελς , Κρόος , Εζίλ και Μίλερ θα είναι σίγουρα το φαβορί για το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο.

Η Γαλλία ήταν αμυντικά στημένη, έχοντας ταχύτητα και ποιότητα στον άξονα, επιθετικά. Έχοντας και την τύχη με το πλευρό της και με κορυφαίους τους Λορίς, Κονσιελνί και Γκριεζμάν η ομάδα του κ. Ντεσάμπ δείχνει έτοιμη την Κυριακή το βράδυ να ξαναγράψει ιστορία. Αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι της, στο Παρίσι μπροστά στο κοινό της. Ο Γκριεζμάν και η παρέα του θέλουν όσο τίποτα να φέρουν το χαμόγελο πάλι στο γαλλικό λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ